új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sir David Attenborough a BBC-n emlékezett meg Fülöp hercegről, akit a barátjának tartott. II. Erzsébet férjét széles körben méltatták, miután nagy figyelmet szentelt a környezet- és a természetvédelemnek, amire Attenborough feltette az egész életét. 

    Ő már a legelején ott volt, amikor ez még nem túl sok embert érdekelt – mondta a brit tévés ikon és természetvédő, aki szerint Fülöp mindig szenvedélyesen és nagy tudással beszélt az ügyről. Szerinte Edinburgh hercege egyszerre volt ijesztő és barátságos. Olyasvalaki, akinek érezni lehet a jelenlétét, ami egészen különleges volt – egy kivételes egyensúly a formalitás és az informalitás között. 

  • Harry néhány napja érkezett haza Angliába, a brit média pedig azóta körülötte forog: szinte többet cikkeznek az Amerikába települt hercegről, mint a néhai nagyapjáról. A herceg korábbi otthonába, Frogmore Cottage-ban tartózkodik, ahol a kötelező karanténját tölti. Az állapotos Meghan hercegné (és kisfia, Archie) a nő orvosai tanácsára Kaliforniában, a pár jelenlegi lakhelyén maradt. 

    A briteket – és persze az egész világot – leginkább az foglalkoztatja, hogy Harry miként viselkedik majd bátyja, Vilmos herceg jelenlétében. A testvérpár az ominózus Oprah-interjú után még inkább eltávolodott egymástól: Vilmos megkérdőjelezte öccse kijelentéseit Katalin hercegnéről. Vilmos szerint Harry minden előzmény és indok nélkül vetette fel Katalin nevét, ezáltal a cambridge-i hercegnét is bevonta a családi botrányba. 

  • A gyász ideje alatt is ellátja a kötelezettségeit II. Erzsébet. A királynő alig öt nappal azután, hogy elveszítette a férjét, április 14-én kiadta az első olyan hivatalos közleményt, amelyben már csak az ő neve szerepel.

    A nyilatkozat a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket sújtó vulkánkitörés kapcsán íródott: Erzsébet sajnálatát fejezi ki, hogy a természeti katasztrófa miatt sok családot evakuálni kellett, és így a megélhetésük veszélybe került. Azt írja, imádkozik értük, a mentésben, illetve a segélyezésben közreműködőknek pedig nagyon hálás – olvasható a People oldalán. 

  • „A házasság úgy indult, mint egy igazi love story. Fülöp egy angyal” – írta Erzsébet a nászútjukról küldött levelében. 

    A hihetetlenül jóképű Fülöp 18 évesen kezdett levelezni a nála 5 évvel fiatalabb Erzsébettel, három évvel később pedig megkérte a kezét. A frigyük 1947. november 20-án, szerelemből köttetett, és töretlennek bizonyult, míg a halál el nem választotta őket egymástól. 

    Erzsébet királynő 73 év házasság után, április 9-én veszítette el élete szerelmét és egyben legnagyobb támaszát, aki nemcsak őt, hanem a brit nemzetet és a Brit  Nemzetközösséget is példaértékűen szolgálta. A monarchia évezredes történetében ilyen hosszú házasság még nem volt.  Ők az első pár a királyi családban, akik platinaévfordulót ünnepeltek. Erről pénteken a The Royal Family hivatalos Instagram-oldalán is megemlékeztek. 

  • Fülöp herceg temetésén kegyesek az égiek, a windsori kastély területén zajló szertartás igazi, langyos tavaszi időben zajlik majd. A hőmérséklet 10-15 fok között alakul, a napsütést helyenként vékony felhőréteg zavarja meg.

    Ez az alattvalókat arra késztetheti, hogy a királyi család életének kulcshelyszínein személyesen róják le a kegyeletüket. A járványra való tekintettel a Buckingham-palota azt kérte az emberektől, hogy inkább válasszák az online megemlékezés módozatait. A képen, mely ma hajnalban készült, a felkelő nap sugarai láthatók, háttérben a kastéllyal, ami a szertartás helyszíne lesz.

  • Fülöp herceg júniusban töltötte volna be 100. életévét, és egy korábban adott interjújából kiderült, hogy egyáltalán nem várta a nagy napot. A The Telegraph újságírójának az anyakirályné, Erzsébet 100. születésnapjáról mondta azt, hogy el sem tud képzelni rosszabbat annál, mint ilyen kort megélni. „Már most is kezdek szétesni” – magyarázta az akkor 79 éves herceg. Fülöp semmiféle ünneplést nem akart a 100. születésnapján, és a pandémia miatt erre amúgy sem kerülhetett volna sor.

  • Üdvözöljük az Index olvasóit. Mint ismeretes, 2021. április 9-én meghalt Fülöp herceg. A királynő 99 éves korában elhunyt férjét április 17-én, szombaton kísérik utolsó útjára, méghozzá szűk, családi körben. A családias hangulatra nem csak a járvány miatt kerül sor.

    Az edinburgh-i herceg többször is hangot adott annak, nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást preferálna a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

    Percről percre tudósításunkból kiderül, sikerül-e eleget tenni ennek a kérésnek. Tartson velünk, és kövesse az Index olvasóival együtt a temetés minden pillanatát.