új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Angliában hétfőtől közel félmillió ember számára nyílik lehetőség arra, hogy időpontot foglaljon az oltásra. A vakcina mostantól a 44 évesek számára is elérhető – írja a BBC.

    A 45 és 49 év közötti korcsoport kétharmada már megkapta az első vakcinát, a 40 és 43 év közöttiek valószínűleg már a következő napoktól jelentkezhetnek, amennyiben az oltóanyag-ellátás megengedi.

  • Hétfőtől kinyithatnak a pubok, kávézók és éttermek kerthelységei Walesben – adta hírül a BBC.

    Mostantól hat ember gyűlhet össze egy csoportban, a távolságtartás szabályait betartva.

    Ismét megtarthatók az esküvők és temetések, legfeljebb harminc fő részvételével.

  • Horvátországban a kávézók, kocsmák és egyéb vendéglátóipari egységek kötelező zárva tartása alatt 30-35 százalékos növekedést mértek az alkoholos italok kiskereskedelmi értékesítésében a világjárvány kitörése előtti időszak adataival összehasonlítva – számol be a Večenji List horvát napilap.

    Közegészségügyi szempontból aggasztó, hogy nem csupán a kiskereskedelmi forgalom nőtt, hanem általánosságban a lakossági alkoholfogyasztás. Március közepétől immár nyitva tarthatnak déli szomszédainknál a vendéglátósok, ám az otthon ivók alkoholszomja továbbra is meghaladja az utolsó Covid-mentes év adatait, ugyanis a kiskereskedelmi alkoholértékesítés még így is 10-15 százalékkal haladja meg a járvány előtti időszakét.

    Sajnos a kimondottan májölő, 1-2 decis kiszerelésű, olcsó tömény italok fogyasztása nőtt a leginkább.

  • Hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, hogy a kormány arra utasította a Twittert, hogy távolítsa el a járvány kezelését bíráló üzeneteket – adta hírül a BBC.

    A cég egyik szóvivője megerősítette, hogy bizonyos tartalmak elérését blokkolták Indiában.

    Az egyik felhasználó üzenetében azt írta, hogy

    tudjátok, könnyebb posztokat leszedni, mint gondoskodni az oxigénellátásról.

    Az intézkedés azért különösen veszélyes, mert az indiai járványban a sokszor órákig elérhetetlen hivatalos segélyvonalak helyett a Twitter lett a segítség és információnyújtás fő terepe. A Twitter vált a közösségi segítségnyújtás platformjává az oxigénpalack-, gyógyszer- és kórháziágy-kereséshez a #covidsos és hasonló hashtagek alatt.

  • Németország oxigént és orvosi segítséget küld a következő napokban Indiának, hogy ezzel is támogassa az országot a járványügyi válságban – mondta Heiko Maas külügyminiszter.

    Indiában már elküldik a betegeket a kórházakból, mert kifogytak az orvosi oxigénből – írja a Guardian.

  • A koronavírus-világjárvány ellenére 1981 milliárd dollárra nőttek tavaly a világ országainak katonai összkiadásai, ami 2,6 százalékos növekedés az előző évihez képest, ismét rekord a hidegháború óta eltelt években – közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

    Biztonsággal kijelenthetjük, hogy a világjárványnak nem volt jelentős hatása a globális katonai kiadásokra

    – mondta Diego Lópes da Silva, az intézet fegyver- és katonai kiadásokat vizsgáló programjának egyik kutatója.

    Az intézet tavaly éppen azt jelezte előre, hogy a járvány miatt nem várható további növekedés, a kormányok a várható gazdasági nehézségek miatt valószínűleg kénytelenek lesznek visszavágni kiadásaikat. A világ bruttó hazai terméke (GDP) 4,4 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest. Vagyis a katonai kiadások aránya világátlagban nagyobb lett a nemzeti GDP-ken belül: 0,2 százalékponttal 2,4 százalékra nőtt. A 2009-es pénzügyi világválság óta ez volt a legnagyobb növekedés – számolt be az MTI.

    A tendencia ellenére voltak olyan országok, amelyek kifejezetten a tervezett katonai kiadásokból csoportosítottak át pénzt a járvány elleni védekezésre, mint például Chile és Dél-Korea. Mások, köztük Brazília és Oroszország, sokkal kevesebbet költöttek, mint eredetileg tervezték, noha így is többet, mint egy évvel korábban. És voltak olyan országok – mint például Magyarország – amelyek „a pandémiára adott gazdasági újraindítási tervük részeként” növelték meg katonai kiadásaikat – hangsúlyozta Lópes da Silva.

  • Vasárnap este tíztől, a kijárási tilalom kezdetétől tüntettek az olasz vendéglátósok a tilalom eltörlését követelve Firenzében − adta hírül az MTI.

    Az olaszok egy része meg sem várta a hétfői lazítást, hétvégén tömegek lepték el a sétálóutcákat az olasz városokban. A tömörüléseket feloszlatni igyekvő rendőröket Rómában és Bolognában is üvegekkel dobálták meg.

    Az olaszok 20 százaléka kapott védőoltást, második dózishoz 5,2 millióan jutottak hozzá.

  • Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium vasárnap közölte, hogy néhány szívgyulladásos eset miatt vizsgálatot indít a Pfizer-vakcinával oltottak körében – adta hírül a Reuters. Az ügyben megszólalt a gyártó is: mint írták, nem észlelték a probléma nagyobb arányát, mint általában a lakosság körében várható lenne.

    Nachman Ash, akit a külföldi sajtóban a koronavírus izraeli cárjának neveznek, és nagyjából a magyar tiszti főorvos megfelelője, egy előzetes tanulmányra hivatkozva bejelentette: több mint ötmillió beoltott embernél több tucat szívizomgyulladás fordult elő, elsősorban a második oltás után. Az esetek többségét 30 éves korig jelentették.

  • Közel ötvenmillió olaszt érint hétfőtől a koronavírus-járvány miatt ősztől érvényes korlátozások feloldásának kezdete, amelyet élénk vita kísér a tartományok és a kormánypártok részéről is − adta hírül az MTI.

    Hétfőn másodjára nyit Olaszország a tavaly tavaszi első hullámot követő korlátozásenyhítés után. Az olaszok több mint hat hónap szigorításait igyekeznek a hátuk mögött hagyni. A korlátozások feloldása a lakosság nyolcvanöt százalékának mindennapjait könnyíti meg.

    A korlátozások enyhítése elsősorban a tantermi oktatás újraindítását jelenti több mint nyolcmillió diák számára. Újraindul a szabadtéri vendéglátás, a kereskedelem már korábban újraindult, de a kereskedelmi központoknak hétvégén továbbra is zárva kell tartaniuk. Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig.

    Az olaszok egy része meg sem várta a hétfői lazítást, hétvégén Milánótól Nápolyig tömeg lepte el a sétálóutcákat.

  • Éjfél után feloldhatják a lezárásokat Perth és Peel régiójában – mondta el Andrew Miller, az Ausztrál Orvosszövetség nyugat-ausztráliai vezetője a Guardian szerint.

    Még néhány száz teszteredményre várunk. Dél körül tudni fogjuk, hogy feloldhatjuk-e a lezárásokat. Jelenleg ötvenszázalékos esélyt adok ennek

    – mondta el Miller.

  • A kubai fejlesztésű védőoltásokat Soberana 1, Soberana 2, Soberana Plus, Abdala és Mambisa néven hozzák forgalomba.

    A Soberana jelentése szuverenitás, az Abdalát a José Martí kubai nemzeti hősről szóló eposzról nevezték el, a Mambisa pedig a spanyol gyarmatosítók ellen küzdő, 19. századi kubai szabadságharcosokról kapta a nevét.

    Kubában azt tervezik, hogy az év végéig beoltják a szigetország lakosságát, valamint exportálnak is a védőoltásokból.

    Mi egy nagyon büszke nép vagyunk. Csakis a saját tudósaink által kifejlesztett védőoltásokban bízunk. Nem vásároltunk külföldi vakcinát, még oroszt és kínait sem.  A saját védőoltásainkkal már több mint egymillió kubait oltottunk be. A tudomány az első számú ágazatunk, még a turizmust is megelőzi

    – nyilatkozta Loipa Sánchez Lorenzo, Kuba ausztriai, horvátországi és szlovéniai nagykövete a horvát Express nyomtatott magazinnak, amiből a 24Sata.hr hozott le előzetest.

  • Az ausztráliai Victoria állam kormánya a Twitteren közölte, hogy tegnap egy fertőzöttet sem regisztráltak.

    Ezen a napon 516 oltást adtak be, illetve 12 680 tesztet végeztek el.

  • Indiában 352 991 új esetet regisztráltak, ami még több, mint a tegnapi, már akkor is világrekordnak számító esetszám. A halottak száma 2812, ami szintén világrekord. Ez már az ötödik egymást követő nap, amikor 300 ezer fölé emelkedett az új esetek száma – írja a Guardian

    Az összes megbetegedések száma az országban átlépte a 17 milliót.

  • Még két-három hónapot kell kibírni, be kell tartani az előírásokat, és akkor Szerbiában visszatérhet az élet a normális kerékvágásba – jelentette ki Mirsad Djerlek egészségügyi államtitkár a szerbiai közszolgálati televízió hétfő reggeli híradójának beszámolója szerint. Emellett azt is elmondta, hogy

    az egyre javuló adatok reményre adnak okot, de még nem szabad elengedni magunkat, néhány hónapra még szükség van a helyzet rendeződéséhez.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 1695-tel 679 667-re, Koszovóban 227-tel 103 716-ra, Észak-Macedóniában 314-gyel 150 395-re, Montenegróban 161-gyel 96 660-ra, Bosznia-Hercegovinában 320-szal 195 790-re, Horvátországban 1254-gyel 322 626-ra, Szlovéniában pedig 416-tal 237 993-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 31-gyel 6227-re, Koszovóban néggyel 2137-re, Észak-Macedóniában 27-tel 4681-re, Montenegróban kettővel 1465-re, Bosznia-Hercegovinában 39-cel 8256-ra, Horvátországban szintén 39-cel 6854-re, Szlovéniában pedig öttel 4211-re nőtt – adta hírül az MTI.

  • Nem regisztráltak új koronavírusos megbetegedést Nyugat-Ausztráliában, ez azt jelenti, hogy az azonnali lezárás meghozta az eredményét − jelentette ki Mark McGowan ausztrál miniszterelnök. A Guardian azt írja, hogy éjfélkor véget ér a lezárás, és következik a fokozatos nyitás.

    A rövid, háromnapos teljes lezárás elvégezte a munkáját 

    − tette hozzá a miniszterelnök.

  • 103 éves korában, a kaliforniai San Diego egyik idősek otthonában halt meg Clayton Schenkelberg, a második világháború egyik legszörnyűbb légitámadásának, a Hawaii-szigeteken lévő amerikai katonai bázis 1941. december 7-i japán lebombázásának legidősebb túlélője – írja a Los Angeles Times.

    Schenkelberg a spanyolnátha-világjárvány alatt született és a koronavírus-pandémia idején halt meg. Ő maga is megfertőződött a Covid–19-cel, de mint a családja közölte, halálát nem a koronavírus okozta.

    A bombázáskor egy tengeralattjáró-bázison önkéntesként elvezetett egy torpedókkal megrakodott vasúti szerelvényt, hogy megmentse a hadi rakományt az ellenséges légitámadástól, majd elfutott a fegyverraktárig, puskát ragadott, és a japán repülőkre kezdett lőni.

    A háború után még két évtizedig a haditengerészetnél szolgált. Megnősült, és hét gyereket nevelt fel. Miután leszerelt, San Diegóba költözött, és egy középiskolában dolgozott gondnokként.

  • Görögország újabb országok turistái számára oldja fel a karanténkötelezettséget hétfőtől − jelentette be a görög közlekedési minisztérium.

    Az MTI híradása szerint Athén az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia állampolgárai esetében már a hónap közepén feloldotta az egyhetes karanténkötelezettséget azok számára, akik be vannak oltva a koronavírus ellen, vagy negatív teszteredményt igazolnak.

    Hétfőtől ugyanez vonatkozik majd az alábbi országokra:

    • Szerbia,
    • Izrael,
    • Egyesült Arab Emírségek,
    • Ausztrália,
    • Oroszország,
    • Új-Zéland,
    • Dél-Korea,
    • Thaiföld,
    • Ruanda és
    • Szingapúr.
  • Humanitárius segélyt küldhet Ausztrália Indiának − jelentette be Greg Hunt egészségügyi miniszter Melbourne-ben. A Guardian szerint az ország szellőztetőberendezésekkel támogatná Indiát.

    Indiában katasztrofális járványt láthattunk. Az ország szó szerint haldoklik és levegőért kapkod

    − mondta a miniszter.

  • A világon 146 830 782 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 106 384, a gyógyultaké 84 653 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 077 076 fertőzött volt eddig a napig, és 572 200-an haltak meg.
    • Indiában 16 960 172 fertőzöttet és 192 311 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 14 340 787 fertőzöttről és 390 797 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 559 121 fertőzöttet és 103 017 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 708 640-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 106 434-re emelkedett.
    • Törökországban 4 629 969 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 38 358.
    • Az Egyesült Királyságban 4 420 443 a fertőzöttek száma, és 127 681-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 3 962 674 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 119 238.
    • Spanyolországban 3 468 617 fertőzöttet és 77 591 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 306 692 a fertőzöttek száma, 81 671 a halottaké.
    • Argentínában 2 860 884 a fertőzöttek és 61 644 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 758 856 fertőzöttet és 65 415 halálesetet tartanak nyilván.
  • Biztonságos és kiváló minőségű az AstraZeneca gyógyszeripari cégnek az egyesült államokbeli Baltimore-ban gyártott, Kanadának leszállított koronavírus elleni vakcinája – közölték a kanadai egészségügyi hatóságok.

    Kanada másfél millió adag vakcinát importált az Emergent Biosolutions cég baltimore-i üzeméből, amelyben hibára derült fény.

    Egy nappal korábban Mexikó is közölte, hogy biztonságos és jó minőségű az a 2,7 millió dózis, baltimore-i AstraZeneca-vakcina, amelyet az ország kapott – számolt be az MTI.

    A baltimore-i üzemben április 1-jén derült fény a Johnson & Johnson, illetve az AstraZeneca-oltások alapanyagának emberi hibából bekövetkezett felcserélésére, miután az előbbi vakcina egyik szállítmánya fennakadt a minőségellenőrzésen. Az amerikai kormány tartott attól, hogy az incidens miatt megcsappan a két oltóanyag iránti bizalom, ezért úgy döntött, hogy ezentúl csak a Johnson & Johnson oltóanyagát fogják ott előállítani, de egyelőre ez is áll.

  • Szombaton Déván megnyitották Románia első autós oltóközpontját, ahol az oltakozók úgy kaphatnak vakcinát, hogy ki sem kell szállniuk a kocsiból. A létesítmény egy helyi bevásárlóközpont parkolójában működik négy oltóponttal, délelőtt 10 és este 7 óra között. Az első napon 581 ember kapta meg a Pfizer–BioNTech vakcináját.

    Előzetes regisztrációra sincs szükség, az ember csak felmutatja a személyi igazolványát, rögzítik az adatait, és máris nyújthatja ki a karját az ablakon, hogy megkapja az oltást. Még a papírmunkával járó néhány percnyi adatszolgáltatás is kiküszöbölhető, ha a jelentkezők előre kitöltik a szükséges űrlapokat, amelyek elérhetők a Hunyad megyei közegészségügyi igazgatóság honlapján.

    Az autós oltóközpontban nemcsak dévaiakat vagy Hunyad megyeieket, hanem bárkit beoltanak, aki jelentkezik – írja a kolozsvári Főtér.

    Az illetékes hatóság egy hasznos ismertető videót is készített a mobil oltópontról.

  • Jó reggelt! Indul mai összeállításunk, amelyben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat, híreket, információkat a koronavírus-világjárványról.