Nagyon messze van még a világjárvány leküzdése

2021.05.02. 07:19

Világszerte sorozatban kilencedik hete nő a fertőzöttek száma, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon messze van még a világjárvány leküzdése – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke a világjárvány helyzetéről tartott sajtótájékoztatón. 

A WHO-elnök már egy évvel ezelőtt is azt hangsúlyozta, hogy a világjárvány visszaszorításához globális összefogásra és nemzetközi szolidaritásra van szükség.

Ez azóta is csak kismértékben valósult meg, és részben ez az oka annak, hogy

globális szempontból nézve még mindig nem kerültünk közelebb a pandémia megfékezéséhez. 

Elég csak azt megemlíteni, hogy Indiában szombaton 400 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ráadásul az országban sok ember amiatt hal meg, hogy nem jut elég oxigénhez a kórházi kezelés ideje alatt. Indián kívül Brazíliában is kritikus a helyzet már több hónapja, valamint Törökországban és Iránban is egyre gyorsabb ütemben terjed a járvány, 

Ez pedig azt eredményezi, hogy miközben a fejlett országokban már helyenként kezd visszatérni élet a normális kerékvágásba, 

aközben világszerte még mindig nagyon magas a fertőzöttek száma. 

A WHO elnöke nemrég egy sajtótájékoztatón elmondta: a fertőzöttek száma már kilenc hete, a halottaké pedig hat hete folyamatosan nő világszerte. 

Hogy kontextusba helyezzük mindezt: egyedül a múlt héten majdnem annyi új fertőzöttet regisztráltak, mint a járvány első öt hónapjában összesen

– vázolta a helyzetet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. 

Bár néhány állam igyekszik segítséget nyújtani a járvány által legsúlyosabban érintett, valamint a szegényebb országoknak, globális szintű összefogásról továbbra sincs szó. A COVAX-program keretében próbálnak ugyan oltóanyagot juttatni a szegényebb országoknak is, de a kezdeményezés egyelőre csak kisebb sikereket tudott elérni. 

Ráadásul a programban felhasznált oltóanyagok egyik fő forrása eddig India volt, innen viszont egy ideig a közeljövőben nem számíthatnak új vakcinákra, mivel a kormány megtiltotta azok exportját az országban lévő járványhelyzet súlyossága miatt. 

Így a szegényebb országok várhatóan a közeljövőben is csak lassan jutnak majd hozzá az oltóanyaghoz,

miközben a fejlett államokban a következő hetekben, hónapokban már annyi vakcina lesz, hogy felhasználni sem tudják majd őket. 

A WHO elnöke a sajtótájékoztatón Indiáról beszélve megköszönte azt, hogy az országnak – ahol napjainkban az új fertőzöttek körülbelül 40 százalékát regisztrálják – számos állam segítséget ajánlott.

Mindeközben nem szabad elfelejtenünk, hogy számos más országban is nagyon gyorsan terjed a járvány

– tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek az országoknak is nemzetközi segítségre lesz szükségük, ha meg akarjuk fékezni a világjárványt.