Tombol a járvány, a miniszterelnök inkább új rezidenciát épít

Koronavírus a világban – az Index pénteki hírösszefoglalója

2021.05.07. 11:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szeptemberig 185 millió ember kaphatja meg a koronavírus elleni oltást a Washingtoni Egyetem Egészségügy-metrikai Intézetének (IHME) előrejelzése szerint, azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a vakcinák elutasítása hozzájárulhat egy esetleges téli hullámhoz.

    Az intézet úgy véli, hogy az ország állampolgárainak több mint hetven százaléka meg fogja kapni legalább az első oltását május végéig, június közepéig pedig hatvanöt százalék éri el a teljes immunitást – közölte a CNN.

  • Erdély egyik legismertebb turisztikai látványosságának számító épületében, a törcsvári kastélyban is oltópont nyílt − írja a Főtér. A Drakula-kastélyként ismertté vált látványosság jelenleg múzeumként üzemel. A szabályok szerint 

    regisztrációra nincs szükség, bárki, aki a környéken jár, besétálhat, és beoltathatja magát a Pfizer-vakcinával.

    Ehhez mindössze csak egy személyi igazolványra és a kötelező beleegyező nyilatkozatra van szükség. Az ott oltakozók oklevelet is kapnak, és ingyen megnézhetik a középkori kínzóeszközöket bemutató kiállítást.

    Az oltópont péntek délutántól vasárnap estig van nyitva.

  • Legalább 366 orvos halt meg Indonéziában 2020 márciusa óta – közölte az Indonéz Orvosi Társaság.

    Csak januárban 64 volt ez a halálozási szám, ami a legmagasabb a járvány kezdete óta – írja a BBC.

  • Annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírusos esetek számának megugrását a tokiói olimpia előtt, Japán péntektől május végéig meghosszabbítja a szükségállapotot − írja a Guardian.

    Yasutoshi Nishimura gazdasági miniszter szerint a május 11-ig érvényben lévő célzott intézkedések nem tettek eleget a kívánt várakozásnak, ezért fontos a szükségállapot meghosszabbítása.

    Japánban a járvány kezdete óta több mint 620 ezer koronavírusos megbetegedést azonosítottak. A járvány miatt 10 600 haláleset történt.

  • Szerbiában oltásellenesek jelentették fel a köztársasági elnököt és orvosokat, mert szerintük az oltásra buzdítással pánikot keltenek.

    A „legőrültebb” jogi eljárásként aposztrofálja az esetet a belgrádi Blic. Szerbia legnagyobb pánikkeltői ezek szerint megijedtek a tömeges vakcinációtól, és ellentámadásba lendültek.

    Az oltásellenesek Aleksandrom Vučić köztársasági elnök mellett a szerb operatív törzs tagját, Predrag Kon epidemiológust, valamint koronavírus-kórház orvosigazgatóját is feljelentették.

  • Kétezerrel több új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon Ukrajnában, mint azelőtt. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adatbázisa szerint az elmúlt 24 órában 8404 új fertőzöttet azonosítottak. A halálos áldozatok száma 379 − írja a Kárpátalja Ma.

    Az országban a legtöbb megbetegedést Harkiv megyében regisztrálták, ott 991 új esetről számoltak be.

    Kárpátalján az elmúlt 24 órában 124 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, hatan belehaltak a koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe. A járvány kezdete óta a megyében 60 376 koronavírusos megbetegedés történt, amelyből 1540-en meghaltak.

    A több mint negyvenmilliós országban a járvány kezdete óta eddig 1 731 162 esetben azonosították a koronavírus okozta fertőzést. A járvány 45 830 életet követelt az országban.

  • A vendéglátóipari egységek fedett helyiségei mától 22 óráig tarthatnak nyitva a szerb köztársasági válságtörzs döntése szerint – tudósított a Magyar Szó.

    Azonban az enyhítést további két feltételhez kötik:

    NINCS ÉLŐ ZENE, ÉS A KAPACITÁS FELÉT LEHET CSUPÁN KIHASZNÁLNI, VAGYIS MINDEN MÁSODIK ASZTALNÁL FOGLALHATNAK HELYET A VENDÉGEK.

    Predrag Kon epidemiológus az ülést megelőzően kijelentette, hogy a járványhelyzet továbbra sem stabil.

    A helyzet jobb, mint volt, de az ünnepek végeztével napról napra nő fertőzöttek száma.

    Mindenképpen az enyhítések előtt állunk, de nagyon elővigyázatosnak kell lennünk, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy a következő napokban nem fordulnak még rosszabbra az adatok

    – szögezte le a szakember.

  • A világon 156 077 747 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 256 034, a gyógyultaké pedig 92 301 898 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli összesítése szerint.

    Az adatok szerint 874 225 új fertőzöttet regisztrálnak, amelyből csak 414 188-at Indiában azonosítottak. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések közel felét a dél-ázsiai országban detektálták.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 604 704 fertőzött volt eddig a napig, és 580 061-en haltak meg.
    • Indiában 21 491 598 fertőzöttet és 234 083 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 003 563 fertőzöttről és 416 949 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 789 283 fertőzöttet és 106 011 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 4 977 982 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 42 187.
    • Oroszországban 4 799 872-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 110 366-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 444 262 a fertőzöttek száma, és 127 843-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 082 198 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 263.
    • Spanyolországban 3 559 222 fertőzöttet és 78 726 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 502 672 a fertőzöttek száma, 84 425 a halottaké.
    • Argentínában 3 095 582 a fertőzöttek és 66 263 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 818 378 fertőzöttet és 68 993 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az anyanyelvi esszé írásával a héten Szlovéniában elkezdődött az általános érettségi vizsga. A Lendvai Kétnyelvű Középiskola érettségiző gimnazistáinak egyharmada magyar anyanyelvből vizsgázik.

    Az idei érettségiző generáció már a második, amely Covid sújtotta körülmények között készült élete eddigi legfontosabb próbatételére, és szinte hátborzongató az adat, hogy a tanév hetven százaléka távoktatásban történt.

    De a klasszikus oktatás mellett, amely nem csak szigorúan a tananyag átadása miatt bizonyul – a fejlett infótechnikai lehetőségek ellenére – még mindig a legjobbnak, elmaradtak a felnőtté válás egyéb rituáléi is, mint az érettségi kirándulás, az érettségi tánc, a bizonyítványkiosztó akadémia.

    A pedagógusszakma és maguk a diákok véleménye szerint is a csonka tanév meglátszik majd az érettségi eredményein is. És itt nem kimondottan az egyetemi beiratkozáshoz szükséges pontszámokra gondolnak, hanem az elsajátított tudásra. A Covid érettségiző generációi attól tartanak, gyengébb tudással felvértezve indulnak a felnőtt, önálló életbe, az egyetemre, mint az előttük járó korosztályok.

    A körülményekkel való megbirkózásban nem segít az általános társadalmi légkör sem, amely a diákokat napi politikai, illetve járványkezelési célokra is próbálja felhasználni.

    A fiatalok több szempontból is érettségiznek. Ahol tinédzser, érettségiző, egyetemista van a családban, tudják, hogy ők azok, akiket komolyan, talán a legjobban károsított meg a pandémia – számol be a szlovéniai magyar Népújság.

  • Nagy-Britanniában arra készülnek, hogy a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javaslatára a negyven év alattiaknak a vérrögképződéses esetek miatt az AstraZeneca helyett másik oltóanyagot fognak felajánlani. Korábban ez az életkori határ harminc év volt – írja a Daily Mail.

    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) korábbi ajánlásával szemben a brit szakértők szerint a vakcina által biztosított előnyök nem haladják meg annak kockázatait.

    A kormány mindenkinek, aki az AstraZeneca oltását kapta meg, második vakcinaként Pfizert vagy Modernát fognak beadni.

    A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva köztölte: az MHRA változatlan álláspontja az, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.

    Kapcsolódó

    Nem oltják AstraZenecával a negyven év alattiakat Angliában

    A brit szakértők szerint a vakcina által biztosított előnyök nem haladják meg a kockázatokat.

  • Újabb járványhullám indulhat Afrikában a koronavírus elleni oltóanyag hiánya és az új variánsok terjedése miatt − figyelmeztet a WHO. Az ENSZ szerint a kontinensnek mihamarabb fel kell zárkózni a világ többi részéhez az oltóanyagok bevezetését illetően − írja a Guardian.

    Az új változat, amely most Indiában hatalmas mértékben fertőz, Dél-Afrikában is jelen van, ez pedig egy újabb hullám kialakulásához vezethet.

    Az indiai tragédiának nem kell megtörténnie Afrikában is

    − emelte ki Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója.

  • Az első dózis Szputnyik V vakcina önmagában is elegendő védelmet nyújt a koronavírus ellen, ezért önmagában is használható, második oltás nélkül – jelentette be az orosz egészségügyi minisztérium. Ez utat nyithat az orosz oltási kampány felgyorsításához.

    A minisztérium közleményében elmondta, hogy azok az orosz állampolgárok, akik valamilyen oknál fogva kihagyták a második oltást, szintén sokkal kisebb arányban betegedtek meg, mint azok, akiket egyáltalán nem oltottak.

  • Meghaladta az egymilliót a koronavírussal fertőzöttek száma Belgiumban, miközben a járványadatok harmadik hete csökkenést mutatnak az országban. Luxemburg a járvány visszaszorítására bevezetett egyes rendkívüli intézkedések fokozatos feloldását jelentette be.

    Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtöki tájékoztatása szerint a járványügyi adatok több hete tartó csökkenése mellett a pandémia kitörése óta 1 003 746 ember esetében lett pozitív a koronavírusteszt eredménye, és a kialakult betegség miatt 71 054-en kerültek kórházba az országban − adta hírül az MTI.

    Az éttermek és a bárok, amelyek a teraszaikat már hetek óta nyitva tarthatják, beltérben csakis koronavírus ellen beoltott, illetve friss negatív vírusteszttel rendelkező vendégeket fogadhatnak március 16-tól. Az országos éjszakai kijárási tilalom este tizenegy óra helyett éjféltől tart majd reggel hat óráig.

    Az országban kísérleti jelleggel digitális rendszert vezet be a külföldi utazás megkönnyítésére. A május 10-től tesztüzemmódban működő rendszer a beoltottak mellett a Covid-betegségből felépült vagy a közelmúltban negatív vírusteszteredményt mutató utazóknak is lehetővé teszi a korlátlan ki- és beutazást.

  • Brazíliában az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma átlépte a 15 milliót, a fertőzésnek már csaknem 417 ezer áldozatáról tudni − közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

    Az elmúlt 24 órában 73 380 új fertőzöttet és 2550 halálesetet regisztráltak a mintegy 212 milliós Brazíliában. A fertőzöttek számát tekintve az országot csak az Egyesült Államok és India előzi meg − adta hírül az MTI.

    A múlt héten az országban szenátusi vizsgálóbizottságot állítottak fel, amely Jair Bolsonaro elnök járványkezelési intézkedéseit és esetleges mulasztásait tekinti majd át. Csütörtökön Marcelo Queiroga egészségügyi minisztert hallgatta meg a testület. Bolsonarót a többi között azzal gyanúsítják, hogy elutasította, illetve szándékosan halogatta a koronavírus elleni vakcinák beszerzését, valamint hogy a pandémiával szembeni küzdelemre szánt szövetségi forrásokat sikkasztott.

  • Mióta az új típusú koronavírus világszerte elterjedt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által regisztrált influenzás esetek száma soha nem látott szintre süllyedt – írja a Scientific American.

    A járványügyi szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy a koronavírus elleni intézkedések az influenza terjedését is megakadályozták. Az influenza ugyanolyan módon terjed, mint a SARS-CoV-2, de fertőzőképessége annál jóval gyengébb.

    Kapcsolódó

    Ahogy megjött a Covid, eltűnt az influenza

    Ha sokáig így marad, egyre védtelenebb marad a szervezet az influenzavírussal szemben.

  • Tovább emelkedik a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma. A dél-ázsiai ország ismét rekordot döntött 414 188 esettel, ami emelkedés az előző napi 412 262 megbetegedéshez képest − írja a Guardian. Az elmúlt 24 órában a betegség miatt 3915 ember halt meg.

    Indiában a járvány kezdete óta közel 21,5 millió esetet regisztráltak. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe eddig 234 083 ember halt bele.

    Csak ezen a héten közel 1,6 millió koronavírusos megbetegedés történt, ötszázan pedig meghaltak a betegség miatt.

  • Akár a jövő év végéig is zárva maradhatnak Ausztrália határai a koronavírus-járvány miatt − jelentette ki az ország kereskedelmi minisztere. Szerinte a legvalószínűbb, hogy 2022 közepén, esetleg végén nyitják meg teljesen a határokat.

    Az MTI beszámolója szerint Canberra további megegyezéseket szeretne kötni, hasonlót ahhoz, mint amilyen Új-Zélanddal fennáll. Ennek értelmében a két ország állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk egymás területére érkezve.

    Ausztráliában május 15-től ismét engedélyezik az Indiában rekedt ausztrál állampolgárok hazatérését. Először a veszélyeztetett csoportokat engedik be az országba, és minden érkezőre karantén és vírusteszt vár.

  • Több tízezer terhes anyát vizsgáltak meg, miután beoltották őket, és az eddig legszélesebb körben elvégzett vizsgálat eredménye szerint az mRNS-alapú vakcinák terhesség alatt is biztonságosnak bizonyultak. A kutatás a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.

    Két másik vizsgálat azt is kimutatta, hogy az újszülöttekben még több antitest termelődött, mint beoltott édesanyjukban – írta meg a National Geographic.

  • Egyetlen beteg maradt San Marino Köztársaság kórházában, ezért bezárták a koronavírus-fertőzötteknek fenntartott osztályt − jelentette a miniállam egészségügyi intézete.

    A 34 ezres köztársaságban az utóbbi napon egyetlen új beteget regisztráltak. További négyen vannak még lélegeztetőgépen, de teszteredményük már negatívnak bizonyult. Házi karanténban 31 ember van − adta hírül az MTI.

    A kedvező járványadatokat a hatóságok a márciustól indított oltási kampány sikerének tulajdonították. San Marinóban az orosz Szputnyik V vakcinát, valamint az amerikai–német Pfizer–BioNTech-oltóanyagot használják, amelyet Izraeltől vásároltak. A lakosság több mint hetven százalékát már beoltották a vakcina első adagjával, több mint a fele pedig már a második adagot is megkapta.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index pénteki hírösszefoglalója, amelyben összefoglaljuk a legfontosabb információkat, tudnivalókat a koronavírus-világjárványról.