Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tömegek álltak sorban a bécsi oltópontnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nincs jelen Szerbiában az indiai variáns – nyilatkozta a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Kar Mikrobiológiai és Immunológiai Intézetének kutatója.

    Aleksandra Knežević a Szerbiai RTV vendégeként elmondta, a kutatások szerint a koronavírus-mutációk közül a brit variáns a legelterjedtebb Szerbiában. A súlyos kórlefolyásos és a szokásostól eltérő tünetekkel rendelkező eseteket az egész országban vizsgálják.

    A szakértő figyelmeztet, hogy a kedvező járványügyi helyzet ellenére legyenek a polgárok óvatosak, mivel az utazások és a nyári rendezvények miatt jöhet egy újabb hullám – számol be a Pannon Rtv.

  • Németországban 2294 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elmúlt napon, ezzel 3 697 927-re nőtt a fertőzöttek száma az országban − derül ki a Robert Koch Intézet (RKI) fertőző betegségekre vonatkozó adataiból.

    A Guardian jelentése szerint a fertőzés okozta szövődményekbe országosan 122-en haltak bele egy nap alatt. Így a járvány kezdete óta Németországban 89 148-an haltak meg.

  • Argentínában a koronavírus miatt elhunytak száma meghaladta a 80 ezer főt, négymillióan pedig megfertőződtek a járvány kezdete óta – számolt be a dél-amerikai ország egészségügyi szakhatósága. 

    Az elmúlt 24 órában 30 950 új Covid–19-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, míg egy hét alatt több mint ötszázan haltak meg a járvány következtében. 

    Tavaly év végéig 43 ezren haltak meg. A halálozási mutatók intenzív növekedésről tanúskodnak, hiszen ez a szám nem egész fél év alatt, idén június elejéig megduplázódott – írja a USNews.

  • A nagykorú lakosság több mint 30 százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját Montenegróban. Mindkét adag vakcinát a nagykorú lakosság 21,8 százaléka kapta meg − írja az MTI.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban 41-gyel 99 758-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában néggyel emelkedett, így összesen 1590-en haltak bele a kór szövődményeibe.

  • Soha nem tesztelték a koronavírus elleni oltóanyagokat immunhiányos embereknél − írja a CNN.

    Beth Wallace reumatológus új tanulmányában több mint hárommillió amerikai adatbázist vizsgált át, és körülbelül hatmillió olyan embert talált, aki  immunszupresszív hatású gyógyszereket szed. Ezt azt jelenti, hogy a készítmény elnyomja a szervezet immunreakcióját.

    A kutatók szerint ezeknél az embereknél nem alakul ki a megfelelő immunválasz, valamint a szervátültetésen átesettek 46 százalékánál sem mutattak ki antitesteket a Pfizer vagy a Moderna vállalatok által gyártott oltóanyagok használata után.

    A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ (CDC) azt javasolja az immunhiányos betegeknek, hogy egyelőre ne vegyenek fel koronavírus elleni oltást.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 1897 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, meghalt 86 beteg. A járványügyi adatok enyhe csökkenést mutatnak az elmúlt nap adataihoz képest, amikor 95 halálesetről számoltak be − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból.

    A legtöbb fertőzöttet Kijevben, a legtöbb halálozást pedig továbbra is Dnyipropetrovszk megyében azonosítják. Kárpátalján az elmúlt 24 órában 50 újabb megbetegedésről számoltak be, egy ember meghalt. A járvány kezdete óta a megyében 61 799 fertőzöttet regisztráltak, 1594-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

    Az országban összesen 2 213 580 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 51 140-en haltak bele a kórba. Az aktív betegek száma az országban 73 728, ami azt jelenti, hogy 6500-zal kevesebben betegek az országban, mint az előző napon. Eddig összesen 2 088 712-en gyógyultak fel a megbetegedésből.

  • Újabb fertőzési rekord dőlt meg Kolumbiában pénteken, sorban a negyedik napon regisztráltak minden eddiginél több koronavírus-fertőzöttet − írja az MTI.

    Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint harmincezer új fertőzéses esetet regisztráltak az elmúlt napon, az előző napi szám pedig ugyancsak rekord volt, akkor 28 624 beteget vettek nyilvántartásba.

    Az elmúlt napon 537 ember halt bele a vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe. A járvány kezdete óta a latin-amerikai országban közel 3,5 millió ember kapta el a fertőzést, a halottak száma pedig közelít a 91 ezerhez. Az ötvenmilliós Kolumbia a tizenkettedik a világon a fertőzöttek számában − mutatják a hivatalos adatok.

  • A világon 172 456 062 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 108 626 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 172 021 452 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 698 538 volt.

    A világon eddig 2 043 226 685 dózis, koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel az immunizáláshoz.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 142 991 fertőzött volt eddig a napig, és 597 001-en haltak meg.
    • Indiában 28 574 350 fertőzöttet és 340 702 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 16 841 408 fertőzöttről és 470 842 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 762 637 fertőzöttet és 110 078 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 276 468 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 47 976.
    • Oroszországban 5 049 210-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 120 974-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 521 922 a fertőzöttek száma, és 128 086-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 521 922 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 415.
    • Argentínában 3 915 397 a fertőzöttek és 80 411 a halottak száma.
    • Németországban 3 915 397 a fertőzöttek száma, 89 031 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 693 012 fertőzöttet és 80 195 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 874 411 fertőzöttet és 74 101 halálesetet tartanak nyilván.
  • A brazil egészségügyi felügyelet (Anvisa) jóváhagyta pénteken a koronavírus elleni Szputnyik V orosz fejlesztésű vakcina importját és korlátozott alkalmazását az országban − írja az MTI.

    Hétórás vita után négy igennel és egy ellenszavazattal engedélyezte a Szputnyik V feltételes alkalmazását, illetve ugyancsak feltételekkel hagyta jóvá hagyta a Bharat Biotech indiai gyógyszergyártó által kifejlesztett Covaxin oltás használatát.

    A hatóság kizárólag az egészséges felnőttek esetében engedélyezte az orosz vakcina alkalmazását, krónikus betegségben szenvedők és várandós nők nem kaphatják meg.

    Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője a Twitteren jelezte, hogy az oltóanyag júliusban érkezik meg a latin-amerikai országba.

    Brazília a hatvanhetedik ország a világon, ahol engedélyezték a Szputnyik V-t.

  • A szülők, a rokonok és a barátok beszéljenek a serdülőkorú fiatalokkal a betegségmegelőzés fontosságáról, és ösztönözzék őket a koronavírus elleni oltás felvételére − kérte Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója.

    A Covid-19 megbetegedés súlyos lehet a fiatal korosztályban − emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy egy tanulmány szerint nőtt a koronavírushoz kapcsolódó kórházi kezelések száma az Egyesült Államokban. Meglátása szerint nagyon aggasztó, hogy mennyi serdülőkorú fiatal szorul kórházi segítségre, hogy legyőzze a vírust.

    Az Egyesült Államokban a 12 éves vagy annál idősebb gyermekeket is oltják már a Pfizer-vakcinával. Múlt hét elején a Moderna amerikai biotechnológiai cég is bejelentette, hogy oltása hatékonynak és biztonságosnak bizonyult a 12 és 17 év közötti fiatalok körében, ezért elindítják az engedélyeztetési folyamatot.

  • Argentínában és Szerbiában megkezdődött pénteken a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag gyártása − írja az MTI. Vlagyimir Putyin orosz elnök videón kísérte végig, amint a két országban beindul a tömeggyártás.

    Argentína és Szerbia eleinte a saját lakosságnak fog oltóanyagot gyártani, a későbbiekben pedig exportál is belőle − adta hírül az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

    Marcelo Ruben Figueirast, az argentin Laboratorios Richmond gyógyszergyártó vállalat elnöke azt mondta, hogy vállalata a remények szerint az idei év végére százmillió adag orosz vakcinát állít majd elő. Már épül az országban egy vakcinagyártó vállalat, és miután átadták, évente ötszázmillió adagot fognak gyártani Argentínában.

    Szerbiában a Torlak Intézetben kezdődött meg az orosz oltóanyag tömeggyártása, és várhatóan tíz napon belül már kapnak belőle a szerbiai oltópontok.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index hétvégi összefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.