Ez a poszt a következő Percről percre része:

Versenyt fut az oltás az indiai mutánssal

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!

  • Romániában hétfőn több mint 20 ezer polgár kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, írta a Maszol.ro.

    A legtöbb embert, több mint 16 ezret, Pfizer–BioNTech-vakcinával oltottak be, de felhasználtak Johnson & Johnson-, Moderna- és az AstraZeneca-oltóanyagot is.

    Csaknem 7 ezer főnek az első, több mint 13 ezernek pedig a második dózist adták be. Már 8,75 millió adag koronavírus elleni vakcina került be emberi szervezetbe Romániában.

  • Ukrajnában 877 egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus-járványban. Ezt Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte egy megemlékezésen, ahol emlékművet állítottak a pandémia orvos áldozatainak, írta a Karpathir.com. Az utóbbi másfél évben ötvenezer ember életét követelte a Covid–19 és szövődményei Ukrajnában.

  • Szlovákiában 59 új koronavírus-fertőzöttre bukkantak – több mint 6 ezer PCR-teszt kiértékelése után – az utóbbi 24 órában, írta a parameter.sk. Hétfőn hat beteg életét követelte a Covid–19 és annak szövődményei. A járvány kezdete óta 12 502 fertőzött lelte halálát a kórban.

    Jelenleg 232 pácienst ápolnak kórházban, közülük 17 beteget kezelnek intenzív osztályon, 13 fertőzött pedig mesterséges lélegeztetésre szorul. Hétfőn több mint 4800 ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, csaknem 21 600 fő pedig a másodikat. Szlovákiában 1,95 millió polgárt oltottak be legalább egyszer, 1,36 millióan már a második vakcinát is megkapták.

  • Június 28-tól kezdve feloldják a köztéri maszkviselésre vonatkozó kötelezettséget Olaszországban. A legtöbb intézményben, üzletben és vendéglátóhelyen, valamint a tömegrendezvényeken továbbra is fenntartják a szabályt. 

    A maszkviselést tavaly októberben, a második hullám kezdetén tették kötelezővé Olaszországban.

    A kormány áprilisban kezdett enyhíteni a járványügyi szabályozásokon, így az éttermek, bárok, mozik és edzőtermek már kinyithattak. 

  • Már 140 koronavírusos esetet regisztráltak a Brazíliában zajló labdarúgó-Copa América résztvevőinek és közreműködőinek körében.

    A dél-amerikai kontinentális szövetség (CONMEBOL) friss közleménye alapján a tornán eddig 15 235 tesztet végeztek el, és a fertőzöttek száma 0,9 százalék. Kiemelték: az előző adatokhoz képest alacsonyabb lett az arány – csütörtökön 66 pozitív esetről adtak tájékoztatást –, ami egyértelmű bizonyítéka a megelőző intézkedések betartásának, illetve annak, hogy az egészségügyi protokoll jól működik az eseményen.

    Vasárnap a chilei szövetségnek azért kellett a járvánnyal kapcsolatos közleményt kiadnia, mert néhány játékosa megsértette a buborékszabályt. A szállodába egy külsős fodrászt rendeltek, akinek hiába volt negatív PCR-tesztje, nem lett volna szabad kapcsolatba kerülnie a labdarúgókkal. A chilei szövetség nem közölte, hogy hány játékosról van szó, és neveket sem jelentett be, csupán azt, hogy a vétkeseket pénzbírsággal sújtja.

  • 13 millió dózist vásárol Pakisztán a Pfizer koronavírus elleni oltóanyagából – közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

    Fejszál Szultán egészségügyi miniszter azt nem mondta el, hogy pontosan mikor kerül sor a megegyezésre, de annyit elárult, hogy reményeik szerint a dózisok 2021 végéig megérkezhetnek az országba.

  • A német szövetségi pénzügyi hatóság (BaFin) vizsgálatot indított bennfentes kereskedés gyanújával, miután óriásit zuhant a CureVac biotechnológiai cég árfolyama azt követően, hogy kiderült: koronavírus elleni vakcinájuk csak 47 százalékos hatékonyságú.


    Ezt a Spiegel közölte a Rheinische Post értesülésére hivatkozva. A BaFin vizsgálódása érintheti a CureVac, illetve a Bayer alkalmazottait, utóbbi gyógyszergyártó cég is segédkezett az oltóanyag előállításában. Egyes alkalmazottak a vakcina kutatási eredményeit megoszthatták, illetve értékesíthették. A CureVac árfolyama több mint 50 százalékot esett múlt csütörtökön.  

  • Az orosz elnök hétfőn elismerte, hogy több orosz régióiban is romlott a járványhelyzet.

    Sajnos a koronavírus által jelentett veszély nem tűnt el, sőt több régióban is rosszabbá vált a helyzet

    – mondta az orosz elnök hétfőn a parlament alsóházában.

    Eközben vasárnap az interneten tettek közzé felvételeket arról, hogy egy szentpétervári kórházban már a folyosókra is ágyakat kellett kihelyezni a betegeknek.

    Szentpéterváron egyébként több meccset játszottak, illetve fognak játszani még a foci-Eb-n. A hét meccs közül öt már lement, de még hátravan a Svédország–Lengyelország-találkozó, valamint az egyik negyeddöntő is itt lesz. 

    Ráadásul az orosz fővárosban sem jobb a helyzet: szombaton Moszkvában is rekordszámú, 9120 új fertőzöttet találtak, amit a Kreml azzal magyarázott, hogy az emberek nem oltatták be magukat.

    Ezzel párhuzamosan az orosz hatóságok – részben az indiai variáns megjelenése miatt – már azt is fontolgatják, hogy elkezdik a harmadik oltások beadását a korábban beoltottaknak. 

  • Lezárták a Stonehenge-et a koronavírus miatt a nyári napfordulón esedékes ünnep idejére, de ennek ellenére több tucat ember gyűlt össze a kőkörön belül.  

    A szervezők már korábban is lemondták az eseményt, és helyette csak online közvetítették volna a napkeltét a Stonehenge-nél, de amiatt, hogy az emberek bemásztak az emlékműhöz, végül korábban felvett felvételeket kellett közreadniuk az online közvetítésen. 

    A helyszínen készült videók szerint több tucat ember mászott át a kerítéseken, és a Stonehenge-en belül táncoltak és ünnepeltek, illetve „Álljunk ki a Stonehenge-ért!” feliratú zászlókat tartottak. 

    A Stonhenge lezárásával kapcsolatban Arthur Uther Pendragon-druida – aki Artúr király reinkarnációjának tartja magát – értetlenkedését fejezte ki. „Nem lettünk volna sokan, mivel rengetegen érkeznek Amerikából és a világ más részeiről. De idén ők amúgy sem jöhettek volna, tehát nem értem, hogy minket miért kellett kizárniuk” – mondta a BBC-nek a druida, aki később egy rituálét is bemutatott a helyszínen.

    Wiltshire megye rendőrsége szerint annak ellenére, hogy „kisebb rendbontás történt a kőkörnél”, az ünnep békésen zajlott le. A BBC szerint a helyszínre kivezényelt rendőrök nyugodtak voltak, így nem volt összetűzés a hatóságok és az ünneplők közt. 

    A Stonehenge-nél egyébként évről évre tízezrek gyűlnek össze a nyári napforduló alkalmából. 2009-ben például mintegy 36 ezren voltak, Artúr király már akkor is a helyszínen várta őket. 

  • A világon 178 730 551 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 871 409 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 178 433 377 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 864 702 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 554 246 fertőzött volt eddig a napig, és 602 089-en haltak meg.

    • Indiában 29 935 221 fertőzöttet és 388 135 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 966 831 fertőzöttről és 502 586 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 819 584 fertőzöttet és 110 940 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 375 593 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 236.
    • Oroszországban 5 272 328-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 127 641-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 656 536 a fertőzöttek száma, és 128 245-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 277 395 a fertőzöttek és 89 490 a halottak száma.
    • Olaszországban 425 346 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 291.
    • Kolumbiában 3 968 405 a fertőzöttek és 100 582 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 764 651 fertőzöttet és 80 689 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 730 619 a fertőzöttek száma, 90 417 a halottaké.
    • Iránban 3 105 620 fertőzöttről tudnak, és 83 101 halottról.
    • Lengyelországban 2 878 840 fertőzöttet és 74 829 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Kubában előállították az első latin-amerikai, koronavírus elleni védőoltásokat, amelyek komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.

    A tájékoztatás szerint az Abdala névre keresztelt vakcina, amelyet hamarosan engedélyeztetnek, három adag után mutat 92,28 százalékos hatékonyságot – közölte a Twitter közösségi oldalon a BioCuba állami gyógyszeripari csoport. Az egység része a Géntechnológiai és Biotechnológiai Központnak (CIGB).

    Az Abdala a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét.

    A hírt megosztotta Twitter-oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben gratulált a sikerhez. Azt írta, hogy annak az országnak a tudósai, amit a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.

    Néhány nappal korábban, szombaton a Finlay Vakcinák Intézete bejelentette, hogy az engedélyezés előtt álló védőoltása, a Soberana 2 hatvankét százalékos hatékonyságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadását követően.

  • Rodrigo Duterte, Fülöp-szigetek elnöke televíziós adásban börtönnel fenyegette meg azokat, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni vakcinát.

    Önök választanak: beadatják a vakcinát, vagy mennek a börtönbe – mondta az elnök. Kijelentése ellentétben áll azzal, amit az egészségügyi szakértők eddig képviseltek. Ők ugyanis azt mondták, hogy a vakcina beadatása ajánlott ugyan, de nem kötelező.

    Az elnök vélhetően amiatt tette a fenti kijelentést, hogy a 110 milliós Fülöp-szigeteken vasárnapig mindössze 2,1 millió embert oltottak be,

    MIKÖZBEN A KORMÁNY CÉLJA AZ LENNE, HOGY ÉV VÉGÉRE 70 MILLIÓ FŐT BEOLTSANAK.

  • Hollandia június 26-tól feloldja szinte valamennyi koronavírus elleni intézkedést, az azonban továbbra is érvényben marad, hogy az emberek között 1,5 méteres távolságot kell tartani.

    „A válság vége már a láthatáron van” – mondta Mark Rutte miniszterelnök múlt pénteken. Az éttermek, múzeumok és színházak a korábbinál több embert fogadhatnak be korlátozások nélkül, a diszkók és éjszakai klubok is újra kinyithatják kapuikat a bulizni vágyók előtt.

    Azokon a rendezvényeken, ahol nincs lehetőség a távolságtartásra – például fesztiválokon vagy sportversenyeken –, a résztvevők negatív teszteredménnyel vagy oltási igazolással vehetnek részt. Szájmaszkot csak akkor kell majd viselni, ha a megfelelő távolságot nem lehet tartani, például buszon vagy vonaton.

    Rutte azonban a széles körű újranyitásokat az új vírusváltozatokra, különösen a delta-vírusváltozatra való figyelmeztetéssel együtt jelentette be.

    Hollandiában jelenleg 100 ezer lakosra vetítve hetente körülbelül 45 új fertőzés történik. Az emberek több mint 50 százaléka kapott legalább egy oltást a koronavírus ellen, míg mintegy 28 százalékuk már teljesen be van oltva.

  • Kedves Olvasóink!

    Induljon a nap, az Index ismét elhozza önöknek a koronavírusról szóló legfontosabb nemzetközi híreket.

    Tartsanak velünk, szép napot!