Hungaroring csak védettségi karszalaggal

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

2021.07.24. 13:26
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Hungaroring területére való belépéshez kötelező a védettséget igazoló karszalag is az érvényes belépő mellett a jövő péntektől vasárnapig tartó Forma–1-es Magyar Nagydíjon – adta hírül az MTI. A Covid-védettséget igazoló karszalagot elővételi vásárlás esetén még a Hungaroringre való megérkezés előtt át kell venni Budapest belvárosában vagy Fóton az M3-as autópálya mellett. A Hungaroringen és környékén nincs lehetőség átvenni a karszalagot.

    A helyszíni jegyvásárlók a vásárlással együtt kapják meg a Covid-védettséget igazoló karszalagot.

    A karszalagátvevő pontok:

    • Akvárium Klub (Deák Ferenc tér),
    • fóti Auchan-parkoló.

    A helyszínek szerdán és csütörtökön 8 és 20 óra között, pénteken és szombaton 6 és 20 óra között, míg jövő vasárnap 6 és 15 óra között tartanak nyitva.

    Részletes információk a hungaroring.hu honlapon érhetők el.

  • Szombaton 23 947 új fertőzöttet jelentettek Oroszországban, ezzel 6,1 millió a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma – adta hírül a TASSZ. Az új fertőzöttek többségét, 3376 főt a fővárost, Moszkvát körülvevő régióban azonosították.

    Mindeközben 799-en meghaltak a fertőzésben, amivel 153 095-re nőtt a járvány kezdete óta a betegségben elhunytak száma.

  • Szlovákiában 43 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon. Halálos áldozatot nem jelentettek az országban − írja az Új Szó.

    Az országban eddig 2 233 282-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját. Mindkét dózist eddig 1 915 535 ember vette fel.

  • Nagy-Britannia egyik legnagyobb börtönében, a walesi Wrexham városában található Berwynben arra kérik a rabokat, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

    Gill Harris, a walesi Betsi Cadwaladr Egyetem egészségügyi szakértője azt mondta: a rabokat már korábban is tájékoztatták „az oltás előnyeiről”, és a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy minél többen beoltassák magukat koronavírus ellen.

    Az igazságügyi minisztérium által is megerősített adatok szerint az itt fogva tartott rabok 52 százalékát  egyszer már beoltották, 29 százalékuk pedig a második oltást is megkapta. A tárca azt is közölte, hogy a börtönben külön helyiségeket tartanak fenn azoknak a raboknak, akik pozitív tesztet produkálnak, vagy tüneteik vannak.

  • Tizenhét új koronavírusos esetet jelentettek be szombaton a tokiói olimpia szervezői − adta hírül az MTI. Július 1-jétől számítva így már 123-ra nőtt a játékokhoz köthető pozitív tesztek száma.

    A pénteki nyitónapon 19 új esetet regisztráltak, ami az elmúlt 23 nap legmagasabb száma volt. A szervezők közlése szerint a 17 érintett között van az evezős Finn Florijn is, aki negyedik hollandként szolgáltatott pozitív tesztet.

    Az olasz delegációból hat sportoló és hét tisztségviselő került karanténba, mert ők közvetlen kontaktjai voltak a repülőgépen egy újságírónak, aki fertőzöttnek bizonyult. A szervezők közölték, hogy a hat olasz olimpikon tovább edzhet, és negatív teszttel részt vehet majd a játékokon.

  • Több ezren vonultak az utcákra szombaton Sydney-ben és más ausztrál városokban, hogy tiltakozzanak a koronavírus-járvány elleni korlátozások miatt. Az engedély nélküli tüntetésekre a rendőrség nagy erőkkel vonult fel, több demonstrálót őrizetbe vettek − adta hírül az MTI.

    Egyes helyeken a tiltakozók áttörték a hatósági kordont és műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket. Új-Dél-Wales rendőrsége közleményében elismerte, az embereknek joguk van a véleménynyilvánításhoz, de úgy ítélte meg, hogy a megmozdulás alatt megsértették a járvány miatt elrendelt egészségügyi szabályokat.

    A Victoria állambeli Melbourne-ben is több ezer, szájmaszk nélküli tüntető ment ki az utcákra. A tiltakozók szerint a lezárások nem a vírusról szólnak, hanem arról, hogy a kormány teljes ellenőrzése alá akarja vonni az embereket.

  • Péntektől kezdve már a stadionok kapacitásának 50 százalékát foglalhatják el nézők Szlovákiában – írja a Parameter. 

    A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legújabb rendelete pénteken 20 órától kezdve már életbe is lépett, így vonatkozik a szlovák Fortuna Liga első fordulójában játszott első mérkőzésre, az AS Trenčín–FC ViOn Zlaté Moravce-találkozóra is.

    A nézők oltási igazolás, a koronavírus leküzdését igazoló dokumentum vagy 24 óránál nem régebbi negatív PCR-, illetve LAMP-teszt felmutatásával juthatnak be a stadionokba, antigéntesztet viszont már nem fogadnak el. A feltételek a nemzetközi szövetségek által rendezett eseményekre is érvényesek.

    Mindez viszont csak addig érvényes, amíg a stadionoknak otthont adó járások zöld besorolásban maradnak. 

    Ha sárga vagy annál rosszabb kategóriába kerülnek, akkor a stadionokba legfeljebb kétezer nézőt engedhetnek be kültéren, míg beltéren legfeljebb ezret.

  • Németország a járvány szempontjából magas kockázatú területnek nyilvánította Spanyolországot és Hollandiát a fertőzöttek száma miatt − adta hírül az MTI.

    Az intézkedés értelmében a szóban forgó országokból érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, feltéve, hogy nem kaptak védőoltást, illetve több mint fél éve gyógyultak ki a fertőzésből. Sajtóértesülések szerint Spanyolország tartott ettől az intézkedéstől, tekintettel arra, hogy Mallorca a németek egyik legkedveltebb turisztikai célpontja.

    Június végétől Spanyolországban ismét erőteljesen növekedett a fertőzöttek száma, egy hónap leforgása alatt 475 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A járvány kitörése óta több mint 4,2 millió fertőzöttet azonosítottak, közülük 81 194-en hunytak el a betegség következtében.

  • Kétszázezer AstraZeneca-vakcinát ad el Magyarország Portugáliának – derült ki a  Magyar Közlöny pénteken megjelent számából.

    Kapcsolódó

    Vakcinát adunk el Portugáliának

    Kétszázezer AstraZenecát értékesít a kormány.

  • Több mint hétszáz új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács legfrissebb adataiból. Az elmúlt napon 745 új esettel 2 248 164-re emelkedett a fertőzöttek száma.

    Az elmúlt 24 órában 24-gyel emelkedett a fertőzöttek száma, így a járvány kezdete óta 52 835 áldozatot követelt a járvány az országban. A legtöbb új fertőzöttet Kijevben regisztrálták.

    Kárpátalján hat új fertőzöttet jelentettek, halálos áldozata nincs a járványnak.

  • Huszonnyolc európai ország közül tizenkilencben immár a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsa domináns − közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

    A június 28. és július 11. között regisztrált adatok alapján egyértelműen sikerült megállapítani, hogy 28 ország közül 19-ben a delta-variáns a domináns. A WHO és az ECDC egyúttal felhívta a figyelmet annak szükségességére, hogy fokozzák a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseket.

    Az Európában feljegyzett fertőzöttek száma az elmúlt négy hét alatt növekedett. Ez a növekedés pedig a leggyorsabb a fiatalabbak körében volt.

    A koronavírus delta-variánsa már csaknem az összes európai országban megjelent. A jelenlegi tendenciák szerint a következő hónapok során világszerte a delta-variáns válik dominánssá – számolt be az MTI.

  • A koronavírus elleni oltások mintegy 700 halálesetet előztek meg Portugáliában május óta − adta hírül az MTI a Portói Egyetem Közegészségügyi Intézetének tanulmányára hivatkozva.

    Ha az idős korosztály nem kapott volna oltást, akkor jelenleg sokkal magasabb lenne a halálozás a körükben. Az oltások megkezdése előtt a 80 év feletti fertőzöttek 16,6 százaléka halt bele a betegségbe. Idén márciusra arányuk 1,4 százalékra apadt. A 70 és 79 év közöttiek esetében a 6,4 százalékos ráta márciusra 2,5 százalékosra esett. A vakcináknak köszönhetően egyrészt kevesebben fertőződnek meg, másrészt gyengül a fertőzések okozta megbetegedések súlyossága, így a halálozási hányad is. Jelenleg mintegy 80 százalékkal kevesebb a halálozás koronavírus miatt, mint tavaly október végén

    − magyarázta a tanulmány szerzői közül Milton Severo járványszakértő és Carlos Antunes matematikus.

    Portugáliában mostanáig a lakosság bő 47 százalékát oltották be teljesen koronavírus ellen.

  • Az eddig be nem oltott amerikaiak többsége nem akar oltást, csupán tizenhat százalékuk felelte, hogy valószínűleg beadatná magának koronavírus elleni vakcinát, és mindössze három százalék válaszolta, hogy biztosan beoltatja magát − írja az MTI.

    Az Egyesült Államok lakosságának 43 százaléka még nem kapott egyetlen oltást sem. Egy felmérés, melyet az AP a NORC Center for Public Affairs Research intézettel közösen végzett, azt bizonyítja, hogy a megkérdezett beoltatlan felnőttek 35 százaléka valószínűleg a jövőben sem kér oltást, 45 százaléka pedig határozottan állította, hogy nem fogja beoltatni magát.

  • Vietnám szombattól tizenöt napra lezárta fővárosát, hogy megakadályozza a járvány terjedését, mert egyre több a fertőzés a Mekong deltájának vidékén – írja az MTI.

    A kormány Hanoi közterületein a gyülekezést két emberben maximálta. Minden zárva lesz a kormányhivatalokon, a kórházakon, más, alapvető szolgáltatásokon és termelőegységeken kívül. A lakosságnak otthon kell tartózkodnia, csak élelmiszert és gyógyszert vásárolni lehet kimenni.

  • Szingapúrban az utóbbi hónapban a koronavírussal fertőzöttek 75 százaléka a beoltottak közül került ki, viszont csak kevesen betegedtek meg közülük − írja az MTI.

    Az elmúlt hónapban 1096 új fertőzöttet regisztráltak, 44 százalékuk mindkét oltást megkapta, 30 százalékuk csak az egyiket. Közülük senki sem betegedett meg súlyosan. 

    Szingapúr 5,7 millió lakosának már csaknem 75 százaléka kapott legalább egy dózist, a teljesen beoltottak aránya pedig 50 százalék. Az országban Pfizer- és Moderna-vakcinákat alkalmaznak.

  • A világon 193 165 622 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 143 105 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 192 531 709 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 135 259 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 400 655 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 610 720.
    • Indiában 31 293 062 fertőzöttet és 419 470 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 19 632 443 fertőzöttről és 548 340 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 015 469 fertőzöttet és 111 778 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 002 303-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 149 796-ra emelkedett.
    • az Egyesült Királyságban 5 662 838 a fertőzöttek száma, és 129 330-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 5 574 997 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 821.
    • Argentínában 4 827 973 a fertőzöttek és 103 359 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 307 535 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 937.
    • Spanyolországban 4 280 429 fertőzöttet és 81 221 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 760 291 a fertőzöttek száma, 91 514 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 881 948 fertőzöttet és 75 235 halálesetet tartanak nyilván.
  • Kedves Olvasóink!

    Kezdődik az Index hétvégi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.