Távfűtés nélkül maradt öt kórház Temesváron

Koronavírus a világban – az Index keddi hírösszefoglalója

2021.10.26. 10:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hétvégi bukaresti oltásmaraton tapasztalatai pozitívak voltak, ezért hasonló akciókat kellene szervezni a kisebb településeken is − mondta Cseke Attila román egészségügyi miniszter.

    Az Új Magyar Szó azt írja, hogy a szakember szerint az oltáskampány felgyorsításához új módszereket kell keresni, különösen a vidéki településeken. Közelebb kell vinni a vakcinát az emberekhez – jelentette ki.

  • A sepsiszentgyörgyi oltóközpontot valósággal megrohamozták az igénylők, a hétvégén a korábbi hetek napi oltásainak többszörösét jegyezték, de Háromszék többi városában is megnövekedett a jelentkezők száma – írja a Háromszék.

    Bálint Sándor, a Dália utcai oltási központ orvosa elmondta: a megnövekedett oltási kedv jó irányba halad, a lakosság későn, de még időben elfogadta, hogy nincs más mód küzdeni a járvány terjedése ellen, csak a tömeges oltás. Azt azonban rosszallja, hogy az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottak között még mindig nagyon kevés az igénylő.

  • Bulgáriában mind a halálozások, mind az új esetek száma rekordmagasságba szökött. Az ország, amely az Európai Unió legkevésbé átoltott államai közé tartozik, a járvány negyedik hullámával küzd – írja a Guardian.

    Az elmúlt 24 órában 5863 új esetet regisztráltak, és 243 ember vesztette életét.

    Az ország felnőtt lakosságának mindössze 24 százaléka kapta meg mindkét oltását. Az Európai Unió lakosságának átlagban 74 százaléka van teljesen beoltva.

  • Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely november 8-tól hatályon kívül helyezi a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó beutazási korlátozásokat − közölte hétfőn a Fehér Ház.

    Az Egyesült Államok érdeke, hogy elmozduljon a Covid−19-világjárvány idején korábban alkalmazott korlátozásoktól, és olyan légi közlekedési irányelveket alkalmazzon, amelyek elsősorban az oltottságra támaszkodnak

    − áll a közleményben.

    A Fehér Ház először szeptember végén hozta nyilvánosságra, hogy november elején megszünteti a beutazási korlátozásokat az olyan külföldi turisták számára, akik a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltással rendelkeznek. A repülőn érkező beutazóknak november 8. után a koronavírus elleni oltásuk igazolását, illetve az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét kell majd bemutatniuk. Karanténkötelezettség nem lesz érvényben − adta hírül az MTI.

  • Kínában 35 új esetet jelentettek hétfőn – írja a Guardian.

    A hatóságok a járvány kiújulásától tartanak, mert a delta-variáns egyre több megbetegedést okoz. A megbetegedések kezdetben Belső-Mongóliában lángoltak fel, de már legalább 11 tartományt érintenek.

    Kína azoknak az országoknak a sorába tartozik, ahol zéró toleranciát hirdettek a járvánnyal szemben, vagyis már egy eset után is helyi korlátozásokat vezetnek be.

  • Az izraeli egészségügyi minisztérium becslése szerint néhány héten belül megkezdődhet az 5 év feletti gyerekek oltása koronavírus ellen – írja az Arutz7.

    Kedden az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szakértők bevonásával tart nyilvános meghallgatást, és ezt követően döntenek a kérdésről.

    Amennyiben az FDA szabad utat ad a vakcinának, amint lehet, Izrael követni fogja ebben Amerikát.

  • Az északi féltekén a tél beköszöntével nem tűnik el a járvány, ezzel pedig megcáfolja azokat a reményeket, hogy a magas átoltottság kiutat jelent a járványból – idézi a Bloomberg elemzését a Portfolio.

    Bár a vakcinák a súlyos betegséglefolyást, és így a kórházba kerülést nagymértékben megakadályozzák, a megfertőződést vagy a továbbadást nem gátolják meg teljesen, így bizonyos szempontból bonyolultabbá válik a képlet, mint egy évvel ezelőtt.

    A várhatóan hidegebb időjárás, az oltások hatásosságának csökkenése és az átoltottság lefedettségének hiányosságai megnehezítik a járvány előrejelzését

    – fejtette ki Arnaud Fontanet, az Institut Pasteur epidemiológusa.

    Az európai járványhelyzet alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

  • Virtuális formában rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust a Magyar Elhízástudományi Társaság. A rendezvény az „Azonnali lépéseket követel az elhízás” címet viselte, fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár volt – közölte az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül a társaság.

    A kétnapos, angol nyelvű kongresszuson 53 szóbeli, 7 poszterprezentáció az elhízástudomány elméleti, klinikai, valamint szocioökonómiai összefüggéseit tárgyalta. Az Európai Elhízástudományi Társaság elnöke, Jason Halford professzor a Covid–19 és az obezitás (kóros elhízás) kapcsolatát mutatta be a EUROPEANBS tanulmány alapján, hangsúlyozva a túlsúllyal élő személyek stigmatizációtól mentes ellátásának szükségességét.

  • A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 243 644 340 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 947 967 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 45 545 583 eddig a napig, a halálos áldozatok száma 737 316.
    • Indiában 34 189 774 fertőzöttet és 454 712 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 735 560 fertőzöttről és 605 804 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 8 851 104 a fertőzöttek száma, és 139 990-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 149 946-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 226 506-ra emelkedett.
    • Törökországban 7 879 438 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 69 344.
    • Franciaországban 7 228 331 fertőzöttet és 118 452 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 281 585 a fertőzöttek és 115 851 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 002 217 fertőzöttet és 87 186 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 743 720 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 856.
    • Németországban 4 485 437 a fertőzöttek száma, 95 148 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 975 880 fertőzöttet és 76 447 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában pedig 2 913 666 fertőzöttet és 68 365 halálesetet.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Ma is jelentkezik az Index hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.