18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Sokáig nem tett semmit a Facebook Donald Trump gyűlöletkeltő megjegyzései ellen

2021.10.27. 22:08

A jelentések szerint a gyűlöletkeltő és erőszakra bátorító posztok száma múlt év május 28-tól indult jelentős növekedésnek, nem sokkal azután, hogy Donald Trump akkori elnök egy bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy lelőhetik azokat, akiket Minneapolisban fosztogatáson érnek – jelentette az AP hírügynökség.

Mindez három nappal azután következett be, hogy Derek Chauvin rendőr több mint nyolc percen át térdelt George Floyd nyakán, ami az afroamerikai férfi halálát okozta. Az erről készült videó nyilvánosságra kerülése után tüntetések kezdődtek Minneapolisban, majd országszerte az Egyesült Államokban.

A közösségi médiában azután emelkedett meg gyors ütemben a gyűlölködő bejegyzések száma, hogy Donald Trump George Floyd haláláról posztolt – derül ki a Facebook belső céges elemzéséből.

Ezek a banditák meggyalázzák George Floyd emlékét, és én ezt nem fogom engedni. Ezt meg fogjuk állítani. Ha a fosztogatás elkezdődik, lövések is el fognak dördülni

– írta a volt elnök a Twitteren és a Facebookon.

A technológiai cég automatikus, a belső szabályzat megsértéseit figyelő rendszere azt jelezte, hogy a bejegyzés 90 százalékos eséllyel megsérti a szabályzatot. A Twitter azonnal reagált, figyelmeztetéssel látta el a posztot, és letiltotta a további megosztást. 

Az erőszakra buzdító bejegyzésekről beérkező figyelmeztetések addig jobbára a Minneapolis környékén élő felhasználókra korlátozódtak.

Trump május 28-i posztját követően ez a jelenség kiterjedt az egész országra

– írták egy belső feljegyzésben tavaly június 5-én.

A Facebook belső elemzése szerint az erőszakos posztok ötszörösére nőttek a bejegyzést követő napokban, az álhírekről szóló jelzések pedig megduplázódtak. Trump bejegyzésének nagy számú megosztása „jelentős számban generált gyűlöletet és erőszakot tartalmazó kommenteket”, bár ezek jelentős részét moderálták. Számos közülük olyan kitételeket tartalmazott, hogy „lőjük már le ezeket a bűnözőket” vagy „basszuk szét a fehéreket”.

Mark Zuckerberg május 29-én azt mondta, hogy a vállalat alaposan megvizsgálta a bejegyzést, és arra jutottak, hogy nem sérti a cég szabályzatát. Zuckerberg azt is közölte, hogy azért hagyta kint a posztot, mert figyelmeztette a lakosságot, hogy Donald Trump kész bevetni a fegyveres erőket.

George Floyd néhány órával azután halt meg, hogy rendőrök úgy állították elő, hogy az egyikük közben a nyakán térdelt. Az eset után előbb Minneapolisban, majd az egész országban véres zavargások törtek ki. Ez volt a kezdete a rasszizmusellenes Black Lives Matter mozgalomnak.

A rendőrt, aki George Floyd halálát okozta, Derek Chauvint 22 és fél év börtönre ítélték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport