új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemrég kapott kézhez Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter egy olyan jelentést, mely szerint sok kórház elektromos hálózatának állapota nincs megfelelően felülvizsgálva. Ezek az épületek zömmel 1890 és 1950 között épültek – írta meg a Főtér. 

    A tárcavezető a közveszélyt jelentő épületekkel kapcsolatban elmondta, hogy az újabb lehetséges esetszám-növekedésig még pár hét hátravan, addig pedig meg kell tenni minden előkészületi lépést a problémás kórházakban az intenzív osztályokon és a járóbeteg-ellátásban is. 

    A minisztérium ugyanakkor nem zárathatja be az életveszélyes egészségügyi intézményeket, mivel jelenleg minden ágyra szükség van. Ugyanakkor folyamatosan felülvizsgálják az intenzív terápiás osztályokat. 

    A Főtér szerint a minisztérium mindössze annyit tehet, hogy felszólítja a kórházakat, hogy mérjék fel a veszélyeket, a tűzvédelmi szabályokat tartsák be, valamint értesítsék a minisztériumot vagy a helyi önkormányzatot a problémákról.

    (via Főtér

  • Vélhetően januárban kezdődik el Romániában az 5 és 11 év közötti gyermekek oltása a koronavírus ellen – jelentette be csütörtökön a romániai országos oltási kampány koordinátora egy sajtótájékoztatón. 

    Valeriu Gheorghiţă elmondta, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek az oltást a már működő oltóközpontokon belül kialakítandó rendelőkben és a családorvosi rendelőkben vehetik majd fel. Az érintett korosztály a Pfizer vakcináját kapja 21 napos eltéréssel, két adagban, a dózisok mintegy 10 mikrogrammosak. 

    A szállítási menetrend szerint

    az első gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány januárban érkezik Romániába,

    így január második felében várhatóan elkezdődhet ennek a korosztálynak az oltása – számolt be az Új Magyar Szó

  • Ádáz tempóban terjed a szupervariáns. Erre az Európai Bizottság elnöke hívta fel a figyelmet. Ursula von der Leyen hozzáfűzte: az omikron ellen a meglévő oltóanyagok csak részben hatékonyak. Közölte: az uniós tagállamok 180 millió extra vakcina megrendelését kezdeményezték a BioNTech/Pfizer cégtől az omikron-variáns elleni harcban. Jelezte: a vállalatnak száz napja van arra, hogy leszállítsa az oltóanyagokat. Részletesen a témáról ebben a cikkünkben olvashat

  • Vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus omikron-variánsa aeroszol útján is terjed – jelentette ki a román oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghiţă.

    Az oltásparancsnok sajtótájékoztatójáról beszámoló maszol.ro oldal azt írja: Dániában, Norvégiában, Nagy-Britanniában és több más országban exponenciálisan nő a koronavírusos esetek száma, és a megbetegedések nagy részét már az omikron-variáns okozza, amely sokkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírusváltozatok.

    Valeriu Gheorghiţă szerint ennek legalább két oka van: 

    egyrészt hogy ez a variáns sokkal gyorsabban szaporodik, másrészt hogy könnyebben megkerüli az immunválaszt. Mi több: vannak arra utaló adatok is, hogy nemcsak cseppfertőzéssel, hanem aerogén úton, aeroszol révén is terjed, ami növeli a fertőzőképességét, különösen a zárt, rosszul szellőző terekben.

    Gheorghiţă kiemelte, azok az országok élvezik a legnagyobb védettséget az omikron-variánssal szemben, amikben magas az átoltottság. Mint mondta: fontos lassítani az omikron terjedését, amihez elsősorban a járványügyi intézkedések betartására van szükség, a megbetegedés súlyos formáival szemben pedig oltással lehet védekezni.

  • A világon 272 911 967 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 336 255 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Korábban 271 462 242 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 320 575 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint 

    • a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 50 513 424. A halálos áldozatok száma 803 651.
    • Indiában 34 718 602 fertőzöttet és 476 478 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 201 221 fertőzöttről és 617 271 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 161 497 a fertőzöttek száma, és 147 396-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 955 308-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 288 240-re emelkedett.
    • Törökországban 9 102 294 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 79 696.
    • Franciaországban 8 564 979 fertőzöttet és 122 156 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 741 968 fertőzöttet és 107 655 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 165 454 a fertőzöttek és 130 946 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 422 168 fertőzöttet és 88 667 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 308 180 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 301.
    • Lengyelországban 3 903 445 fertőzöttet és 90 306 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 764 485 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 98 097 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az amerikai tengerészgyalogság 103 katonát bocsájtott el, amiért nem voltak hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen – közölte a Politico című amerikai lap.

    A tengerészgyalogság eddig 1007 katona esetében engedélyezett felmentést az oltási kötelezettség alól, 3144 – vallási meggyőződés miatt benyújtott – kérelem még elbírálás alatt áll.

    Az amerikai hadsereg egyébként a nap folyamán jelentette be, hogy menesztett hat katonai vezetőt, köztük két zászlóaljparancsnokot amiatt, hogy majdnem négyezer, aktív szolgálatban lévő katona tagadta meg az oltás felvételét elrendelő parancsot. Mindemellett 2767 katonát megrovásban részesítettek, aminek nyomán bár tovább szolgálhatnak, de előléptetésre a jövőben már nem számíthatnak.

    Katonáink beoltása a Covid–19-cel szemben mindenekelőtt a hadsereg harckészségét szolgálja

    – áll Christine Wormuth, az amerikai hadseregért felelős államtitkár közleményében. Az oltást alapos indok nélkül megtagadókat pedig figyelmeztette, hogy megválnak tőlük.

    Ugyanakkor a különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége immunizáltatta magát. 

    Az amerikai hadsereg és haditengerészet személyi állományának 98 százalékos az átoltottsági aránya, a légierőnél ugyanez a mutató 97,5 százalék, míg a tengerészgyalogságnál 95 százalék.

    Mindemellett az amerikai lakosság 72 százalékát oltották be a koronavírus ellen.

  • Az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések és a beadott harmadik oltási adagok száma egyaránt rekordot döntött csütörtökön az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi minisztérium adatai alapján az elmúlt 24 órában több mint 88 ezer új koronavírus-fertőződést szűrtek ki. A járvány kezdete óta ez a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőződési szám.

    Csütörtökön a harmadik dózist csaknem 785 ezren vették föl.

    Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, így már 25 millió azoknak a felnőtteknek a száma, akik megkapták a harmadik adagot.

    Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89, a másodikat 81 százaléka vette föl eddig.

    Az omikron-variáns megfékezéséért december végéig valamennyi felnőtt angliai lakos számára lehetővé válik a harmadik oltási dózis beadatása. Chris Whitty angliai tiszti főorvos közölte: a rendkívül lendületes oltási kampány eredményeként a jelenlegi fertőzési hullám – a hirtelen emelkedés tetőzése után – a korábbiaknál gyorsabban lefuthat.