új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A belarusz külügyminisztérium közzétett egy fotót arról a helyszínről, ahol az oroszok és az ukránok tárgyalni fognak. 

    Belaruszban minden készen áll arra, hogy házigazdái legyünk az orosz–ukrán tárgyalásoknak. Már csak a delegációkra várunk

    – írták.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap jelentette be, hogy az ukrán–belarusz határra hajlandó békedelegációt küldeni abban az esetben, ha Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szavatolni tudja a biztonságukat. Az államfő később, egy másik nyilatkozatban azt is hozzátette: nem hisz abban, hogy a tárgyalás sikeres lesz, de nem szeretné, ha bárki is őt okolná azért, hogy nem sikerült véget vetni a háborúnak.

  • Ismeretlen hekkerek feltörték egy ausztrál újságíró, Melissa Doyle Twitter-fiókját, és átnevezték a felhasználót Volodimir Zelenszkijre. 

    A fenti képen a név alatt még látható a felhasználónak az a @-cal jelölt neve, amelyet nem lehet csak úgy átírni. Az átnevezett fiókról egy olyan bejegyzést tettek közzé, amellyel lényegében az Ukrajna részére az online térben zajló adománygyűjtést próbálták meg hitelteleníteni azáltal, hogy egy scamoldalra irányították őket (ennek a linkje van kitakarva a bejegyzés alján). 

    Az ukrán elnök nevében egy álfelhasználóról már a minap is hamis üzeneteket közöltek a Telegramon, amelyben arra szólították fel az ukrán csapatokat, hogy tegyék le a fegyvert.

  • Ukrajnában elfogyhat az oxigén a kórházakban – ezt az Egészségügyi Világszervezet közölte. Mint írják, az orosz rakétatámadások miatt képtelenség garantálni az ellátást az egészségügyi intézmények számára.

    A szervezet vezetői szerint több kórház máris kifogyott az oxigénből, több intézmény pedig hamarosan erre a sorsra juthat, ez pedig ezrek életébe kerülhet. Az orvosi oxigén iránti igény több mint 20 százalékkal nőtt az orosz invázió óta, a szervezet Varsótól kért segítséget – írja a Világgazdaság.

    Az ukrán egészségügyi intézmények egy részében akadozik az áram- és a gázszolgáltatás is, a mentőknek pedig nagy kockázatot kell vállalniuk, amikor a tűzharcok közepette igyekeznek a betegeket a kórházakba szállítani.

  • A Times úgy értesült, hogy a hírhedt orosz zsoldos cég, a Wagner Group 400 zsoldost küldött Kijevbe azért, hogy meggyilkolják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és előkészítsenek egy Moszkvából irányított hatalomátvételt.

    A Wagner Group Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségének tulajdonában áll, és több háborús övezetben is jelen vannak a harcosaik. A Times most azt írja, hogy a Zelenszkij meggyilkolására küldött zsoldosokat már öt héttel ezelőtt visszahívták Afrikából, és megkezdték az akció előkészítését. 

    A misszióról a brit lap szerint szombaton értesült a kijevi kormányzat, és részben emiatt döntöttek úgy, hogy 36 órás, szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a fővárosban. A döntés meghozatala után arra figyelmeztették a civileket, hogy aki elhagyja otthonát, azt könnyen összetéveszthetik a Kreml ügynökeivel és megölhetik az ukrán védelmi erők. 

  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfő hajnalban közölte, hogy Ukrajna immáron ötödik napja védekezik az orosz invázióval szemben.

    A tárcavezető szerint Oroszország háborús bűnöket követett el Ukrajna ellen, ráadásul Vlagyimir Putyin vasárnapi, a nukleáris elrettentésre vonatkozó bejelentése után már nem csak Ukrajna, hanem egész Európa veszélybe került. Hozzátette: a fegyver- és segélyszállítmányokkal, valamint azáltal, hogy fogadják a menekülteket, Európa már támogatja Ukrajnát a küzdelemben. 

    Nyugaton gyakorlatilag eltűnt a határ

    – mondta ezzel kapcsolatban a miniszter, hozzátéve: Európa mellett jelentős mennyiségű támogatást kapnak Délről, a Távol-Keletről és a tengerentúlról is. Közleménye végén Olekszij Reznyikov azt mondta: bízik abban, hogy Ukrajna győzni fog a „feldühödött orosz zsarnok” ellen.

    A miniszter egyébként vasárnap este még az ukrán elnökkel közösen is posztolt egyet a Facebookra.

  • Vasárnap este és hétfő reggel több városban is robbanásokat lehetett hallani, amelyeket a tüzérségi bombázás és a rakétacsapások okoztak – közölték az ukrán hatóságok.

    A beszámoló szerint Kijev, Harkiv, sőt, még Zsitomirb is robbanásoktól volt hangos, amelyeket az orosz tüzérségi és rakétatámadások okoztak. E városok közül a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomirt eddig még nem próbálták meg bevenni az oroszok, most azonban lehet, hogy a támadással egy offenzívát készítenek elő. 

    Más városokban – például Csernyihivben – amiatt szólaltak meg a szirénák, hogy légi bombázás veszélyére figyelmeztették a lakosokat. A városban nem sokkal később egy rakéta is becsapódott, amely egy lakóépületet talált el. 

  • Hétfő hajnalra már több mint 30 százalékot vesztett értékéből az orosz rubel azóta, hogy bejelentették az Oroszország ellen az invázió miatt hozott szankciókat. 

    Az orosz pénznem árfolyama a Sky News szerint hétfő hajnalban, az ázsiai kereskedés megnyitása után mélypontot ért el azáltal, hogy 119 rubelt kellett adni egy dollárért. 

    Egyes híresztelések szerint azonban az árfolyam akár ennél jóval alacsonyabbra is zuhanhat még napközben: a Tinkoff nevű orosz bank például korábban azt közölte, hogy várhatóan hétfőn 171 (!) rubelt kérnek el dolláronként, ami példa nélküli zuhanás lenne. 

    Az Európai Központi Bank mindeközben közölte, hogy hétfőn a Sberbank európai részlege – amelyet nagyrészt az orosz állam irányít – várhatóan teljesen összeomlik majd és elveszti fizetőképességét.

    Az MNB időközben két bankszünnapot rendelt el a Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. 

  • Koszovó arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsenek egy állandó katonai bázist az országukban – közölte az ország védelmi minisztere, Armend Mehaj.

    Hozzátette: az ukrajnai események fényében felgyorsítják a NATO-integrációjuk folyamatát is. A miniszter szerint ezekre a lépésekre „mielőbb szükség van" azért, hogy garantálják a Nyugat-Balkán békéjét, biztonságát és stabilitását.

    Az Egyesült Államoknak jelenleg 635 katonája van a balkáni országban, akik a NATO békefenntartó missziója részeként állomásoznak ott.

    Koszovó függetlenségét 2008 óta több mint 110 állam ismerte el, Szerbia viszont – amely jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal is – még mindig nem tette ezt meg. Rajtuk kívül 4 olyan NATO-tagállam is van még, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét, az ország ENSZ-tagságát pedig az oroszok vétózták meg. 

  • A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról.

    Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába. Zelenszkij a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint döntő fontosságúnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot.

    A brit miniszterelnök és az ukrán államfő az orosz invázió kezdete óta minden nap beszélt egymással telefonon, és a hétfő hajnali beszélgetés során megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak.

    A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök megerősítette, hogy Nagy-Britannia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását. A brit belügyminisztérium vasárnap este vízumkönnyítéseket jelentett be brit állampolgárok ukrán családtagjai számára. A tárca közleménye szerint

    • a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú, Ukrajnában élő rokonai ingyenesen kérhetnek családi bevándorlóvízumot. 
    • Erre akkor van lehetőség, ha a kérelmező brit állampolgárral él házasságban, civil partneri viszonyban vagy élettársi kapcsolatban.
    • Élettársi kapcsolat esetén igazolni kell, hogy e kapcsolat legalább két éve tart.
    • A vízumszabályok könnyítése vonatkozik azokra a 18 éven aluli ukránokra is, akiknek egyik szülője brit, és azokra, akiknek van 18 évesnél fiatalabb, brit állampolgárságú gyermeke.

    Mivel a kijevi brit vízumosztály jelenleg zárva van, a kérelmezők Lviv városában, illetve a környező országokban, köztük Magyarországon is beadhatják vízumigénylésüket – áll a brit belügyminisztérium tájékoztatásában. A tárca átmeneti kedvezményeket jelentett be azoknak az ukrán állampolgároknak is, akik Nagy-Britanniában tartózkodnak és nem tudnak hazatérni vízumuk lejárta után.

        Az intézkedés lehetővé teszi számukra nagy-britanniai tartózkodásuk meghosszabbítását anélkül, hogy távozniuk kellene az országból.

  • Nemrég tették közzé a kijevi védők parancsnokának, Olekszandr Szirszkij vezérezredesnek (ő egyben az ukrán szárazföldi erők parancsnoka is) az üzenetét az ukrán vezérkar oldalán. A közleményben ezt írták:

    az oroszok az utóbbi órákban több alkalommal, és több helyszínen is megpróbálták áttörni a külvárosokban lévő frontvonalat.

    A közlemény szerint ezeket a támadásokat egytől egyig visszaverték, és az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek, valamint demoralizálódtak, kifáradtak a harcokban. 

  • Az Európai Unió döntött arról, hogy vadászgépeket vásárolnak Ukrajna részére – értesült az AFP hírügynökség.

    A döntést Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselője jelentette be vasárnap este. 

    Vadászgépeket küldünk [Ukrajnának]. Tehát már nem csak lőszerről van szó, annál sokkal fontosabb fegyvereket küldünk a háborúhoz

    – mondta el egy sajtótájékoztatón. A főképviselő szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban jelezte az Európai Uniónak, hogy nagy szükségük lenne vadászgépekre, és néhány uniós tagállamnak már most vannak olyan gépeik rendszeresítve a hadseregben, amilyeneket az ukránok is használnak. 

  • Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint 352 civil halt meg az ukrajnai háborúban, köztük 14 gyermek is.

    Közleményük szerint a harcokban megsérült további 1684 ember, akik közt 116 gyermek is van. 

    A civil áldozatok száma vasárnap még 210, a sérülteké 1100 volt.

  • Felhívást tett közzé hétfőn este az Amerikai Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége állampolgárai számára arról, hogy az ukrán–orosz konfliktus miatt 

    4-es szintű, vagyis „beutazásra nem ajánlott” kategóriába sorolta Oroszországot. 

    A nagykövetség kiemelten ajánlja az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárok számára, hogy minden esetben kövessék figyelemmel a legfrissebb híradásokat, értesítsék barátaikat hollétükről, valamint, hogy dolgozzanak ki egy olyan tervet, amely segítségével az amerikai kormány közbenjárása nélkül is el tudják hagyni Oroszországot, minél rövidebb időn belül.

    Mint ismert, az amerikai kormány további 350 millió dollár értékben ad azonnali támogatást Ukrajnának a védelemre. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai hadi készletekből kiutalt támogatás segítséget nyújt majd az ukrán hadseregnek a harckocsik és légi célok elhárításában. Ukrajna korábban Javelin páncéltörő és Stinger légvédelmi rakétákat kért.

    Joe Biden újabb szankciókat jelentett be csütörtökön Oroszország ellen, miután támadás érte Ukrajnát. Az Egyesült Államok elnöke a G7 vezetőivel tartott megbeszélést, amelyet követően Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy Vlagyimir Putyin vérrel akarja átrajzolni Európa térképét.

    Oroszország csütörtökön indított támadást Ukrajna ellen, a háború azóta, immár negyedik napja zajlik. Egyre többen menekülnek el Ukrajnából, a civil áldozatok száma folyamatosan növekszik, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat. Bővebben>>>

  • Jó reggelt, köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Az Index ma is beszámol az orosz–ukrán háború fejleményeiről; kövesse velünk percről percre az orosz invázió 5. napját. 

    Szombati beszámolónkat ide kattintva olvashatja el, vasárnapi hírösszefoglalónkat pedig itt éri el