új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai kongresszus vezetői szerda kora reggel megegyeztek arról, hogy Washington 13,6 milliárd dollárnyi segéllyel támogatja Ukrajnát és az Egyesült Államok európai szövetségeseit – számolt be az MTI.

    Joe Biden amerikai elnök eredetileg tízmilliárd dollárt kért katonai, humanitárius és gazdasági segély címén a múlt héten, de a kétpárti támogatottság ereje miatt hétfőn már 12 milliárd, kedden pedig 13,6 milliárd dollárról volt szó.

    Támogatni fogjuk őket a zsarnoksággal, az elnyomással és az erőszakos leigázással szemben

    – mondta Joe Biden a Fehér Házban Ukrajnára és az orosz invázióra célozva.

    A pártok vezetői azt remélik, hogy a 2741 oldalas intézkedéscsomagot szerdán a képviselőházban, a hét végéig pedig a szenátusban is el tudják fogadtatni.

  • A még csak másfél éves kárpátaljai kislányt, Lucát Ukrajnában diagnosztizálták kismedencei daganattal. Kijevben életmentő műtétet hajtottak volna végre rajta, de a háború kitörése miatt a műtétet már nem lehetett elvégezni.

    A pici eddig két kemoterápiás kezelésen esett át, ezt követte volna az operáció – mondta a Borsnak a gyermek édesanyja. A kislányt és családját az ukrán mentők vitték el a határig, onnan pedig az Országos Mentőszolgálat szállította Miskolcra, ahol a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány segítségével átmeneti otthonba helyezték őket.

    Jelenleg azt próbálják felmérni, hogy szükség van-e további kemoterápiás kezelésre a műtét előtt.

  • Átmenetileg leállítja ammóniatermelését a Nitrogénművek – közölte a műtrágyagyártó az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    Közleményük szerint az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban, a földgázárak több mint megduplázódtak, és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült.

    A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések (például gabona-exportkorlátozás) tovább növelik a működési kockázatainkat, így ammóniatermelésünk átmenetileg leállításra került

    – fogalmazott a cég az indoklásban.

    Mint írják, a Nitrogénművek Zrt. a helyzetet folyamatosan monitorozza, és minden tőle telhetőt megtesz a termelés újraindításáért, továbbá azért, hogy csökkentse a régió műtrágya-importfüggőségét, de a magas energiaintenzitású ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt.

  • Módosították a 18–60 év közötti férfiak kiutazásáról szóló szabályokat – jelentette be az ukrán infrastrukturális minisztérium. A módosítás szerint egyszerűbb lett a 18 és 60 év közötti férfiak határátlépési eljárása, azonban ez csak a teherszállító és vasúti vezetőkre vonatkozik – írja a PMG.ua.

    Az engedményre azért volt szükség, hogy a kormány biztosítsa a nemzetközi szállítmányokat. Ennek értelmében azok léphetik át a határt, akik nemzetközi teherfuvarozással foglalkoznak, az ukrán fegyveres erők számára szállítanak, vagy humanitárius segélyeket visznek.

  • Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerint jelentősen csökkenhet Oroszország olajtermelése a következő hónapokban a bevezetett szankciók miatt. A hivatal számításai szerint Oroszország februárban napi 11,3 millió hordó kőolajat termelt, de a bevezetett korlátozások miatt a mennyiség márciusban negyedmillió hordóval, áprilisban pedig félmillió hordóval csökkenhet.

    A becslést készítők úgy gondolják, „átmenetileg csökkenni fog a termelés, részben mert a szállítással foglalkozó cégek egy része inkább kivár a már érvényben lévő szankciók és az esetleg újabb megszorítások miatt”. Miközben az orosz kőolajtermelés és exportkapacitás továbbra is elérhető lesz, komoly bizonytalansági tényezővé lépett elő, hogyan és milyen mennyiségben tudnak majd egyes országok kőolajat és olajterméket importálni.

    Az EIA előrejelzése szerint az export visszaesése mellett az olajtárolók gyorsan megtelnek, ami miatt viszont vissza kell majd fogni, sőt talán le kell állítani a termelést. Azonban a hivatal úgy véli, hogy sikerül majd exportálni az orosz olaj nagy részét, de időbe telik az új kereskedelmi útvonalak kialakítása és más vevők megtalálása – ismertette az MTI.

  • Úton van Ukrajnába a kínai vöröskereszt első segélyszállítmánya – jelentette be Csao Li-csien, a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

    Ez az első része annak a csaknem ötmillió jüan (279 millió forint) értékű humanitárius segélynek, amelyet az ukrán vöröskeresztnek nyújtanak. A szállítmány élelmiszereket és mindennapi használati cikkeket tartalmaz – számolt be az MTI.

  • A holland gáztőzsdén szerdán délelőtt folytatódott a gáz árának hétfő óta tartó csökkenése.

    A TTF legközelebbi áprilisi határidős jegyzésében a kereskedés indításakor 205 eurón állt 1 megawattóra, majd a jegyzés 174 euróra süllyedt másfél órával később. A hét első napján jelentősen magasabban, 345 eurón is jegyezték a gáz árát.

    Az árcsökkenésben szerepet játszott a Gazprom bejelentése, miszerint a megrendelt mennyiségű gázt fennakadás nélkül szállítja Ukrajnán át az európai fogyasztóknak, napi 109 millió köbmétert, vagyis ugyanannyit, mint kedden – számolt be az MTI.

  • Átcsoportosította forrásai egy részét a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, a pénzeket a kárpátaljai magyarság humanitárius megsegítésére fordítják – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Potápi Árpád János.

    A nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: azonnal egyeztetni kezdett a külhoni magyar közösségek vezetőivel a háború kitörése után, és arról döntöttek, hogy a határon túli területeken összegyűlt adományokat is a Híd Kárpátaljáért segélyprogramba küldik.

    Potápi Árpád János úgy látja, Ukrajnában súlyos a helyzet, Kárpátalját azonban eddig még nem érte támadás. Reménykednek benne, hogy ez így marad, ugyanakkor minden eshetőségre fel kell készülni – tette hozzá.

  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már szerdán döntést hozhat arról, hogy megítéli-e az 1,4 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának – közölte kedden késő este az IMF ügyvezető igazgatója.

    Kedden elküldték a javaslatot jóváhagyásra az igazgatótanácsnak az 1,4 milliárd dollárról, amit már akár szerdán jóvá is hagynak. A támogatásnak az a célja, hogy segítsen Ukrajnának megbirkózni a háború okozta sokkal – mondta az IMF vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva.

  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre.

    Senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett, használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket) – hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

  • Történelmi mélypontra került a rubel az euróval szemben kedden, miután a moszkvai tőzsdén az euró árfolyama folytatva az elmúlt napok emelkedését, történelmi csúcsra nőtt, valamint a dollár árfolyama is rekordszint közelébe került – számolt be az MTI.

    Az euró jegyzése 8,43 rubel erősödéssel rekordszintre, 127,425 rubelre emelkedett kilenc óra körül. A dollár 12,36 rubellel 117,355 rubelre drágult, megközelítette a 118,35 rubeles történelmi csúcsot.

    Az euró 11,8 rubellel, a dollár pedig 11,54 rubellel volt magasabb a reggeli kereskedésben a jelenlegi hivatalos árfolyamnál.

  • A Herszon megyei Csornobajivkán részeg orosz katonák támadták meg a civil lakosságot – írja a Szabadság Rádió saját forrásokra hivatkozva.

    A szemtanúk elmondása szerint az eset az után történt, hogy a katonák kifosztottak egy boltot. Az ott talált alkohol elfogyasztása után pedig lövöldözni kezdtek az emberek otthonaira.

    A velük vitába keveredett férfiakat a helyiek szerint lelőtték. A halálos áldozatok pontos száma nem ismert.

  • A hadiállapotban az Ukrán Fegyveres Erők, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat, az Ukrán Állami Különleges Kommunikációs Szolgálat, az Ukrán Állami Különleges Közlekedési Szolgálat, a kémek, a nemzetőrök, a határőrök és a rendőrség dolgozóinak további 30 ezer hrivnyát (több mint 350 ezer forint) fizet az állam havonta.

    324Q63D-highres
    Fotó: Str / AFP

    A kiegészítő összeg a havi díjazáshoz társul, amely jelenleg százezer hrivnya (közel 1,2 millió forint). A háborúban elesett katonák családjai 15 millió hrivnya összegű egyszeri pénzbeli juttatást kapnak – írja a Vecsirnyij Kéjiv.

  • Szerda reggel 5 óra 30 perckor Ukrajna értesítést kapott Oroszországtól a korábban javasolt humanitárius útvonalak jóváhagyásával kapcsolatban, kiemelten Bucsából, Irpinyből és Mariupolból – jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

    Elmondása szerint az oroszok jóváhagyó levelet küldtek a Vöröskeresztnek is. Az ukrán fél is így tett – közölte.

    A katonaság beleegyezik a tűzszünetbe ma reggel 9 órától este 9 óráig

    – idézi Verescsukot az Unian ukrán hírügynökség. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy további humanitárius folyosók is nyitva vannak.

  • A magyar gazdaságnak és a cégeknek is fel kell készülniük az orosz–ukrán háború utáni helyzetre – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar–Orosz Tagozatának elnöke. Szekeres István elmondta: az Ukrajnában zajló háború hasonló helyzetet teremtett, mint a koronavírus-járvány, ugyanis mindkettőnél kulcskérdés, hogy a hazai szereplők rajtra készen álljanak a válság utáni időszakra.

    Biztos, hogy valamilyen formában az érintett cégeket mentőakciókkal kell segíteni, hogy túl tudjanak élni, de nem szabad szem elől téveszteni a piacokra való visszatérést sem, amikor újra hatalmas verseny veszi majd kezdetét minden szektorban

    – fogalmazott a tagozati elnök. Azt is elmondta, hogy már elkezdték kidolgozni a kormányzat számára az MKIK vonatkozó javaslatait.

  • Megkezdődött az evakuáció a Kijev melletti Vorzelj és Bucsa településekről – közölte a bucsai önkormányzat. A közösségi oldalon közzétett közlemény szerint a lakosságot buszokkal szállítják el a városokból.

    A felhívás csak a nőknek és a gyerekeknek szól. Felszólították őket, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal.

  • Az izraeli miniszterelnöki iroda közleménye szerint hétfőn rövid látogatásra érkezett Jeruzsálembe Mike Pence volt amerikai alelnök. A republikánus politikus Naftali Bennett kormányfővel az Iránnal Bécsben formálódó nukleáris megállapodásról és annak következményeiről, illetve az ukrajnai helyzetről is egyeztetett.

    Neokohn beszámolója szerint Mike Pence interjút adott az Izrael Hayom című izraeli napilapnak is. Élesen bírálta a kialakult helyzetért Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a Joe Biden vezette amerikai kormányt.

    El kell mondanom, hogy miközben Ukrajna földjén tragédia bontakozik ki, egyszerűen lelkiismeretlenségre vall, hogy az amerikai kormányzat ugyanakkor az oroszok oldalán tárgyal az iráni atomalku újraindításáról. A 2015-ös megállapodás újjáélesztése még békeidőben is rossz ötlet lenne, de szó szerint az oroszokkal együttműködni Putyin ukrajnai inváziója ellenére, hogy ismét valami mélyen hibás és veszélyes megállapodást kössünk az iráni ajatollahokkal, egyszerűen teljesen elfogadhatatlan

    – fejtette ki Mike Pence, aki úgy látja: az Egyesült Államoknak nem szabadna Oroszországgal együttműködnie a szankciók enyhítésében.

  • Az egyre erősödő gazdasági szankciók miatt szerdától csak a devizabetétek tulajdonosai férhetnek hozzá valutához készpénzben Oroszországban, de ők is csak korlátozott összeg erejéig, kizárólag dollárban – jelentette be szerda hajnalban az orosz jegybank. Aki ennél több pénzhez szeretne jutni, annak az aznap érvényes piaci árfolyamon adják ki a kért összeget rubelben.

    A közlemény szerint a bankok a következő hat hónapban nem adhatnak el valutát magánszemélyeknek, ugyanakkor valutát korlátozás nélkül lehet rubelre váltani – számolt be az MTI.

  • Harkiv megyében megsemmisítettek egy orosz katonai konvojt az ukrán fegyveres erők. Elmondásuk szerint négy jármű teljesen megsemmisült, míg három az árokba borult.

    Volt egy katonai oszlop, amelyre vártunk, dolgoztunk, ez lett az eredmény

    – mondta az egyik katona, aki részt vett az akcióban. A katona ez után túrát is tartott az Unian munkatársainak, és felvétel is készült róla.

  • Lefújták a szerda reggel elrendelt légiriadót Kijevben és környékén.

    Kijevi régió, légiriadó! Rakétatámadás várható! Mindenki az óvóhelyekre!

    – tette közzé Telegram-oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója. Nem sokkal később visszavonták az intézkedést.

    Az AP közlése szerint gyakoriak, bár időben rendszertelenek a légiriadók az ukrán városokban az orosz támadás óta. Céljuk a lakosság éberségének fenntartása. Kijev magját az utóbbi napokban nem érte támadás, csak a peremkerületekbe csapódtak tüzérségi lövedékek – ismertette az MTI.

  • Ha Vlagyimir Putyin tudta volta, „mi fog történni Ukrajna lerohanása után, soha nem tette volna ezt” – jelentette ki az izraeli sajtónak Abbasz Galljamov, az orosz elnök volt beszédírója. A ma már Izraelben élő egykori beszédíró úgy véli: Putyin kész megállítani az inváziót,

    de szüksége van némi trófeára, amelyet az orosz közvéleménynek és az orosz elitnek bemutathat.

    Galljamov szerint az orosz elnök valószínűleg úgy gondolhatta, hogy „az ukrajnai invázió gyors és határozott lesz”, így mindössze két-három nap alatt véget ér, utána pedig egy bábkormányt tud majd hatalomra juttatni – írja a The Algemeiner.

    Ráadásul az inváziónak az elsődleges indítéka „nem Ukrajnához, az USA-hoz vagy a NATO-hoz” kapcsolódott, hanem Putyin csökkenő belpolitikai népszerűségéhez volt köze

    – vélekedett Abbasz Galljamov.

  • A szumi evakuálás mindkét szakasza sikeres volt. Közel ötezer embert menekítettek ki a humanitárius folyosókon keresztül, valamint csaknem ezer autó hagyta el biztonságban az északkelet-ukrajnai várost. A sikeres evakuálást Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője jelentette be – jelentette a TSN ukrán hírportál.

    Elsőként egy 22 buszból álló konvoj érkezett Poltavába, valamint 1100 külföldi diákot továbbra is vonattal evakuálnak Lvivbe. A diákok mindegyike jól van. A második, 39 buszból álló evakuációs konvoj is megérkezett a poltavai régióba. Ezeken a járműveken gyerekek, nők, idősek és külföldi diákok érkeztek – közölte a Poltavai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Dmitro Lunin a Telegram-csatornáján.

  • A kétmillió háború elől menekülő közül 800 ezer gyermek. A BBC Save the Children jelentéséből kiderült az is, hogy sokan közülük önállóan, egyedül teszik meg az utat, és kísérő nélkül érkeznek.

    A szülők a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb intézkedésekhez folyamodnak gyermekeik védelmében. Szomszédokhoz és a barátokhoz küldik más országokba gyermekeiket, hogy miközben ők otthon maradnak és védik otthonaikat, biztonságban legyenek

    – mondta Irina Saghoyan, a civil szervezet egyik tagja.

    Legutóbb egy 11 éves kisfiú érkezett egyedül Szlovákiába. Hasszan kísérő nélkül hagyta el zaporizzsjai otthonát, mert édesanyja a nagymamája miatt nem tudott vele utazni. A kisfiú 1200 kilométeres vonatút után épségben érkezett meg, mindössze két kis táskával, útlevelével és rokonai telefonszámával, amit a kezére írtak fel.

  • Japán golyóálló mellényeket és egyéb, halált nem okozó segítséget küldött Ukrajnának. A KC–767-es szállítógép kedd este szállt le az Ukrajnával határos Lengyelországban. Japán a golyóálló mellények mellett téli ruhákat és élelmiszer-utánpótlást is küldött az országnak.

    Az Interfax hírügynökség szerint a védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy Japán továbbra is támogatni fogja Ukrajnát élelmiszerekkel, higiéniai termékekkel, kamerákkal, elektromos generátorokkal, sátrakkal és téli ruházattal.

  • A Donyec-medence szakadár köztársaságai elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz „különleges hadművelet” – jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak. Konasenkov szerint egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében – számolt be az MTI.

  • Szlovákiából napi menetrend szerint közlekedik vonat az ukrajnai menekültek evakuálására – közölte az ukrán vasút.

    A szlovákiai Tiszacsernyő állomásról reggel hétkor indul a járat, ami 7 óra 40 perckor érkezik a kárpátaljai Csapra. Visszafelé 10 óra 35 perckor kell indulnia, ami 13 óra 49 perckor érkezik meg Kassára.

    A hivatalos közlemény szerint a vonatok naponta közlekednek majd. Csapról Magyarországra háromóránként indulnak vonatok – emlékeztettek.

  • Hétfőn meghalt Ukrajna szambóbirkózó bajnoka és egész családja a Szumiban végrehajtott légicsapásban – mondta Jevhen Leonenko edző.

    Az edző emlékeztetett: a 2006-os születésű Artem Préjmenko az ukrán szambóbajnokság többszörös bajnoka volt. Vele együtt az apja, anyja, nagymamája és két öccse, Jehor és Kirill is életét vesztette – jelentette az Interfax.

  • A Twiterren is közzétették azt a felvételt, amelyen az ukrán hadsereg zenekara Bobby McFerrin Don’t Worry Be Happy című dalát adja elő az odesszai barikádokon.

  • Oroszországban a dollár értéke a készpénzpiacon új magasságokat ért el: március 9-én reggel megközelítette a 190 rubelt. Ezt bizonyítják a banki.ru megfigyelései is – jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

    Ugyanakkor az Orosz Föderációban sok pénzváltóból kifogyott a pénz. Az Unian Telegram-csatornáján megjelent videón az látható, hogy az egyik ATM előtt hatalmas sor alakult ki éjszaka Moszkvában.

  • Hétfőn indult el Ungvárra az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség küldöttsége, amely két tonna élelmiszert vitt az ottani zsidó közösség, illetve azok számára, akik segítséget kértek az ungvári Chábád közösségtől – írta meg a zsido.com alapján a Neokohn.

    A csomagokba 800 kilogrammnyi kóser csirkehús került a csengelei vágóhídról, száz kilogramm kóser pékáru és 800 liter kóser tej a Semes gyártásból, illetve száz kilogramm import vaj és sajt is.

    Mindezek mellett ötven kiló csokoládé és édesség is került a szállítmány termékei közé, ami egy néhány órás autóút és egy határ menti ellenőrzés után meg is érkezett a célvárosba.