új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hajasi Josimasza japán és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte és elítélte szombaton Ukrajna orosz lerohanását – közölte a Kyoto japán hírügynökség.

    A két külügyminiszter szerint az orosz katonai műveletek sértik Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint a nemzetközi jogot, amely tiltja az erő alkalmazását

    – mondta Çavuşoğluval tartott közös sajtótájékoztatóján Hajasi.

    Hajasi háláját és tiszteletét fejezte ki a mindkét országgal közeli kapcsolatokat ápoló Törökországnak a közvetítés érdekében kifejtett diplomáciai erőfeszítéseiért. Törökország ellenzi ugyan a Moszkva elleni szankciókat, de Recep Tayyip Erdoğan török elnök elfogadhatatlannak nevezte az orosz agressziót.

    Törökország felajánlotta a közvetítést Kijev és Moszkva között: a múlt héten Çavuşoğlu közreműködésével Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt Antalyában, de a külügyminiszteri találkozó nem vezetett eredményre.

  • Kétségbeesett üzenetet tettek közzé állatgondozók a Kijevtől északra lévő Demidovban, ahol a helyi állatkertben több állat is elpusztult.

    Az állatkertben egyáltalán nincs fűtés, ugyanis most már nincs áram vagy gáz az épületben, és mindent eltüzeltek, amivel fűteni lehetett volna.  Ezt a hideget pedig sok, ott lakó állat nem bírja ki, ráadásul az eledel is fogyóban van, ami még azoknál a fajoknál is nehezíti a helyzetet, amelyek a hideget még kibírják.

    Az intézmény Facebook-oldalán most megosztottak egy videót arról, amint az egyik állat elpusztul a nélkülözés miatt.

    Tegnap ez a gyönyörű tamarin a szemünk előtt aludt el örökre a gyengeség és a hideg miatt. Reméljük, ezt a videót látják a döntéshozók is. Mert hamarosan az állatkert összes lakója erre a sorsra jut

    – írták a bejegyzésben, amelyben azt is kérték, hogy nyissanak meg egy korridort a településen azért, hogy élelmet és fűtőanyagot vihessenek az állatkertbe. 

  • A háború kezdete óta eltelt csaknem négy hétben közel 500 iskola szenvedett károkat az orosz csapatok támadásainak következtében – írta meg az Unian ukrán hírügynökség

    Ezek közül 69 intézmény teljesen megsemmisült. 

    A folyamatos bombázások alatt álló Harkivban a legrosszabb a helyzet, a város polgármestere szerint körülbelül 60 iskolaépület sérült meg súlyosan.

  • Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép négy emberrel a fedélzetén Norvégia északi részén. A balesetben a legénység tagjai valamennyien életüket vesztették, közölte Twitter-üzenetében a norvég kormányfő.

    Az amerikai tengerészgyalogság V–22 Osprey típusú repülőgépe közép-európai idő szerint pár perccel 18.30 előtt tűnt el a radarról. A repülőgép a Cold Response 2022 fedőnevű NATO-gyakorlaton vett részt. A norvég mentők helikoptere és repülőgépe 20.17 perckor találta meg a roncsot.

    A gépnek 18 órakor kellett volna leszállnia. A baleset idején a környéken rossz volt az időjárás. A gép a földnek csapódott.

  • A liveuamap.com telegramos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy helyi idő szerint kora délután légiriadót rendeltek el több helyen is Ukrajnában.

    UA map.png
    Kép: liveuamap.com

    A fenti ábrán ezeket a kör alakú jelzés jelöli. Eszerint riadót rendeltek el Kijevben, valamint több régióban, így a Lvivi, az Ivano-Frankivszki, a Ternopili, a Volinyi, valamint a Rivnyei területeken is. 

  • Kisida Fumio japán miniszterelnök szombaton Indiába utazik, hogy „őszinte megbeszélést” folytasson arról, hogy az ország nem hajlandó elítélni Oroszország Ukrajna elleni háborúját – írta meg a Telegraph

    A Japánt, Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Indiát tömörítő Quad társuláson belül Újdelhi egyedüliként helytelenítette az ENSZ-ben szavazatával a Moszkva elleni szankciókat.

  • Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy az oroszellenes szankciók részeként teljesen lecsatlakoztatnák Oroszországot a GPS navigációs rendszerről – ezt mondta Dimitrij Rogozin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője szombaton.

    Tudják önök, hogy a szankciók közt az Egyesült Államok már azt is fontolgatja, hogy lecsatlakoztatnák az Orosz Föderációt a GPS-ről? Tudják ezt? Hát persze hogy nem tudják. De én most elmondom önöknek, hogy ezt a lépést is fontolgatják

    – mondta Rogozin egy rendezvényen, majd hozzátette: emiatt az oroszoknak nem kell „aggódniuk”, mivel van egy saját navigációs rendszerük, a GLONASS (Global Navigation Satellite System), amely ebben az esetben továbbra is működne.

    Az amerikai GPS orosz megfelelőjének kiépítését még a Szovjetunió kezdte meg az 1970-es évek közepén azért, hogy katonái a világ bármely pontján pontosan ismerjék helyzetüket. Az orosz gazdaság az 1990-es években összeomlott, és a források elapadása miatt egy ideig félretették a terveket.

    A fejlesztést később, Vlagyimir Putyin elnöksége alatt folytatták, és 2007 végére így el is készült a rendszer. 2010-re az orosz szatellitekkel már elérték azt, hogy Oroszország teljes területén használható legyen a rendszer, 2011 októberében pedig az egész Földre kiterjesztették a GLONASS működését. 

  • A NEXTA nevű hírcsatorna azt írja, hogy kijevi olvasóik szerint az állandó harcok miatt nagy mennyiségű szmog keletkezett a városban,

    olyannyira, hogy már lélegezni is csak nehezebben tudnak.

    Az IQAir nevű, a levegő minőségével foglalkozó cég mérése szerint a kijevi légszennyezettség mértéke már a 19,9-szerese annak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még normális, elfogadható értékként ajánl. 

    Az önkormányzat cáfol is, meg nem is 

    Nemrég a kijevi önkormányzat is kiadott egy közleményt ezzel kapcsolatban, amelyben arra kérték a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat, és ne nyissák ki az ablakokat, hacsak nem feltétlenül szükséges.

    A közleményben ugyanakkor azt írták, a légszennyezés nem annyira súlyos, hogy ne felelne meg a normáknak, és a szmogot a kedvezőtlen időjárási körülmények is okozzák. 

    Az Independent szerint a légszennyezettség növekedése több ukrán városban is tapasztalható. Azt írták, hogy mindezt elsősorban az okozza, hogy az oroszok az ipari létesítményeket is lebombázták, amelynek következtében számos alkalommal mérgező anyagok kerültek levegőbe.

    Kijev közelében például a vaszilkivi olajtározó ellen hajtottak végre rakétacsapást az oroszok még a háború elején, onnan a levegőbe került mérgező anyagok a fővárosba is eljutottak. 

  • Az ukrán hadsereg szombaton frissítette az orosz háborús veszteségekre vonatkozó becsléseit. Azt írták, hogy az oroszok többek közt

    • körülbelül 14 400 katonát,
    • 466 tankot és 1470 páncélozott szállítójárművet,
    • 95 repülőt és 115 helikoptert,
    • 213 löveget, 72 föld-föld és 44 föld-levegő rakétakilövő rendszert vesztettek.

    A hadsereg nem sokkal később egy videót is közreadott az adatokról: 

  • Az ukrán hatóságok szerint szombatig bezárólag 112 gyermek vesztette életét a háborúban.

    Ezzel péntek óta hárommal nőtt az áldozatok száma. A nyugat-ukrajnai Lvivben pénteken úgy emlékeztek meg a halálos áldozatokról, hogy üres babakocsikat helyeztek ki a városban.

    Az ukrán hatóságok szerint a halottakon kívül további 140 gyermek sebesült meg február 24-e óta.

  • Két rakétatámadás is érte az ukrán Zaporizzsja városát, kilenc ember meghalt, 17-en megsérültek, írja az ukrán Union hírügynökség.  

    Anatolij Kurtijev polgármesterhelyettes megerősítette a támadás tényét. Azt is hozzátette, hogy az orosz csapatok napok óta aknavetőkkel, páncélosokkal, helikopterekkel és rakétákkal támadják a várost. 

    Zaporizzsjában magyar idő szerint délután három órától 38 órás kijárási tilalom lép életbe.

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy hiperszonikus rakétával hajtottak végre csapást egy raktárépület ellen az Ivano-Frankivszk-i területen.

    A Kárpátaljával szomszédos régióban állítólag olyan, föld alatti raktárat semmisítettek meg, amelyben rakétákat és repülőkhöz való lőszereket tároltak az ukránok. 

    A hiperszonikus rakéták a hangsebesség legalább ötszörösével (Mach 5-ös sebességgel) képesek repülni, vagyis egy másodperc alatt 1715 métert tudnak megtenni. A Sky News szerint az oroszoknak valóban vannak ilyen rakétáik, sőt még olyanok is, amelyeknek gyorsasága a fentinek akár a dupláját, a Mach 10-es sebességet (3430 méter/másodperc) is elérhetik. 

  • Ukrán nyelven is közöl út- és közlekedési információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratai között – közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.

    Azt írták, az Ukrajnából menekülők közül sokan nem beszélnek idegen nyelveket vagy nem elég gyakorlott vezetők, így ők Magyarországra érve is könnyen és jól tudnak majd tájékozódni a gyorsforgalmi utakon.

    A közútkezelő szakemberei háromszázféle, előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket.

    A közleményben megjegyzik: külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Magyar Közút Zrt. munkatársai.

  • Az Európai Unió megerősítette lehetséges legjobb, stabil kilátású Aaa adósminőségi besorolását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt a 27 EU-tagország nagyon erőteljes szuverén hitelképességi profiljával indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést – írta meg az MTI.

    Az elemzés szerint a közösség Aaa osztályzatának változatlan stabil kilátása a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy a továbbiakban is rendkívül erős marad a tagországok készsége és képessége az EU pénzügyi támogatására, és fennmarad az Európai Unió pénzügyi műveleteit alátámasztó jogi keretrendszer és pénzügyi kötelezettségvállalások stabilitása.

    A Moody's várakozása szerint az EU továbbra is kedvező kondíciókkal fér hozzá rendkívüli mennyiségű finanszírozáshoz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alap számára – áll a megerősítési döntéshez fűzött indoklásban.

    A Moody's Magyarországra stabil kilátású, befektetési ajánlású  Baa2államadós-besorolást tart érvényben.
  • Leállítja termelését Európa legnagyobb autóalkatrész-beszállítója, a német Bosch valamennyi oroszországi gyárában – írta meg a BBC

    A cég a döntést az ellátási láncok akadozásával és az alkatrészszállítás leállásával indokolta.  

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a német médiának azt állította, hogy a vállalat évek óta az orosz hadsereget is ellátja alkatrészekkel.

    Németországban már folyik a vizsgálat, hogy a Bosch termékeinek az orosz hadseregben való felhasználása sérti-e az Európai Unió Moszkva ellen kivetett szankcióit.   

    Pénteken az amerikai Halliburton, a világ egyik legnagyobb energiacége is bejelentette, hogy a jövőben minden tevékenységét beszünteti Oroszországban.  

  • Az Unian hírügynökség közölte egy ukrán nőnek a történetét, aki megmentette a csecsemőjét azáltal, hogy saját testével fedezte őt.

    Az UNICEF ukrajnai szervezete szerint az eset Kijevben történt. A nő több súlyos sérülést is elszenvedett a bombázás alatt, amelyek a kisgyermek számára halálosak lehettek volna.

    Az asszonyt és férjét a bombázás után kórházba kellett szállítani és műteni is kellett őket. A kisgyermek viszont az édesanya önfeláldozása miatt épségben megúszta a történteket.

    Az ENSZ adatai szerint február 24. óta legalább 816 ukrán civil halt meg a háború következtében. A valós szám azonban ennél jóval több lehet. 

  • Az ENSZ jelentése szerint már 9,8 millió Ukrajnában élő ember hagyta el otthonát. Ez több, mint az ország lakosságának 23 százaléka.

    Közülük csaknem 6,5 millióan menekültek az ország más területeire és 3,3 millióan hagyták el az országot február 24-e óta, közölte az ukrán UNION hírügynökség

  • Az oroszok légicsapást hajtottak végre pénteken egy laktanya ellen Mikolajiv közelében, amelynek következtében legalább 40 ukrán katona meghalt – írja a The Guardian az AFP francia hírügynökség alapján.

    A belga VTM Nieuws Mikolajivben tartózkodó tudósítója azonban ennél is több halottról számolt be. Állítása szerint már 80-nál is több lehet a halálos áldozatok száma, és sokakat valószínűleg még nem húztak ki a laktanya romjai alól. 

    Mikolajiv polgármestere pénteken egy Facebook-bejegyzésben elismerte, hogy több, a város közelében lévő települést elfoglaltak az oroszok és heves harcok zajlanak a térségben, miközben az orosz tüzérség állandóan bombázza a várost.

  • Az Azovi-tenger partján lévő Mariupol ostroma továbbra is zajlik, azonban a város egy része a jelek szerint már orosz kézre került. 

    Először az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szorosabbra vonták az ostromgyűrűt a város körül, és hogy már a város utcáin zajlik a harc. Később ezt a BBC-nek nyilatkozva a város polgármestere is megerősítette. Vadim Bojcsenko azt mondta: 

    A belváros gyakorlatilag megsemmisült. Nincs egy talpnyi föld a városban, amelyen ne lennének láthatóak a háború nyomai.

    A kikötőt már elfoglalták

    Az ukrán hadsereg egyik közleménye arra enged következtetni, hogy a város kikötőjét már elfoglalták az oroszok. A péntek éjjel kiadott közleményben ugyanis azt írták:  

    A megszállók részsikereket értek el a donyecki hadműveleti területen [ez jelen esetben a régióra utal, nem a városra – a szerk.] és ideiglenesen megfosztották Ukrajnát az Azovi-tengerhez való hozzáféréstől.

    Az Azovi-tenger partján fekvő többi ukrán területet az oroszok már korábban is elfoglalták, vagyis a ködös megfogalmazás arra utalhat, hogy most már Mariupol kikötőjébe is bejutottak az orosz csapatok. A közleményben azt nem írták, hogy azóta az ukránok helyreállították volna a tengerhez való hozzáférést, vagyis a kikötő valószínűleg orosz kézen maradt. 

  • Az Európai Unió tisztviselői azt tervezik, hogy a lefoglalt orosz érdekeltségekből finanszírozzák a későbbiekben Ukrajna helyreállítását – értesült a Bloomberg.

    A hírügynökség szerint az uniós politikusok egyelőre csak fontolgatják ezt a tervet. Hivatalos döntés még nem született, és nem is születhet azelőtt, hogy a tagállamok beleegyezésüket adják.

    Az érdekeltségek egyelőre be vannak fagyasztva

    – mondta Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője. Hozzátette azt is: Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke egyelőre nem kérte azt, hogy dolgozzák ki az intézkedést, amely által Ukrajna helyreállítására használhatnák fel az orosz pénzt.

    Egyelőre azt sem tudni biztosan, hogy pontosan mekkora lehet a lefoglalt orosz érdekeltségek értéke. A Bloomberg azonban megjegyzi, hogy egyedül Olaszországban 780 millió euróra (293 milliárd forintra) rúg ezeknek az értéke (ez utóbbi információ az olasz kormány közlése alapján derült ki). 

  • Három orosz űrhajós érkezett pénteken a Nemzetközi Űrállomásra. Amikor kiléptek a dokkolóból, az űrállomáson lévő társaik akkor vették észre, hogy űrruháik sárga és kék színűek, melyek az ukrán nemzeti színek, írta meg a The New York Times

    Amikor erről kérdezték őket, azt válaszolták, hogy „túl sok sárga festék volt már a raktárban”.

  • Bill Clinton és George W. Bush volt amerikai elnök egy ukrán templomba látogattak el Chicagóban, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat az ukrán népnek. 

    A Szent Volodimir és Olha templomnál kék és sárga szalagokkal átkötött napraforgókat helyeztek el.

  • Liz Truss brit külügyminiszter szerint Oroszország arra használja az Ukrajnával való béketárgyalásokat, hogy időt nyerjen csapatainak átcsoportosítására, írta meg a Sky News

    Liz Truss „ködösítésnek” nevezte a tárgyalásokat, és elmondta, hogy szkeptikus a Kreml céljait illetően. 

    Ha egy ország komolyan gondolja a béketárgyalásokat, akkor közben nem bombáz válogatás nélkül civileket

    – tette hozzá. 

  • Az ukrán hadsereg torlaszokat emelt azon a két fő úton, amelyeken az orosz seregek a város felé haladnak – írta a Sky News

    Olekszandr Hruzevics, a vezérkari főnök helyettese elmondta, hogy sikerült megállítani az orosz haderőt, amely megpróbálja körbevenni a várost.

    Pénteken az ellenséget megállítottuk majdnem 70 kilométerre a várostól, ami azt jelenti, hogy csak a rakétáik tudják elérni a várost. A támadás fő útvonalai blokkolva vannak

    – közölte pénteken a katonai vezető. 

  • Az ukrán hadsereg vezérkara jelentette, hogy megöltek egy magas rangú orosz parancsnokot, Andrej Mordvicsev altábornagyot.

    A Sky News szerint ha a hír igaz, akkor Mordvicsev az ötödik orosz tábornok, aki elesett a háborúban. A NEXTA pedig azt írta, hogy a tábornok az oroszok déli katonai körzetében állomásozó 8. hadsereg parancsnoka volt és Herszon közelében, Csornobajivkánál esett el.

    Az ukrán elnök tanácsadója pénteken már beszámolt arról, hogy a csornobajivkai repülőtéren megsemmisítettek egy parancsnoki állást, és egy parancsnokot is megöltek. Akkor az illetőt még nem nevezték meg, de ezek szerint Mordvicsev lehet annak az akciónak az áldozata.

    Egy nappal korábban, csütörtökön is arról számolt be az ukrán hadsereg, hogy megölték az egyik orosz hadosztály parancsnokát a kelet-ukrajnai harcokban. 

  • David Cameron volt brit miniszterelnök személyesen vezeti a kamiont, amellyel segélyszállítmányt visz Lengyelországba a Vöröskereszt számára, írta meg a volt politikus a Twitteren. 

    A volt politikust a The Chippy Larder segélyszervezet két munkatársa kíséri el az útjára. 

  • Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni a „nacionalistákat” Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában pénteken késő este.

    Mizincev szerint az orosz fél hivatalosan két napja fordult a kijevi hatóságokhoz azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni „az összes banditát”, aki leteszi a fegyvert, de „kategorikus elutasítás” érkezett magas rangú ukrán tisztviselőktől. A tábornok azzal vádolta meg a „nacionalistákat”, hogy felrobbantottak egy óvodát, két iskolát, egy szülészetet és egy színházat, írta meg az MTI.

    Kifogásolta, hogy Kijev pontosan tudja, lehetetlen segíteni a Mariupolban blokád alá vett nacionalistákon, akik több mint 200 ezer civilt használnak emberi pajzsként, ezért azt akarja, hogy minél több emberáldozat essen, akiknek pusztulásáért az orosz hadsereget lehet majd hibáztatni. Azt mondta, hogy Mariupolból 24 óra alatt mintegy 14 ezer, összesen pedig csaknem 57 ezer embert menekítettek ki.

  • Csehország fővárosában, Prágában, a Mojmirov utcai Nusle negyedben megható festmény készült az ukrajnai háborúról.

    A falfestmény szerzője egy kazah származású utcai művész, aki Csehországban él. Az alkotás egy kislányt ábrázol, aki mesefigurákkal ukrán zászló alá bújt. A falfestmény legális, több nappal azután készült, hogy a ház tulajdonosával egyeztettek a munkáról. A megalkotásán többen dolgoztak.

    Ukrajna most azért harcol, hogy megvédje jövőjét és szabadságát, valamint a miénket. Kétgyermekes apaként nem tudom elképzelni azt a tehetetlenséget, fájdalmat és félelmet, amit a hétköznapi emberek megtapasztalnak

    – osztotta meg a művész.

  • Az amerikai tengerészgyalogság egyik V–22 Osprey típusú repülőgépe négy emberrel a fedélzetén lezuhant Norvégia északi részén.

    A repülőnek közép-európai idő szerint 18 órakor kellett volna leszállnia, majd 18.30 előtt eltűnt a radarról. A norvég mentők helikoptere és repülőgépe 20.17-kor találta meg a roncsot.

    A repülőgép a Cold Response fedőnevű NATO-gyakorlaton vett részt, a baleset idején rossz volt az időjárás a környéken.

    A vészjelzés vétele után találtuk meg a gépet, amely a földnek csapódott

    – közölték a norvég mentőegységek.

    A fedélzeten utazó négy személyről egyelőre nincs információ.

  • Az Ukrenergo szerelői helyreállították a 750 kilovoltos nagyfeszültségű távvezetéket, amely biztosítja a zaporizzsjai atomerőmű stabil működését.

    Az orosz megszállók március 16-án rongálták meg a vezetéket. Jelenleg két energiablokk működik az erőműben. Március 7-én a 6-os számú blokkot sürgősségi javításra helyezték ki, mivel a megszállók ágyúzása miatt megrongálódott.