Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kibertámadások Zelenszkij beszéde alatt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt napokban 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár térhetett vissza hazájába magyar segítséggel, ami azt jelenti, hogy eddig összesen 12 nemzet 8813 polgárának segítettünk hazatérni, összesen 51 mentesítő járattal – írta hivatalos közösségi oldalán vasárnap Szijjártó Péter.

    A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a február 24. óta tartó háború miatt még mindig több száz, Ukrajnát elhagyó külföldi diák és munkavállaló kér segítséget Magyarországtól a hazajutásban.

    Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a héten újabb kamionokat indítottunk útnak Ukrajnába, amelyekkel sikerült kézbesítenünk az Országos Mentő Szolgálat adományát a Beregszászi Kórház részére, valamint eljuttattunk összesen 70 tonnányi tartós élelmiszert és higiéniai csomagot Kárpátaljára

    – olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

  • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és a világ többi vezetője abban reménykedik, hogy véglegesíthetik és bejelenthetik az Oroszország elleni szankciók újabb csomagját, és kinyilváníthatják a Nyugat egységét a jövő héten Európában megrendezendő vészhelyzeti csúcstalálkozókon – írta meg a CNN

    A témához értő elemzők közül csak kevesen vélik úgy, hogy a megbeszélések lényegileg hozzájárulhatnak a vérontás befejezéséhez, vagy segíthetnek meggyőzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja vissza a csapatait.  

    Joe Biden a NATO csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelbe március 24-én, és az Európa Tanács ülésén is részt vesz.

  • Az ukrán Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSCIP) szerint 56-an meghaltak, miután orosz csapatok tüzet nyitottak egy idősek otthonára Kreminna városában.

    Az ukrán kormány szerint a megszállók tankból lőtték a luhanszki térségben található település épületét.

    Az SSCIP 15 túlélőről tud, akiket elhurcoltak, és az oroszok által megszállt területre vittek – írja a Sky News, hozzátéve, hogy az információt még nem erősítették meg.

  • Az ukrán hadsereg vasárnap kiadott hadműveleti tájékoztatójában azt írta, hogy teljesen felszámoltak egy orosz ejtőernyős-alakulatot.

    Közlésük szerint a 331. (Kosztromaj) ejtőernyős ezred egyik osztagát likvidálták Kijev közelében. A közlemény alapján úgy tűnik, hogy az alakulat fokozatosan morzsolódott fel a főváros környékén zajló harcokban.

    Az osztagnak egyetlen katonája maradt életben, őt is kórházban ápolják – írta az ukrán hadsereg. 

    A hadműveleti tájékoztatóban egyébként azt írják, hogy a háborúban érdemi változások nem történtek az előző nap óta, a harcok jellege és a csapatok elhelyezkedése nem változott számottevően. Az oroszok nem indítottak nagyobb támadásokat, leginkább a katonák átcsoportosításával, a veszteségek pótlásával és a logisztikai nehézségeik megoldásával foglalkoznak – áll a tájékoztatóban.

    Az ukrán hadsereg azt is közölte, hogy az oroszok több alkalommal is megakadályozták azt, hogy humanitárius segély jusson az ostromlott városokba. Szerintük ezáltal azt akarják elérni, hogy a lakosság együttműködővé váljon velük.

    Mindeközben a megszállók álláshirdetéseket tettek közzé azért, hogy betöltsék a kormányzati tisztségeket a megszállt területeken. A jelentkezőknek még azt is felajánlják, hogy eltörlik a hiteltartozásaikat, a helyi vállalkozókat pedig különleges kedvezményekben részesítik, hogy megnyerjék őket

    – írták. 

  • David Cameron volt brit miniszterelnök megérkezett Lengyelországba, a Vöröskereszt egy, az ukrán határhoz közeli raktárába, írta meg a Sky News. Az egykori politikus a menekültek számára vitt adományokat.

    David Cameron szombaton indult útnak egy kamionnal, amelyet saját maga vezetett.  

    Jó volt megtenni ezt az utat, és jó tudni, hogy megpróbálhatunk tenni valamit azokért, akik annyit szenvednek ebben a szörnyű háborúban

    – mondta el a volt miniszterelnök. 

  • Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy bár azt nem tudja pontosan, hány menekült érkezett az országba Ukrajnából, eddig körülbelül tízezer vízumkérelmet adtak be. Százezer brit állampolgár regisztrált már, hogy szívesen befogadna ideiglenesen háborús menekülteket az otthonába.    

    Boris Johnson miniszterelnök szombati kijelentésére, amelyben a háborút a Brexithez hasonlította, úgy reagált, nem gondolja, hogy a két esemény összehasonlítható lenne egymással, és azt is hangsúlyozta, hogy szerinte ezt Johnson sem gondolja.  

    A brit miniszterelnök a Konzervatív Párt kongresszusán tette azt az azóta sokak által támadott kijelentést, hogy a Brexit megmutatta, a brit emberek ugyanúgy szeretik a szabadságot, mint az ukránok, akik az országuk megszállása ellen harcolnak. 

  • Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

    A legtöbben információt kértek, és egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek, írta meg az MTI. 

    Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

  • Korábban már megírtuk, hogy megsemmisült Európa egyik legnagyobb acélgyára, az Azovstal üzem Mariupolban. Az esettel kapcsolatban napvilágot látott egy videó is.

    A hírt bejelentő ukrán parlamenti képviselő, Lesia Vasylenko tette közzé a videót is a gyárról. Azt írta: gazdaságilag óriási veszteségeket jelent Ukrajnának ennek és a hasonló gyáraknak a megsemmisítése, miközben környezetvédelmi szempontból is jelentős károkat okoz. 

  • Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy mondja fel a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit, és helyette az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinákat állítsanak elő – közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap az MTI-vel.

    Ujhelyi István követelését indokolva úgy fogalmazott, az orosz háborús beavatkozás eszkalálódása és a nyugati szankciók egyre bővülő sora miatt az európai engedéllyel nem rendelkező, 

    a Putyin fémjelezte orosz állam által kínált vakcina a jövőben égetni fogja a markát annak, aki a kezében tartja.

    Az ellenzéki politikus szerint az orosz oltóanyag magyarországi gyártásának ezért csakis egyetlen indoka lehet:

    a Fidesz felsővezetőinek magánbiznisze.

    A debreceni oltóanyaggyárat ugyanis nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, hanem a mutyi szaga is, közölte Ujhelyi István, majd hozzátette, úgy tudják, közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható.

  • Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a hétvégén több alkalommal is rakétákat lőtt ki az orosz haditengerészet a Fekete-tengerről. 

    Közlése szerint a hadihajókról 3M-54 Kalibr típusú cirkálórakétákat lőttek ki egy olyan létesítmény ellen, ahol ukrán páncélos járműveket javítottak. 

    Konasenkov azt is elmondta, hogy azt hiperszonikus rakétát, amelyet a minap egy Ivano-Frankivszk-i célpontra lőttek ki – és amelyről utóbb kiderült, hogy egy KH-47M2  Kinzsal-rakéta volt  – a Krím-félsziget feletti légtérből indították útjára. Ezen kívül szintén a Krímből lőttek ki rakétákat ukrán üzemanyag-tároló létesítmények felé. 

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel közölte, hány ember lépett be Magyarországra szombaton:

    Magyarország területére 2022. március 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 6245 fő, a román–magyar határszakaszon 7701 fő lépett be.

    Mivel Romániának Ukrajnával szélesebb határszakasza van, ezért sokan először oda menekülnek, és onnan utaznak tovább Magyarországon keresztül Nyugat felé.

    A rendőrség közleménye hangsúlyozta, hogy a háború elől menekülők továbbra is minden segítséget megkapnak tőlük. 

  • Hét humanitárius korridort nyitottak meg vasárnap Ukrajnában – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

    Azt mondta, ezeken a folyósokon keresztül az ostromlott városok lakói elhagyhatják a településeket, valamint humanitárius szállítmányok érkezhetnek oda.

  • Az északkelet-ukrajnai Szumi városának árvaházából  71 gyereket evakuáltak, miután a bombázások miatt két hetet töltöttek az épület pincéjében, írta meg a CNN

    A gyerekek mindegyike fiatalabb négyévesnél, és sok közöttük a fogyatékkal élő. Egy humanitárius folyosón keresztül sikerült őket kijuttatni a városból. Mindegyiküket külföldön fogadják be magánszemélyek.

  • Mariupol ostromában súlyos károkat szenvedett, gyakorlatilag megsemmisült az Azovstal, Európa egyik legnagyobb acélgyára – írta meg a Telegraph.

    Lerombolták Európa egyik legnagyobb fémfeldolgozó üzemét. Ukrajna gazdasági veszteségei hatalmasak. Az egész környék elpusztult

    – írta Lesia Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő a Twitteren. 

    Visszatérünk a városba, újjáépítjük a gyárat

    – írta a Telegramon Enver Tshkitisvili, az Azovstal igazgatója. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „terrorcselekménynek” nevezte a Mariupol elleni orosz támadást, amely a világ „emlékezetében marad évszázadokig” – írta meg a CNN

    A Facebookra feltöltött videóüzenetében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Mariupol a háborús bűnök példájaként vonul be a történelembe. 

  • A Business Insider interjút készített Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő lányával, Elizaveta Peszkovával, aki szintén szerepel az Egyesült Államok által szankcionált orosz személyek közt. A 24 éves lány azt mondta: nem érti, mit keres a neve a listán. 

    Igazságtalannak, értelmetlennek tűnik ez számomra. Nagyon meglepődtem, amikor megtörtént, mert szerintem furcsa, hogy egy 24 éves lányt is szankcionáltak, akinek semmi köze nincs a helyzethez

    – mondta Elizaveta Peszkova.

    A Kreml-szóvivő lánya arra a kérdésre nem válaszolt, mit gondol az ukrajnai háborúról. Erre mindössze annyit mondott, hogy ő a békét támogatja, nemcsak Ukrajnában, hanem világszerte is.

  • Az Oryx nevű, hadviseléssel foglalkozó blogon a háború kezdete óta gyűjtik azt, milyen haditechnikai eszközöket (tankokat, harci szállítójárműveket, repülőket, lövegeket, rakétarendszereket stb.) vesztettek a harcoló felek. Itt viszont csak azokat fogadják el, amelyekről egyértelmű képi bizonyíték is van. 

    Az ő kimutatásuk szerint így állnak jelenleg a megerősítettnek tekinthető veszteségek:

    • Oroszország 1610 haditechnikai eszközt veszített. Ebből 769 teljesen megsemmisült, 254 harcképtelenné vagy mozgásképtelenné vált, 587-et pedig el is foglaltak az ukránok.
    • Az ukránok mindeközben 388-at veszítettek. Ebből 153 semmisült meg teljesen. 54 harcképtelenné vagy mozgásképtelenné vált és 181-et foglaltak el az oroszok.

    Az oldalon ezeket a veszteségeket az egyes eszközökre (sőt azon belül típusra) lebontva is felsorolták és mindegyiknél megtekinthető a képes bizonyíték is a járműről.

  • Yakub-Tomasz Nowakovsky, az 1944-es varsói felkelés veteránja videóüzenetet tett közzé, amelyben hősies népnek nevezte az ukránokat 

    Azt mondta: az ukránok „bátor” küzdelmet folytatnak a „barbár” orosz invázió ellen, amihez a lengyel hadsereg nevében sok sikert kíván nekik. „Kívánom, hogy folytassák tovább a hősies küzdelmüket, ahogy mi tettük a német és szovjet megszállás idején”.

    Hiszek benne, hogy idővel több olyan állam is segíteni fog Önökön, amelyek még passzívak, mert idővel megértik: Önök után ők következnek majd 

    üzente a veterán, majd támogatása jeléül elénekelt egy ukrán dalt.

  • Több ezer mariupoli lakost elhurcoltak az oroszok – közölte Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szombat éjjel.

    Úgy tudjuk, hogy az elfogott mariupoli lakosokat gyűjtőtáborokba vitték, ahol ellenőrizték a telefonjukat és az irataikat. Az ellenőrzés után néhányukat távoli orosz városokba küldték, a többiek sorsáról viszont nem tudunk semmit

    – írta Vadim Bojcsenko a Telegramon.

    A városvezető szerint az embereket ahhoz hasonlóan hurcolták most el az oroszok, ahogy azt a nácik tették a második világháborúban. „Nem gondoltuk volna, hogy még a 21. században is erőszakkal deportálnak embereket egy másik országba – írta a polgármester.

    Akik elmenekültek a városból, azok is éheznek

    A Sky News azt írja, hogy még azok a mariupoli lakosok is éheznek, akik a humanitárius korridorokon keresztül elmenekültek a városból. 

    Pavlo Kirilenko, a Donyecki terület vezetője azt mondta: több ezer mariupoli lakos menekült el két közeli településre, Manhusba és Melekinbe. Az orosz katonák azonban megtagadták, hogy ételt és vizet adjanak nekik, valamint azt sem engedik, hogy az ukránok által irányított területekre meneküljenek. 

  • Az orosz hadsereg lebombázott egy művészeti iskolát az ostrom alá vett Mariupolban, ahol 400 ember tartózkodott, akik ott kerestek menedéket a háború elől, erősítette meg a városi tanács. 

    Az épület megsemmisült, a bent lévő emberek a romok alá szorultak. A híradások szerint a művészeti iskolában főleg nők, gyerekek és idősek voltak – írta meg a Sky News.  

    Az áldozatok számáról még nem érkeztek jelentések.

  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél megjavították a három sérült áramvezeték közül az egyiket.

    Azt írták, hogy az erőműnek négy magasfeszültségű, egyenként 750 kilovoltos vezetéke van (és ezek mellett van még egy tartalékvezeték is). Az utóbbi hetekben a négyből három vezeték megsérült, ezek közül sikerült most az ukrán szerelőknek megjavítaniuk az egyiket.

    Az IAEA arról is beszámolt, hogy a csernobili atomerőműnél továbbra is stabil az áramellátás azóta, hogy egy hete  sikerült visszaállítani azt.

    A Zaporizssja közelében lévő erőművet még március elején foglalták el az oroszok, a létesítményt azonban a harcok alatt tüzérségi találat is érte és kigyulladt. A brit haditengerészet korábbi parancsnoka azt mondta erről: nem hitte volna, hogy ekkora hülyeséget csinálnak az oroszok

  • Ignazio Cassis svájci elnök elmondta, kész arra, hogy közvetítő szerepet vállaljon, és megszervezze a tárgyalásokat Moszkva és Kijev között, írta meg az ukrán Unian hírügynökség

    Országunk hagyományosan egyszerre képviseli a semlegességet és a humanitárius tradíciót. Ez egy kis ország, amely erősen elkötelezett a szabadság mellett. Készek vagyunk a közvetítésre akár a színfalak mögött, akár a tárgyalásokon

    – közölte a politikus.  

  • Ausztrália betiltotta az alumínium és az alumínium-oxid exportját Oroszországba az Ukrajna elleni támadás miatt – írta meg a Guardian.

    Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap azt is bejelentette, hogy országa szénnel és katonai felszerelésekkel támogatja Ukrajnát. Ez is része annak a segélycsomagnak, amely 30 millió dolláros humanitárius segítséget is tartalmaz. 

    A szövetségi kormány már eddig is nyomás alatt volt, hogy állítsa le a szállításokat, ugyanis azok hozzájárulhatnak az orosz lőszergyártáshoz. 

    Az Oroszországban felhasznált alumínium-oxid húsz százaléka Ausztráliából érkezik. 

  • Volodimir Zelenszkij vasárnap hajnalban bejelentette, hogy betiltanak 11 oroszbarát pártot Ukrajnában.

    Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint az érintett pártok és politikai erők: az Ellenzéki Platform – Az Életért, a Sarija Pártja, a Mieink, az Ellenzéki Blokk, a Baloldali Ellenzék, a Baloldali Erők Szövetsége, a Hatalom, az Ukrajna Progresszív Szocialista Pártja, az Ukrajna Szocialista Pártja, a Szocialisták és a Volodimir Szaldo Pártja. Ezek közül az Ellenzéki Platform – Az Életér és az Ellenzéki Blokk számít parlamenti pártnak Ukrajnában.

    Az ukrán nemzetbiztonsági tanács, tekintettel a teljes körű háborús helyzetre és az országgal kapcsolatban álló bizonyos politikai szervezetekre, úgy határozott, hogy felfüggeszti a hadiállapot idejére egy sor politikai párt tevékenységét

    – idézi az MTI az ukrán elnököt.

    Volodimir Zelenszkij a hajnali videóban közölte azt is: utasítást adott az igazságügyi minisztériumnak, hogy haladéktalanul függesszék fel az említett pártokat.

  • Vladiszlav Atrasenko, Csernyihiv polgármestere katasztrofális állapotokról számolt be.

    Nincs áram, sem víz, sem fűtés, a város infrastruktúrája romokban hever

    – mondta Atrasenko, aki szerint az orosz fegyveres erők válogatás nélkül mérnek tüzérségi támadásokat lakónegyedekre, amelyeknek civil áldozatai vannak.

    A 300 ezres, észak-ukrajnai város polgármestere humanitárius katasztrófáról beszélt, mondván, ismét lövik a kórházat, emiatt összeomlott az egészségügyi ellátás, valamint korridorok sincsenek, így nem is lehet kimenekíteni az embereket.

  • Egy ukrán határőr találkozott Igor Szergejeviccsel, Belarusz ukrajnai nagykövetével – közölte a Twitteren a Visegrád 24.  

    A határőr az ukrán határőrség parancsnokának utasítására 30 ezüstpénzt adott át a nagykövetnek, hogy ő továbbíthassa azt a belarusz határőrök vezetőjének. 

    A bibliai történet szerint Júdás 30 ezüstért árulta el Jézust. 

  • Az ENSZ szerint legalább 847 civil, köztük 64 kiskorú halt meg Ukrajnában a háború kezdete óta.

    A nemzetközi szervezet szerint ezenkívül mintegy 1399 civil (78 kiskorú) sérült meg a harcokban.

    A világszervezet mindemellett ennél magasabbra becsüli az áldozatok számát, akárcsak az ukrán kormány, amely szerint legalább 112 kiskorú halt már meg a harcokban.

  • Ferenc pápa ukrajnai menekülteket látogatott meg egy vatikáni gyermekkórházban, a Bambino Gesu nevű klinikán szombat délután. A katolikus egyházfő végigjárta a betegszobákat és üdvözölte a gyerekeket.

    A kórházban eddig körülbelül ötven gyereket kezeltek, amióta Oroszország elindította ukrajnai invázióját február 24-én, jelenleg 19 ukrán gyereket ápolnak a klinikán.

    Olyan, különböző betegségekben szenvedő páciensekről van szó, akik a háború első napjaiban menekültek el. Az utóbbi napokban több lánygyermek érkezett be robbanások által okozott súlyos sérülésekkel

    – mondta Matteo Bruni, a Szentszék sajtóirodájának igazgatója.

    Ferenc pápa ismételten elítélte az ukrajnai vérontást, és békés megoldást sürgetett a konfliktusra.

  • Több mint három hete tart az orosz–ukrán háború, és a harcok továbbra sem hagynak alább.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború lezárása érdekében jelentőségteljes és korrekt tárgyalásokat szorgalmazott az oroszokkal, amire szerinte mihamarabb szükség lenne. Az ukrán elnököt közben már az Oscar-gálára is meghívták.

    Joe Biden Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, és azt mondta, ha Kína beavatkozik és kézzelfogható támogatást nyújt Oroszországnak, annak súlyos következményei lesznek.

    A szombati eseményekről a napi összefoglalónkat ebben a cikkben, hírösszeállításunkat ide kattintva olvashatja.

  • Csaknem kétszáz katona aludt a dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyában, amikor rakéták csapódtak az épületbe szombaton – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    A romok alól legalább ötven holttestet emeltek ki, valamint csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba.

    Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem maradt idő riadót fújni.