új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csehország néhány tucat T–72 típusú tankot és más harci járművet küldött Ukrajnának. A cseh hadsereg felajánlását a szövetséges NATO-tagországokkal előzetesen egyeztették, és vonaton szállítják Ukrajnába – számolt be az MTI az Echo24 hírportál alapján.

    Cseh harci járműveket és T–72-es tankokat szállítottunk Ukrajnának. Bízom benne, hogy a szállításokat folytatni tudjuk

    – erősítette meg az Echo24 értesülését Ondrej Benesík néppárti parlamenti képviselő Twitteren. „A súlyos harcot vívó ukrán hadseregnek most nagy szüksége van erre” – tette hozzá.

    A prágai hírportál úgy tudja, hogy a cseh hadsereg régebbi típusú tankjairól és harci járműveiről van szó, amelyeket az aktív tartalékosok számára tartottak fent. A cseh hadseregnek mintegy kilencven T–72-es harckocsija van.

    Jana Černochová védelmi miniszter szintén megerősítette a cseh fegyverszállítást Ukrajnába.

    Csehország fontos hadfelszerelést küld ukrán barátainak. És ezt folytatni fogjuk

    – hangsúlyozta a miniszter Twitteren. 

  • Újabb szankciós csomagot vezet be Oroszországgal szemben az Európai Unió, egyebek mellett évente négymilliárd euró értékben rendel el behozatali tilalmat az Oroszországból származó szénre – jelentette be Ursula von der Leyen Strasbourgban.

    Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésének helyszínén elmondta, hogy az EU ötödik szankciós csomagjával arra törekszik, hogy újabb fontos bevételi forrástól fossza meg Oroszországot.

    Ursula von der Leyen ismertetése szerint az unió teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, kikötési tilalmat vezet be az orosz vagy orosz üzemeltetésű hajókra az uniós kikötőkben.

    Emellett tízmilliárd euró értékben célzott exporttilalmat ír elő a kulcsfontosságú technológiák esetében, továbbá tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendel el a luxustermékekre is.

  • Adománygyűjtő kampányt indított az Epic Games, a Fortnite fejlesztője és az Xbox videójátékcég – adta hírül a Kyiv Independent.

    A Fortnite számítógépes játékok felhasználói 144 millió dollárt gyűjtöttek össze Ukrajnának humanitárius segélyre.

  • Putyin elítéli az európai nyomást a Gazpromra, és figyelmeztet a megtorlásra – tette közzé Twitter-oldalán az AFP hírügynökség.

    Az Index nemrég írt arról, hogy állami felügyelet alá helyezik a Gazprom leányvállalatait Németországban.

  • Ukrajnában 7,1 millióra nőtt a belső menekültek száma az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) keddi tájékoztatása szerint – számolt be az MTI. Két héttel ezelőtt az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete 6,5 millióra becsülte azoknak a számát, akiknek a háború miatt el kellett hagyniuk az otthonukat, de továbbra is a fegyveres harcok sújtotta ország határain belül tartózkodnak.

    Az emberek továbbra is elmenekülnek a háború elől otthonukból, és ezzel egyre súlyosbodik az ukrajnai humanitárius helyzet

    – fejtette ki António Vitorino, az IOM főigazgatója.

    Az IOM felmérései szerint az elmenekült családok több mint harmada semmilyen jövedelemmel vagy más bevétellel nem rendelkezett márciusban. E családok több mint felénél éltek gyermekek és idősek, és harminc százalékának tagjai között voltak krónikus betegséggel küzdők.

  • Ukrajna légierejének közlése szerint három irányított orosz rakétát lőttek ki Nyugat-Ukrajnába. 

    A negyedik rakéta megsérült – közölte a légierő.

    A rakétákat fehéroroszországi bázisú Szu–35-ös repülőgépekről indították, írta meg a Kyiv Independent.

  • Az orosz erők kivonása Kijev környékéről nem jelenti azt, hogy Moszkva feladta volna törekvéseit Ukrajnában. A civilek ellen elkövetett tömeggyilkosság Bucsában nemzetközi jogba ütközik, és a legalapvetőbb emberi jogok semmibevételét jelenti – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a tagállamok külügyminisztereinek másnap kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján.

    Stoltenberg kiemelte, hogy a Bucsában és más ukrán városokban civilek ellen elkövetett mészárláshoz hasonló brutalitásra évtizedek óta nem volt példa Európában. Hozzátette: a gyilkosság teljes mértékben elfogadhatatlan, elkövetőit felelősségre kell vonni – számolt be az MTI.

    Az orosz erők kivonása Kijev környékéről átcsoportosítást jelent, azt, hogy Moszkva nagyobb nyomást kíván helyezni Ukrajnai keleti felére, a Donyec-medence és a Krím régióira összpontosítva – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

  • Teljes mértékben meg kell szüntetni az Európai Unióban az Oroszországban kitermelt fosszilis energiahordozók importját, a folyamatot pedig a szénnel kell elkezdeni – nyilatkozta Berlinben Annalena Baerbock. A német külügyminiszter az Ukrajnában zajló orosz agresszió következményeitől sújtott Moldova javára rendezett nemzetközi támogatói konferencia után tartott tájékoztatót.

    Baerbock elmondta: Németország egyetért abban, hogy a Bucsában és más ukrajnai településeken tapasztalt embertelenségekre és orosz háborús cselekményekre az oroszországi energiahordozók leállításának megkezdésével kell válaszolnia az Európai Uniónak.

    Álláspontja szerint a folyamatot a szénnel kellene kezdeni, amelyet a kőolaj, végül pedig a földgáz követne – számolt be az MTI.

  • Karl Nehammer osztrák kancellár megerősítette, hogy a napokban Ukrajnába látogat, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – számolt be az MTI.

    Célja, hogy hazája részéről továbbra is biztosítsa a humanitárius és politikai támogatást Ukrajnának. Ausztria eddig 17,5 millió eurót bocsátott az ország rendelkezésére a külföldi katasztrófák áldozatait segítő alapból, valamint tízezer sisakot és 9100 golyóálló mellényt küldött polgári használatra – mondta a kancellár. Útjáról biztonsági okokból nem közöltek pontos részleteket.

    Zelenszkij keddre virradóra nyilvánosságra hozott videóüzenetében már beszélt a látogatásról, miután telefonon egyeztetett Nehammerrel. A Twitteren Zelenszkij azt írta: tájékoztatta Nehammert az orosz támadók elleni küzdelemről, illetve a megszálló csapatok Kijev térségében elkövetett bűncselekményeiről. Emellett megköszönte Ausztriának az eddigi segítséget.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megszállók arra készülnek, hogy összegyűjtik a holttesteket Mariupol utcáiról, és az ukrán csapatok tömeges áldozataként mutatják be – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

    Az orosz propaganda fő feladata ma az, hogy minél jobban ráterelje a nemzetközi és hazai közönség figyelmét az ukrán védők állítólagos bűncselekményeire

    – idézték a szolgálatot. Kiemelték: azok a pletykák is hamisak, miszerint emberi pajzsként használnák a halott civil embereket.

  • Az orosz diplomaták kiutasítása európai országokból előre egyeztetett kampány keretében történik, ami csapást mér a kétoldalú kapcsolatokra – nyilatkozta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

    Nyilvánvaló, hogy ez egy előre egyeztetett kampány, amely csapást jelent a kétoldalú kapcsolatokra és a diplomáciai csatornákra. Mindez tudatosan történik, és a következmények hosszú ideig érezhetők lesznek

    – fogalmazott Grusko. A külügyminiszter-helyettes kilátásba helyezte, hogy Moszkva megtorolja ezeket a barátságtalan lépéseket.

    A fővárosok számára, ahol ezeket a döntéseket meghozták, világosnak kell lennie, hogy kolosszális erőfeszítésekre lesz szükség az együttműködés szintjének helyreállításához, amely az ő hibájukból süllyedt ilyen mélyre

    – hangsúlyozta orosz külügyminiszter-helyettes. Rámutatott: a következmények súlyossága éppen abból fakad, hogy olyan szakembereket ütnek ki az államközi professzionális párbeszédből, akik ismerik és értik az országot, ahol akkreditálták őket. Grusko leszögezte, hogy Oroszország senkivel sem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat.

    • Az olasz kormány harminc,
    • a dán pedig tizenöt orosz diplomata kiutasítását jelentette be kedden.
    • Berlin hétfőn közölte, hogy a németországi orosz diplomáciai és konzuli állomány negyven tagjának kell távoznia.
    • Belgium múlt kedden 21,
    • Hollandia 17,
    • Írország pedig négy orosz diplomatát utasított ki.

    Korábban az európai uniós tagállamok közül Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária, Lengyelország, Szlovákia és Csehország jelentett be hasonló döntést.

  • Még április 1-jén tartottak egy átadás-átvételi ceremóniát Kenneth F. McKenzie amerikai vezérezredes nyugdíjba vonulásának alkalmából az Egyesült Államokban, melyre a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét, Sándor Zsolt vezérőrnagyot is meghívták – számolt be az eseményről a honvédség hivatalos honlapja.

    A beszámoló szerint Sándor Zsolt washingtoni látogatása a Pentagonban ért véget. Itt többek között az ukrajnai háborúról is egyeztetést folytattak a felek, de szó esett a Magyar Honvédség jelenlegi feltételrendszeréről, valamint az amerikai–magyar együttműködés jövőbeni lehetséges irányairól is.

  • A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) közlése szerint felszámolták a világ legnagyobb forgalmú illegális online piacterét, az orosz nyelvű Hydra Marketet, így a 2021 augusztusa óta tartó nyomozás végére végül pont kerülhetett – írja a Meduza.io.

    A Hydra Marketet működtető szerver-infrastruktúra lefoglalásával bezárathatta a német hatóság az illegális platformot. A művelettel összefüggésben lefoglaltak mintegy 23 millió eurónak (8,6 milliárd forint) megfelelő bitcoint is.

    A weboldal 2015 óta működött, és hozzávetőleg 17 millió ügyfélszámlát és több mint 19 ezer eladói fiókot regisztráltak. Az egyelőre ismeretlen üzemeltetőket és adminisztrátorokat többek között pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják.

  • Az Ukrajnában zajló orosz invázió kitörése óta először szólal majd fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – számolt be a BBC.

    A brit közszolgálati média szerint az ukrán elnök a ma délutáni ülésen várhatóan arra szólítja majd fel a tagországokat, hogy sújtsák az eddigieknél is szigorúbb szankciókkal Moszkvát.

    Volodimir Zelenszkij még hétfőn Bucsában tett látogatást, ahol az orosz erők a vádak szerint több gyilkosságot is elkövettek a polgári lakossággal szemben.

  • Lulija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi sajtótitkára Twitter-oldalán osztott meg egy képet, amelyen ukrán anyák állítólag gyermekeik testére írják a nevüket és a családi elérhetőségek listáját arra az esetre, ha szüleiket oroszok megölnék, a gyermekek pedig életben maradnának.

  • Kigyulladt és elsüllyedt egy civil hajó Mariupol kikötőjében, miután orosz csapatok támadták meg – közölte az ukrán belügyminisztérium a CNN tudósítása szerint.

    A dominikai köztársasági zászló alatt közlekedő hajó a kikötőben volt, amikor az ostromlott dél-ukrajnai város elleni támadás során lövedékek találták el

    – közölte a minisztérium keddi közleményében a Telegram-csatornáján. A gépházban tűz ütött ki, majd továbbterjedt, és a legénység legalább egy tagja megsérült.

    A tengeri határőröknek sikerült a legénység egy részét biztonságba helyezniük, de a folyamatos lövések miatt lehetetlen folytatni a mentési műveletet. A minisztérium szerint a kapitány vészjelzést küldött a nemzetközi tengeri biztonsági csatornán, amikor tűz alá került. 

  • A francia terrorizmusellenes ügyészség három vizsgálatot indított az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűncselekmények miatt.

    Az ügyészség az orosz invázió óta az országban tartózkodó francia állampolgárok ellen elkövetett lehetséges bűnöket kutatja – számolt be Sky News.

    Közölték azt is, hogy a február 24. és március 16. közötti időpontot, valamint a következő helyszíneket vizsgálják: Mariupol, Gosztomel és Csernyihiv.

  • Újabb orosz diplomatákat utasítottak ki az uniós országok kedden; Olaszország, Svédország és Dánia mind bejelentették, hogy orosz tisztviselőket távolítanak el az országból. Az orosz hatóságok már közölték, hogy emiatt megtorlást alkalmaznak – számolt be az Independent

    Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerint Olaszország biztonsági aggályok miatt 30 orosz diplomatát utasított ki. Svédország külügyminisztere szintén azt mondta, hogy három diplomatát rúgtak ki. Közben Dánia is bejelentette, hogy 15 orosz diplomatát akar kiutasítani a következő napokban.

    Oroszország közölte, hogy megfelelő választ ad a kiutasításokra. 

  • Orosz támadás sújtott Harkiv megyében egy parkot, adta hírül a Kyiv Independent.

    A Feldman Ökoparkban az élő felnőtt állatokat nagy valószínűséggel el kell altatnunk 

    – mondta a park alapítója, Olekszandr Feldman. Hozzátette, hogy máshova is el lehetne szállítani az állatokat, de erre jelenleg nincs lehetőségük. 

  • A Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt mintázó figurát március elején mutatta be a Citizen Brick. A rendelések megindultak, olyannyira, hogy a bábu összesen 145 ezer dolláros (48,7 millió forintos) bevételt hozott. Az első pakkot mindössze 24 óra alatt kapkodták el.

    A bevétel ugyanakkor nemcsak a Zelenszkijt mintázó figurákból származik, hanem apró Molotov-koktélokat is legyártottak, amelyekre még az ukrán zászlót is rátették.

    A Citizen egy adománygyűjtő akció keretében készítette el a figurákat.

  • Április 5-én Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója felszólította a lakókat, hogy semmi esetre se hagyják el a menedékeiket, és jó erősen zárják be az ablakokat és az ajtókat.

    Hozzátette, az orosz csapatok egy salétromsavtartályt találtak el Rubezsnojéban. A salétromsavat veszélyes belélegezni, és maró hatással lehet a bőrre is – írja a Kyiv Independent.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, hogy Orbán Viktornak el kell döntenie, hogy Oroszország vagy a Nyugat felé irányítja a külpolitikai erőfeszítéseit. 

    Választania kell majd Oroszország és a másik oldal között

    – mondta Zelenszkij az újságíróknak, majd hozzátette, hogy már többször meghívta Orbánt egy találkozóra – írja az Interfax.

    Kapcsolatot akartam kiépíteni vele, felhívtam, találkozóra hívtam, és javasoltam egy találkozót az országában. Ő félt, ebben biztos vagyok. Megsértődhetett a szavaim miatt. Fél Oroszország befolyásától az államára. Ez a befolyás valóban létezik, és hogy tetszik-e neki vagy sem, az más kérdés

    – folytatta az ukrán elnök.

  • Jeppe Kofod dán külügyminiszter megerősítette, hogy a kiutasított hírszerzők az országon belül kémtevékenységet folytattak, a kiutasításról szóló döntést pedig Oroszország felé tett világos jelzésnek nevezte, amely szerint Koppenhága semmiféle kémtevékenységet nem tűr meg.

    A kiutasítottaknak két hetük van elhagyni Dániát.

    A dán kormány mindeközben szigorúan elítélte az orosz erők által Bucsában, ukrán civilek ellen elkövetett brutális erőszakot, és emlékeztetett arra, hogy a civilek ellen szándékosan elkövetett támadások háborús bűncselekménynek minősülnek.

    A mostani kiutasítás nem érinti Oroszország koppenhágai nagykövetét, és Dánia nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Moszkvával. 

    Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt napokban, köztük Franciaország és Németország is, Litvánia pedig az orosz nagykövetet is kiutasította. A francia külügyminisztérium kiemelte, hogy Párizs döntése „egy európai eljárás része”.

  • Olyan felvételek kerültek elő az éjszaka, amiken állítólag számos ukrán katona látszik, amint megadják magukat az orosz erőkkel szemben – számolt be a Sky News

    Oroszország szerint a felvételen szereplő férfiak az 503-as tengerészgyalogos zászlóalj tagjai voltak, és tömegesen megadták magukat a déli kikötővárosban. Ezt az állítást az ukrán fegyveres erők cáfolták.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a héten Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – számolt be a The Guardian

    A diplomatát elkíséri Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és egy Varsóban tartott szombati rendezvényt megelőzően együtt Kijevbe látogatnak.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint hétfőn 4426 ember lépett be az ukrán–magyar határszakaszon Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 2986-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – számolt be az MTI. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményéből kiderült, hogy hétfőn 492 ember, köztük 204 gyermek érkezett Budapestre vonattal. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 50 ember, köztük 32 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. 

  • Az ostromlott Mariupol városába tartó evakuációs konvojt visszafordították az orosz erők – írja a CNN.

    A hét autóbuszból álló konvojt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) kísérte, és hétfőn feltartóztatták a Mariupoltól nyugatra fekvő, oroszok által tartott Manhusban. Vezetésük ígéretei ellenére az orosz megszálló erők senkit sem engednek Mariupolba  

    – mondta Verescsuk a Telegramon közzétett nyilatkozatában.

    „A megszállók feltartóztatták a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőit Manhusban. Hétfő este, a tárgyalások után viszont elengedték, és Zaporizzsjára küldték őket” – tette hozzá.

    Az ICRC küldöttsége múlt szombaton indult útnak Zaporizzsjából Mariupolba. Verescsuk elmondta, keddre összesen hét humanitárius folyosót terveznek Ukrajna-szerte, és hogy egy hét autóbuszból álló konvoj már úton van Manhusból a közeli Berdjanszkba az ICRC kíséretében.

    Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko hétfőn azt mondta, hogy városa „a humanitárius katasztrófa szélén áll”, és több mint 100.000 embert kell még evakuálni.

  • A kazah kormány az idei évre vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzését 3,9 százalékról 2,1 százalékra rontotta az Ukrajna elleni orosz háború következményei miatt.

    Alibek Kuantirov nemzetgazdasági miniszter a kormány keddi ülésén beszámolt arról, hogy a hazai össztermék (GDP) növekedése 3,5 százalék volt az idei első két hónapban éves összevetésben.

    Az idei évre vonatkozó GDP-növekedési adatot a külső gazdasági helyzet, a világgazdaság fejlődésére vonatkozó értékelések, valamint az olajpiaci trendek figyelembevételével módosították

    – mondta a miniszter.

    Kazahsztán GDP-je 4 százalékkal nőtt a tavalyi évben. A kazah kormány kedden 4–6 százalékról 8–10 százalékra változtatta az idei éves infláció célsávját.

  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arra kérte az európai vezetőket, hogy szakítsanak meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával, mondván, minden közös pénzügyi tranzakciót „véres pénzzel” hajtanak végre, amivel a hadsereget táplálják – számolt be a The Guardian.

    Minden euró, minden cent, amit Oroszországtól kapnak, vagy amit Oroszországnak küldenek, véres pénz, és ennek a pénznek a vére ukrán vér, az ukrán nép vére

    – mondta Vitalij Klicsko egy konferencián. Ugyanebben a beszédében „az ukránok népirtásáról” beszélt, miután a héten többek között Bucsában tett látogatást.

  • Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arra szólította fel az ENSZ-t, hogy azonnali hatállyal függessze fel Oroszország tagságát.

    Oroszország részvétele az ENSZ-ben színjáték, és ez nagymértékben sérti az ENSZ hitelességét is. Éppen ezért úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy az ENSZ Közgyűlése felfüggessze az országot. A 140 országnak, amelyek bátran összefogtak, azt üzenem, hogy Bucsa képei és az Ukrajnában zajló pusztítás megkívánja, hogy szavainkat tettekkel párosítsuk

    – véli Linda Thomas-Greenfield.

    Liz Truss brit külügyminiszter egyetértett Linda Thomasszal.