új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Korábban beszámoltunk róla, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev-közeli Bucsában járt, ahol több száz civil holttestet látott. Azonban az orosz parlament házelnöke szerint, ami ott történt, az csupán „megrendezett előadás volt a nyugati közönség számára” – számolt be a Sky News.

    Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke azt mondta, hogy a Bucsában történtek „hamisak”, és cinikus ukrán propagandának nevezte azokat.

    Az oroszok állítása szerint az ukrán vezetőség helyezte a holttesteket az utcákra, hogy ezzel Oroszországot háborús bűnökkel lehessen majd vádolni. Ugyanakkor a  műholdfelvételek azt mutatják, hogy a holttestek már hetek óta ott vannak a helyszínen.

  • A Legfőbb Ügyészség április 5-i adatai szerint legalább 165 gyermek halt meg az orosz agresszió következtében és legalább 266 gyermek megsérült.

    Ez a szám nem veszi figyelembe a gyermekáldozatokat olyan városokban, mint Mariupol – közölte a Kyiv Independent.

  • Április 5-én kora reggel Ukrajna szinte minden régiójában megszólalt a légiriadó.

    A Kyiv Independent szerint szirénákat aktiváltak a fővárosban, Kijevben, továbbá Cserkasziban, Csernyivciben, Dnyipropetrovszkban, Donyeckben, Ivano-Frankivszkban, Harkivban, Hmelnickijben, Kirovohradban,  Lvivben, Mikolajivban, Odesszában, Poltavában, Rivnében, Szumiban, Ternopilben, Vinnyicában, Volinban, Zaporitomzsirdzsában, Zaporitomjajban és Zaporizzsjában.

  • Kína az ukrajnai háború lezárását célzó béketárgyalások előmozdítására törekszik – mondta el Vang Ji kínai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetése során.

    Kína a béke pártján áll, és elutasítja a háborút. Peking nem törekszik geopolitikai haszonszerzésre, és nem akarja tovább élezni a feszültséget

    – mondta Vang külügyminiszter, hozzátéve, hogy egyetlen őszinte céljuk a béke.

  • Vezető tisztségviselők egy globális kampányban arra szólították fel Oroszországot, hogy ne használjon taposóaknákat az Ukrajnával vívott háborújában. Alicia Arango Olmos, a Kolumbia ENSZ-nagykövete Genfben hangsúlyozta ki, hogy

    az aknák csak áldozatokat okoznak, nem oldanak meg semmilyen problémát. Így megkérem az oroszokat, hagyják abba a használatukat. 

    Az Independent információi szerint az ukrán robbanóanyag-elhárító csoportok március 28-án betiltott gyalogsági aknákat találtak az ország keleti részén, Harkivban.

  • Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőtől megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze – idézi a tárca szóvivőjét az MTI. Az Ukrajna elleni orosz háború miatt Washington még korábban befagyasztotta az amerikai bankokban elhelyezett orosz jegybanki devizatartalékokat. A pénzügyminisztérium azonban nyitva hagyott egy kiskaput, ezekről a számlákról Oroszország ugyanis továbbra is fizethette a dollárban jegyzett államadósságának aktuális kamatát – ezt a kiskaput zárták most be.

    Oroszországnak hétfőn két kötvény után összesen több mint 600 millió dollárnyi kamatot kellett volna rendeznie: egy idén kifutó kötvény után 552,4 millió dollárt, egy másik, 2042-ben lejáró kötvény után pedig 84 millió dollárt. Az amerikai pénzügyminisztérium friss döntése azonban megkötötte a kamatot folyósító JPMorgan Chase kezét, így Oroszország késedelemben maradt. Oroszországnak 30 napja van arra, hogy rendezze adósságát, és ha nem, akkor törlesztési csődbe kerül.

  • Mateusz Morawiecki, a lengyel miniszterelnök a hivatalos Twitter-oldalán tette közzé, hogy Japán 100 millió dollárral támogatja azokat az országokat – köztük Lengyelországot is – amelyek segítik Ukrajnát.

    Közben a The Guardian közlése szerint, a japán külügyminiszter különgépet küldött Lengyelországba húsz ukrán menekültért.

  • Lefoglalták Viktor Vekselberg orosz oligarcha egyik jachtját a spanyol Palma de Mallorca kikötőjében, Marina Realban – írja az ABC News.

    A jachtot a spanyol hatóságok és a KleptoCapture, az Igazságügyi Minisztérium munkacsoportja foglalta le, amelynek feladata az orosz ukrajnai invázió miatti szankciók alól kibújni próbáló oligarchák vagyonának felkutatása.

    Az előttünk álló cél az, hogy a hajót bűncselekményből származó bevételként elkobozzák a tulajdonosától

    – mondta Merrick Garland főügyész.

  • Az ukrán kormány szerint 18 újságírót öltek meg az országban Oroszország február 24-ei inváziója óta.

    Azt is közölték, hogy további 13 újságíró megsebesült, nyolcat elraboltak vagy fogságba vittek, három újságíró pedig eltűnt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nyomon követi az orosz erőkkel szemben felhozott háborús bűnöket – számolt be az Independent

    Már most mindent megteszünk, hogy a lehető leghamarabb azonosítsuk az összes orosz katonát, aki részt vett ezekben a bűncselekményekben

    – mondta, hozzátéve, hogy ezt Ukrajna az Európai Unió és a nemzetközi intézmények, különösen a Nemzetközi Büntetőbíróság segítségével hajtja végre.

  • Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó elmondása szerint az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit, kiemelte,

    Oroszország átcsoportosítja haderejét, hogy támadó műveleteit Kelet- és Dél-Ukrajna térségeire összpontosíthassa. És arra készülhet, hogy katonák tízezreit, további több tucat zászlóaljat csoportosítson át a frontvonalra.

    Hozzátette, Moszkva aztán az új stratégia keretében elért minden taktikai sikerrel hadművelete előrehaladását propagálhatja és elbagatellizálhatja korábbi kudarcait.

    Sullivan felhívta a figyelmet arra, hogy a háború ezen fázisa hónapokat, vagy akár még több időt is igénybe vehet, közölte le az MTI.

  • Hétfő éjjel az orosz hadsereg ismét megadásra szólította fel Mariupol védőit – írja a RIA Novosztyi.

    Közlésük szerint az oroszok a humanitárius helyzetre, valamint arra hivatkoztak, hogy a „militáns csoportok” nincsenek alárendelve a kijevi kormánynak. Azt üzenték a védőknek:

    ha leteszik a fegyvert, életben maradnak.

    Sőt, állítólag még azt is felajánlották nekik, hogy Zaporizzsja irányában elhagyhatják a várost. 

  • A RIA Novosztyi orosz hírügynökség tett közzé egy videót arról, amin az orosz katonák aknákat szednek fel.

    A felvétellel csak egy probléma van: 

    AZ OPERATŐR AZ AKNÁK UTÁN KUTATÓ SZAKÉRTŐ ELŐTT SÉTÁLT A VIDEÓ KÉSZÍTÉSE KÖZBEN.

    Vagyis minden további nélkül ráléphetett volna egy aknára, amely mindkettejüket felrobbantotta volna. Elképzelhető persze, hogy csak egy propagandavideót látunk és semmiféle akna nem is volt a forgatás környékén. 

    Frissítés: Olvasónk jelezte, hogy a videón hallható hangok alapján a felvétel drónnal készülhetett, ez megmagyarázná a dolgot. 

  • Az ukrán legfőbb ügyész, Irina Venediktova az állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kijevi régióban a Bucsától 23 kilométerre nyugatra lévő  Borogyanka városában lehet a legmagasabb az áldozatok száma – írta meg a Guardian

    Irina Venediktova 2022. március 9-én
    Irina Venediktova 2022. március 9-én
    Fotó: Alyona Nikolayevich/Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

    Venediktova további részleteket egyelőre nem árult el.  Ahogy fogalmazott,

    a Kijevi régióról azért tudunk már többet, mert ismét bent vagyunk a területen, és folyamatosan dolgozunk Irpinyben, Bucsában és Vorzelben. A civil áldozatok szempontjából Borogyankában a legrosszabb a helyzet. Úgy gondolom, Borogyanka egyedülálló eset.  

  • Az ukrán hadsereg hétfő esti hadműveleti tájékoztatójában azt írta: az oroszok már olyan nagy veszteségeket szenvedtek, hogy a tisztképzőkből is a frontokra viszik a kadétokat. 

    Azt írták, hogy a szentpétervári katonai akadémián egy gyorstalpaló képzésben részesítik a kadétokat, akiket aztán nemsokára küldhetnek is a frontra.