Ellepik az ukrán autók a magyar piacot?

Oroszország háborúja Ukrajnában percről percre az Indexen

Vége
K  AP20220406070

A legfontosabbak

Index
2022.04.07. 14:21
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A legnépszerűbb kontaktlencse, az Acuvue termékeiből hiány alakult ki az orosz optikákban.

    Az Acuvue egyébként a Johnson & Johnson tulajdonában áll, amely bizonyos termékek forgalmazását – a háború miatt – beszüntette Oroszországban. A kontaktlencsék azonban nem tartoznak ezek közé, így a hiány valószínűleg logisztikai nehézségekkel magyarázható. 

    Egy, a témában megjelent orosz cikkben azt írják, hogy a lencsék szinte száz százalékát külföldi cégek forgalmazzák Oroszországban. Hozzátették: ezek egyike sem szüntette be a forgalmazást, és nem valószínű, hogy a lencsék eltűnnének az orosz optikákból, de az áruk az utóbbi időben emelkedésnek indult, és ezzel mindenképp számolniuk kell majd a fogyasztóknak.

  • Hétfőtől kezdve a Spotify szolgáltatásai sem lesznek elérhetők Oroszországban – számolt be a Sky News.

    A cég március elején már bezárta az irodáit Oroszországban, valamint a felületén korlátozta azon tartalmak elérését, amelyeket az orosz állami médiumok állítottak elő és tettek közzé. Most viszont úgy döntöttek, hogy teljesen kivonulnak az országból.

    A Spotify arra hivatkozott, hogy az egyik orosz törvény álhírnek minősít minden olyan információt, ami nem felel meg az orosz kormány narratívájának, és emiatt őket is pénzbírsággal, börtönbüntetéssel sújthatják, ha nem távolítják el az érintett műsorokat. Mindez pedig nemcsak a Spofityt és munkatársait, hanem akár még a hallgatóikat is veszélybe sodorhatja – írták a közleményükben.

    Oroszország egyébként az említett törvény alkalmazását a Wikipediával szemben már kilátásba helyezte. Ugyanez a szabályozás vezetett ahhoz is, hogy a BBC, a CNN és több nemzetközi híroldal is ideiglenesen felfüggesztette működését Oroszországban.

  • Bucsa polgármestere, Anatolij Fedoruk közölte, hogy alaposan megvizsgálták a városban talált holttesteket, és arra jutottak, hogy majdnem 90 százalékukkal kézi lőfegyver tölténye végzett, tehát nem a város ágyúzása közben vesztették életüket, hanem közvetlen közelről lőtték le őket.

    Hozzátette: a városban és környékén már három tömegsírt találtak, ezen kívül pedig állandóan kerülnek elő újabb és újabb holttestek a házakból, a város közterei alól és a parkokból is, ahova eltemették őket.

  • Az amerikai hírszerzés egyik tisztviselője a CNN-nel közölte: bíznak benne, hogy sikerül azonosítaniuk azokat az egységeket, amelyek a bucsai mészárlást elkövették.

    Az ukránok korábban már közölték, hogy ők melyik parancsnokot gyanúsítják azzal, hogy elrendelte a mészárlást. Az amerikai hírszerző ezzel kapcsolatban most nem mondott konkrétumot, mindössze azt jelezte:

    a hírszerzés számára most rendkívül magas prioritást élvez, hogy azonosítsák az elkövetőket, és úgy látják, hogy ez sikerülni fog.

    Hozzátette: jelenleg is gyűjtik és elemzik az erre vonatkozó információkat, és lassan sikerül leszűkíteniük, kik lehetnek az incidens felelősei. Mindemellett azt a lehetőséget is fenntartják még, hogy a mészárlás idején több orosz egység is Bucsa környékén lehetett.

  • A Sky News helyi tudósítója készített videós riportot Szeverodonyeckben, ahol a rendőrök győzködik a civileket, hogy ne a romos, szétlőtt épületekben keressenek menedéket, hanem inkább meneküljenek el a városból.

    A rendőrök elsősorban a városnak abban a negyedében tevékenykednek, amely szinte közvetlenül a frontvonal közelében van, és ahol már zajlik a harc. A riport alatt egy alkalommal fedezékbe is kellett bújnia a tudósítónak, mivel az egyik, tőlük száz méterre lévő lakóépületet tűz alá vették.

    A tudósító arról is megkérdezte az egyik nyomozót, hogy miért csak győzködik a civileket, és miért nem kényszerítik őket arra, hogy hagyják el ezeket a veszélyes helyeket, mire ő azt mondta:

    Azért, mert egy szabad országban élek, amelyet Ukrajnának hívnak. Itt mindenki maga hozza meg a döntéseit. Mi csak tanácsokat, információt nyújthatunk, és segíthetünk az evakuálásban, segíthetünk fizikailag és mentálisan, de hogy kényszerítsük őket? Azt nem tehetjük, azt nem fogjuk megtenni.

    A rendőrök így csak a civilek evakuálásában tudnak segíteni, de az idősek esetében ez is komoly segítséget jelent.

    A riportból az is kiderült, hogy nagyon sokan nem bíznak még a rendőrökben sem, és félnek attól, hogy ha elmenekülnek, akkor nem lesz pénzük és élelmük.

    Azoknak, akik azt mondják, nincs pénzük, azt válaszoljuk: »Nincs szükség pénzre, mindent megadunk, amire csak szükségük van«

    – mondta erről a nyomozó. Hozzátette: most már rajtuk kívül önkéntesek is részt vesznek a mentésben, ez pedig valamelyest megkönnyítette a dolgukat.

    Szeverodonyecket és más luhanszki településeket szerdán kezdték el nagy erővel ágyúzni az oroszok. Az ukrán hadsereg szerint hamarosan egy átfogó támadás indulhat meg a térségben, amelynek a célja a Donbasz ukránok által irányított részeinek, így Szeverodonyecknek is az elfoglalása lesz.

  • Kínától szeretne a nyugati szankciók miatt keresetté vált hazai bankkártyáihoz mikrocsipeket beszerezni Oroszország.

    Több okból is hiánycikké váltak Oroszországban a mikrocsipek. Egyrészt a pandémia miatt voltak fennakadások az ázsiai gyártóknál, másrészt az európai szállítók a szankciók miatt már nem működnek együtt Moszkvával – írja az Infostart.

    Új szállítókat keresünk, és találtunk is néhányat Kínában. Most folyik a hitelesítési folyamat

    – mondta Oleg Tyisakov, a Nemzeti Kártyás Fizetési Rendszer igazgatótanácsi tagja.

  • A Times szerint az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai lefüleltek egy olyan rádióbeszélgetést, amelyen orosz katonák civilek meggyilkolásáról beszéltek.

    A párbeszéd egy Mariupolhoz közeli faluban hangzott el. Az egyik katona azt mondta, hogy két civilt és egy járművet vettek észre (erről nem tudta megmondani, hogy katonai-e, vagy civil), mire a parancsnoka azt válaszolta:

    Nyírjátok ki az összeset!

    A parancsnok ezután külön is hangsúlyozta, hogy nem számít, ha a civilek is elesnek, meg kell ölni őket. A katona azt válaszolta, hogy vette a parancsot.

    Az SZBU egy másik hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amin egy orosz katona arra panaszkodik, hogy az ukrán katonák sokkal többen vannak hozzájuk képest, és se tüzérségi, se légi támogatást nem kapnak ellenük.

  • Vagyim Bojcsenko, Mariupol polgármestere közölte, hogy több mint százezer ember vár még kimenekítésre az oroszok által ostromlott városban.

    A városvezető korábban azt is elmondta, hogy a halott civilek száma már meghaladja az ötezret is, és az oroszok elégetik a tetemeket, hogy megsemmisítsék a bizonyítékot. Az ukrán hatóságok folytatják a bizonyítékok gyűjtését az esetleges orosz háborús bűnökről Ukrajnában – tette hozzá.

  • Csehország kilépett a Nemzetközi Beruházási Bankból és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC). A cseh kormány korábbi döntését a képviselőház után csütörtökön a parlamenti felsőház, a szenátus is jóváhagyta – számolt be az MTI.

    A döntés oka Oroszország Ukrajna elleni támadása, illetve az a lehetőség, hogy a pénzintézeteket Oroszország az ellene foganatosított büntetőintézkedések megkerülésére használhatja fel.

    A parlament döntését most már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitás. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter szerint Csehország tagságának tényleges megszűnésére a szabályok szerint a kilépési dokumentum hivatalos beadásától számítva hat hónap múlva kerül sor.

    Ezek a bankok még a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsának (KGST) idején jöttek létre, s egyes esetekben fennáll az a veszély, hogy Oroszország rajtuk keresztül megkerülhetné a szankciókat. Ezért szükséges a tagság mihamarabbi megszüntetése

    – mondta még márciusban a kormány döntése után Petr Fiala miniszterelnök.

  • Törölték a nevezését azoknak a futóknak, akik Oroszországból és Belaruszból utaztak volna az április 18-án sorra kerülő Boston Marathonra – számolt be az MTI.

    A világ legrégebbi utcai futóversenyének szervezői szerdán jelentették be, hogy nem engedélyezik a két ország azon nevezettjeinek indulását, akik Oroszországban és Belaruszban élnek. Azok viszont, akik a két ország állampolgárai, de külföldi lakcímük van, ott lehetnek majd a rajtnál, de nem hazájuk zászlaja alatt.

    A Bostoni Atlétikai Szövetség az ukrajnai háború borzalmaival indokolta döntését, jelezve: lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrán népnek.

  • Oroszországban az éves infláció 16,7 százalékra gyorsult az április 1-jével zárult héten, utoljára 2015 márciusában regisztráltak ilyen magas mutatót. Az élelmiszerek ára átlagosan 9,9 százalékkal volt magasabb a múlt héten, mint egy évvel korábban – ismertette az MTI az orosz gazdasági minisztérium jelentését.

    Az előző hetihez képest a fogyasztói árak 0,01 százalékkal csökkentek, vagyis gyakorlatilag stagnáltak az előzőleg mért 1,16 százalékos heti emelkedés után. Az élelmiszerárak egy hét alatt mért emelkedése 1,22 százalékra lassult az előző heti 1,76 százalékról. A héten

    • a zöldségek és gyümölcsök ára 1,4 százalékkal nőtt,
    • a legjelentősebben a vöröshagyma (plusz 14,2 százalék)
    • és a káposzta (plusz 13,2 százalék) drágult.

    Egyéb élelmiszerek közül

    • a cukor ára 5,1 százalékkal,
    • a rizsé 3,1 százalékkal,
    • a sóé 2,5 százalékkal,
    • a csirkehúsé 2,2 százalékkal,
    • a fekete teáé pedig 1,9 százalékkal emelkedett egyetlen hét alatt.
  • Az orosz fegyveres erők éjszaka precíziós légi és tengeri indítású rakétákkal megsemmisítettek négy üzemanyag- és kenőanyagraktárt az ukrajnai Nyikolajiv, Zaporizzsja, Harkiv és Csugujev közelében – ismertette az MTI Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének hadijelentését.

    A jelentés szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 29 ukrán katonai létesítményre mért csapást, a légvédelem pedig öt drónt lőtt le. Az ukrán fegyveres erők pedig a háború kezdete óta

    • 125 repülőgépet,
    • 93 helikoptert,
    • 413 drónt,
    • 227 föld-levegő rakétarendszert,
    • 1987 harckocsit és más páncélozott harcjárművet,
    • 218 rakéta-sorozatvetőt,
    • 866 tüzérségi löveget és aknavetőt
    • és 1894 speciális katonai járművet vesztettek.
  • Az ukrán kormány határozata szerint 1,45 milliárd hrivnyát (körülbelül 17,3 milliárd forint) fordít az ukrán biztonsági szolgálatra, és további 32,81 milliárd hrivnyát (körülbelül 394 milliárd forint) az ukrán védelmi minisztériumra – számolt be a miniszteri kabinet sajtószolgálata.

     A tartalékalapból forrásokat osztunk ki a védelmi minisztériumnak és az ukrán biztonsági szolgálatnak. Ezeket felhasználhatják felszerelésekre, fegyverekre, üzemanyagokra és mindenre, ami védőink számára szükséges. Az állam fő forrásait most ezekre fordítjuk

    – idézi Denis Shmigal ukrán miniszterelnököt az uaprom.info.

  • Törökország visszahelyezte Csernyivciből nagykövetségét az ukrán fővárosba, Kijevbe – közölte a követség a Facebook-oldalán. A török külügyminisztérium azután hozta meg ezt a döntést, hogy az orosz csapatok visszavonultak a városból.

    Ma visszatértünk Kijevbe! Holnaptól pedig folytatjuk a munkát, beleértve minden konzuli szolgáltatást…

    – írják a bejegyzésben.

  • Mától egyhetes kijárási tilalmat vezetnek be Hosztomelben – jelentette be Twitteren Leszja Vaszilenko ukrán képviselőnő.

    A tilalom április 7-én reggel hat órától lép érvénybe, és április 14. reggel hat óráig tart. Vaszilenko a bejegyzésben azt írja: erre azért van szükség, hogy aknamentesítsék a várost, és hogy biztonságban tudjon visszatérni a lakosság.

  • A Coca-Cola és a Pepsi üdítőital-gyártók elkezdik külföldről exportálni a termékeket, hogy elkerüljék az áruhiányt a boltok polcain Ukrajnában – írja az ukrán Forbes.

    A Coca-Cola ukrán irodája csaknem egy hónapja nem jutott be a Brovari melletti Velika Dimerka faluban található üzemébe. A települést felszabadították az orosz megszállás alól, de a vállalkozás területét még ellenőrizniük kell az ukrán hatóságoknak.

    Ukrajnában egyébként a cég negyvenféle üdítőt ad ki, és nemcsak az ukrán piacra szállít innen, hanem Örményországba és Moldovába is importál. A cég, miután elvesztette az irányítást a létesítményei felett, az ukrán piacot a háború előtti tartalékokból látja el.

    A Coca-Cola fő versenytársa, a Pepsi üzemei szintén a harci zónákban találhatók, Kijev külvárosában. Most ők is arra kényszerültek, hogy a szomszédos országokból szállítsák Ukrajnába termékeiket.

  • Sean Penn hollywoodi színész, miután közösségi oldalán leírta, hogy az ukrán hadseregnek milyen vadászgépekre és rakétaelhárítókra lenne szüksége, megállapította: egyetlen milliárdos véget tudna vetni a háborúnak Oroszország és Ukrajna között.

    Egy milliárdos véget vethet ennek a háborúnak Ukrajnában

    – írta bejegyzésében a színész, aki szerint érdemes lenne ezen elgondolkodni.

  • Az orosz megszállók lebombázták Nyikolajiv vasútállomását – jelentette be Facebookon videóüzenetben Alekszandr Szenkevics, a város polgármestere.

    A település vezetője nem részletezte, hogy pontosan mikor és hogyan történt a támadás.

  • Ausztria úgy döntött, hogy kiutasítja a bécsi orosz nagykövetség három és a salzburgi orosz főkonzulátus egy alkalmazottját. A diplomatáknak április 12-ig el kell hagyniuk Ausztria területét – jelentette be az osztrák külügyminisztérium.

  • Magyarország területére április 6-án az ukrán–magyar határszakaszon 5089 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3605 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 1181 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen az időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az orosz megszállók menesztették a Zaporizzsja régióban található Enerhodar város polgármesterét, Dmitro Orlovot, és egy rezsimbarát vezetőt tettek a helyére – tette közzé Telegram-csatornáján az Enerhoatom.

    Enerhodarban található a zaporizzsjai atomerőmű, ahol márciusban tűz ütött ki egy épületben. A várost pedig részben sikerült elfoglalniuk az orosz erőknek. Az Enerhoatom, az ukrajnai atomerőművek üzemeltetője szerint Andrij Sevcsik, Enerhodar városi tanácsának egyik képviselője került törvénytelenül a városvezetés élére.

    A megszállók által hozott határozatoknak nincs jogi ereje, ezért senki se tekintse hitelesnek őket – tették hozzá.

  • Nem kell félni attól, hogy ukrán használt autók öntik el a magyar autópiacot – közölte Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke.

    Többen nemrég aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar–ukrán határszakaszon néhány menekült megpróbál továbbadni rossz állapotban lévő autóján. Ez azonban nem jelent problémát, hiszen az unión kívülről tavaly óta csak minimum Euro6-os motorral felszerelt autót, vagyis legfeljebb hétévest lehet vámkezeltetni és forgalomba helyezni itthon. Ennél régebbi járművet csak alkatrészként lehet eladni – idézte az elnököt az Infostart.

  • A koszovói elnök és a boszniai védelmi miniszter is felvetette országuk csatlakozását a NATO-hoz.

    Az Infostart kiemeli, hogy Szerbia és Bosznia a háború miatt jutott erre a döntésre. Náluk könnyebben léphet be a szövetségbe Finnország és Svédország, miután a NATO korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy tárt karokkal várja őket.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban kijelentette: a szövetség kész további támogatásokat nyújtani Ukrajnának. Tankelhárító fegyvereket, légvédelmi rendszereket és „más felszerelést” juttatnak majd el az ukránokhoz.

  • Hatvan, Pszkov térségében szolgáló orosz ejtőernyős katona megtagadta, hogy Ukrajnába menjenek harcolni – írja az Ukrinform a Pszkovszkaja Gubernija nevű orosz ellenzéki lapra hivatkozva. Az orosz lap úgy értesült, hogy az ejtőernyősöket a háború első napjaiban belarusz területre szállították, utána azonban visszatértek a pszkovi bázisukra. A katonák többségét leszerelték, de néhányukat hadbírósággal fenyegetik a szolgálat megtagadása miatt.

    Korábban több sajtóértesülés is szólt már arról, hogy bizonyos orosz egységekben, például a kubanyi nemzeti gárdistáknál vagy a Hakaszföldről származó különleges műveleti egységeknél alacsony a morál szintje, és nem akarnak harcolni az ukránok ellen.

  • Az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háború elől menekülők végzettségének és szakmai képesítéseinek gyors, méltányos és rugalmas uniós elismerésére tett közzé ajánlást – ismertette az MTI a brüsszeli testület döntését.

    Kiemelték: a háború következtében több mint négymillió ember menekült az Európai Unióba. Jólétük és beilleszkedésük szempontjából alapvető fontosságú, hogy élhessenek a képzettségüknek megfelelő munkavállalás jogával.

    A munkaerőpiachoz való hozzáférés joga az átmeneti védelem kulcsfontosságú eleme. Az egyszerű és gyors képesítéselismerési mechanizmus nagyban hozzájárul majd, hogy a menekülteknek ne kelljen a képzettségi szintjüktől elmaradó munkát vállalni. A végzettségek és a szakmai képesítések egyszerűsített elismerése hozzájárul, hogy az EU-ba érkező szakemberek mielőbb munkába állhassanak, és támogathassák honfitársaikat. Biztosítja azt is, hogy az érintettek az átmeneti védelem időtartama alatt megfelelő tapasztalatokra és készségekre tegyenek szert, ami növeli képesítésük értékét, amikor visszatérnek hazájukba – közölte Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos.

    Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az Európai Képzési Alapítvány az ukrán képesítésekre összpontosító forrásközpontot hozott létre, amelynek segítségével a rendelkezésre álló, vonatkozó információk megoszthatók a tagállamok között.

  • Az orosz haderő csapatai ezentúl a donyecki régió támadására összpontosítanak – számolt be az ukrán fegyveres erők vezérkara Facebook-oldalán.

    Többek között az ellenséges csapatok az átcsoportosítással igyekeznek javítani helyzetükön a Juzsnobuzsszkij hadművelet területén, és megerősítik csapataikat a herszoni régió közigazgatási határain. De befejezték az egységek átmozgatását a Brjanszki és Kurszki régióban is.

    Több katonát pedig vasútállomások közelében helyeztek el, hogy megkönnyítsék a mozgatásukat.

  • Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtök este az ukrán fővárosba utazik, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon – írja a Napi.hu a Paraméter alapján.

    A kormányfő bejelentette, hogy az esti órákban utazik Kijevbe az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt. Eduard Heger ezzel lényegében azt pótolja, hogy március közepén nem ment el az ukrán fővárosba Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfővel együtt.

    Eduard Heger akkor azért döntött úgy, hogy kihagyja az utat, mert biztonsági tanácsadói „kifejezetten nem javasolták” neki, hogy akkor az ukrán fővárosba utazzon. Utólag azonban megbánta döntését, és azt mondta: ha ismét meghívnák, akkor elmenne.

  • Nemrég jelent meg a közösségi médiában egy videófelvétel, amelyen a Csernyihivben meghalt több száz civil sírja látható.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint sokak személyazonosságát még nem sikerült azonosítani, ezért nem került a nyughelyükre fejfa, sem más jelzés.

  • Oroszország szerdán fizette ki először nem dollárban, hanem rubelben külföldi adósságát, teljesítve egy 649,2 millió dolláros kötvény törlesztési kötelezettségét – számolt be az MTI.

    Az orosz pénzügyminisztérium rubelben utalta át az esedékes törlesztési kötelezettségét, amelyet dollárban kellett volna teljesítenie. Egy amerikai bank ugyanis a Moszkva ellen életbe léptetett szankciókra hivatkozva megtagadta a dollárban történő átutalás végrehajtását.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán kijelentette, hogy Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni, mert „minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy kifizesse külföldi adósságait”. Rámutatott ugyanakkor, hogy külföldi számlákon „jelentős összegek” vannak befagyasztva Oroszország devizatartalékaiból.

    Ha a helyzet így folytatódik, Oroszország kénytelen lesz kizárólag rubelben fizetni

    – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy Oroszország „mesterséges csődje” csak akkor következhet be, ha a rubelfizetéseket is blokkolják.

    A szankciók Oroszország 640 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának nagyjából a felét befagyasztották, az ország azonban továbbra is dollármilliárdos bevételre tesz szert nyersolaj- és gázexport után.

    Szerdán a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki azt mondta, hogy Moszkva választhat értékes devizatartalékainak felhasználása és az államcsőd bejelentése között.

  • A 24.hu két magyar nemzetközi jogászt, Hoffmann Tamást és Lattmann Tamást kérdezte meg arról, hogy elítélhetik-e Oroszországot vagy Vlagyimir Putyint háborús bűnök miatt.

    Válaszukban kifejtették: az orosz elnök bíróság elé állítását, elítélését nem tartják valószínűnek. Amíg Vlagyimir Putyin hivatalban van, addig ez jogilag sem kivitelezhető (mivel államfőként immunitást élvez az ICC-vel, a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben), de utána is kevés az esély egy ilyen ítéletre. Ennek fényében leginkább csak hangulatkeltés, amikor külföldi politikusok arról beszélnek, hogy az orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani.

    Más a helyzet az orosz katonák által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban. Ezeknél az elsődleges nehézséget az okozza, hogy utólag általában rendkívül nehéz bizonyítani, hogy valaki parancsot adott ezek elkövetésére. Ráadásul Oroszország nem csatlakozott a Nemzetközi Büntetőbíróság erre vonatkozó statútumához, vagyis nem hajtanák végre az ítéletet Moszkvában, ha meg is születne.

    Arról, hogy az Ukrajna elleni orosz agressziót elítélhetik-e, Lattmann Tamás azt mondta: ez teljesen más kategóriába esik, mint a háborús bűnök. Ebben az ügyben a Nemzetközi Büntetőbíróság nem is ítélkezhet, legfeljebb az ENSZ állíthatna fel egy különleges törvényszéket. Ezt viszont a Biztonsági Tanács tagjainak egyhangúan kellene támogatniuk, amire nem sok esély van úgy, hogy Oroszország is képviselteti magát a testületben.