Ez a poszt a következő Percről percre része:

Heteken belül uniós tagjelölt lehet Ukrajna

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A canberrai szankciókra válaszul 228 ausztrál kormánytaggal és törvényhozóval, köztük Scott Morrison miniszterelnökkel szemben beutazási tilalmat rendelt el Oroszország – írja a Guardian.

    Az orosz külügyminisztérium csütörtökön tette közzé annak a 228 ausztrál törvényhozónak és kormánytagnak a listáját, akiket eltiltottak az oroszországi beutazástól. A tárca szerint „Ausztrália engedelmesen követi a Nyugat döntéseit”, ezért úgy döntött, hogy szankciókkal sújtja Oroszország legfőbb vezetőit és szinte valamennyi képviselőjét.

    A közeljövőben az ausztrál hadsereg tagjai, üzletemberek, szakértők és a média azon tagjai is felkerülnek a feketelistára, akik hozzájárultak az Oroszországgal szembeni negatív attitűdök kialakulásához

    – olvasható a közleményben.

    Összesen 130 új-zélandi állampolgárt, köztük Jacinda Ardern miniszterelnököt, Cynthia Kiro főkormányzót, valamint a kormány és a parlament tagjait is kitiltották Oroszországból a Moszkvával szemben tanúsított barátságtalan magatartásuk miatt. A szankciók csütörtökön léptek életbe.

  • Bucsa polgármestere, Anatolij Fedoruk elmondása szerint 163 ember holttestét azonosították, akiket orosz katonák öltek meg Bucsában. Hozzátette,

    összességében eddig 320 megölt ukrán holttestét gyűjtötték össze.

    De a városban naponta talált holttestek száma folyamatosan növekszik.

  • Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken a Downing Streeten fogadja Olaf Scholz német kancellárt, hogy megvitassák, hogyan tudnák leválasztani az európai országokat az orosz gázról.

    Mivel Németország nagymértékben függ az orosz gáztól, Boris Johnson vélhetően segítséget ajánl Berlinnek, hogy csökkentse a függőséget Moszkva energiaexportjától, és ezzel még nehezebb helyzetbe hozza Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hadsereget.

  • A kanadai kormány jelentette be, hogy Kanada egymilliárd dollár új hitelforrást ajánl fel Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalapon keresztül, és további 500 millió dollár katonai segélyt is nyújt. A Kyiv Indepent adta hírül a hivatalos Twitter-oldalán.

  • Ukrajna szerint 14-en tartózkodtak egy csónak fedélzetén, amellyel a megszállt Herszon megyéből próbáltak elmenekülni ukránok. Pervomaivka közelében jártak, amikor megtámadták őket.

    Két férfi és egy nő azonnal meghalt, egy 13 éves gyermek pedig nem sokkal később. Hét embert kórházba szállítottak, ketten eltűntek, egy emberről pedig nem tudnak semmiféle információt.

  • A brit katonai hírszerzés a hivatalos Twitter-oldalán közölte a legfrissebb bejegyzésében, hogy az Észak-Ukrajnából teljesen kivonult orosz erőknek „legalább egy hét” kell hozzá, hogy átcsoportosítsák az erőiket. Hozzátették, hogy jelentős utánpótlásra lesz szükségük, mielőtt Donbászba küldik a hadsereget harcolni. A keleti és déli városok orosz támadása folytatódik, írta meg a Sky News.

  • Bucsa polgármestere – ahol az orosz katonákat háborús bűnök elkövetésével vádolják – elmondta, hogy a nyomozók legalább három olyan helyszínt találtak, ahol tömegesen lőttek le civileket. Anatolij Fedoruk elmondása szerint a legtöbb áldozatot lelőtték, és a holttesteket összekötözött kézzel találták meg „tűzifaként" a nemrég feltárt tömegsírokban, köztük egy gyermektáborban.

    A polgármester elmondta, hogy a halott civilek száma szerdán 320 volt, de arra számít, hogy ez a szám emelkedni fog, ahogy egyre több holttestet találnak a városban, amelynek lakossága egykor 50 ezer fő volt, de Mára csak 3700-an maradtak.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a közelmúltbeli orosz visszavonulás ellenére az ország továbbra is sebezhető, ezért fegyvereket kért a NATO-tól és más szimpatizáns országoktól a várható orosz offenzíva feltartóztatására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédében azt mondta, hogy a bucsai borzalmak még csak a kezdet. 

  • Dmitro Zhivitski, Szumi megye kormányzója a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a térségben eltűntek az orosz csapatok, ennek ellenére még mindig hallani lehet robbanásokat. A mentőszolgálat dolgozói pedig azon vannak, hogy megsemmisítsék az orosz hadsereg által hagyott rombolásokat és a robbanóanyagok törmelékeit.

    A kormányzó hozzátette, hogy a megye területe nem biztonságos még, így kéri az emberektől, hogy ne közlekedjenek mellékutakon és ne használják az erdei utakat.

  • A BRFK és a társszervek csütörtökön 709 menekültet fogadtak a fővárosban – tájékoztatott honlapján a rendőrség pénteken.

    Az ukrajnai háború elől csütörtökön 709 ember, köztük 347 gyermek érkezett Budapestre. A különvonatokkal Kőbánya felsőre érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 23 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írták.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya-felső vasútállomáson és a BOK-csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Az Európai Unió Tanácsa csütörtök este jelentette be, hogy jóváhagyták az uniós tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat, így a szénimport tilalmát és az orosz hajók kikötési tilalmát is.

    Az ötödik szankciós csomag augusztus elején lép hatályba, így többek között az orosz szén importjának tilalma is. Ez az első alkalom, hogy az európai országok orosz energiahordozóra vetnek ki büntetőintézkedést. Jelenleg az európai szénimport 45 százaléka származik Oroszországból, aminek az értéke mintegy 4 milliárd euró évente.

    Az új megszorító intézkedések között szerepel továbbá, hogy

    • teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendelnek el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, amelyek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik;
    • belépési és kikötési tilalmat rendelnek el az orosz – és az orosz üzemeltetésű – hajókra az uniós kikötőkben;
    • célzott exporttilalmat vezetnek be 10 milliárd euró értékben egyes kulcsfontosságú technológiák esetében, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendelnek el bizonyos építőanyagoktól kezdve egészen a luxustermékekig;
    • az EU számos célzott intézkedéssel tiltja továbbá az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzéseken, valamint az orosz állami szerveknek nyújtani tervezett valamennyi pénzügyi támogatást kizár;
    • további 200 névvel bővítették azok listáját, akik ellen az Ukrajna ellen indított háború miatt beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el; köztük van Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya is.
  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Az Index pénteken is beszámol Oroszország ukrajnai inváziójáról. Kövesse velünk az eseményeket percről percre.

    Csütörtöki hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.