Moszkva szerint csak akkor lesz béke, ha eltűnnek a szankciók

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.04.30. 12:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két hónapnyi „szörnyű félelem” után, amíg orosz megszállás alatt éltek, több száz embert evakuáltak a Harkivtól északra fekvő Ruska Lozova faluból, miután azt az ukrán hadsereg felszabadította − írta meg a The Telegraph

    A hatodik napon elvágták az áramot és a vizet... Egy hét után visszamentünk a lakásunkba, és az ablakunk alatt egy páncélozott személyszállító volt. Nagyon megijedtünk

    − mondta el egy helyi lakos, a 69 éves Tatjana Efimovna.

  • A dél-ukrajnai Mariupolt megszálló orosz csapatok több mint 2000 műtárgyat vittek el város múzeumaiból, és Donyeckbe, a Moszkva támogatta szakadárok által ellenőrzött keleti régió fővárosába szállították azokat − közölte a mariupoli városi tanács egy Telegram-üzenetben.

    Az eltűnt tárgyak között vannak ikonok, több mint 200 érem, valamint Arkhip Kuindzsi és Ivan Aivazovszkij orosz festők alkotásai − írta meg a The New York Times.

  • A mariupoli városi tanács azt állítja, hogy az orosz megszállók „eltávolították” a városból a lélegeztetőgépeket, hozzátéve, hogy ezek „nélkülözhetetlenek a súlyos betegek ellátásához” − Sky News.

    A hatóságok közölték:

    Csak a mariupoli kórházakban 60 lélegeztetőgép volt. Most ezeket a berendezéseket az orosz megszállók magukkal vitték.

     

  • Összesen 743 menekülőnek segítettek pénteken az ott dolgozók a budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton, az éjszakát 150 ember töltötte a létesítményben – tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatala.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

    A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

    A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – olvasható a közleményben.

  • Az orosz erők „több százezer tonna” gabonát loptak el az általuk megszállt ukrajnai területekről − közölte szombaton Ukrajna mezőgazdasági miniszterének helyettese.

    Tarasz Viszockij az ukrán nemzeti televíziónak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki, hogy a megszállt területeken tárolt, szerinte 1,5 millió tonna gabona nagy részét is ellophatják az oroszok − írta meg a Guardian.

    Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az általa megszállt területekről jelentős mennyiségű gabonát vittek el, ami veszélyezteti a világ élelmezésbiztonságát.

  • Bombatalálatok értek egy olajtározót szombaton az oroszországi Brjanszk régióban – jelentette az orosz állami média a régió kormányzójára hivatkozva − írta meg a The Guardian.

    Az incidens azután történt, hogy az orosz légvédelem megakadályozta egy ukrán repülőgép behatolását a térségbe – jelentette az állami RIA hírügynökség. Brjanszk kevesebb mint 150 kilométerre van az ukrán határtól.

    A támadásnak nincsenek áldozatai

    − mondta el Alekszandr Bogomaz kormányzó. Hozzátette, hogy a tározó egyik logisztikai épülete megrongálódott.

  • Az Oroszországból érkező gáz csapjait nem lehet reggelről estére elzárni, és aki ezt szorgalmazza, nem tudja, miről beszél Matteo Salvini, a Liga jobboldali olasz párt vezetője szerint, aki háború helyett békét sürgetett egy Rómában tartott gazdasági találkozón pénteken.

    Matteo Salvini kijelentette, hogy az európai és nemzetközi politikának mindenekelőtt a békét kell sürgetnie ahelyett, hogy kizárólag fegyverekről és háborúról beszélne.

    „Aki nukleáris háborúról beszél, eltávolítja a békét, ahogyan a határokon felállított rakéták is eltávolítják a békét. Jobban szeretném, ha az emberek a békéről beszélnének. Nem bölcs dolog harmadik világháborút játszani” – mondta a Liga vezetője. 

  • Mégis dollárban fizeti amerikai kötvényeinek esedékes kamatait Oroszország, annak ellenére, hogy korábban azt állították, hogy amíg a kötvények zárolva vannak, addig rubelben fogják teljesíteni a kifizetéseket − írta meg a The Guardian

    Wally Adeyemo, az Egyesült Államok pénzügyminiszter-helyettese elmondta, hogy az oroszok lépése az amerikai szankciók „sikerének jele”.

  • Magyarország területére 2022. április 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6 131 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 7 575 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 754 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. április 29-én 620 ember, köztük 255 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Összesen 1,02 millió embert evakuáltak a háború kezdete óta Ukrajnából Oroszországba – állítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Sky News tudósítása szerint.

    A politikus szombat hajnali beszédében azzal vádolta meg a NATO-t, hogy az megpróbál beavatkozni az ukrajnai válság lezárását célzó politikai rendezésbe. 

  • Egy lengyel újságíróknak adott interjúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy mióta az oroszok kivonultak a Kijevből, a régióban 900 holttest került elő tömegsírokból − írta meg a Guardian.   

    Lorenzo Tondónak, a lap tudósítójának a régió főügyésze megerősítette, hogy a környéken valóban ennyi ember került elő több tömegsírból.

  • Összesen 620 menekültet fogadott a fővárosban pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányság társszerveivel együtt – közölte a rendőrség.

    A 620 ember közül 255 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. Mint írják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

    A feladatokban a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • Megerősítette változatlan stabil kilátással a balti köztársaságok és Lengyelország államadós-besorolásait pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a döntések indoklásában kiemelte: alacsonynak tartja annak a kockázatát, hogy az ukrajnai háború a négy ország bármelyikére hagyományos hadviselés formájában átterjedjen.

  • A mariupoli harcokban meghalt egy 14 éves ukrán súlyemelőbajnok lány – közölte a város vezetése. 

    Alina Peregudova az ukrán súlyemelő-válogatott jelöltje volt, és arra törekedett, hogy országát a legmagasabb szinten képviselje – írja a BBC, hozzátéve, a támadásokban sportoló édesanyja is életét vesztette.

    Alina egyébként a Donyecki Regionális Szakosított Sportfőiskola és a Szerhij Bubka Olimpiai Tartalék Főiskola tanulója is volt.

  • Az ukrán hírszerzés szerint a Herszoni területen, Kiselivka településen csütörtök éjjel tüzet nyitott egymásra az orosz hadsereg két csapata, miután összevesztek a hadizsákmányon.

    Az ukránok szerint a csecsen, valamint a burját katonák vesztek össze egymással (Burjátföld a Távol-Keleten található, a Bajkál-tóval határos). A hírszerzés szerint mindkét oldalon körülbelül 50-50 katona vett részt az összetűzésben, azt viszont nem tudják, hogy hányan sebesültek vagy haltak meg az incidensben.

    Az ukránok szerint a burját katonák általánosságban „alsóbbrendűnek”, kvázi ágyútölteléknek érzik magukat a csecsen kadirovitákkal szemben, akiknek – a híresztelések szerint – az a feladta, hogy az orosz frontvonal mögött, a biztonságos hátországban gátolják meg azt, hogy a többi orosz oldalon harcoló egység visszavonuljon. Ehhez képest viszont a csecsenek Herszon térségében szinte az összes hadizsákmányt megpróbálták begyűjteni, ezen háborodhattak fel a burjátok.

    Kiselivka környékén egyébként jelenleg is küzdenek egymással az oroszok és az ukránok, sőt, az ukrán hadsereg pár napja még azt állította, hogy onnan Herszon elővárosáig űzték vissza az orosz csapatokat.

    Az ukránok szerint Zaporizzsja térségében is volt már hasonló eset, bár akkor a közkatonák és a tisztek közt alakult ki konfliktus, és nem is a zsákmány okán, hanem amiatt, hogy előbbieknek azt ígérték: nem kell nagyobb ellenállásra számítaniuk, és olyan simán elfoglalják majd a területeket, mint ahogy Oroszország 2014-ben a Krímet megszállta.

  • A szlovák Denník N nevű lap szerint Ivan Korcok szlovák külügyminiszter Szijjártó Péternél tiltakozott amiatt, hogy  – szerintük – a magyar kormány oly módon kommunikált, amiből arra lehet következtetni: a V4-ek többi tagjának a fegyverszállításokkal kapcsolatos politikája csak elnyújtja a háborút.

    A szlovák külügyminiszter azt mondta a lapnak:  nem szabad azt az irreális látszatot kelteni, mintha a négy országnak közös külpolitikája lenne az EU-n és a NATO-n belül. Ezen felül közölte, hogy nemrég arra kérte Szijjártó Pétert: 

    A MAGYAR KORMÁNY NE KELTSE ANNAK A LÁTSZATÁT, MINTHA A TÖBBI V4-ES ORSZÁG A FEGYVERSZÁLLÍTÁSOKKAL A KONFLIKTUST AKARNÁ ELNYÚJTANI. 

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat!

    Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Pénteki hírfolyamunkat ide kattintva érheti el.