Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orosz ügynökök szerint Putyin halálos beteg

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy pontosságú, nagy hatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit, valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentést ismertetve.

    A Dnyeper menti Kremencsuk olajfinomítóját április 26-án már támadták az orosz erők nagy hatótávolságú rakétákkal. A létesítmény, amely sajtójelentések szerint Ukrajna egyetlen üzemképes olajfinomítója, egyebek között a Mikolajiv környékén állomásozó ukrán csapatokat látta el üzemanyaggal. A finomító tavaly 3,2 millió tonna olajat dolgozott fel.

  • A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 305 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 87 ember töltötte a létesítményben – közölte a fővárosi kormányhivatal pénteken a honlapján.

    A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – írták.

  • Több hetet is késnek a belső menekülteknek járó szociális juttatások, ismerte el a szociálpolitikai minisztérium helyettes vezetője − írta meg a Kárpáthír

    Vitalij Muzicsenko magyarázata szerint a kifizetések átutalása azért ütközött akadályokba, mivel a szférában dolgozó hivatalnokok nagy része is elmenekült, és nincs, aki intézze a kérvényeket, az iratokat. A személyzet mindössze 40 százaléka maradt a helyén, a többiek a háború miatt más régiókba utaztak. Jelenleg 2,8 millió hivatalosan bejegyzett belső menekült van az országban, a helyükön maradt illetékesek képtelenek egyidejűleg intézni ennyi ember kifizetését.

    A minisztérium folyamatosan dolgozik a probléma megoldásán, például a korábbi havi három helyett hat alkalommal végeznek átutalásokat. De így is hetekig késhetnek a megítélt támogatások, mondta Muzicsenko.

  • Az Európai Unió további 500 millió eurót ad Ukrajnának nehézfegyverek vásárlására az orosz invázió megfékezésére – jelentette ki pénteken Joseph Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a G7-országok németországi találkozóján.

    Josep Borrell abban is reménykedik, hogy az egyes országok aggályai ellenére az unió tagállamai hamarosan beleegyeznek az Oroszország elleni olajembargóba.

    Új 500 milliós segélyt biztosítunk Ukrajna hadseregének támogatására

    – mondta Borrell újságíróknak a G7-ek találkozója előtt.

    A forrásokat nehézfegyverek vásárlására fordítanák, és az EU Ukrajnának nyújtott teljes pénzügyi támogatását 2 milliárd euróra emelnék – tette hozzá.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is megérkezett a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport külügyminiszteri találkozójára a németországi Weissenhauser Strandba.

    A Sky News tudósítása szerint Ukrajna mellett Moldova is meghívást kapott a szombatig tartó találkozóra. 

  • A világ vezetőit sürgette Liz Truss brit külügyminiszter, aki azt kérte, hogy további szankciók bevezetésével gyakoroljanak nyomást Oroszországra, egyúttal arról is beszélt, hogy további fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

    Jelenleg nagyon fontos, hogy továbbra is nyomást gyakoroljunk Vlagyimir Putyinra azáltal, hogy több fegyvert szállítunk Ukrajnának, és fokozzuk a szankciókat

    – jelentette ki a tárcavezető a BBC beszámolója szerint. 

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 26 900 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1205 tankot,
    • 2900 páncélozott harcjárművet,
    • 542 tüzérségi rendszert,
    • 193 rakétavetőt,
    • 88 légvédelmi berendezést,
    • 200 repülőgépet,
    • 162 helikoptert
    • és 2042 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 13 orosz hajót, 405 hadműveleti és taktikai drónt, 41 egység speciális felszerelést és 95 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A Kjiv Independent információi szerint az orosz csapatok május 13-án megpróbáltak behatolni az azovsztali acélgyárba Peter Andryuscsenko mariupoli polgármester tanácsadójának jelentése szerint.

    Az ukrán vezérkar közölte, hogy Oroszország folytatja az ostromlott acélgyár ágyúzását.

  • Amikor az ukrán rajongók szombaton az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére kapcsolnak, valószínűleg Timur Mirosnyicsenko műsorvezető kommentárját fogják hallani − élőben, egy bunkerből közvetítve.

    A keddi első eurovíziós elődöntő előtt az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató, a Suspilne olyan fotókat tett közzé, amelyeken Mirosnyicsenko egy rögtönzött stúdióban ül, mögötte pedig a falról omlik le a festék. Mirosnyicsenko 2019-ben, amikor Ukrajna adott otthont az eseménynek, az Eurovíziós Dalfesztivál társműsorvezetője volt − írja a Washington Post

  • Az ukrán ellentámadás északon továbbra is megzavarja az orosz utánpótlási útvonalakat – írja a CNN.

    Az orosz erők nem hajtottak végre támadó hadműveleteket Harkiv irányában. A fő erőfeszítések arra irányultak, hogy megakadályozzák csapataink előrenyomulását Vesele település térségében

    – közölte az ukrán vezérkar.

    Az ukránok számos falut elfoglaltak ezen a területen, Harkivtól keletre. A péntek hajnali jelentések szerint a környéken két hidat lebontottak, amelyeket valószínűleg az orosz egységek romboltak le, hogy megvédjék utánpótlási vonalaikat a további ukrán előretörésektől.

  • Japánba utazott nemrég Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki pénteken Hirosimába is ellátogat – írja a BBC.

    A brit közszolgálati médium tudósítása szerint a politikus látogatást tett annál az emlékműnél, melyet az 1945-ben bekövetkezett atomtámadás miatt állítottak fel. Charles Michel a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta: veszélyben van a globális biztonság.

    Oroszország nukleáris fegyveres állam, amely támadja Ukrajna szuverén nemzetét, közben szégyenletes és elfogadhatatlan utalásokat tesz az atomfegyverek használatára 

    – fogalmazott az Európai Tanács elnöke. 

  • Videójáték-szerű felvétel látott nyilvánosságot, amelyen az látható, amint egy ukrán tank kilő egy orosz járművet – írja a Sun

    A videó azzal kezdődik, hogy az ukrán tank összetört és kiégett járművek között halad és a következő célpontját keresi. Majd hirtelen találat ér egy távolban lévő járművet, és a felvételen egy kiégett tank tűnik fel, amelyet a lap beszámolója szerint állítólag az ukrán erők semmisítettek meg.

    A következő felvétel egy katona testkamerájával készült, amelyen az látható, ahogy  egy fa takarásából géppuskával lőnek, majd a videó egy olyan képre ugrik, amelyen legalább két orosz katona holtteste fekszik egy lövészárokban.

    A videó itt tekinthető meg. 

  • A G7-országok külügyminiszterei az élelmezésbiztonságról tárgyalnak, mivel Ukrajnában 25 millió tonna gabona exportját akadályozták meg − írta meg a Sky News

    A külügyminiszterek pénteken Németországban találkoznak.

    Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, különösen a búza és a napraforgóolaj tekintetében, azonban a fekete-tengeri orosz jelenlét miatt az export nehézségekbe ütközik. A hiány és az ebből eredő áremelkedés különösen sebezhetővé teszi a fejlődő országokat, amelyek a leginkább függnek az ukrán terményektől.

  • A brit hírszerzés napi jelentése szerint Izjumnál és Szeverodonyecknél is jelentős erőfeszítéseket tesz az orosz hadsereg, hogy megpróbáljon betörni Szlavjanszkba és Kramatorszkba – írja az Unian ukrán hírportál.

    Az elsődleges feladat ebben az irányban az ukrán erők bekerítése az Összhaderőnemi Hadsereg hadműveleti területén, leválasztva őket az ország nyugati részén lévő egységek támogatásáról vagy erősítéséről

    – olvasható a jelentésben. 

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Japánban tartózkodik, ahol ma délelőtt Hirosimába látogatott. A várost 1945-ben érte az atombomba-támadás, Charles Michel egy emlékműnél tett látogatást, hogy a globális biztonság jelenlegi helyzetéről beszéljen.

    Ebben a pillanatban, a globális biztonság veszélyben van. Oroszország, egy nukleáris fegyveres állam… támadja Ukrajna szuverén nemzetét, miközben szégyenletes és elfogadhatatlan utalásokat tesz az atomfegyverek használatára

    – fogalmazott az Európai Tanács elnöke a Reuter szerint. Majd hozzátette, az emlékmű „erős emlékeztetője annak, hogy a nemzetközi szabályok megerősítésére van szükség”.

  • Magyarország területére 2022. május 12-én 0 óra és 24 óra között az ukránmagyar határszakaszon 5670 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5777 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 463 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Biztonsági kamerák vették fel azt, ahogy az orosz katonák megölnek egy 65 éves, fegyvertelen biztonsági őrt és a főnökét, majd kifosztanak egy boltot Kijev mellett. A felvételek még az orosz–ukrán háború elején készültek, amikor az orosz erők az ukrán főváros ostromára készültek – írja a BBC.

    A felvételeken az látszik, hogy az orosz katonák fegyverrel a kezükben próbálnak betörni egy kapun, majd megjelenik Leonyid, a biztonsági őr. A katonák beszélgetni kezdenek a biztonsági őrrel és a főnökével, aki szintén megjelenik a kerítésnél. Az oroszok, miután még egy cigit is elszívtak, hátat fordítanak és elsétálnak. Az ukrán civilek is hasonlóan tesznek, mire a két orosz katona visszaszalad a kerítéshez és hátulról rálő a két férfira. A biztonsági őr megsérült és el tudott menekülni, főnöke azonban meghalt. 

    Ezt követően az orosz katonák betörtek a bicikliboltba és az igazgató irodájában heverésztek, és az ott talált whiskyt iszogatták. Majd az irodában lévő kamerát egy Kalasnyikovval leverték. A biztonsági őr halála előtt telefonon a barátjának azt mondta, hogy a katonák, mielőtt hátba lőtték volna, azt mondták, ők nem ölnek civileket.

  • Csak akkor szabad feloldani a korábban meghozott nemzetközi szankciókat, ha minden orosz csapat elhagyta Ukrajnát – jelentette ki a G7-csoport külügyminisztereinek németországi találkozóján Liz Truss brit külügyminiszter.

    A diplomácia vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek olyan vereséggel kell majd szembenéznie, amely megakadályozza a további agressziót.

    Hozzátette: Putyin „megalázza magát” a világ színterén, akitől Liz Truss szerint meg kell tagadni, hogy bármilyen hasznot húzzon Ukrajna megtámadásából – írja a BBC

  • A két nagy párt egységének ritka megnyilvánulásaként Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője és Mitch McConnell, republikánus frakcióvezető közösen sürgette az Ukrajnának nyújtott 40 milliárd dolláros segélytörvény gyors elfogadását, de Rand Paul Kentucky republikánus szenátora megakadályozta ezt, ugyanis a jogszabály módosítását követeli − írta meg a CNN

    Schumernek ezért most eljárási lépéseket kell tennie, ami több napot is igénybe vehet, és végül valamikor a jövő héten vezethet a kiegészítő kiadási törvény elfogadásához.

    A Paul által kért változtatás egy különleges főfelügyelői posztot hozna létre, aki azt felügyelné, hogyan költik el az ukrajnai katonai segélyt.

  • Az orosz erők több mint 570 egészségügyi intézményt semmisítettek meg Ukrajnában, köztük 101 kórházat – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök éjjeli videóüzenetében.

    Az ukrán elnök az Ápolók Nemzetközi Napján megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, és a kórházakat és egészségügyi intézményeket érő orosz támadásokról azt mondta „ez barbárság”.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten azt közölte, hogy a háború kezdete óta kétszáz támadást dokumentált az ukrajnai egészségügyi központok ellen. 

  • Négy magas rangú kongresszusi képviselő küldött hivatalos kérést a YouTube, a TikTok és a Facebook vezérigazgatójának, hogy archiválják azokat a tartalmakat, amelyek az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnöket bizonyítják – írja a Sky News.

    Azért írunk, hogy bátorítsuk a Metát, tegyen lépéseket a platformjain megosztott tartalmak megőrzése és archiválása érdekében, amelyek potenciális bizonyítékként használhatók fel. Az Egyesült Államok kormánya és a nemzetközi emberi jogi és elszámoltathatósági megfigyelők ugyanis vizsgálják az orosz háborús bűnöket, az emberiesség elleni bűncselekményeket, valamint az Ukrajnában történt egyéb atrocitásokat

    – olvasható a levélben. 

  • Csaknem 170 év után hagy fel oroszországi tevékenységével a Siemens – írja a Sky News. A német vállalat indoklásában leszögezte: korábban elítélte az Ukrajnában zajló háborút, és emiatt is döntött úgy, hogy felszámolja tevékenységét Oroszországban.

    A vonatokat és ipari berendezéseket gyártó Siemens az egyik első olyan vállalat volt, amely a februári inváziót követően felfüggesztette az új oroszországi üzleteket, valamint az országba irányuló nemzetközi szállításokat. 

  • Összesen 305 menekültet fogadtak csütörtökön a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 305 érkező közül 89 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. Mint írják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

    009 24 0 0
    Fotó: police.hu

    A feladatok ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítására az ukrán kormányzat tárgyalásokat folytat az orosz féllel a mariupoli Azovsztal üzem területén tartózkodó, súlyosan sérült ukrán katonák kimenekítéséről – erősítette meg Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Telegramon.

    A politikus „nagyon nehéznek” írta le a tárgyalásokat. Korábbi hírek szerint Moszkva – miután beleegyezett a mariupoli civilek evakuálásába – ragaszkodik ahhoz, hogy az Azovsztalban lévő ukrán katonák adják meg magukat – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

    Verescsuk hangsúlyozta, hogy a tárgyalások lassan haladnak, de csupán 38 súlyosan sérült ukrán katona kimenekítéséről van szó, és nem öt-hatszázéról, mint ahogy az utóbbi napokban a sajtóban szerepelt – adta hírül az MTI.

  • Több ezer ukránt vihettek az oroszok úgynevezett szűrőtáboraikba, valamint több tízezer ukrán állampolgárt szállítottak Oroszországba vagy az oroszok által ellenőrzött területekre – közölte Michael Carpenter, az EBESZ amerikai képviselője.

    Michael Carpenter szerint az erőszakos deportálás és a szűrőtáborokban átélt jogsértések háborús bűnöknek minősülnek. 

    Számos szemtanú megerősítette, hogy az úgynevezett „szűrés” az egyének megverését és megkínzását foglalja magában, amelynek révén azt akarják felmérni, hűek-e akár a legkisebb mértékben is Ukrajnához

    – idézi az EBESZ amerikai képviselőjét a CNN.

  • Már tárgyalja a kijevi bíróság a 21 éves Vadim Sziszimarin ügyét, aki a vád szerint február 28-án megölt egy civilt Csupakhvika faluban. A fiatal orosz katona korábban a Kantemirovszkaja harckocsihadosztály tagjaként harcolt az észak-ukrajnai Szumi régióban – írja a Guardian.

    A férfit azzal vádolják, hogy rálőtt egy civil autóra, miután az ukrán erők megtámadták a katonai járművekből álló konvoját.

    Ezután négy másik katonával együtt elhajtotta az autót, miközben megpróbált elmenekülni az ukrán erők elől.

    Az ügyészség szerint Sziszimarin agyonlőtt egy kerékpáron ülő, fegyvertelen férfit, aki a telefonján beszélt. A Guardian beszámolója szerint Sziszimarin osztaga korábban azt a parancsot kapta, hogy öljön meg egy civilt azért, hogy az ne tudja értesíteni az ukrán csapatokat.

    A bűncselekmény állítólag alig néhány méterre történt az áldozat házától, a feltételezett gyilkosságot egy AK–47-es fegyverrel követték el. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Február 24-én Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, az eseményeket az Index azóta is folyamatosan követi. Kövesse velünk ma is az orosz–ukrán háború fejleményeit, és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről.

    Csütörtöki percről percre frissülő cikkünk ide kattintva érhető el.