új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hárman meghaltak és tízen megsérültek a Harkiv régiót ért hétfői támadásban – számolt be Oleg Szinehubov, a Harkivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője.

    A vezető elmondása szerint Kijev és Szlobidszkij kerületek kerültek tűz alá hétfőre virradó éjszaka. A bombázások következtében több infrastruktúra és lakóház is megsérült. 

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel találkozott hétfőn Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője – közölte a belarusz állami hírügynökség.

    A belorusz elnök azt mondta: „ezekben a nehéz időkben”, amikor „gonosz erőkkel” harcolnak, „jó előjel” a pátriárka érkezése. Hozzátette azt is, hogy az igazság az ő oldalukon áll.

    Lukasenka arról is beszélt, hogy „a bolygó nem létezhet az ő civilizációjuk nélkül”, és épp ezért Isten is őket támogatja a harcban, mire Kirill pátriárka azt mondta, hogy ez „kétségtelenül” így van.

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport által ellenőrzött szudáni aranybányákból pótolják Oroszországnak a nyugati szankciók miatt kieső bevételeit – írja a New York Times.

    Az amerikai lap riportja szerint a Szudánban kitermelt aranyat – pénzmosás és csempészet útján – arra használják, hogy pótolják Oroszország arany- és külföldi devizatartalékait. 

    A Wagner-csoport 2017-ben jelent meg Szudánban, azt követően, hogy Vlagyimir Putyin Omar Hasszan al-Basir szudáni elnökkel találkozott Szocsiban. A szudáni politikus hatalma akkor meggyengült, így a katonai segítségért cserébe felajánlotta Putyinnak az ország nyersanyagtartalékait, valamint kikötőit. Nem sokkal a találkozó után be is jegyezték az orosz vezetésű Meroe Gold nevű céget, valamint meg is jelentek az orosz katonák az országban.

  • Ukrajnának van lehetősége arra, hogy teljesen lemondjon a gázimportról, mert saját földgáz- és biogáz-kitermeléssel rendelkezik – jelentette ki Szerhij Makogon, az ukrán Gázszállító Rendszer igazgatója vasárnap.

    Az igazgató elmondta, Ukrajnának nagyon nagy lehetőségei vannak a biogáztermelésben, mivel akár évi 8 milliárd köbméter biogázt is képes előállítani – írta a Kárpátalja.

  • Az orosz invázió kezdete óta 32 újságíró halt meg a harcokban – közölte Alekszandr Tkacsenko, Ukrajna kulturális és információs politikai minisztere.

    Ez a háború negyedik hónapja – és 32 újságírót vesztettünk. A nyolcéves háború alatt ennél is többet veszítettünk. Emlékezzünk meg az információ harcosairól!

    – írta posztjában. 

  • Az Európai Unió létrehozott egy tervet arra, hogy a földgázimport tekintetében miként lehetne megszüntetni az Oroszországtól való függőséget – közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

    Azt mondta: az uniós országok jelenleg évente 155 milliárd köbméter földgázt vesznek Oroszországtól, amiből 85 milliót biztosan ki tudnak váltani:

    • 50 milliárd köbmétert cseppfolyósított földgázként (LNG) importálhatnak az Egyesült Államoktól és Katartól, 
    • 10 milliárd köbmétert más országoktól, a már létező vezetékeken hoznának be,
    • ezenkívül pedig 25 milliárd köbméternyi fogyasztásnak megfelelő földgázimportot szélturbinák, fotovillamos naperőművek építésével válthatnának ki.

    Thierry Breton még azt sem zárta ki, hogy a korábban bezárt, szénnel működő erőműveket is megnyitnák azért, hogy csökkentsék az oroszoktól való függést, azt elkerülendő, hogy Vlagyimir Putyin a gázt felhasználva konfliktust gerjesszen az uniós országok közt.

  • Az ukrajnai Luhanszk régió kormányzója, Szerhij Hajdaj a Guardian szerint jelentette, hogy a helyzet egy kicsit romlott Ukrajna számára Szeverodonyeckben, a városban heves utcai harcok dúlnak, az ukrán erők pedig állásokat tartanak a város ipari övezetében.

    Az országos televízióban Hajdaj elmondta, hogy

    védőinknek egy ideig sikerült ellentámadást indítaniuk, felszabadították a város majdnem felét. Most azonban a helyzet ismét romlott egy kicsit.

  • Az ukrán főügyészség frissen közzétett adatai szerint azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, összesen 262 gyermek halt meg és 467 megsebesült.

    A nyilvántartásba vett háborús bűnök száma pedig 7457.

  • Az orosz külügyminisztérium lemondta Szergej Lavrov külügyminiszter szerbiai látogatását azt követően, hogy három európai ország közölte: nem engedik át a miniszter gépét a saját légterükön – jelentette az Interfax hírügynökség.

    Vasárnap derült ki, hogy az oroszok nem tudnak berepülni Szerbiába, de akkor még nem volt biztos, hogy az egész látogatást lemondják. Az Interfax késő este értesült arról, hogy az egész látogatást lemondta az orosz külügy.

    A diplomáciai képviseletünk sajnos még nem tud teleportálni

    idézte az Interfax a minisztériumi forrásukat.

  • Külön rendeletek elfogadását tervezi az ukrán vezetői engedélyek elismerésére az Európai Bizottság – áll a német kormány Clara Bünger képviselő kérdésére adott válaszában.

    A baloldali politikus azt szerette volna tudni, hogy a szövetségi kormánynak vannak-e tervei a kivételre, ugyanis Németországban költséges a jogosítvány megszerzése, nem beszélve a menekültek nyelvi akadályairól – írta a Kárpátalja.

  • Oroszország hamarosan bejelentheti győzelmét a Donbászban és fegyverszünetet ajánlhat Ukrajnának – mondta Phillips O'Brien amerikai hadtörténész, a St. Andrews egyetem professzora a svájci Sonntagszeitungnak.

    O'Brien azt mondta, hogy az oroszok lassú ütemben és nagy veszteségek árán ugyan, de előrenyomultak a Donbászban az utóbbi időben. Nagyobb sikereket azonban nem tudnak elérni, már csak azért sem, mert nem koordinálják megfelelően a hadműveleteiket, és ahelyett, hogy egyszerre több helyről indítanának támadást, mindig csak a frontvonal egy-egy szakaszán próbálnak nagy erőkkel áttörni.

    A hadtörténész szerint Oroszországnak egyre kevesebb ereje van arra, hogy offenzívát indítson, ezért szerinte már csak az lehet a céljuk, hogy a Donbász minél nagyobb részét elfoglalják, és ebből a pozícióból fegyverszünetet ajánljanak Ukrajnának, amelyért cserébe néhány szankció feloldását is követelhetik. Az ukránok azonban ezt a fegyverszüneti ajánlatot nem fogadják el.

    Ha Kijev megkapja a nemzetközi támogatást, amelyre szüksége van és tovább erősítheti a hadseregét, akkor nem valószínű, hogy elfogadják a fegyverszüneti ajánlatot. És jó okkal, hiszen ezáltal elveszítenék az országuk területének 20 százalékát 

    – mondta a hadtörténész, hozzátéve: az újonnan érkező fegyverekkel Ukrajnának jó esélye lehet arra, hogy támadó hadműveleteket indítson és ezeknek a területeknek egy részét visszafoglalja.

  • Június 6-án reggel robbanások rázták meg az ideiglenesen megszállt Herszont – számolt be Telegram-csatornán a város.

    A támadásról egyelőre nincsenek információk, és arról sem tudni, hogy vannak-e áldozatai. 

  • Svédország AG–90-es mesterlövész rombolópuskákat, valamint 5000 darab AT4-es tankelhárító rakétavetőt küld Ukrajnának – írja az Ukrinform.

    A svédek már tavasszal is 48 millió eurót (átszámítva 18,8 milliárd forintot) adományoztak Ukrajnának hadi célokra, most pedig 55 millió euró (21,5 milliárd forint) értékben küldenek fegyvereket. Ezenkívül 60 millió svéd koronát (körülbelül 2,2 milliárd forintot) adnak annak a NATO által létrehozott pénzügyi alapnak, amely szintén Ukrajna felfegyverzését szolgálja. 

    A Saab Bofors Dynamics által gyártott AT 4-esekből a svédek korábban is átadtak már 10 ezer darabot Ukrajnának. A vállról indítható rakéták hatótávolsága – rakétatípustól függően – 200 és 600 méter között van, egyes rakétatípusok pedig 46 milliméteres páncélzaton is képesek áthatolni.

    Az AG–90-es rombolópuska lényegében az amerikai Barrett M82-es 12,7 milliméteres rombolópuska Svédországban rendszeresített változata, amely a terepen található fedezékek megsemmisítésére használható. A maximális lőtávolsága 1,8 kilométer.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 5-én tett látogatást a belső menekülteknél az Ukrajna déli részén található Zapaorizzsjai régóban.

    Ukrajnában rengeteg ember kényszerült arra, hogy más régiókba meneküljenek a heves harcok elől. Csak Mariupol városából több százezer embert evakuálták a háború miatt – írta a Sky News.

  • Magyarország területére június 5-én az ukrán–magyar határszakaszon 4225 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4945 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. június 5-én 412 ember, köztük 163 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az MTI.

  • Egy orosz hajó és egy tengeralattjáró áll támadásra készen a Fekete-tengeren – számolt be Vladiszlav Nazarov, a déli hadműveleti parancsnokság szóvivője. 

    Nazarov szerint a felszínen egy hajó, a tenger mélyén pedig egy tengeralattjáró összesen egy tucat cirkálórakétával áll készen rakétatámadásra. De a területen öt nagyobb partra szálló hajó is fel van szerelkezve, emiatt partlátogatási tilalom van érvényben.

  • Tűz alá került az Ukrajnával határos Kurszk orosz régió egy faluja – számolt be a régió vezetője, Roman Sztarovojt Telegram-csatornáján. 

    Hétfőn kora reggel ismét ágyúzták Tetkino falut. A támadásokat a hídon és a helyi cukorgyár területén hajtották végre. A károkról és a lehetséges áldozatokról jelenleg még nincs pontos információ

    – írta a vezető.

  • Az Egyesült Királyság M270 MLRS típusú rakéta-sorozatvetőket küld Ukrajnának – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter.

    Az utóbbi időben már felvetődött, hogy az Egyesült Államok küldhet ezekből a fegyverekből Ukrajnának, ők azonban végül csak ennek a könnyített, mobilisabb változata, a HIMARS elküldése mellett döntöttek, és azt is szigorú feltételek mellett tették. Vlagyimir Putyin erre reagálva vasárnap azzal fenyegetőzött, hogy ha valóban megérkeznek azok a fegyverek, akkor újabb, eddig meg nem támadott célpontok ellen hajtanak végre csapásokat. 

    A brit védelmi miniszter ehhez képest úgy döntött, hogy az M270-eseket is elküldik Ukrajnának. Ben Wallace azt nem közölte, hogy pontosan hány fegyvert adhatnak át, azt viszont elmondta, hogy ezekhez – az amerikai HIMARS-okhoz hasonlóan – csak a kisebb hatótávolságú rakétákat adják át, amelyekkel legfeljebb 70-80 kilométeres távolságban hajthatnak végre csapásokat az ukránok.

    A miniszter azt is elmondta: abban bíznak, hogy ezáltal az ukránok fel tudják venni a versenyt az orosz tüzérséggel szemben, és meg tudják akadályozni a városaik ellen irányuló csapásokat. Ezenkívül az amerikaiakhoz hasonlóan ők is garanciát kértek az ukránoktól arra, hogy a rakétavetőkkel nem hajtanak végre csapásokat orosz területen civil célpontok ellen.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy vasárnap meglátogatta a csapatokat a legsúlyosabban bombázott frontvonal egyes állásaiban. Éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, volt Liszicsanszkban és Szoledarban. Mindkét helység hetek óta heves orosz támadásoknak van kitéve, rakéta- és légibombázást szenvednek el.

    Büszke vagyok mindenkire, akivel találkoztam, akivel kezet fogtam, akivel kommunikáltam és akit támogattam. Valamit kapott a katonaság, de ezt nem részletezem

    – mondta az ukrán elnök.

    Vasárnap a CNN szerint korábban Zelenszkij a déli Zaporizzsjában járt, ahol elmondása szerint találkozott néhány megszállt város polgármesterével.

    Találkoztam Mariupol lakóival, akiknek sikerült élve gyerekekkel elhagyni a várost. Találkoztam velük Horticjában. A körülmények átmenetiek, de nem rosszak

    Minden családnak megvolt a maga története, a legtöbbjük férfi nélkül. Valakinek a férje elment a háborúba, valaki fogságban, valaki pedig sajnos meghalt.

  • A Donyecki Népköztársaság szerint az Azov-ezred vagy az ukrán hadsereg néhány tagja még mindig Mariupolban lehet.

    A szakadár köztársaság egyik tisztviselője azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy még mindig keresik a fegyvereseket Mariupolban, mivel szerinte az azovsztali védők megadása után is maradhattak néhányan a városban. Ha megtalálják őket, akkor ellenük is bűnügyi eljárást indítanak, mint az Azov-ezred többi tagja ellen – mondta.

  • Az ukrán Enerhoatom vállalat közzétett egy videót arról, amint egy orosz rakéta elszáguld a zaporizzsjai atomerőmű felett.

    Az eset még vasárnap hajnalban történt, és vélhetően ez volt az egyik olyan rakéta, amely aznap becsapódott Kijevben.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat informatikai rendszereinek korszerűsítésére a kínzási archívum kiszivárgása után. A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat, amely a múltban egy kínzási botrány középpontjában állt, nagyszabású korszerűsítést hajt végre azon informatikai részlegén, ahonnan kiszivárgott a foglyok kínzását tartalmazó videóarchívum – írja a Moscow Times.

    Létrehoznak egy Digitális Átalakítási Osztályt, amelynek az informatikai technológiákat kell bevezetnie a hivatal munkájába. Az orosz elnök április elején írta alá az osztály létrehozásáról szóló rendeletet.

    Két hónappal később vált ismertté, hogy Konsztantyin Bereznev altábornagyot nevezték ki osztályvezetőnek. A jogász végzettségű Bereznevnek

    • a digitális dokumentumkezelés bevezetésével,
    • a rabok digitális profiljának létrehozásával
    • és a börtönkamerák arcfelismerő rendszerének elindításával kell foglalkoznia.

    Ilyen feladatokat határoz meg a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat 2021-ben jóváhagyott digitális átalakítási programja.

    A dokumentum néhány hónappal azelőtt jelent meg, hogy a Gulagu.net projekt októberben közzétett egy videót a Szaratovi régió 1. számú tuberkulózisos rabkórházában (OTB–1) történt kínzásokról. A több mint 40 gigabájt nemi erőszakról és bántalmazásról készült felvétel Szergej Szaveljev volt rab kezébe került, aki a kórházban dolgozott egy számítógépen, és archiválta a felvételeket.

  • Nagy-Britannia az orosz tüzérség erejének ellensúlyozására a Donbászban új rakétarendszert küld Ukrajna támogatására. Az ukrán csapatoknak segítene visszaverni Oroszország előrenyomulását az ország körülzárt keleti részén, dacolva Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetésével.

    Az M270-es többszörös indítású rakétarendszer most a harctérre tart, annak ellenére, hogy Putyin arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb hatótávolságú rakéták biztosításával Oroszország keményebb csapást mérne – írja a Sky News.

  • Egy atomháború lehetőségéről beszéltek a Rosszija–1 orosz állami tévé egyik műsorában.

    A Putyin barátjaként ismert műsorvezető, Vlagyimir Szolovjev az adás elején nevetve beszélt arról, hogy ha nem emberek haláláról lenne szó, akkor ez a háború egy nagyon vicces dolog lenne. Utána pedig azt mondta: egyre rosszabb a NATO és Oroszország viszonya, és ez előbb-utóbb egy atomháborúhoz fog vezetni.

    Ha minden így halad tovább, akkor csak néhány mutáns maradhat majd életben a Bajkál-tavon, minden más megsemmisül majd egy hatalmas nukleáris csapásban

    – fogalmazott.

    Hozzátette: ha hagyják, hogy a NATO újabb és újabb „amerikai fegyvereket telepítsen az Oroszországgal szomszédos államokba, akkor annak ez lesz a vége.

    Csak idő kérdése lesz, hogy az ukránok eltalálják az egyik atomerőművünket, és akkor elkezdődik, mindennek vége lesz

    – mondta a műsorvezető.

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb eseményekről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.