új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz erők elleni harcért halálra ítélt két brit katona ügyét a brit külügyminiszter felveti majd a Dmitro Kulebával folytatott pénteki tárgyalásán. A 28 éves nottinghamshire-i Aiden Aslin, a 48 éves bedfordshire-i Shaun Pinner és a marokkói Brahim Saadoun még a háború elején esett fogságba.

    Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik bírósága csütörtökön halálos ítéleteket hozott a három fogoly felett.

    A BBC szerint Truss még pénteken beszélni fog az ukrán kollégájával a halálra ítélt foglyokról.

    Teljes mértékben helytelenítem az oroszok által Kelet-Ukrajnában fogva tartott Aiden Aslin és Shaun Pinner elítélését. Ők hadifoglyok. Ez egy hamis ítélet, amelynek egyáltalán nincs legitimitása. Továbbra is mindent megteszünk, hogy támogassuk a két brit állampolgárt

    – jelentette ki a brit külügyi tárca vezetője.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 5283 ember érkezett csütörtökön Magyarországra, míg a románmagyar határszakaszon belépők közül 3359-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

    lead3 118 0 0
    Fotó: Police.hu

    A beléptetettek közül a rendőrség 202 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért  írták.

    Az ukrajnai háború elől csütörtökön 224 ember, köztük 97 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    Folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrök az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – tájékoztat a police.hu.

  • Oroszországban a külföldi vállalkozások közvetlenül kétmillió munkahelyet teremtettek, viszont folyamatosan hagyják el a külföldi cégek az ukrajnai háború miatt az orosz piacot. Ennek eredményeként akár 8 millió orosz munkavállaló is elveszítheti az állását – írja az Unian hírügynökség.

    Oroszországban kétmillió ember dolgozik közvetlenül külföldi cégeknél. Ugyanakkor 4-6 millió állampolgár áll közvetett kapcsolatban külföldi vállalatokkal.

    Így ha Moszkva folytatja az ukrajnai háborút, minimum kétmillió orosz válik munkanélkülivé. Emellett 350 000 embert foglalkoztatnak olyan cégeknél, amelyek ideiglenesen felfüggesztették vagy korlátozták a tevékenységüket Oroszországban. 

    Az élelmiszeripar, a vegyipar és az autóipar dolgozói szenvedtek leginkább az oroszok ellen irányuló szankcióktól. Kaluga és Novgorod régiókban a legrosszabb a helyzet e téren.

    Egy szankciókkal foglalkozó nemzetközi munkacsoport frissítette az orosz piacot elhagyó cégek adatait. Becsléseik szerint 1033 nemzetközi vállalat hagyta el Oroszországot, további 430 pedig már felfüggesztette a tevékenységét.

  • Az orosz elnök Nagy Péter cár előtt tisztelgett születésének 350. évfordulója alkalmából, párhuzamot vonva az orosz földek visszaszerzéséért folytatott történelmi törekvéseik között – írja a Guardian.

    Vlagyimir Putyin a cárnak szentelt kiállítás megtekintése után a televízióban elhangzott nyilatkozatában a következőket mondta:

    Nagy Péter 21 éven át vívta a nagy északi háborút. Úgy tűnhet, mintha háborúban állt volna Svédországgal, és elvett volna tőlük valamit. Nem vett el tőlük semmit, hanem csak visszaadta azt, ami Oroszországé volt.

    Az orosz elnök a cár hadjáratát Oroszország jelenlegi katonai akcióihoz hasonlította:

    Úgy tűnik, nekünk is az a feladatunk, hogy visszaadjuk, ami Oroszországé, és megerősítsük a hazánkat. És ha abból indulunk ki, hogy ezek az alapértékek képezik létünk alapját, akkor biztosan sikerül megoldanunk az előttünk álló feladatokat.

  • Az ukrán elnök szerint Ukrajna „tartja magát” a donbászi frontvonal kulcsfontosságú városaiban – írja a Guardian. Volodimir Zelenszkij a legutóbbi országos beszédében gyors tájékoztatást adott a donbászi helyzetről:

    A frontvonal helyzete ma jelentősen nem változott. Szeverodonyeck, Liszicsanszk és más donbászi városok, amelyeket a megszállók most kulcsfontosságú célpontoknak tekintenek, kitartanak.

    Hozzátette, hogy az ukrán erők előbbre jutottak Zaporizzsja és Harkiv térségében:

    A zaporizzsjai területen sikerült meghiúsítani a megszállók terveit. Fokozatosan haladunk előre a Harkivi régióban, felszabadítva szülőföldünket. Mikolajiv irányában tartjuk a védelmet.

  • Az ukrán erők szerint csütörtök késő este óta dúl a csata Szeverodonyeck városáért.

    A legádázabb harcok továbbra is Szeverodonyeckben folynak. A helyzet folyamatosan nehezedik, de a védelmi vonalunk igyekszik tartani magát

    – mondta Szerhij Hajdaj, az ukrán keleti Luhanszki régió katonai közigazgatásának vezetője az országos televízióban.

    Hajdaj azzal vádolja az oroszokat, hogy „hazugságokkal és propagandával” szerezték meg Szeverodonyecket.

    A város humanitárius helyzete kritikus. A híd tűz alatt áll, így lehetetlen árut szállítani. Nincs vízellátás

    – nyilatkozta Olekszandr Sztriuk, a szeverodonyecki katonai adminisztráció vezetője csütörtökön a televízióban.

  • Az orosz állami média szerint Aiden Aslint és Shaun Pinnert, valamint Brahim Saaudunt zsoldosként vádolják – írja a BBC.

    Az Egyesült Királyság és Ukrajna elítélte a hadifoglyokat védő nemzetközi törvények megsértése miatt kiszabott ítéletet.

    A két brit férfi családja ragaszkodott hozzá, hogy az elítéltek az ukrán hadsereg régóta szolgáló tagjai, nem pedig zsoldosok.

    Ügyvédjük szerint mindhárman fellebbezni kívánnak az ítélet ellen.

    A RIA Novosztyi szerint mindhárom férfit zsoldoskodással, erőszakos hatalomátvétellel és terrorista tevékenységekre irányuló kiképzésen való részvétellel vádolják.

  • Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője szerint most tüzérségi háború van, és „minden attól függ, mit ad nekünk a Nyugat”.

    A frontvonalak most ott vannak, ahol a jövő dől el.

    Vadim Szkibitszkij a Guardiannek azt mondta, hogy Ukrajna napi 5-6000 tüzérségi lövést ad le. „Majdnem elhasználtuk az összes tüzérségi lőszerünket, és most 155-ös NATO-szabványú lövedéket használunk.”

    Hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel kell ellátnia Ukrajnát az orosz tüzérség messziről történő megsemmisítéséhez.

    Ukrajna fegyverek és védelmi felszerelések listáját fogja kérvényezni a Nyugattól a NATO-val való kapcsolattartó csoport június 15-i brüsszeli ülésén.

  • Egy magas rangú ukrán elnöki asszisztens arról beszélt a BBC-nek, hogy naponta 100-200 ukrán katonát ölnek meg a fronton.

    Mikhajlo Podoljak szerint Ukrajnának több száz nyugati tüzérségi rendszerre van szüksége ahhoz, hogy a keleti donbászi régióban esélye legyen szembeszállni a támadó Oroszországgal. A politikus szerint 

    Kijev nem áll készen a béketárgyalások folytatására Moszkvával,  a béketárgyalások csak akkor folytatódhatnak, ha Oroszország feladja a február 24-i megszállása óta megszerzett területét.

    Az ukrán csapatokat könyörtelenül bombázzák Donbász körül, az orosz erők szinte mindent bevetnek, így a nehéztüzérséget is. 

    Mikhajlo Podoljak szerint Ukrajnának sürgősen 150-300 rakétakilövő rendszerre van szüksége ahhoz, hogy megvédhesse területét Oroszországgal szemben.

  • Volodimir Zelenszkij az orosz inváziót a koronavírussal hasonlította össze, a fegyvereket és a szankciókat pedig oltásnak minősítette, miután Ukrajna katonai pozíciója a Donbászban romlott.

    A Time magazin az év 100 legbefolyásosabb emberének gáláján videóbeszélgetésben érte el az ukrán elnököt. Zelenszkij ismét külső segítséget kért, mert ahogyan ő is mondta: „Az ukrán hadsereg haldoklik a csatatéren”.

    A fegyverek és a szankciók egy vakcina a Covid–22 ellen, amely maga Oroszország

    – mondta Zelenszkij néhány órával azután, hogy kijelentette, hogy a Szeverodonyeckért folyó harc eldöntheti az egész Donbász sorsát.

    Az orosz haderő olykor tízszerese az ukránénak, és Oroszország teljes haderejének körülbelül egyharmada a város körül összpontosul.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!