Készüljünk, az oroszok elzárják a gázt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2022.07.14. 11:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz rakéták csapódtak be a közép-ukrajnai Vinnyica városába, legalább két civil meghalt – közölte a helyi rendőrség az Al Jazeera tudósítása szerint.

    „Vannak halottak és sebesültek” – írta Szerhij Borzov, a Vinnyica régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A rendőrség később két halottról és hat sebesültről számolt be, és arról is, hogy mintegy 50 jármű égett.

  • Oroszország külügyminisztériuma erős kritikával illette az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért segítenek az Ukrán Fegyveres Erők kiképzésében, és ezt a NATO-országok által Oroszország ellen folytatott „hibrid hadviselés” részének nevezte.

    Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, hogy Washington olyan kiképzőket bocsátott Ukrajna rendelkezésére, akik segítenek a kijevi erőknek a fejlett, amerikai gyártmányú, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) orosz állások elleni alkalmazásában. Megjegyezte, hogy

    a rakétákat, amelyek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek és pontosabbak, mint más tüzérségi fegyverek, az ukrán erők „széles körben” használják.

    Mindez azt követően történt, hogy az Egyesült Királyság több ezer ukrán újonc frontkatonává való kiképzését kezdte meg Anglia négy bázisán, az orosz rakétatűztől védve – írja a Sky News.

  • A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a világgazdasági kilátások „jelentősen visszaestek” a háború miatt − írta meg a Guardian

    Kristalina Georgieva utalt arra, hogy az IMF ebben a hónapban csökkenteni fogja a világgazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait, mondván, hogy a kilátások továbbra is „rendkívül bizonytalanok” az ukrajnai háború, a vártnál magasabb infláció és a koronavírus-járvány miatt.

  • Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin elnök képviselőinek nincs helyük a G20-csoport találkozóján, és arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború az egész világra negatív hatást gyakorol − írta meg a Guardian

    Yellen az indonéziai Bali szigetén tartott sajtótájékoztatón beszélt a G20-ak pénzügyi vezetőinek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón, amelyen Oroszország is részt vesz.

  • A mianmari katonai junta vezetője Moszkvába látogatott, ahol zárt körű megbeszélést folytatott az orosz űr- és nukleáris ügynökségek tisztviselőivel, és aláírta az atomenergetikai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot − közölte a Guardian.

    Min Aung Hlaing kedden „magánlátogatásra” repült Moszkvába − közölte Oroszország mianmari nagykövetsége az Interfax hírügynökséggel.

    A tervek szerint részt vesz egy mianmari kulturális központ megnyitóján

    − közölték.

  • Luhanszk megye kormányzója, Szerhij Haidai a Telegramra posztolva közölte, hogy Oroszország 12 rakéta- és légicsapást mért lakott területekre Luhanszk és Donyeck megye határán − írta meg a Guardian

    Folytatódnak a masszív tüzérségi és aknavető támadások, és sortüzeket használnak. Az oroszok kisebb településeken keresztül próbálnak áttörni Sziverszkbe és utat nyitni Bakhmut felé, ezért mindent elpusztítanak, ami előttük van. Most Verkhnokamjanszkij irányába támadnak az oroszok, a harcok folytatódnak

    − írja a lap.

    Az állításokat a lapnak nem sikerült független forrásból ellenőriznie. 

  • Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó megnevezte az ukrán hadsereg legnagyobb problémáját – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    Ukrajna legfőbb problémája az Oroszország elleni háborúban a páncélos gyalogság hiánya. Az erős tüzérséggel ellátott páncélozott járművek hiánya miatt nem tud ellentámadásba lendülni az ukrán hadsereg

    – jelentette ki Aresztovics.

    Hozzátette: Ukrajna partnerei augusztusra ígérik ezeknek az eszközöknek a leszállítását. Lengyelország korábban már biztosított Ukrajna számára tüzérségi fegyvereket, de az elnöki tanácsadó szerint még nem érkezett meg az összes. Emellett Franciaország szintén vállalta, hogy páncélozott járműveket szállít Ukrajnának, Kanada pedig már át is adta azokat.

    Úgy gondolja, a fegyverszállítmányok gyökeresen megváltoztatják majd a front helyzetét.

  • Katonai tisztviselők szerint Oroszország szerda éjszaka újabb kísérletet tett a Kígyó-sziget bombázására – számolt be a Guardian.

    Az ukrán hadműveleti parancsnokság déli részének frissített jelentése szerint július 13-án két orosz vadászrepülőgép próbált csapást mérni a Fekete-tengeren fekvő stratégiai fontosságú szigetre, de nem sikerült, mivel a bombák a tengerben landoltak.

  • Még ebben a hónapban újraindul a vízellátás a jelenleg orosz erők által tartott ukrán Mariupol kikötővárosban – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség Konsztantyin Ivascsenko moszkvai kijelölt polgármesterre hivatkozva.

    A város tisztviselői azt tervezik, hogy újraindítják a város utaskikötőjének működését, amely összeköttetést biztosít az oroszországi Rosztov-na-Donu és a fekete-tengeri városokkal

    – mondta Ivascsenko, akinek a kijelölését az orosz fennhatóság alatt álló városban Kijev nem ismerte el.

  • Az orosz csapatok Ukrajnában az elmúlt 72 órában nem értek el jelentős területi előretörést, és azt kockáztatják, hogy elveszítik az ostromlott ország keleti részén kiépített lendületet – közölte a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében.

    Fennáll a veszély, hogy az orosz haderő elveszíti a Liszicsanszk elfoglalása utáni lendületet. A Donbászban az oroszok továbbra is széles fronton folytatják a tüzérségi csapásokat, amelyeket egyes területeken kisebb század- és szakaszméretű egységek szondázó támadásai követnek

    – áll a csütörtök reggeli jelentésben, amely rámutatott, hogy „az orosz erők által használt elavult járművek, fegyverek és szovjet korabeli taktikák nem alkalmasak a gyors terület-visszaszerzésre vagy lendületnövelésre, hacsak nem elsöprő tömegben használják őket, amit Oroszország jelenleg nem képes bevetni”.

    Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy

    az ukrajnai háborút lezáró szélesebb körű tárgyalások kilátásai továbbra is halványak,

    annak ellenére, hogy Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ küldöttségei megbeszéléseket folytattak a gabonaexportról és a közelmúltban sikeresen lezajlott fogolycseréről.

  • A csütörtöki hagyományos párizsi Bastille-napi katonai parádé tisztelgés Ukrajna és Franciaország kelet-európai szövetségesei előtt, akik a díszvendégek között vannak – közölték tisztviselők.

    A parádét a stratégiai kontextus jellemzi. Az elképzelés az, hogy kiemeljük a szövetségeseinkkel való stratégiai szolidaritást

    – mondta Emmanuel Macron hivatalának egyik tisztviselője.

    Csaknem öt hónappal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát,

    a Champs-Elysées-én megrendezett parádét kilenc szövetséges vendégország – többségük Ukrajna vagy Oroszország szomszédja – nemzeti zászlóinak bemutatásával nyitják meg:

    Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Ezt követően a NATO keleti szárnyán állomásozó francia kontingenst képviselő csapatok következnek – írja az Al Jazeera.

    • Párizs napokkal az Ukrajna elleni orosz támadás után 500 katonája Romániába helyezését gyorsította fel, és jelezte, hogy kész növelni a létszámot.
    • Franciaország részt vesz az észtországi szárazföldi és légi műveletekben is, és
    • Rafale vadászgépeket küldött Lengyelország légvédelmének megerősítésére.
  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére a szerdai napon az ukrán–magyar határszakaszon 6406 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5457 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 208 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől július 13-án nem érkeztek vonattal menekültek Budapestre.

  • Az orosz média arról számolt be, hogy az ukrán erők ismét rakétatámadást indítottak Nova Kakhovka városa ellen, amely egy stratégiailag fontos, oroszok által megszállt déli területen, Herszonban található, és amelyet Kijev vissza akar foglalni.

    A RIA hírügynökség szerda este idézte az oroszok által támogatott Herszon régió közigazgatását, amely szerint

    az orosz légvédelem lelőtte a Nova Kakhovkára kilőtt öt rakétát, két rakéta törmeléke pedig egy gyár közelében zuhant le.

    Ukrajna megerősítette a HIMARS-rakétákkal indított támadást, Szerhij Hlan, az ukrán Herszon vezetőjének tanácsadója azt mondta: 

    Az előzetes információk szerint újabb találat érte az orosz lőszergyárat Szokolnál.

    Ukrajna azt állítja, hogy a hét elején Nova Kakhovkában megsemmisített egy orosz lőszerraktárt, és 52 orosz meghalt. Egy Moszkva által kinevezett herszoni tisztviselő  azzal vádolja Ukrajnát, hogy a csapás során hét ember halt meg, köztük civilek, és mintegy kilencvenen megsebesültek – írja az Al Jazeera.

  • Öt, fogságban tartott ukrán állampolgárt menekített ki az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának elit alakulata, amely behatolt az orosz megszállás alatt lévő dél-ukrajnai Herszon megyébe. A kiszabadítottak között voltak katonák, rendőrök és civilek. Az akció során az alakulat tagjai több orosz katonával is végeztek – írja a Kárpáti Igaz Szó.

    A hírszerzési főigazgatóság nyilvánosságra hozott a titkos akcióról egy videófelvételt.

  • Az Európai Unió hetedik szankciós csomagját készíti elő Oroszország ellen, de már most világos, hogy az nem fog kiterjedni az orosz gáz importjának korlátozására, mert több EU-tagállam nem tudna ehhez időben alkalmazkodni – mondta szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök.

    A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy az újabb büntetőintézkedések, amelyeket most véglegesít az Európai Bizottság, a többi között megtiltanák az orosz arany behozatalát, illetve kiszélesítenék a kiviteli tilalom alá eső kettős felhasználású, azaz katonai és polgári célra is használható termékek listáját, valamint bővítenék a szankciók hatálya alá kerülő személyek névsorát is.

    Mint mondta, Brüsszel várhatóan már a következő napokban be fogja mutatni az új szankciókat, a tagállamok pedig ezt követően nyomban jóvá is tudják majd hagyni ezeket.

    „Ami igazán problémás, az az energiahordozók felvétele a szankciós listára, mert figyelemmel kell lenni arra a szabályra, hogy a büntetőintézkedéseknek nagyobb hatással kell lenniük Oroszországra, mint az azokat kibocsájtó államokra” – húzta alá Fiala. Hangsúlyozta: szerinte kizárt, hogy az orosz gáz is szankciós listára kerüljön.

  • Erős robbanások rázták meg ismét Mikolajiv kikötővárost. A légiriadó továbbra is tart. Arra kérek mindenkit, hogy maradjon az óvóhelyeken! – írta Alekszandr Szenkevics polgármester a Telegramon.

    A robbanásokról a lakosok a közösségi médiában is beszámoltak, egyesek akár nyolc robbanást is megszámoltak.

    Az orosz erők napok óta célba vették Mikolajivot. A régióban a lövések legalább öt civilt megöltek szerdán, és megrongáltak egy kórházat, valamint több lakóházat – közölte Kijrlo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője az Al Jazeera híradása szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!