Megszavazták az abortuszhoz való jog országos visszaállítását az Egyesült Államokban

2022.07.15. 22:01
A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hetekkel korábban érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot.

A javaslatot 219-en támogatták, és 210-en ellenezték. A képviselőház 223:205 arányban egy másik törvényt is elfogadott, amelyben megtiltotta, hogy azért büntessenek egy nőt vagy kiskorút, mert másik államban végezteti el az abortuszt, ha lakóhelyén nem engedélyezett a beavatkozás – írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A jogszabályok valószínűleg nem emelkednek törvényerőre, mert

a szenátusban nincs meg a szükséges demokrata többség az elfogadásukhoz.

Ugyanakkor a képviselőházi szavazás új fejezetet nyitott a vitában, amely megosztotta az Egyesült Államokat, és nagy fejtörést okozott a helyi törvényhozóknak és kormányzóknak, miután tagállami hatáskörbe utalta az abortusz szabályozását.

Nancy Pelosi házelnök felháborítónak nevezte, hogy ötven évvel a Roe kontra Wade ügyben meghozott ítélet után „a nőknek újra harcolniuk kell legalapvetőbb jogaikért egy szélsőséges bírósággal szemben”.

A republikánusok kifogásolták a képviselőházban elfogadott új jogszabályokat, és a legfelsőbb bíróság döntését éltették. Cathy McMorris Rodgers republikánus képviselő szerint a demokraták döntésének „semmi köze a nők egészségének védelméhez, és rá akarnak kényszeríteni egy szélsőséges irányzatot az amerikai emberekre”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. Az AP szerint az államok fele betilthatja a terhességmegszakítást.  • Hírek
  • Hírek