új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 38 750 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 1700 tankot,
    • 3905 páncélozott harcjárművet,
    • 856 tüzérségi rendszert,
    • 250 rakétavetőt,
    • 113 légvédelmi berendezést,
    • 221 repülőgépet,
    • 188 helikoptert
    • és 2775 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 703 hadműveleti és taktikai drónt, 70 egység speciális felszerelést és 167 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Az orosz megszállók szerda reggel tűz alá vették a Szumi megyében található Sosztka települést. Ezt Dmitrij Zsivickij, Szumi kormányzója jelentette be, írja az Unian hírügynökség.

    Zsivickij beszámolója szerint kedd este nem történt támadás Szumi megyében.

    Az Unian szerint pár nappal korábban az oroszok már támadták ezt a területet, mégpedig gránátvetőkkel.

  • Három ember, köztük egy 13 éves fiú is meghalt a szerda reggeli Harkivot érő ágyúzásban – közölte Oleg Szinegubov, a regionális katonai igazgatóság vezetője a CNN szerint.

    A másik két áldozat egy férfi és egy nő volt. A támadásban egy 72 éves idős nő is megsérült. 

    Szinegubov azt tanácsolta a harkivi lakosoknak, hogy ne menjenek ki az utcára, ha nem szükséges.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök ősszel több külföldi utazást tervez, és már folynak az előkészületek, közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

    Peszkov konkrét úti célokat egyelőre nem volt hajlandó megnevezni. Az orosz elnök július 19-én Iránba látogatott, előtte Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba utazott.

  • A brit védelmi minisztérium legutóbbi jelentése szerint a megszállt Herszonban lévő orosz csapatok július 19-én arról számoltak be, hogy az ukrán erők eltalálták az Antonovszkij hidat, de az nagy valószínűséggel még használható.

    Ez az egyik a Dnyipro folyón átvezető két út egyike, amelyet Oroszország a csapatai utánpótlására vagy kivonására használhat. A jelentés azt is megállapítja, hogy az ukrán erők tartják a frontvonalat Donbászban, írja a Kyiv Independent.

  • Szíria megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával, válaszul arra, hogy Kijev hasonló intézkedést hozott Damaszkusszal szemben még június végén, jelentette szerdán a Sana hivatalos szíriai hírügynökség külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

    Ukrajna június 29-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Szíriával, azt követően, hogy Damaszkusz jelezte: elismeri az addig csak a szövetségese, Oroszország által elismert luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" függetlenségét és szuverenitását.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök röviddel a február 24-én Ukrajna ellen megindított háború előtt ismerte el a két "népköztársaság" függetlenségét. Bassár el-Aszad szíriai elnök hivatala még februárban jelezte, hogy a damaszkuszi vezetés kapcsolatokat akar kiépíteni a két szakadár kelet-ukrajnai területtel.

    Szíria és Oroszország évtizedek óta szövetséges országok, és a kapcsolatokat érezhetően tovább erősítette az, hogy Moszkva 2015 óta az Aszad-rezsim támogatójaként katonailag is beavatkozott a szíriai konfliktusba. A donyecki és a luhanszki régiók függetlenségét július közepén Észak-Korea is elismerte, írja az MTI.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök sajátos protokollja, hogy sokszor szándékosan megvárakoztatta a hozzá látogatóba érkező vezetőket, Angela Merkelnek 2014-ben például 4 óra 15 percet kellett az orosz elnökre várnia. A török elnököt pedig 2020-ban Moszkvában két percen keresztül várakoztatta a kamerák előtt, Erdogan most azonban visszavágott.

    A török elnök a keddi teheráni találkozón állt bosszút Putyinon. Az esetről készült felvételen jól látszik, hogy az orosz elnök kínosan, fészkelődve várja Erdogant. Putyin 50 másodpercig összekulcsolt kézzel, testsúlyát egyik lábáról a másikra helyezte, miközben arcokat vágott és a fogát szívogatta. 

  • Amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok a következő napokban újabb fegyvercsomagot jelent be Ukrajnának.

    A csomag várhatóan tartalmaz majd amerikai mobil rakétavetőket, úgynevezett HIMARS-rendszereket, és lövedékeket a többszörös rakétakilövő rendszerekhez, valamint tüzérségi lőszereket, közölte John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács vezető szóvivője, írja a Guardian.

    Az Egyesült Államok a háború kezdete óta 8 milliárd dollárnyi pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

  • Az orosz inváziós erők igyekeznek megteremteni a feltételeket a Bahmut elleni támadáshoz, közölte az ukrán hadsereg.

    Bahmut irányában a megszállók katonai műveleteket folytatnak annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket a város megtámadásához és az uglegorszki hőerőmű területének elfoglalásához, írta az Unian hírügynökség az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarára hivatkozva.

  • Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője helyesli Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúját – írja a Guardian.

    A háború kemény és nehéz kérdés, és Irán egyáltalán nem örül annak, hogy az átlagemberek szenvednek tőle, de Ukrajna esetében, ha nem ön kezdeményez, a másik fél kezdte volna el a háborút

    – mondta Hamenei Putyinnak, aki attól tart, ha az oroszok nem állítják meg Ukrajnát a NATO-hoz való csatlakozásban, akkor a szövetség ugyanezt a háborút robbanthatja ki, csak a Krím félszigeten.

    Az orosz elnök egyetértően arról beszélt, hogy senki sem támogatja a háborút, de a Nyugat viselkedése miatt nem maradt más választása, mint reagálni. 

  • Már a második hónapja Oroszország számít Kína legnagyobb olajellátójának, átvéve ezzel Szaúd-Arábia megszokott helyét – adta hírül MTI.

    A kínai vámhivatal adatai szerint az orosz kőolajimport – beleértve a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán- (ESPO) csővezetéken keresztül érkező szállítmányokat, valamint az európai és távol-keleti orosz kikötőkből származó tengeri szállításokat – összesen 7,29 millió tonna volt, ami közel 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

    A 7,29 millió tonnás júniusi orosz olajszállítás, ami hordóban kifejezve napi 1,77 millió hordónak (bpd) felel meg, az elemzői várakozásokkal szemben elmaradt a közel napi 2 millió hordós májusi rekordtól.

    Szaúd-Arábiából Kína 5,06 millió tonna, azaz napi 1,23 millió hordó olajat importált júniusban, 29,7 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Májusban 1,84 millió hordó volt Kína szaúdi olajimportja.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arról beszélt, hogy Moszkva szerint Ukrajna nem tartja magát a márciusban kötött, előzetes békeszerződésnek nevezett megállapodás feltételeihez. Hogy pontosan milyen feltételekről van szó, azt nem részletezte.

    Putyin azt is elmondta, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között, amelyet Moszkva erői február végén megszálltak.

    Oroszország kész megkönnyíteni az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül, de azt is szeretné, ha megszüntetnék az orosz gabonaexportra vonatkozó korlátozásokat, jelezte Putyin.

  • Valentyin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója július 20-án arról számolt be, hogy az orosz erők rakétákkal lőtték Nikopolt, ennek következtében két ember meghalt.

    A jelentések szerint további kilenc ember megsérült, köztük négy gyermek, akik közül a legfiatalabb mindössze hároméves volt. A támadásban három ház is megsemmisült, és mintegy tíz megrongálódott, írja a Kyiv Independent.

  • A Kyiv Independent jelentése szerint a Zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh televíziós beszédében azt mondta, hogy jelenleg mintegy 400 civilt, a Zaporizzsjai Atomerőmű dolgozóit és a helyi közigazgatás tisztviselőit tartják túszként fogva az orosz erők.

  • Július 19-éig több mint ezer várost és kistelepülést szabadítottak fel az ukrán védők az orosz megszállás alól, azonban még körülbelül 2500 település vár a felszabadításra – számolt be Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter.

    Oroszországot biztosan le lehet győzni. Ukrajna már megmutatta, hogyan lehet ezt megtenni, és most már minden azon múlik, hogy a világ milyen mértékben kész támogatni minket. Ha időben kapunk elegendő fegyvert, felszabadítjuk a földünket

    – hangsúlyozta Reznikov az Unian ukrán hírügynökség szerint. 

  • Az ukrán törvényhozás kedden menesztette a belbiztonsági vezetőt és a főügyészt, két nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij elnök felfüggesztette őket az orosz kémek felderítésének elmulasztása miatt. 

    Ivan Bakanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetőjét jelentős egyetértésben váltották le a posztjáról – tudatta Telegramon több képviselő is. 

    Zelenszkij politikai frakciójának vezetője elmondta, hogy Irina Venediktovát eltávolították a főügyészi pozíciójából – írja az Al Jazeera.

  • Az orosz állami televízió vendége Apti Alaudinov, az Oroszország mellett harcoló csecsen erők parancsnoka volt. A műsorban a parancsnok lelkesen éltette Vlagyimir Putyin „szent háborúját”, amelyet az elnök Európa, az Egyesült Államok és az LMBTQ-közösség „sátánista” értékrendje ellen vív. 

    Ez egy szent háború, amelyről a szentjeink és időseink beszéltek. Áldom Istent, hogy Oroszországban élek és azt Putyin vezeti. Ő volt az az ember, aki nem volt hajlandó elfogadni az úgynevezett európai értékeket

    – fejtegette a parancsnok. 

    A valóságban ezek sátánista értékek, amelyeket az egész világra rákényszerítettek. Hálás vagyok Putyinnak, hogy a legfelsőbb értékeket követi. Nem vagyunk az LBMT zászlói alatt, amíg életben van, nem fogunk azok alatt lenni

    – tette hozzá. 

     Apti Alaudinovnak az amerikai demokráciáról is határozott véleménye volt, amelyet az „emberiség legfőbb ellenségének” nevezett, szerinte Európa, az Egyesült Államok és a NATO „minden nemében sátáni” és hadseregeik valójában az „antikrisztus csapatai”. 

  • Összesen 5769 fő lépett be Magyarország területére kedden az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon 4660 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Jobboldali Szektor radikális nacionalista ukrán csoportosulás mintegy kétszáz fegyveresének és egy nyugati lőszertároló raktár megsemmisítéséről számolt be a keddi hadijelentésben Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    A tábornok szerint a Jobboldali Szektor fegyveres alegységére a Zaporizzsja megyei Kamisevaha faluban, az amerikai és nyugat-európai fegyverekhez való lőszert tároló raktárra pedig az Odessza megyei Belenke község közelében mértek csapást precíziós fegyverrel. Hasonló támadás érte a Donyeck megyei Dolina falunál az ukrán 81. légimozgékonysági dandárja egyik zászlóalját, aminek következtében több mint 60 katona életét vesztette, hét páncélozott jármű és egy lőszerraktár pedig megsemmisült – írja az MTI.

    Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a 66. és 72. gépesített, 58. gépesítettlövész és 10. hegyi rohamdandárja jelentős emberveszteségeinek pótlására kényszermozgósítást rendeltek el a Donyec-medence több településén. A lövegelhárítási művelet keretében négy ukrán sorozatvetős, valamint tizenhárom D-20-as és tíz D-30-as ágyút kezelő tüzérségi szakaszt semmisítettek meg. A beszámoló szerint a harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán

    HÉT VEZETÉSI PONTRA, ÖT LŐSZERRAKTÁRRA ÉS 197 ÉLŐERŐ- ÉS HADFELSZERELÉS-ÖSSZPONTOSULÁSRA MÉRTEK CSAPÁST.

    Az orosz légvédelem lelőtt egy Mi24-es helikoptert, négy drónt, valamint négy Tocska-U rakétát és öt Uragan-lövedéket fogtak el.

  • Ukrán források szerint az orosz erők további területeket szereztek a kelet-ukrajnai Donbász körüli harcokban – írja az Al Jazeera.

    Az ellenség sikerrel hajtott végre támadást Pokrovskoe térségében, és most az ország déli részét támadja

    – áll az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

    Pokrovskoe 10 kilométerre fekszik a Donyecki régió Bakhmut nevű jelentős közlekedési csomópontjától. A SzeverszkSoledarBakhmut-vonal Ukrajna védelmi vonalát jelenti az olyan nagyvárosok előtt, mint Szlovjanszk és Kramatorszk.

  • A rendfenntartó erők terrorista támadást akadályoztak meg a megszállt Herszonban, őrizetbe véve egy férfit, aki fel akart gyújtani egy orosz állampolgársági kérelmeket fogadó irodát – közölte a Herszon megyei katonai-polgári közigazgatás.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség megjegyezte,  hogy a hatóságok jelenleg vizsgálják az incidens körülményeit és az elkövető indítékait.

    Herszon régiót március közepén vonták ellenőrzés alá az inváziós erők, április végén pedig katonai-polgári közigazgatás alakult a régióban. A régió hatóságai jelezték, hogy csatlakozni kívánnak Oroszországhoz, írja a TASZSZ.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fenyegetéssel veheti el az ukrán hadsereg kedvét az ellentámadástól az ideglenesen megszállt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiók ellen, közölte a Hadtudományi Intézet (ISW).

    A megszállt területek annektálása után Vlagyimir Putyin közvetlenül vagy közvetve kijelentheti, hogy az orosz doktrína, amely lehetővé teszi a nukleáris fegyverek alkalmazását az Orosz Föderáció területének védelmére, az újonnan annektált területekre is vonatkozik

    – idézte az ISW elemzőit az Unian hírügynökség.

    A szakértők szerint a Kreml atomtámadással fenyegetheti Ukrajnát és partnereit, ha folytatódnak az ukrán ellenlépések az oroszok által megszállt területek felszabadítására.

    Korábban a Fehér Ház közölte, hogy Oroszország egy teljes körű ukrajnai invázió során annektálni kívánja a megszállt ukrán területeket.

  • Ukrajna nem akarja, hogy a háború télig elhúzódjon – mondta Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnöke kedden. Szerinte ez időt adna az orosz erőknek, hogy beássák magukat, és megnehezítenének egy esetleges ukrán ellentámadást.

    Andrij Jermak reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek fegyverei lehetővé teszik az ukrán csapatok számára, hogy addigra „győzelmet” arassanak – írja a Guardian.

  • Az állandó orosz rakétatűz alatt álló dél-ukrajnai régió kormányzója kedden 40 ezer forintos jutalmat ajánlott fel annak, aki azonosítja az Oroszországgal együttműködő személyeket.

    Vitalij Kim, a Mikolajivi terület kormányzója a pénzt azokért az információkért cserébe ajánlja fel, amelyek azokra a személyekre utalnak, akik felfedik a megszállók előtt az ukrán csapatok állomásozási helyeit, vagy segítenek nekik a potenciális célpontok koordinátáinak megállapításában – írja a Guardian.

    Vitalij Kim azt is jelezte, hogy azt tervezi, hogy néhány napra „lezárja” Mikolajiv városát, hogy semlegesítse az „árulókat és az orosz kollaboránsokat”.

    Kijárási tilalom elrendelését fontolgatjuk. Nagy adatbázisunk van. Néhány napra lezárjuk a várost

    – mondta a kormányzó.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!