új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A de facto Donyecki Népköztársaság területén már csaknem negyven ember sérült meg a gyalogsági aknáktól – számolt be a terület tűzszünet-ellenőrző központja. 

    Augusztus 13-án már 40 civil, köztük két gyermek aknás esetét regisztrálták. Az egyik áldozat a kórházban belehalt a sérülésébe

    – közölték Telegram-csatornán.

    Mint írták, a gyalogsági akna arra szolgál, hogy lábsérülést okozzon, és akkor aktiválódik, amikor valaki rálép. A civilek számára azért veszélyesebb, mert szokatlan külseje miatt sokan nem ismerik fel a veszély forrását.

  • Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen – állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadi helyzetről a brit hírszerzés.

    A brit védelmi minisztérium szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek. A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonivkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

    A megszállt Herszonhoz közeli vasúti hidat is újabb találatok érték – írja az MTI. Az orosz csapatok a közelmúltban kompátkelőt létesítettek a híd mellett, hogy az utánpótlást át tudják juttatni a folyón. A brit hatóságok értékelése szerint a hidak esetleges javítások elvégzése után is az orosz offenzíva gyenge láncszemei lesznek a térségben, s jelenleg két ideiglenes kompátkelőn keresztül biztosított a Dnyepertől nyugatra lévő orosz erők ellátása és utánpótlása.

  • Ötszörösen fogják segíteni Ukrajnát abban, hogy megnyerje az oroszok elleni háborút – jelentette ki az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Telegram-csatornáján.

    Jermak meg van győződve arról, hogy az országot ötféleképpen fogják támogatni más országok:

    1. Elismerik Oroszországot a terrorizmus támogatójaként.
    2. Vízumtilalmat vezetnek be az orosz állampolgárok számára.
    3. Megszabják az olajár felső határát.
    4. Gázembargót vezetnek be az oroszok ellen.
    5. Ellátják Ukrajnát fegyverekkel.

    „Ezek a feltételek segíteni fognak nekünk abban, hogy legyőzzük Oroszországot a gazdaságának és hadseregének megsemmisítésével, valamint enyhíteni fogják a kísértésüket, hogy harcoljanak, és zsarolják a nyugati világot” – mondta a vezető a TSN ukrán hírportál szerint.

  • Négy ember meghalt, amikor az ukrán fegyveres erők lebombázták Gorlovka városának piacát augusztus 13-án – számolt be a település polgármestere, Ivan Prihodko.

    A rendelkezésre álló információk szerint több sérültet is a mentők szállítottak kórházba, valamint a támadásban autók és egy gázvezeték is megrongálódott.

    A Moszkovszkij Komszomolec azt írja, Gorlovka a luhanszki régió egyik legnagyobb települése, ahol szénbánya és vegyipari konszern is működik. A város 2014 óta áll az oroszok ellenőrzése alatt.  

  • Litvánia úgy gondolja, uniós szinten kellene megtiltani az orosz állampolgároknak, hogy belépjenek az Európai Unió országaiba – közölte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

    Litvánia következetesen szorgalmazza a szankciók alkalmazását a nemzetközi porondon az agresszív fellépést alkalmazó országok ellen, és ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy a rájuk kirótt korlátozások hatékonyabbak, ha uniós szinten működnek

    – idézi a minisztert a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

  • Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot – mondta az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjée.

    Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot „terrorizmus támogató államnak” nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

    Két szenátor, a republikánus párti Lindsey Graham és a demokrata párti Richard Blumenthal júliusban terjesztette az amerikai törvényhozás felsőháza elé azt az indítványt, amelyben felszólítják az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Oroszországot terrorizmust támogató államként bélyegezze meg. A szenátorok Kijevbe is ellátogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalták meg a javaslatot.

    Darcsijev hangsúlyozta, hogy az indítvány elfogadása esetén „a kétoldalú kapcsolatok a legsúlyosabb járulékos károkat szenvedhetik el”, ami akár a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését is maga után vonhatja – írta az MTI.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytatott az orosz nemzetbiztonsági tanáccsal. 

    Ma olyan biztonsági problémákat tárgyalunk, amelyek a szó szoros értelmében katonai jellegűek

    – közölte Vlagyimir Putyin még az ülés megnyitója előtt, aztán kiküldték a sajtó összes képviselőjét a teremből. 

    Az ülésen elhangzottakat titkosították, ezért az újságíróknak nem sikerült kideríteni, hogy az orosz elnök miről tárgyalt a nemzetbiztonsági tanáccsal. A fő téma bizonyára az Ukrajnában zajló háború volt – írja a RIA Novosztyit szemléző Portfolio

  • Két újabb hajó hagyta el szombaton Ukrajna fekete-tengeri kikötőit – közölte a török védelmi minisztérium, így az ENSZ által közvetített megállapodás értelmében összesen 16 hajó hagyta el az országot.

    A barbadosi zászló alatt közlekedő Fulmar S elhagyta az ukrajnai Csornomorszk kikötőjét, 12 ezer tonna kukoricát szállítva Törökország déli Iskenderun tartományába.

    A Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő Thoe ugyanebből a kikötőből indult a törökországi Tekirdagba, 3000 tonna napraforgómagot szállítva.

    Egy másik hajó szombaton indul Törökországból Ukrajnába gabonát vásárolni – írja a Guardian.

  • Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a háborúban elfogott Ukrán Tengerészgyalogság, Ukrán Nemzeti Gárda, légideszant és szárazföldi erők katonái úgy döntöttek, hogy az Oroszország által ellenőrzött területen maradnak és nem hajlandók harcolni, mivel attól tartanak, hogy újra az élvonalba kerülnek. 

    A minisztérium egy videót is közzétett, amelyen az ukrán hadifoglyok kijelentik, hogy már nem akarnak részt venni a háborúban. A jelentés szerint mindannyian önként tették le a fegyvert és feladták magukat az orosz katonáknak, hogy megmentsék az életüket.

    Valamint azt is elmondták, hogy az ukrán önkéntes zászlóaljak harcosai különítményként működnek, és kivégzéssel fenyegetik az Ukrán Fegyveres Erők katonáit állásaik elhagyása miatt – írta a Moszkovszkij Komszomolec

  • Egy orosz elemző szerint az orosz hadsereg legfontosabb feladata a következő időszakban, hogy elfoglalják Szoledar, Bahmut és Szeverszk városát, ugyanis itt van az ukrán fegyveres erők utolsó védelmi vonala.

    Hozzátette: a felsorolt területek elfoglalása megnyitja a Szlavjansz–Kramatorszk–Konstantyinovka vonalhoz való hozzáférést. 

    Tehát az ukrán függetlenség napjáig, augusztus 24-ig Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy újabb „ajándékot” kap

    – fogalmazott a Moszkovszkij Komszomolec orosz lapnak az elemző, hozzátéve: úgy véli, a harmadik védelmi vonal veresége után a Dnyeper felé megnyílik az út az orosz erők számára a teljes frontvonal mentén. Emiatt szerinte a balparti Ukrajna ezen részének „felszabadítása” sokkal gyorsabban megy végbe, már csak a terepviszonyok és a jól megerősített ellenállási vonal hiánya miatt is.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 8165 ember lépett be pénteken Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 8832-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

    A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

    Vonattal 170-en érkeztek – köztük 59 gyermek – az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

  • Ferenc pápával tárgyalt telefonon az ukrán elnök – közölte maga Volodimir Zelenszkij pénteken a Twitter-oldalán.

    „Beszéltem az egyházfővel. Tájékoztattam őt az Ukrajna elleni orosz agresszióról, Oroszország szörnyű bűntetteiről” – írta az ukrán elnök.

    Hálás vagyok a pápának Ukrajnáért mondott imáiért. Népünknek szüksége van a világ spirituális vezetőinek támogatására, akiknek el kell juttatniuk a világhoz az igazságot az agresszor által Ukrajnában elkövetett horrorisztikus cselekményekről

    – olvasható a bejegyzésben.

    A múlt hét végén Ukrajna vatikáni nagykövete közölte, hogy a pápa szeptember 13-án esedékes kazahsztáni látogatása előtt Kijevbe kíván utazni. A Vatikán nem erősítette meg az esetleges látogatást, bár a pápa többször is elmondta, hogy az országba kíván utazni, hogy a konfliktus befejezését szorgalmazza.

  • Oroszország felkészíti hadiiparát egy elhúzódó ukrajnai háborúra – olvasható az Institute for the Study of War (ISW) jelentésében.

    Az amerikai szakértők szerint a Vlagyimir Putyin vezette hadiipari bizottság arra készül, hogy kora őszre megváltoztatja a védelmi beszerzési programot, és 600–700 milliárd rubellel növeli a kifizetéseket.

  • Az ukrán fegyveres erők célzottan iskolákat és más szociális létesítményeket lőnek a mikolajivi területen található Sznyigirevkában. Erről Jurij Barbasov, a Sznyigirevszki járás katonai-polgári közigazgatásának orosz vezetője beszélt a TASZSZ kérdésére válaszolva.

    Szerinte lehetetlen, hogy véletlenül találták volna el az összes szociális létesítményt. Tisztázta, hogy az ukrán hadsereg lakott területeket is lő, többek között több rakétavető segítségével.

    Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők március óta lövik a mikolajivi területen lévő Sznyigirevka városát, ahonnan az orosz hadsereg kiűzte őket. Az ukrán fegyveres erők állásai mintegy egy kilométerre vannak Sznyigirevkától.

  • Elhagyta az ukrán Csornomorszk kikötőt, és Törökország felé tart a Marshall-szigetek zászlaja alatt napraforgómagot szállító Thoe szárazteherhajó – számolt be a Marine Traffic hajókövető szolgálat szombaton.

    A hajó moszkvai idő szerint 7 óra 35 perckor két tengeri mérföldre volt Ukrajna partjaitól.

    A teherszállító 2,9 ezer napraforgómaggal a fedélzetén a törökországi Tekirdag kikötőbe tart – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.  

  • Inkább visszatérne Ukrajnába az a nő, aki egészen az angliai Leedsig menekült a háború elől: véleménye szerint ugyanis az orvoshiány, a szigorodó szabályok és a végtelennek tűnő várólisták miatt az Egyesült Királyságban rosszabb a helyzet, mint Ukrajnában volt. 

    Akkor ért el a türelme és a tűrésküszöbe végére, amikor megtudta: egyetlen fogorvos sem vállal új pácienseket a városban. Az eset egy szociáldemokrata képviselőnek, Stewart Goltonnak szúrt szemet, aki a kormányt teszi felelőssé a történtekért, ugyanakkor ő is „szégyelli magát”. 

    A nőnek otthont adó család szerint a nő óriási fájdalmakkal küszködik, kezelést azonban sehol sem sikerült találnia – írja a Leeds Live

    A szociáldemokrata képviselő szerint roppant kínos, hogy „egy ilyen fejlett országban” sokkal rosszabb helyzetben van a fogászat, mint egy volt kommunista érában. Emellett felszólította az egészségügyi minisztert, hogy látogassa meg a várost és konzultájon a fogorvosokkal. 

  • Büntetőeljárást indíthat a de facto Donyecki Népköztársaság egy svéd, egy horvát és három brit állampolgár ellen, akik az Azov-zászlóalj tagjai voltak.

    Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken a Twitteren közölte:

    Aggodalommal tölt el bennünket az a hír, miszerint a kelet-ukrajnai illegitim hatóságok vádat emelnek az Egyesült Királyság, Svédország és Horvátország lakosai ellen. Oroszország és az ellenőrzése alatt álló erők kötelesek betartani a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a hadifoglyok jogait és védelmét.

  • Az Amerikai Egyesült Államok nem adott át az ukrán fegyveres erőknek olyan fegyvereket, amelyekkel a krími katonai létesítményeket lőhetnék – jelentette ki a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője.

    Az USA nem adott Ukrajnának olyan fegyvereket, amelyeket a krími Szaki repülőterének megtámadására használhattak volna

    – mondta Jeff Seldint. A katonai szóvivő szerint az Egyesült Államoknak semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésére, amely arra utalna, hogy a létesítményt rakétatámadás érhette volna.

    Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy kedden a szaki repülőtéren repülőgépes támadást hajtottak végre. A minisztérium hozzátette, hogy a repülőgép-felszerelések nem sérültek meg. Az incidensben egy ember meghalt, 14 másik pedig megsérült.

  • Az európai atomerőművekben is történhetnek balesetek – írta pénteken Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

    Medvegyev, aki jelenleg az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese, azokra a vádakra reagált, melyek szerint Oroszország lőtte csütörtökön a zaporizzsjai atomerőművet.

    Még az ENSZ sem hiszi el. Az ukránok azt mondják, hogy mi voltunk, de ez még a buta oroszgyűlölő közönség számára is teljes nonszensz

    – írta Telegram-csatornán Medvegyev, hozzátéve:

    Rakéták és lövedékek hevernek mind közelebb a zaporizzsjai erőmű reaktorához és a radioaktív izotópok tárolójához. Az ukránok szerint véletlen volt. Most erre mit mondjak? Ne felejtsük el, hogy az Európai Unióban is vannak atomerőművek. Ott is történhetnek balesetek.

    A volt államfő és ex-miniszterelnök a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint azzal vádolta meg az ukrajnai vezetést és a Nyugatot, hogy „új Csernobilt akarnak előidézni” a zaporizzsjai erőműben – írta az MTI.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!