új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy „áruló” ukrán politikust, aki átállt Vlagyimir Putyin oldalára, amikor az elrendelte Ukrajna megszállását, állítólag sörétes puskával agyonlőttek, míg feleségét halálosan megkéselték otthonukban a megszállt Herszon régióban, írja a Daily Mail.

    A 33 éves Olekszij Kovaljovot, a Moszkva által kinevezett herszoni katonai-polgári adminisztráció mezőgazdaságért felelős vezető tisztviselőjét vasárnap ölték meg a lakóhelyén. A férfi 38 éves feleségét pedig megszúrták a támadás során, a nő a kórházban halt bele a sérüléseibe – jelentette a helyi média.

  • Összesen 20 rakéta van azon a három orosz hadihajón, amelyek a Fekete-tengeren tartózkodnak – állítja a Telegramon az Ukrán Fegyveres Erők haditengerészetének sajtószolgálata.

    A tájékoztatás szerint az oroszok az Azovi-tengeren is ellenőrzik a tengeri kommunikációt, melyről az Ukrinform tudósít. 

  • A Gazprom csupán ürügyet használ arra, hogy leállítsa a földgázszállításokat Európa irányába – mondta a párizsi energiaügyi miniszter, aki hozzátette, hogy az ország felkészült az ellátás kiesésére.

    „Ahogyan azt előre láttuk, Oroszország a gázt háborús fegyverként használja, és a szerződések Engie általi alkalmazási módját ürügyként használja fel a francia szállítások további csökkentésére” – nyilatkozta Agnes Pannier-Runacher, írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

    A kommentje néhány órával azután hangzott el, hogy az orosz Gazprom bejelentette, csütörtöktől teljes mértékben felfüggeszti a francia Engie közműszolgáltató gázszállításait a kifizetésekkel kapcsolatos vitára hivatkozva. A lépés tovább mélyíti az Európa téli energiaellátásával kapcsolatos aggodalmakat.

  • Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Ukrajna „nem tett erőfeszítéseket annak leplezésére, hogy már régen megkezdte az előkészületeket egy fegyveres összecsapásra Oroszországgal”.

    Zaharova emellett azzal vádolta Volodimir Zelenszkijt, hogy „mindent megtesz a konfliktus megoldásának megakadályozására”.

    Azt is elmondta, hogy a Kreml részéről aggodalom tapasztalható a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos feszültségek miatt, és hogy az ENSZ atomenergia-ügynökségének a helyszínen tett látogatása „segítene megállítani az elbizakodott kijevi hatóságokat abban a törekvésükben, hogy kiprovokáljanak egy nukleáris katasztrófát”, írja a Sky News.

  • A Nikopol ellen intézett orosz támadásban 1 ember megsérült, jelentették az ukránok. A Dnyipropetrovszki terület kormányzója, Valentyin Reznyicsenko arról számolt be, hogy az orosz lövések 12 magas épületet, több üzletet, egy gyógyszertárat, egy főiskolát, egy gyermekek számára fenntartott sportiskolát, valamint egy kulturális és sportkomplexumot rongáltak meg a városban.

  • A Herszonért vívott csatában életét vesztette Roman Hrapenjuk. Az 1986-os születésű kárpátaljai katona a Rahói járásból származott, és a 128-as dandárban teljesített szolgálatot. Ivan Beleckij, a férfi barátja arról beszélt, hogy a háború kitörésekor Hrapenjuk az elsők között volt, aki fegyvert ragadott, írja a Kárpátalja.

  • Az orosz erők az éjszaka folyamán Kramatorszk és Szlovjanszk városát lőtték. Pavlo Kijrilenko, a Donyecki régió kormányzója arról számolt be, hogy Csasziv Jar és Kurahove városok lakónegyedei is orosz támadás alá kerültek.

    Olekszandr Honcsarenko kramatorszki polgármester augusztus 31-én pedig arról számolt be, hogy a bombázásokban civilek sérültek meg, további részletek közlése nélkül.

  • Az ukrán hadsereg helyenként némileg visszaszorította az orosz erők frontvonalát, kihasználva a viszonylag gyengén tartott orosz védelmet – áll a brit hírszerzés legfrissebb jelentésében.

    A Twitteren a védelmi minisztérium azt írta: „doktrínájának megfelelően Oroszország most valószínűleg megkísérli betömni a vonalán keletkezett réseket az előre kijelölt mobil tartalékos egységek segítségével.”

  • Több mint ötmillió jódtablettát ad Ukrajnának az Európai Unió, ugyanis egyre nagyobb a félelem az országban amiatt, hogy baleset éri Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjai atomerőművet – írja a BBC.

    A brit közszolgálati médium beszámolójából az is kiderül, hogy egyes területeken már osztogatják a tisztviselők a tablettákat, amelyek megakadályozhatják a radioaktív jód felszívódását a szervezetben.

    A lakosokat ugyanakkor arra kérik, hogy azt csak abban az esetben vegyék be, ha tényleg sugárszivárgás van.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az Európai Unió vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni.

    A Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva „népirtó agressziós háborúját”.

    Mentsék az irhájukat, és lépjenek! Tegyék le a fegyvert, adják meg magukat az ukrán erőknek, és lehetőséget kapnak, hogy új életet kezdjenek

    – mondta a javasolt dezertálási programról Kuleba, aki szerint, ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

  • Az ukránmagyar határszakaszon 6899-en léptek be kedden Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 8820-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 261 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Március óta csökkent azoknak a száma, akik Oroszországot tartják felelősnek az orosz–ukrán háború kitöréséért – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) friss felméréséből, írja az Új Szó.

    Az SAV a kassai Pavol Jozef Safárik Egyetemmel, az Eperjesi Egyetemmel és a 2muse nevű közvélemény-kutató ügynökséggel együttműködve arról kérdezte Szlovákia lakosságát, hogy ki tehető felelőssé a fegyveres konfliktus kitöréséért. A válaszadók Oroszország, Ukrajna, az Amerikai Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió közül választhattak, akár többet is.

    Tavaszhoz képest nőtt azoknak az aránya, akik szerint Ukrajna is hibáztatható, jelenleg 45 százalék vonná felelősségre az ukránokat. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokat többen tartják felelősnek, mint az ukránokat, konkrétan a válaszadók 48 százaléka jelölte meg ezt az opciót is, jegyezte meg az Új Szó.

  • Elindult Kijevből a zaporizzsjai atomerőműbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziója, hogy megvizsgálja a helyzetet és állandó képviseletet hozzon létre – írja az Ukrinform.

    Hat hónap erőfeszítés után végre távozunk. A NAÜ a zaporizzsjai atomerőmű felé tart. Mint tudják, nagyon fontos feladatunk van ott – dolgozni és megvizsgálni az ottani valós helyzetet, hogy amennyire csak lehetséges, segítsünk a helyzet stabilizálásában

    – fogalmazott Mariano Grossi, az ügynökség főigazgatója az egyik kijevi tájékoztatón, aki hozzátette, hogy a misszió több napot tervez eltölteni az állomáson.

  • Ukrajna elkezdte kidolgozni a megszállt Krím lakosainak evakuálási útvonalait – közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

    Hozzátette, hogy Ukrajna számára mindennél fontosabb az állampolgárok élete. Ezért arra kérte a lakosokat, hogy tartsák magukat távol a katonai létesítményektől és ellenőrizzék a közelben lévő menedékhelyeket.

  • Összesen 28 menekültet fogadtak kedden a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai a társszervekkel együttműködve – közölte a rendőrség.

    A 28 érkezőből 7 gyermek volt, akik vonattal jöttek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Moszkva látszatnépszavazás megrendezésére készül Ukrajna általa ellenőrzött területein, hogy az eredmények manipulálásával azt állítsa, hogy az ukrán nép Oroszországhoz akar csatlakozni – közölte ma az amerikai külügyminisztérium.

    A közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy egy „szabad” népszavazáson az ukránok úgy döntenének, hogy nem csatlakoznak Oroszországhoz – mondta Vedant Patel, a minisztérium szóvivője a napi sajtótájékoztatón.

    A megszálló erők korábban arról beszéltek, hogy népszavazást tartanak arról, hogy a Herszon régiót Oroszországhoz csatolják, és nyomást gyakoroltak a lakosokra, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot és ne használják tovább az ukrán valutát, írja a Sky News.

  • Több robbanást is lehetett hallani augusztus 31-én reggel az oroszországi Belgorodban, a hatóságok ugyanakkor azt írják, hogy működik a légvédelem – írja az Ukrajinszka Pravda.

    2022-08-30T162047Z 465665243 RC247W98O1CY RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
    Fotó: Donetsk Regional Police

    Mindezt Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi régió kormányzója erősítette meg. 

  • A Fehér Ház szóvivője, Karin Jean-Perre egy keddi sajtótájékoztatón erősítette meg azt az amerikai értesülést, miszerint Oroszország harci drónokat kapott Iránból – írja az Ukrajinszkva Pravda.

    Adataink szerint Oroszország augusztusban néhány napon belül Mohajer–6 és Shahed drónokat kapott Iránból. Egy iráni repülőtéren UAV berendezéseket raktak orosz szállítógépekre, majd Iránból Oroszországba repültek. Ezt látjuk, ezek a mi becsléseink

    – fogalmazott a szóvivő.

  • Az ENSZ atomenergia-felügyeleti csoportja elindult az oroszok kezén lévő zaporizzsjai erőműhöz. A küldöttség feladata, hogy megvizsgálja, mi történik a létesítményben, aminek a környékén napok óta heves harcok folynak.

    Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségével.

    Sajnos Oroszország nem hagyja abba a provokációkat éppen azokban az irányokban, ahonnan a missziónak az erőműbe kellene érkeznie. De remélem, hogy a NAÜ szakemberei biztonságban hozzá tudnak fogni a munkájukhoz

    – idézi a CNN Zelenszkijt.

    Ukrajna és Oroszország egyaránt azzal vádolja egymást, hogy naponta rakétákkal és tüzérséggel támadják az erőmű környékét.

  • Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy 117 orosz katonát öltek meg és több mint 30 egységnyi haditechnikai eszközt semmisítettek meg a nemrég indított ellentámadás során Dél-Ukrajnában. Az ukrán hadsereg arról is beszámolt, hogy négy orosz ellenőrző pontra és négy szállítási útvonalra, köztük az Antonivszkij-hídra is csapást mértek.

  • Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről, értesüljenek nálunk a legfontosabb tudnivalókról. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.