új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megjósolta, mikor lesz vége az orosz–ukrán háborúnak. Meggyőződése szerint még néhány kisebb győzelem, és az oroszok menekülni fognak.

    Meggyőződésem, hogy még néhány siker a fronton, és az orosz csapatok futni fognak. Ma tönkretesszük a logisztikájukat, a raktáraikat és így tovább. Olyan lesz, mint egy lavina, és a védelmi vonaluk megremeg, majd elesnek

    – vélekedett a miniszter, aki szerint „Oroszországnak nem lesz miből etetnie a katonáit és tankolni a tankjait”, mert az ukrán fegyveres erők minden utánpótlást elvágnak.

  • Megállapodás született Lengyelország és Ukrajna között: közösen hoznak létre egy javítóközpontot, amelynek célja a háborúban megsérült járművek és harceszközök gyors szervizelése. 

    Ma egy speciális központ megszervezéséről is beszéltünk, amely a katonai felszerelések javítására, a német, holland és ukrán partnereinkkel közös gyakorlatozásra szolgálna. Egy ilyen központot fogunk létrehozni, ahol lengyel vállalatok fogják javítani a haditechnikai eszközöket, keresni fognak rajta, hogy ebben az együttműködésben mindenki jól járjon

    – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán és Egils Levits lett elnökkel tartott közös kijevi tájékoztatóján – írja az Ukrinform

  • Váratlanul Kijevbe érkezett szombaton Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője, hogy megmutassa, Ukrajna számíthat Berlin támogatására − számolt be a német külügyi tárca.

    A közleményben idézték Baerbockot:

    Azért mentem ma Kijevbe, hogy megmutassam, továbbra is számíthatnak ránk. Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, ameddig csak szükséges, fegyverek szállításával, humanitárius és pénzügyi segítséggel.

    A berlini külügyi tárca vezetőjének ez a második látogatása Kijevben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

    Számomra világos, (Vlagyimir Putyin orosz elnök) arra számít, hogy belefáradunk Ukrajna szenvedésébe

    − figyelmeztetett a politikus. Hangoztatta, Németország ki fog állni az ukránok mellett, nemcsak azért, hogy megvédjék a békéhez és szabadsághoz való emberi jogukat, hanem azért is, hogy megvédjék az európai béke rendjét.

  • Pénteken hajnalban megkezdték a fűtőelemek szállítását a mohi atomerőmű harmadik blokkjába. Emellett pedig Szlovákia aláírt egy szerződést is, amelyben vállalja a cseppfolyósított gáz behozatalát, amely Olaszországon keresztül zajlik majd. 

    Az Országos Atomenergia-felügyelet augusztus 25-én adott engedélyt a mohi atomerőmű harmadik blokkjának elindítására Szlovákiában. Az erőmű az új évben kezd majd el újra teljes kapacitással működni, a megtermelt energiát pedig a háztartások kapják majd – írja az Infostart

  • Ukrajna és Lengyelország megállapodott abban, hogy hadfelszerelések javítására szolgáló központot építenek, és gyakorlatokat tartanak nemzetközi partnerekkel − közölte az Euronews

    Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán és Egils Levitz lett elnök közösen tartott sajtótájékoztatót pénteki találkozójuk után Kijevben.

    Morawiecki hangsúlyozta, hogy számára megengedhetetlen a háború befejezése az orosz feltételek teljesítésével, mert ez nemcsak Ukrajnának, hanem egész Európának nagy vereséget jelentene. 

    A győzelemnek Ukrajna oldalán kell lennie, mert ha ne adj' isten ez orosz feltételekkel valósulna meg, az nagy veszteség lenne Európának. Elveszítenénk azokat az értékeket, amelyekért Ukrajna harcol, az akaratot, a szuverenitást, a testvériséget, a szabad életet

    − fogalmazott. 

  • Ukrán tisztviselők exhumáltak két holttestet egy északkeleti faluban, amelyet nemrég foglaltak vissza az oroszoktól, egy lehetséges háborús bűntett kivizsgálásának részeként – jelenti a Moscow Times. A harkivi régió rendőrsége és ügyészei mintegy 20 újságíró jelenlétében végezték el az exhumálást Grakove faluban.

    Szerhij Lutszaj falubeli lakos újságíróknak elmondta, hogy az orosz katonák fegyverrel kényszerítették őt a holttestek eltemetésére nem sokkal az orosz invázió február 24-i kezdete után.

    „Eljöttek a házamhoz, a 70 éves édesapámmal voltam. Féltem, hogy megfenyegetik őt. Azt mondták, hogy jöjjek, ássak egy gödröt” – mondta a grakovei lakos, aki nem akarta megerősíteni a rendőrség közleményét, amely szerint a két megölt férfi közül legalább az egyiknek levágták a fülét. Azt mondta, egyik áldozatot sem ismeri, de mindketten a 30-as éveikben járhattak.

    Az ügyészség boncolást fog elrendelni, hogy megállapítsák, hogyan halt meg a két férfi, valamint felveszik a falubeliek tanúvallomását – mondta a nyomozócsoport egyik tagja.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök abban reménykedik, hogy az orosz állampolgárok egységes és aktív álláspontot fognak képviselni a szavazás napján – írja a TASS

    Az online szavazás megbízható és kényelmes – tette hozzá. 

  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadás meglepte az orosz erőket.

    Az ukrán csapatok 50 kilométert haladtak előre a keskeny frontvonalon Harkiv déli részén, és több várost visszafoglaltak vagy bekerítettek. 

    Az Izjum körüli orosz erők valószínűleg egyre inkább elszigetelődnek. Az ukrán egységek most Kupjanszk városát fenyegetik; annak elfoglalása jelentős csapás lenne Oroszország számára, mivel a város a donbászi frontvonal utánpótlási útvonalán fekszik.

    Miközben az ukrán hadműveletek Herszonban is folytatódnak, az orosz védelmi front mind az északi, mind a déli oldalon nyomás alatt áll.

  • Az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőművet ellenőrző orosz erők megölték a létesítmény két alkalmazottját, több tucatnyi másikat pedig őrizetbe vettek és bántalmaztak – közölte az ukrán atomenergetikai ügynökség vezetője.

    „A személyzet zaklatásának rendszere fokozatosan kialakult az orosz hatalomátvételt követően” – mondta Petro Kotin a Moscow Times szerint.

    „Két embert halálra vertek. Nem tudjuk, hol van most körülbelül tíz ember, őket az oroszok elvitték, és azóta sincs információnk a hollétükről” – mondta Kotin, hozzátéve, hogy mintegy 200 embert vettek az orosz eddig őrizetbe.

  • Nyolc civilt megöltek és 27-et megsebesítettek a Donyecki Népköztársaságot ért ukrán ágyúzásban – jelentette szombaton a „Donyecki Népköztársaság” területi védelmi parancsnoksága.

    „Az elmúlt 24 órában, szeptember 9-én 8:00 és szeptember 10-e 8:00 óra között az ukrán erők Donyecki Népköztársaságot ért lövedékei nyolc embert öltek meg, további 27 civil pedig megsebesült” – áll a TASZSZ által közölt jelentésben.

  • Oroszország egy kettős állampolgárság kérdését szabályozó megállapodást ír alá Abháziával, az erre vonatkozó utasítás az orosz elnöktől érkezett – áll egy pénteken közzétett dokumentumban. 

    Az Orosz Külügyminisztérium elfogadta azt a javaslatot, ami az Orosz Föderáció és az Abház Köztársaság közti megállapodásról szól, középpontjában pedig a kettős állampolgárság áll – írja a dokumentum. 

    A dokumentum szerint az orosz állampolgároknak joguk lesz Abházia állampolgárságához anélkül, hogy meg kellene tagadniuk az orosz állampolgárságot és ugyanez igaz fordítva is. Minden olyan személy, aki Abházia állampolgárságával rendelkezett 2008. augusztus 26-án, valamint jelenleg is rendelkezik vele, az egyszerűsített eljárással kaphatja meg az orosz állampolgárságot. 

    A megállapodás öt évre szól, azután pedig automatikusan megújul, kivéve, ha az aláíró felek egyike máshogy nem dönt – írja a TASS

  • A kijevi hatóságok egyoldalúan leállították a zaporizzsjai atomerőműből Ukrajnába áramló villamos energiát – közölte Volodimir Rogov, a Mi együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom elnöke, és a zaporizzsjai járási adminisztráció vezetője a RIA Novosztyinak.

    Elmondása szerint a felszabadított Zaporizzsja és Herszon régió területeit már ellátják árammal.

    Az erőmű a Dnyeper bal partján, Energodar város közelében található. A blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve ez Európa legnagyobb atomerőműve, hat, egyenként egy gigawattos blokkjával. Március óta az orosz hadsereg megszállása alatt áll.

  • Az amerikai pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint az orosz olaj megvásárlására vonatkozó embargó azután is érvényben marad, hogy bevezetik az árplafont. 

    A tilalom érvényben marad

    – közölte a minisztérium. Az amerikai pénzügyminisztérium azt is egyértelművé tette, hogy a szabályozás nem korlátozza az orosz kőolaj importját az Egyesült Államokon kívüli egyéb országokba – írja a TASS

  • Az ukrajnai háború elől pénteken hat ember, köztük egy gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

  • A Katibat al Tawhid wal Jihad nevű terroristacsoport vezetője, Sirajuddin Mukhtarov életét vesztette egy az orosz légierő által végrehajtott légicsapásban Szíriában – közölte Oleg Jegorov, az orosz védelmi minisztérium tisztviselője pénteken. A terroristacsoport tiltólistán szerepel Oroszországban. 

    A legfrissebb jelentések szerint az illegális fegyveres csoport, a Katibat al Tawhid wal Jihad vezetője, Sirajuddin Mukhtarov (kódnevén Abu Saloh)  egy orosz légicsapás következtében életét vesztette

    – tudatta. A férfi több terrortámadásért is felelős. amelyet a szíriai kormányerők, illetve civil létesítmények ellen hajtottak végre – írja a TASS

  • Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6250 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6670 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Visszafoglaltak harminc települést az ukrán erők az orosz hadsereg ellen a héten indított ellentámadásban az ország északkeleti részében, Harkiv térségében – közölte pénteken videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Fokozatosan egyre több település felett vesszük át az ellenőrzést, visszatűzzük az ukrán zászlót

    – mondta Zelenszkij. Az ukrán hadsereg közölte azt is, hogy új támadásokat indítottak orosz pontonhidak ellen, amelyeket az orosz erők a Dnyeperen építettek, hogy utánpótlást szállítsanak rajta Herszonba és környékére. Az ukrán erők tüzérségi és rakétatámadásokkal használhatatlanná tettek valamennyi rendes hidat a folyón – közölte a déli parancsnokság,

    Az ukrán hadsereg közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Volohiv Jar falut, és tovább kíván haladni a stratégiai fontosságú Kupjanszk város felé, hogy elvágják az orosz erőket a legfontosabb utánpótlási útvonalaktól.

    A Moszkva-barát kupjanszki hatóságok közölték, hogy a polgári lakosokat átmenekítik az orosz kézen lévő Luhanszk megyébe.

  • Az amerikai hírszerzés szerint mintegy egymillió ukrán állampolgárt vallattak ki, tartottak fogva és deportáltak erőszakkal Oroszországba.

    Az Egyesült Államok és Albánia által összehívott ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén megállapították, hogy egy sor szűrőn estek át az ukrán menekülők, mielőtt Oroszországba erőszakkal áttelepítettek volna őket.

    A bánásmód a kihallgatásoktól, adatgyűjtéstől és vetkőztetéstől kezdve egészen odáig terjedhetett, hogy félrehúzzák őket, megkínozzák, majd egy oroszországi fogolytáborba küldik őket, és soha többé nem látják őket családjuk körében – írja a Sky News.

    Az Egyesült Államok szerint a „borzalmak sorozatát” az orosz elnökség tisztviselői felügyelik. Moszkva azonban azonnal „fantáziálásnak” minősítette az állításokat, és egy nyugati dezinformációs kampány legújabb lépésének nevezte őket.

    Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet szerint a különböző forrásokból, köztük az orosz kormánytól származó becslések szerint az orosz hatóságok 900 ezer és 1,6 millió közötti ukrán embert hallgattak ki, tartottak fogva és toloncoltak ki erőszakkal.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!