Gyanús körülmények között halt meg a Putyinhoz köthető orosz toborzótiszt

32LC3WB-highres
2022.10.16. 16:32

Roman Malik rejtélyes halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok. Helyi sajtóhírek szerint Malikot felakasztva találták az otthonában. A hatóságok gyilkosság miatt indítottak nyomozást az ügyben, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a férfi önkezével vethetett véget az életének. Családtagjai szerint azonban kizárt, hogy Malik öngyilkos lett volna – írja a Euro Weekly News orosz forrásokra hivatkozva.

Sajtóértesülések szerint Roman Malik részt vett a csecsen hadjáratokban, majd különböző beosztásokban dolgozott a hadkiegészítő parancsnokságon, haláláig a toborzóiroda vezetője volt. Malik állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa volt.

A városvezetés közlése szerint a katona tragikus hirtelenséggel hunyt el. „Egy erős és bátor ember szíve megállt, aki nehéz időszakon ment keresztül, de nem tört meg a súlyos katonai események és a súlyos veszteségek súlya alatt” – írták.

Hozzátették: „Roman Malik a szavak és a tettek embere volt, a városban ismerték és tisztelték becsületességéért és tisztességéért. Számára mindig olyan fogalmak álltak az első helyen, mint a kötelesség, a becsület és a haza iránti hűség. Így marad meg az emlékezetünkben.”

Sorban halnak meg a Putyinhoz köthető magas rangú személyek

Szeptember végén meghalt a Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője, Anatolij Gerascsenko, miután több lépcsőfokot zuhant – közölte az intézet. Gerascsenko volt a legutóbbi azon orosz üzletemberek, prominens személyiségek és Vlagyimir Putyin korábbi szövetségesei közül, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az ukrán háború kirobbanása óta.

Ivan Pecsorin üzletember holttestét szeptember közepén találták meg a Japán-tengeren lévő Russzkij-sziget partjainál. Az orosz energiaszektor egyik magas rangú vezetője állítólag egy hajóról esett a vízbe, a pletykák szerint a baleset előtt részegre itta magát. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Pecsorin halálát fulladás okozta.

A hónap elején Ravil Maganovot, Oroszország második legnagyobb olajtermelőjének és a Lukoil legnagyobb magán-olajvállalatának elnökét holtan találták, miután az orosz média beszámolói szerint kiesett egy moszkvai kórház ablakából.

Arról, hogy korábban mely, Putyinhoz köthető oligarchák haltak meg rejtélyes körülmények között, és ezeknél a haláleseteknél milyen szerepe lehetett a Kremlnek, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő vasárnapi hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin 2022. október 13-án. Fotó: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport