új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Négy civil halt meg az orosz haderő támadásainak következtében Donyeck megyében.

    Az áldozatokat Bakhmutból, Petrivkából, Heorhiivkából és Kurakhovéból jelentették – közölte Pavlo Kirijenko, Donyeck megye kormányzója. Mariupolban és Volnovakhában nem lehet megállapítani az áldozatok számát – írja a The Kyiv Independent.

  • A délkelet-ukrajnai Melitopol polgármestere nyilvánosságra hozta a városában elkövetett állítólagos háborús bűnök részleteit. Ivan Fjodorov a Kyiv Postnak elmondta, hogy az oroszok elrabolták és megkínozták az Ukrajnát támogató lakosokat.

    Fjodorov, akit szintén őrizetbe vettek, azt mondta, hogy a foglyok alultápláltan és sebesülten tértek vissza – írja a Kyiv Post.

    Most értesültem egy Melitopolból kiszabadult fogolyról, akiből csont és bőr lett. A koponyája betört, és azt mondta, hogy az orosz fogságban rosszabbak a körülmények, mint Auschwitzban

    – mesélte a melitopoli városvezető, hozzátéve: „Amikor a szomszédos cellába jönnek, és úgy törik el a foglyok karját és lábát, hogy a sikolyaik az egész fogolytáborban hallatszanak, akkor megérted, hogy bármelyik pillanatban a te celládba is bejöhetnek, és ugyanezt tehetik veled is.”

  • Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytatott ukrán kollégájával, és a zaporizzsjai atomerőmű demilitarizálására szólított fel – számolt be róla a The Telegraph.

    Vasárnap több mint egy tucat robbanást jelentettek az erőműben.

    Macron az energetikai infrastruktúra sebezhetőségéről is beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, miközben attól tartanak, hogy az ukránok számára télen nem lesz elég fűtés és világítás. A telefonbeszélgetésre akkor került sor, amikor az ukránok sötétbe borultak az áramszünetek miatt.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre inkább sámánokra, médiumokra és asztrológusokra támaszkodik. Ez jelzi racionális politikájának ingatagságát – mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Hangsúlyozta, hogy „az orosz cároknak nem bocsátják meg az elvesztett háborúkat”.

    A vég előjelei szétszaggatják a pszichét, ezért reményre van szüksége. Mivel a hadsereg nem adhat ilyen reményt, azt a sámánok, asztrológusok és okkultisták között kell keresni. Ez volt a helyzet Adolf Hitler és Vlagyimir Putyin esetében is

    – mondta Aresztovics. Hangsúlyozta, hogy az asztrológusok és mágusok növekvő befolyása Putyin biztonságára belső feszültséget jelent Oroszországban.

    Putyin tettei elődje, Hitler bunkerben töltött utolsó hónapjaira emlékeztet

    – mondta Aresztovics.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat házkutatásokat tart a kijevi barlangkolostorban – írja az Unian. Egyelőre nem ismert, hogy mi miatt nyomoz a szervezet.

    Korábban Mihajlo Omeljan, az ukrán ortodox egyház egyik papja elmondta, hogy a kijevi barlangkolostor egyik templomában az Orosz Föderációt dicsőítették. Bizonyítékként egy videót tett közzé. Omeljan elmondta, hogy a videót a Kijevi Ortodox Teológiai Akadémia egyik végzősétől kapta, aki barátaival a templomban tartózkodott.

    Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője viszont azt mondta, hogy a bűnüldöző szervek munkatársai vizsgálják a kijevi barlangkolostor templomában történt incidensről szóló anyagokat. Később Pavlo Lebid, az ukrán ortodox egyház moszkvai patriarchátus metropolitája, aki a kijevi barlangkolostor rektori tisztségét tölti be, közvetve megerősítette a botrányos videó valóságtartalmát.

    November 15-én vált ismertté, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat büntetőeljárást indított az agresszor ország dicsőítése miatt a barlangkolostorban.

  • Az orosz kormány tovább növeli az orosz információs tér felett gyakorolt ellenőrzését, miközben Oroszországon belül és kívül is a saját narratíváját akarja erőltetni Ukrajna lerohanásával kapcsolatban – írja az Institute for the Study of War (ISW) legújabb elemzésében. 

    Az orosz Állami Duma egy olyan törvénytervezet is elfogadhat, amelynek segítségével szabályozhatnák az algoritmusokat, mind a közösségi médiában, mind az internetes keresőmotorokban és az egész online térben. Ez gyakorlatilag lehetővé tenné a kormány számára, hogy bizonyos algoritmusokat végleg kiiktasson – írja a The Kyiv Independent.

    Több orosz blogger azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a propaganda terjesztését is megnehezítené.

  • A NATO Parlamenti Közgyűlése terrorista állammá nyilvánította Oroszországot, és egy különleges törvényszék létrehozását javasolta. A katonai szövetség mind a harminc tagja támogatta a november 21-i parlamenti közgyűlés ukrán küldöttségének javaslatát, miszerint nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot. Az ukrán javaslat egy különleges nemzetközi bíróság felállítását is szorgalmazza – írja a The Kyiv Independent

    Egy ilyen törvényszék nemcsak a háborús bűncselekmények közvetlen elkövetőit, hanem a magas rangú orosz vezetést is elítélheti 

    – magyarázta az ukrán küldöttség vezetője, Jehor Cserniev. Az ukrán diplomata szerint a javaslatban az is szerepel, hogy növelik a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, illetve megkezdik a konkrét lépések kidolgozását Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Az elfogadott javaslatot valamennyi NATO-tagországnak elküldik.

  • Az ukrán elnök hétfő esti beszédében megemlékezett a „méltóság forradalmának” évfordulójáról. Ezen a napon volt kilenc éve, hogy a Majdan-felkelés kezdetét vette, amikor az ukránok felvonultak és tiltakoztak Kijevben, miután az akkori oroszbarát kormány úgy döntött, hogy nem írja alá azt a megállapodást, amely végső soron az országot az Európai Unióhoz igazította volna – számolt be róla a The Telegraph.

    Az ukrán nép szabadsága és méltósága több mint ezeréves. Népünk szabadságát és az ukránok létét számos veszély fenyegeti. Most történelmi lehetőségünk van arra, hogy egyszer s mindenkorra megvédjük az ukrán szabadságot

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, hozzátéve: hisz benne, hogy így lesz.

    A 2013-as tüntetések és a halálos összecsapások legalább 108 ember halálát okozták, többek között a kijevi Függetlenség terén gyülekező tömeg elleni rendőrségi mesterlövész-támadásokban, és Viktor Janukovics akkori elnököt lemondásra kényszerítették.

  • Herszon megszállása idején az oroszok a halott katonák holttesteit egy helyi szeméttelepre vitték, majd elégették. 

    A The Guardian szerint a helyi lakosok elmondták, hogy többször látták, amint oroszok fekete zsákokat hoztak a szeméttelepre, amelyeket aztán a szemét közé dobtak vagy elégettek, ilyenkor égett hús szaga terjengett a levegőben.

    A lap szerint az oroszok a szeméttelep bejáratánál ellenőrző pontot állítottak fel, és a helyi lakosok nem léphettek be a területre.

    Olyan szaga volt, mint az égett hajnak, és tudod, mint a fogorvosnál, amikor megfúrják a fogat, mielőtt tömést tesznek bele. A füst pedig olyan sűrű volt, hogy a szomszédos épületet nem lehetett látni

    – mondta egy helyi lakos.

    Az ott élők úgy vélik, hogy a megszállók holttesteit is oda vitték, miután a nyár folyamán csapásokat mértek az állásaikra és súlyos harcokat vívtak.

    A szeméttelepen, ahol az oroszok holttesteit elégették, az újságírók a megszálló erők sisakjait és katonai egyenruháit találták.

  • Magyarország területére hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4521 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 2778 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől hétfőn 36 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Észak-atlanti Szövetség 68. parlamenti közgyűlésének hétfői záróülésén felszólította a NATO-tagországok parlamentjeit, hogy nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot az ukrán energiainfrastruktúrát ért támadások miatt.

    Az ukrán államfő videókapcsolaton keresztül mondott beszédében kiemelte: Oroszország milliók életét sodorja közvetlen veszélybe azzal, hogy télen tönkreteszi az áramellátást, a vízellátást és a fűtést. Zelenszkij az agresszor elleni szankciók további fokozását követelte, és szorgalmazta egy újabb korlátozó EU-s intézkedéscsomag elfogadását – közölte az MTI.

    Az ukrán elnök köszönetet mondott az országának eddig nyújtott támogatásért, de további segítséget, kellő mennyiségű és minőségű légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek biztosítását kérte a közgyűléstől.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a madridi ülésen felszólította Magyarországot és Törökországot, hogy mielőbb fejezzék be Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását nemzeti parlamentjeikben.

  • Ukrán katonák likvidálták a Groznijból származó Szaid Zakajev csecsen harcost, aki 2014 óta harcolt az ukrajnai Donbászban.

    A Mirotvorec honlapján található Zakajev-dosszié szerint ukrán hadifoglyokat és civileket bántalmazott.

    Zakajev likvidálásáról a fegyveres erők tisztje, Anatolij Sztefan számolt be az orosz közösségi hálózatokban megjelent gyászjelentésekre hivatkozva.

    Végül befejezte a túrát és leszerelt. Égj a pokolban, söpredék

    – írta bejegyzésében Stefan.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!