új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Donald Trump volt amerikai elnök szerint a hivatalban lévő Joe Biden a harmadik világháború szélére sodorta a világot, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Joe Biden a harmadik világháború szélére sodort minket. A következő világéges szélén állunk, ha valaki nem tudná” – mondta Trump szombaton egy dél-karolinai nagygyűlésen.

    „Elnökként visszaállítom a békét” – állította.

    Troy Nehls texasi képviselő a héten azt mondta, hogy a volt elnök könnyen megoldhatná a konfliktust.

    Nehls a Fox Newsnak adott interjújában azt sugallta, hogy a háború véget érne, ha Joe Biden elnök megkérné Trumpot, hogy hívja fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

  • 126 160-ra emelkedett az orosz katonai áldozatok száma Ukrajnában. Ezt az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közölte a Facebookon közzétett bejegyzésében – írja az Ukrinform.

    A háború kezdete óta az ukrán védők többek között megsemmisítettek 3197 ellenséges harckocsit, 6366 páncélozott harcjárművet, 293 repülőgépet és 284 helikoptert, jelentette az ukrán vezérkar.

  • Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea rakétákat szállított a Wagner-csoportnak, amelyet Washington nemzetközi bűnszervezetként tart nyilván, részben azért, mert a Kim Dzsongun rezsimjével folytatott fegyverüzlet az ENSZ szankcióinak megsértését jelenti. Phenjan tagadta a fegyverszállításokkal összefüggő híreket.

    A Fehér Ház olyan amerikai hírszerzési fotókat mutatott be, amelyeken az állítás szerint orosz vasúti kocsik lépnek be Észak-Koreába, majd térnek haza, miután fegyverekkel megpakolták őket, írja a The Guardian.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök sztriptíztáncosnőket és rúdtáncosnőket küldött a frontra a harci morál javítása érdekében, írja a Daily Star.

    A döntés állítólag azután született, hogy a Kreml bejelentette, kitüntetést adományoz minden orosz katonának, aki részt vesz az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akcióban. A sztriptíztáncosokat helikopterrel szállították Ukrajnába a brit bulvármédia értesülése szerint.

    Az Index hivatalos forrásból egyelőre nem tudta megerősíteni ezt az információt.

  • Az orosz sajtó szerint a megszálló erők megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárát és egy tüzérségi állomást a Dnyeper jobb partján, Herszon régióban.

    A régió mentőszolgálatának képviselője a helyi sajtónak azt mondta:

    Tegnap tüzérségi tűz Csornobajivka falu közelében megsemmisítette az ukrán fegyveres erők egyik egységének lőszerraktárát. Áldozatok: nyolc ember meghalt, négy megsebesült, három jármű felszerelése megsemmisült. Naddnyiprjanszke közelében megsemmisült egy AN TPQ 36 radar, három halott és két sebesült van.

  • Az elmúlt hetekben az orosz oktatási minisztérium több részletet közölt annak a korábban bejelentett tervnek a bevezetéséről, amely szerint a katonai alapképzés bekerülne az orosz középiskolai tantervbe – írja a brit hírszerzés közösségi oldalán közzétett szokásos jelentésében.

    Az Életvédelmi alapismeretek című tantárgyon belül a modul az AK-sorozatú támadófegyverekkel és kézigránátokkal való kiképzést, katonai gyakorlatot és tisztelgést, valamint az egyéni védőfelszerelések használatát fogja tartalmazni.

    A tananyag 2023. szeptember 1-től kötelező lesz minden diák számára. Emellett a Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium 2022 decemberében bejelentette a „katonai kiképzés alapjai” programot az egyetemi hallgatók számára.

    A kezdeményezések rávilágítanak a háborús Oroszország egyre militarizáltabb légkörére, valamint (valószínűleg szándékosan) a Szovjetuniót idézik: 1993-ig hasonló képzés volt kötelező az iskolákban.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a hétvégén tovább folytatódtak a heves harcok Kelet-Ukrajnában – írja az Independent.

    „A helyzet a fronton és különösen a donyecki régióban – Bahmut és Vuhledar közelében – továbbra is rendkívül súlyos. Az orosz hadsereg nem szűkölködik a pusztítás eszközeiben. És csak erővel lehet megállítani őket. Katonáink, akik a Donyecki területeket védik, igazi hősök” – jegyezte meg az elnök.

  • Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott közvetlen tárgyalásokon keresztül próbálna véget vetni az ukrajnai háborúnak – írja a Die Welt.

    Újra fogok beszélni Putyinnal telefonon, mert beszélnünk kell egymással. Putyinnak kell kivonnia a csapatait Ukrajnából, és véget vetni ennek a szörnyű, értelmetlen háborúnak, amely már több százezer ember életébe került

    – mondta a német kancellár.

    Scholz szerint a Putyinnal a múltban folytatott telefonbeszélgetések „nem voltak udvariatlan hangvételűek”, de Putyin többször világossá tette, hogy egy szomszédos ország területeit erőszakkal akarja annektálni, és ezt a kancellár „elfogadhatatlannak” nevezte.

    Időről időre tárgyaltunk a fogolycseréről, az ukrajnai gabonaexportról és a zaporizzsjai atomerőműről. Fontos azonban, hogy a tárgyalások visszatérjenek a tényleges témához: hogyan tud a világ kilábalni ebből a szörnyű helyzetből. Ennek előfeltétele nyilvánvaló: az orosz csapatok kivonása

    – mondta Scholz.

  • Médiahírek szerint megválasztása után elsők között látogat Kijevbe a cseh elnök, Petr Pavel nyugalmazott tábornok.

    A cseh államfő Zuzana Caputova szlovák elnökkel közösen tervezi, hogy Ukrajnába látogat – jelentette a CT24 cseh televíziós csatorna.

    Kapcsolódó
  • Az Intitute of the Study of War (ISW) elemzői szerint a hagyományos orosz erők váltják a kimerült Wagner-csoport zsoldosait Bahmutnál. Az offenzíva egyébként január 12-e körül tetőzött Szoledár elfoglalásával.

    A hagyományos orosz egységek most részt vesznek a bahmuti harcokban, hogy új lendületet adjanak az ottani orosz offenzívának. A január 20-án közzétett harci felvételek arra utalnak, hogy az orosz légideszanterők Bahmut környékén tevékenykednek, mivel a felvételeken egy orosz BMD–4M látható.

  • Ukrán ellenzéki aktivisták kiderítették, hol bujkál a mozgósítás elől Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának fia.

    Elmondásuk szerint a különleges művelet kezdete, 2022 februárja óta Makszim Danilov az apja által vásárolt luxusvillában lakik Miamiban – írja a Moszkovszkij Komszomolec.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keményen kritizálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot, amiért engedélyezte az orosz és belorusz sportolók részvételét a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon – írja az Independent.

    „Az olimpiai elvek és a háború alapvetően ellentétesek egymással” – mondta Zelenszkij szombat esti beszédében, bírálva az olimpiai bizottság látszólag semleges álláspontját.

    „Nem lehet nem csalódni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökének, Thomas Bachnak a nyilatkozataiban” – tette hozzá.

    Zelenszkij azt is elmondta, hogy kormánya „mindent megtesz azért, hogy a világ megvédje a sportot a terrorista állam politikai vagy bármilyen más befolyásától, ami egyszerűen elkerülhetetlen, ha orosz sportolók vesznek részt a versenyeken, különösen a párizsi olimpián”.

    „Nem akarok belemenni abba, hogy pontosan mi motiválta Mr. Bachot egy ilyen kezdeményezés előmozdítására” – mondta az ukrán államfő.

    Thomas Bach elnök szerint nem felel meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) küldetésének az olimpia esetleges bojkottja Ukrajna részéről, amelyet az ország sportminisztere helyezett kilátásba az orosz és fehérorosz sportolók 2024-es párizsi indulása esetén.

    Ismerjük Ukrajna álláspontját, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldetése az, hogy összehozza a világ minden tájáról érkező sportolókat, ez az olimpiai játékok különleges szimbóluma

    – mondta Bach, akinek az állásfoglalását a Spiegel német magazin ismertette szombaton.

  • Egy orosz 2B11 120 milliméteres aknavető és Giatsint 152 milliméteres ágyú csapást mért ukrán harcosok egy csoportjára Avdijivka irányában – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.

    Egy orosz felderítő drón kezelője ukrán gyalogosok egy csoportját észlelte. A felderítő továbbította a tüzéreknek az ukrán harcosok koordinátáit, majd tüzérségi csapást mértek az ellenséges erődítményre.

    Az akcióról videót is közzétettek, amely csak a Telegram-felhasználók számára érhető el.

  • Ukrajnának új, teljes értékű tartalékra lesz szüksége a háborúban, mivel továbbra is folytatódnak a harcok, az emberek pedig folyamatosan esnek el, vagy sérülnek meg – idézte az Unian ukrán hírügynökség Miroszlav Haj, az Ukrán Fegyveres Erők tisztjének szavait.

    A tiszt szerint Ukrajnának kisebbek a mozgósításai forrásai, emellett sok embert vesztett a hadsereg belső és külső okok miatt. Mindemellett hozzátette, hogy Oroszország jelentős mozgósítási forrásokkal rendelkezik.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 5116 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5480 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Amennyiben az orosz hadsereg megalázó vereséget szenved Ukrajnában, Vlagyimir Putyin orosz elnök az atomhoz nyúlhat, amely egy milliók halálát okozó nukleáris armageddon kirobbanásához vezethet – figyelmeztetett egy vezető katonai szakértő.

    Tim Willasey-Wilsey volt brit diplomata felvázolta, hogy a háború hogyan fajulhat globális vérengzéssé. Megjegyzései Dmitrij Medvegyev fenyegetése után hangzottak el, aki arra figyelmeztetett, hogy ha Oroszországot Ukrajnában legyőzik, akkor kirobbanhat a nukleáris háború Európában.

    Senkinek sem jut eszébe levonni a következő elemi következtetést: ha egy atomhatalom vesztésre áll, az nukleáris háborút idézhet elő

    dühöngött Medvegyev.

    Willasey-Wilsey szerint Moszkva akkor vethet be atomot, ha az ukrán hadsereg jelentős győzelmeket ér el a Donbaszban és a Krím közelében, vagy csapatai súlyos vereségeket szenvednek, esetleg a katonák föllázadnak a tisztek ellen.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!