Hatalmas kudarc: visszavonulót fújtak az oroszok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

Index
2023.05.12. 09:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy 60 éves orosz nő, amiért „sértő feliratot” helyezett el Vlagyimir Putyin elnök szüleinek sírján.

    Az ügyészek három év felfüggesztett börtönbüntetést kértek az elkövetőre, akit októberben vádoltak meg a szentpétervári sír meggyalázásával.

    A nő egy feljegyzést hagyott hátra, amelyben Putyin édesanyját és édesapját „egy őrült szüleinek” nevezte, az orosz elnököt pedig „torzszülöttnek és gyilkosnak” hívta.

    A hírek szerint a nő nem tervez fellebbezni az ítélet ellen, írja a Sky News.

  • Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes arról számolt be, hogy az ukrán védők a héten nem veszítettek állást Bahmutban, és megerősítette az Ukrán Fegyveres Erők 2 kilométeres előrenyomulására vonatkozó információkat is Bahmut irányába.

    Oroszország nem valósította meg a tervét; súlyos emberveszteséget szenvedtek; védőink 2 kilométert nyomultak előre Bahmut felé; ezen a héten egyetlen pozíciót sem veszítettünk a térségben

    – foglalta össze Maljar.

    Véleménye szerint Oroszország hamis információkat terjesztett a fegyverek és a lőszerek hiányáról, hogy magyarázatot adjon a jelenlegi helyzetre – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az Egyesült Államok pretoriai nagykövete azzal vádolta meg csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaságot, hogy fegyvereket és lőszert szállít Oroszországnak az Ukrajna ellen vívott háborúhoz.

    Reuben Brigety sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy szankciókkal sújtott vállalathoz kapcsolódó teherhajó, a Lady R titokban kikötött egy dél-afrikai haditengerészeti támaszponton Fokváros közelében.

    Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök közölte, hogy már Brigety bejelentése előtt vizsgálat indult az amerikai hírszerzési hatóságok együttműködésével annak feltárására, hogy mit keresett a Lady R a támaszponton. Az elnöki hivatal közleményében hangsúlyozta, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a hajó fegyvereket szállított. A hivatal bírálta a nagykövetet, amiért a nyilvánosság elé állt vádjaival.

    Brigety szerint a hajó fegyvereket és lőszert szállított. A nagykövet elmondta, az Egyesült Államok biztos abban, hogy mi volt a rakomány, és abban is, hogy a hadianyagot Oroszországba szállították. Mint mondta: ez megkérdőjelezi, hogy Dél-Afrika valóban semleges-e a konfliktusban.

    Fegyverek szállítása Oroszországnak rendkívüli súlyú dolog, és nem gondoljuk, hogy ez a probléma feloldható

    – tudatta a nagykövet.

  • Az ukrán erők megkezdték az ellentámadást előkészítő műveleteket – számolt be a CNN egy magas rangú amerikai katonai tisztviselőre és egy magas rangú nyugati tisztviselőre hivatkozva.

    „Ez magában foglalja az olyan célpontok, mint fegyverraktárak, parancsnoki központok, páncélos és tüzérségi rendszerek elleni támadásokat, hogy előkészítsék a csatateret az előrenyomuló erők számára. Ez egy szokásos taktika a nagyobb, közös hadműveletek előtt” – írta a kiadvány.

  • Kigyulladt a moszkvai Csernyisev gépgyár. Az üzemben MiG repülőgépek számára gyártanak motorokat – jelentette a helyi média.

    A tűz a vállalat egyik épületében, a Vesnyeva utcában tört ki hajnali négy óra körül.

    Egy második emeleti irodában mintegy 15 négyzetméteren személyes tárgyak és bútorok égtek, és a tűz miatt erős füst van helyiségben.

    A helyszínre érkező tűzoltók eloltották a tüzet és kórházba szállították a sérülteket.

  • Oroszország az ördöggel kötött alkut kínál Grúziának. És az ördöggel kötött alkuban, mint tudjuk, az ördög nyer – írta Oleh Nyikolenko ukrán elnöki szóvivő.

    Vlagyimir Putyin döntését, miszerint megszünteti az orosz vízumokat a grúz állampolgárok számára és visszaállítja a légi közlekedést, politikai kompenzációnak tekintjük azért, hogy a jelenlegi grúz kormány nem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni támadás és az európai integráció lassítása miatt 

    – tette hozzá.

    Meglátása szerint a Kreml anélkül kap engedményeket, hogy felelősséget vállalna a grúz népnek okozott bánatért. Mint arra emlékeztet, 2008-ban orosz repülőgépek már berepültek Grúziába, hogy civileket bombázzanak. „Most a grúzok európai jövőjének bombázását tervezik.”

    Oroszországot nem érdekli Grúzia előrehaladása az EU és a NATO felé, jóléte és fejlődése. Moszkva célja, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyek mellett a fejlődés lehetetlenné válik

    – vélekedik Nyikolenko, aki szerint az Oroszországhoz való közeledést várhatóan nem támogatják majd egyes grúz politikusok és a lakosság sem.

    Ebben az összefüggésben szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a grúzok iránt, akiknek jogos törekvése, hogy nemzetközileg elismert határaikon belül egy virágzó európai államot építsenek

    – írta az ukrán elnöki szóvivő, felszólítva a grúz kormányt arra, hogy „hangolja össze Oroszországgal kapcsolatos politikáját az EU politikájával, és tartózkodjon az olyan intézkedésektől, amelyek visszavetnék Grúzia további európai törekvéseit”.

  • Meg nem nevezett Kreml-források szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetőjének legutóbbi nyilatkozatai „egyre komolyabban zavarják a Kreml legfelsőbb vezetését” – írja az Institute for the Study of War.

    Az amerikai háborús kutatóintézet az orosz Meduza portál jelentését idézve megjegyezte, hogy források szerint „Prigozsin átlépte a határokat a Kremlben, így könnyen elidegenítheti támogatóit az orosz belső körön belül”.

  • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte, hogy Ukrajna ősz elején kapja meg az Abrams tankokat.

    Mindent megteszünk, hogy felgyorsítsuk a harckocsik szállítását. Előrejelzéseink szerint ez kora ősszel fog megtörténni

    – fogalmazott Austin az Ukrajinszka Pravda szerint.

    Hozzátette, hogy a harckocsik már a gyakorlóterepen vannak, hogy megkezdődhessen az ukránok kiképzése.

  • Az Egyesült Államok az ukrajnai gabonaexportra vonatkozó ENSZ-program meghosszabbítását sürgeti, és felszólítja Oroszországot, hogy továbbra is vegyen részt benne – közölte az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete csütörtökön.

    Linda Thomas-Greenfield egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: miután Oroszország nehezíti a szállításokat, számos hajó vesztegel a tengeren, és ez azt jelenti, hogy Oroszország fegyverként használja az élelmiszert.

    Az amerikai diplomata cáfolta Oroszországnak azt az állítását, hogy élelmiszer- és műtrágyaexportját szankciók sújtanák. Linda Thomas-Greenfield azt mondta: Oroszország a háború előtti mennyiséggel megegyező mennyiségű, illetve esetenként azt meghaladó gabonát és műtrágyát szállít a világ különböző országaiba.

    A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezést tavaly július 22-én írták alá Isztambulban. Ez lehetővé tette az ukrajnai gabona és műtrágya exportját három olyan kijelölt ukrán kikötőből, amelyek orosz tengeri blokád alatt álltak. Ezzel egy időben nyilatkozatot is aláírtak, amely egyebek között garantálta Oroszország számára, hogy folytathatja a gabona- és műtrágyaszállításokat, és azok mentesülnek a büntetőintézkedések alól.

    Az ENSZ-kezdeményezés hatályát március 18-án újabb 60 nappal meghosszabbították, vagyis a jövő hét közepén lejár, írja az MTI.

  • Az oroszok pánikolnak Ukrajna déli részén – közölte Natalija Humenyuk, a Dél hadműveleti csoport sajtószóvivője.

    „Nem tudják, hogy melyik irányból számíthatnak a legnagyobb erejű támadásra, ezért Zaporizzsja és Herszon irányába szóródnak szét” – jegyezte meg.

    Elmondása szerint a helyzet délen, különösen a Herszon régióban jelenleg meglehetősen feszült.

    „Az ellenség nagyon óvatosan próbál pozíciókat elfoglalni, érződik rajtuk a nyugtalanság” – tette hozzá Humenyuk.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan szombaton találkozik Ferenc pápával a Vatikánban – közölték diplomáciai források, értesült az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    A tervezett utazás, amelyet hivatalosan még nem jelentettek be, alig két héttel azután történik, hogy a pápa kijelentette, a Vatikán részt vesz egy békemisszióban, amely megpróbál véget vetni az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktusnak.

  • Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta, hogy a gyanú szerint az oroszok foszforlövedékekkel bombázzák Ukrajnát.

    Szerinte Oroszország fehér foszforos lőszert használ az Ukrajna elleni háborúban.

    Korábban az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara arról számolt be, hogy a megszállók foszforral lövik Bahmutot.

    A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint a foszfor több mint 800 fokos hőmérsékleten gyullad meg, és a tűz nagy területen, akár több száz négyzetkilométeren is terjedhet.

    Az ilyen fegyverek használata nagyon súlyos sérüléseket okozhat, vagy lassú, fájdalmas halálhoz vezethet.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére május 11-én az ukrán–magyar határszakaszon 5865 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5932 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A csütörtöki nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • A Kreml elismerte: nagyon nehéz helyzetben vannak
    • Videón, ahogy megadta magát egy orosz katona az ukránoknak, majdnem megölték a társai
    • Zelenszkij elismerte: eltitkolnak információkat a veszteségekről
    • Ritka videó érkezett a frontról, ilyen az ukrán „counter strike”
    • Kiderült, hogy néz ki az orosz tüzérség önjáró lövege működés közben

    Tartsanak velünk ezúttal is, számítunk megtisztelő figyelmükre.