Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar miniszterelnöke van Szlovákiának

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Már elhagyták a miniszterek a sajtótájékoztató helyszínét, ahol mindössze egy újságírói kérdésre válaszoltak.

    Ezzel mi is lezárjuk közvetítésünket, amelyet a legnagyobb felvidéki lappal, a ma7.sk-val közösen vezettünk.

    Az Index és a ma7 nevében is köszönjük, hogy velünk tartottak!

  • A mai napon Zuzana Caputová elnök hivatalosan is felkérte Ódor Lajost (Ľudovít Ódor) ügyvivő miniszterelnöknek, aki szimbolikusan át is vette az ország vezetését a leköszönő Eduard Hegertől.

    Szlovákia magyar származású miniszterelnöke a felkérése után öt pontban ki is emelte leendő hivatalnokkormánya főbb feladatait.

    • Béke – stabilitásra, toleranciára és párbeszédre van szüksége az országnak, közös ambíciója az új kormánynak, hogy ezek lehetőségét megteremtse.
    • Szakértelem – „Csodákat nem kínálunk, de mindent megteszünk az országért” – jelentette ki az új miniszterelnök.
    • Jövő – a kormány prioritása nemcsak az aktuális problémák megoldása, de Szlovákia jövőbeni sikerének megalapozása is.
    • Összefogás – „Különbözőek vagyunk, ezt tiszteletben tartjuk” – utalt Ódor arra, hogy az új kormány nem nyit meg érzékeny társadalmi és kulturális kérdéseket.
    • Szolgálat – Ódor azt ígérte, nem csak a népet, az államot is szolgálják majd azzal, hogy biztosítják működésének folytonosságát és a választások utáni átmenetet.

    Később sajtótájékoztatón megismételte kormányának ezen öt pillérét, majd a pódiumra felálltak kormányának tagjai, akik között további két magyar származású szakember is helyet kapott.

    Mint korábban írtuk, hivatalosan harminc napja van Ódornak, hogy a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanácsban elfogadtassa kormányát, ami elég nehéz feladatnak ígérkezik.

    Jelenleg nincs mögötte parlamenti többség, ugyanakkor Ódor a sajtótájékoztatón azt ígérte, mindegyik párttal együtt fog működni, még az őt Soros-ügynököző Robert Fico Smerjével is.

    Hogy végül a parlamenti pártok felé nyújtott békejobbját elfogadják-e, azt a következő hónapban tudjuk csak meg.

  • Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még múlt héten Bulgáriában reagált Ódor Lajos kinevezésére. Ekkor újságírói kérdésre a tárcavezető azt mondta, a magyar kormány készen áll az új szlovák kormánnyal való együttműködésre.

    Szijjártó emellett kiemelte: Magyarország számára Szlovákia fontos gazdasági partner, „a magyar és a szlovák gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz, a felvidéki magyarság pedig kapocsként köti össze a két ország sorsát”, emiatt pedig a magyar kormány érdeke, hogy Szlovákiában stabil kormány legyen, majd reményét fejezte ki, hogy ez meg is fog valósulni.

  • Ódor és a kormánytagok egy kivételével nem válaszoltak az újságírói kérdésekre. Mindössze az derült ki, hogy a kabinet tervez néhány fontos személycserét a választásokig hátralévő időszakban, de hogy pontosan hol és kiket válthatnak le, azt Ódor nem közölte.

  • Silvia Hroncová, az új kulturális miniszter arról beszélt: szeretné megoldani a közmédia állami finanszírozását. Mint ismert, az előző kormány az SaS kezdeményezésére átalakította az RTVS finanszírozását.

  • Ódor után kabinetének tagjai érkeznek a pódiumhoz, hogy saját tárcájuk céljairól beszéljenek. Az ország leendő védelmi minisztere, Martin Sklenár leszögezte: Szlovákia továbbra is elkötelezett támogatója lesz az ukrán védelmi erőfeszítéseknek.

    Igazságos békét akarunk Ukrajna számára. Olyan békét, amely megbünteti a felelősöket és kárpótolja az áldozatokat

    – jelentette ki.

  • Az Ódor-kormány első sajtótájékoztatóján a frissen kinevezett miniszterelnök elmondta, milyen elvek mentén fognak kormányozni, és mik a programjuk prioritásai. 

    A legfontosabb, rövidtávú feladatának a szeptemberi választások megfelelő levezénylését tekinti. Úgy fogalmazott, "nem szabad", hogy azok tisztaságát bárki megkérdőjelezhesse. Hosszútávú prioritásként a tehetséges fiatalok itthon tartását, az uniós források hatékony felhasználását és a rászorulók megsegítését jelölte meg.

    A jövő, vagyis az ország versenyképessége a harmadik érték, amit szem előtt fognak tartani. Negyedik alapelvként az összefogás fontosságáról beszélt. Nemcsak világítani és fűteni fognak, hanem új témákat is hoznak majd, de annak érdekében, hogy minél nagyobb egységesítő erőt képviseljenek, nem fognak kulturális és etikai kérdéseket megnyitni. Végül az ország szolgálatát emelte ki. Ódor azt ígérte, lépéseiről egyeztetni fog a politikai pártokkal.

    Ódor után a tárcavezető mondják el röviden célkitűzéseiket.

  • Közösségi oldalán kommentálta Ódor Lajos mai kinevezését Mózes Szabolcs, a Szövetség nevű szlovákiai magyar párt alelnöke.

    Facebookon közzétett bejegyzését úgy kezdi, hogy annak ellenére, hogy nem választások útján és csak átmeneti időre kapja meg a kormányrudat Ódor, „ez egy rendkívüli esemény. Jelentős mérföldkő társadalmunk életében”.

    Mózes reményét fejezi ki, hogy Ódornak sikerül csökkentenie a parlamenti pártok okozta káoszt, emellett kijelentette:

    Kinevezése azt üzeni közösségünknek, hogy magyarként, magyar iskolából érkezve is lehet valaki az ország vezetője. Megbízatása azt jelzi a szlovákoknak, hogy egy magyar emberre is rá lehet bízni Szlovákia irányítását.

    Bejegyzését azzal a gondolattal zárja, hogy szerinte elszomorító, hogy sokan kétségbe vonják Ódor magyarságát, és kicsit odaszúrt a széthúzó szlovákiai magyar politikusoknak. 

    Mint írja, ma már kevesebb mint félmillió szlovákiai magyar van, ezért nekik össze kellene fogniuk.

    Ha ostoba módon saját magunkat fogjuk leszalámizni, magyarságversenyben káderezni, és még azt se tudjuk értékelni, ha egy magyart neveznek ki kormányfőnek, akkor régen megértünk a pusztulásra, s majd az utolsó kapcsolja le a villanyt…

    – zárta bejegyzését Mózes. 

    Korábban a szlovákiai magyar pártok közötti versengésről bővebben ebben a cikkünkben írtunk, míg a legfrissebb eseményt, miszerint a korábban három szlovákiai magyar pártból létrejövő Szövetség akár szakadhat is, bővebben itt jártuk körbe.

  • Heger után Ódor szólalt fel. Beszéde elején kiemelte, korábban sosem foglalkozott tisztán politikával, így nem hord „fekete-fehér” szemüveget. Pontosan látja, a leköszönő kormány mennyi mindent tett az országért.

    Folytatni fogjuk mindazt, ami jó volt!

    de emellett új témákat, új feladatokat is felvállalnak majd az ország érdekében – jelentette ki.

    Nagy előnyünk lehet, hogy nem kell élő adásban veszekednünk, koncentrálhatunk arra, amire Szlovákiának igazán szüksége van – véli Ódor.

    Ódor zárásul megköszönte a Heger-kormány eddigi munkáját és a kormányfőnek személyesen azt, hogy „nyitottan és konstruktívan” állt az átmenet levezényléséhez.

    Az újságíróknak nem volt lehetőségük kérdezni.

  • Kamerák elé állt Eduard Heger leköszönő és Ódor Lajos frissen kinevezett miniszterelnök.

    Eduard Heger a sajtótájékoztatót egy visszatekintéssel kezdte. Saját kormánya munkájáról azt mondta, rendkívül turbulens, nehéz időkben vették át az ország kormányzását. Ezek a nehéz idők mindmáig nem értek véget.

    Az új kormánynak is egy kritikus időszakban kell helytállnia

    – fogalmazott. A leköszönő kormányfő minden korábbi kormánytagnak megköszönte az elmúlt három év munkáját, kiemelve, számos fontos reformot hajtottak együtt végre.

    Ódorról szólva elmondta, tanult és tájékozott ember veszi át az ország irányítását, aki alkalmas arra, hogy átvegye a stafétát.

    Az új kormánynak sok erőt kívánt az előttük álló munkához, kellő akaratot az ország irányításához.

  • Miközben a frissen felkért miniszterelnök a Kormányhivatalban elődjével, Eduard Hegerrel találkozik, hogy szimbolikusan is megtörténjen a kormányrúd átadása, a pártok is elkezdtek reagálni Ódor Lajos kinevezésére.

    A Progesszív Szlovákia, amely a 2020-as választáson nem jutott parlamentbe, és jelenleg csak egy másik párt listáján mandátumot szerző képviselője van a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanácsban, közleményben bejelentette: ők meg fogják szavazni Ódor kormányát – tudósít róla a Napunk.

    Rajtuk kívül eddig a 20 tagú frakcióval rendelkező, Richard Sulík vezette libertariánus SaS jelentette be, hogy szintén bizalmat szavaz majd a szakértői kormánynak, így már 21 képviselő támogatja a kormányt.

    Ugyanakkor ez még mindig elég távoli a 76 fős többségtől, márpedig ha Ódorék szeptember 30-ig kormányozni akarnak, a parlamentnek bizalmat kell szavaznia nekik.

    Mint lentebb megjegyeztük, a sorosozó Robert Fico Smerje nem fog bizalmat szavazni neki, ahogy vélhetően a Smer-szakadárokból álló, Peter Pellegrini vezette Hlas-SD sem.

    Jelenleg Ódoréknak harminc napjuk van, hogy megteremtsék maguk mögött a parlamenti többséget. Ha ez nem jön össze, akkor Zuzana Caputová államfő új személyt kér fel kormányalakításra.

  • Az államfő után Ódor Lajos megköszönte a belé vetett bizalmat, és arról biztosította az ország közvéleményét, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy az országot, a rendelkezésre álló rövid idő alatt is előre vigyék.

    Ódor öt fontos pillért emelt ki beszédében.

    Ezek pedig a következők:

    BÉKE: Stabilitásra, toleranciára és párbeszédre van szüksége az országnak, közös ambíciója az új kormánynak, hogy ezek lehetőségét megteremtse.

    SZAKÉRTELEM: „Csodákat nem kínálunk, de mindent megteszünk az országért” – jelentette ki az új miniszterelnök.

    JÖVŐ: A kormány prioritása nemcsak az aktuális problémák megoldása, de Szlovákia jövőbeni sikerének megalapozása is.

    ÖSSZEFOGÁS: „Különbözőek vagyunk, ezt tiszteletben tartjuk” – utalt Ódor arra, hogy az új kormány nem nyit meg érzékeny társadalmi és kulturális kérdéseket.

    SZOLGÁLAT: Ódor azt ígérte, nem csak a népet, az államot is szolgálják majd azzal, hogy biztosítják működésének folytonosságát és a választások utáni átmenetet.

    Ódor rövid beszédét követően véget is ért a beiktatási ceremónia. Délután nemzetközi sajtótájékoztatót tart az új szlovák kormányfő.

  •  

    Az új kormányhoz intézve szavait az államfő már úgy fogalmazott, a lehető legjobb és leginkább pragmatikus intézkedéseket várja. A kormány összetételével kapcsolatban megjegyezte, egy tarka és színes, az ország értékeit jelképező kabinet állt ma össze. Jó példával kell szolgálniuk, hogy a közszolgálat az ország érdekeinek szolgálatát jelenti – jegyezte meg.

     Más vélemények tiszteletét, emberséget és nyílt kommunikációt várok az új kormánytól

    – hangsúlyozta az államfő, kiemelve, egyetlen miniszter sem indul majd a szeptemberi választásokon. Ez garantálja a megfelelő szakmaiságot és azt, hogy csak a legfontosabbra, az ország és lakossága érdekeire fókuszálnak majd.

    Caputová zárásul sok sikert kívánt az új kormánynak, mondván, az az egész ország sikerét jelentené.

  • A kormány kinevezése után Zuzana Caputová államfő gratulált az új kormány tagjainak. Az elnök asszony szerint a haza iránt érzett felelősség hozta ma ide az új kormány tagjait. Nehéz dolguk lesz, hiszen „akkor jutnak szóhoz, amikor már nem maradt más alkotmányos lehetőség”. A Heger-kormány miniszterei is legjobb szándékkal álltak munkába, de nem sikerült az országot jobb irányba fordítaniuk.

  • Az alábbi videón megnézhető az államfői megbízás, illetve ahogyan az Ódor-kormány miniszterei aláírják megbízólevelüket. 

  • Zuzana Caputová 11 óra után nem sokkal hivatalosan is megbízta Ódor Lajost az új szlovák kormány megalakításával. Mivel az új kormány névsora már a hét végén tudható volt, ezért az államfői aktus után az Ódor-kormány miniszterei is megbízást kaptak.


    A szakértői kabinetben két magyar miniszter is lesz, a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter Balík Péter, a pénzügyminiszteri poszt Horváth Mihályé lesz.

    A Grassalkovich-palotába újságírókat nem, csak tévéseket és fotósokat engedtek be. Nemzetközi sajtótájékoztató kora délután várható.
  • Érdekes fun fact: amennyiben a Szlovák Nemzeti Tanács megszavazza Ódor Lajos kabinetét, akkor Ódor mellett két másik magyar származású tagja is lesz a kormánynak: a pénzügyminiszteri posztra szánt Horváth Mihály, illetve a vidékfejlesztésért és informatizációért felelős miniszter Péter Balík.

    Ezzel összesen három magyar származású tagja lehet a kormánynak, míg a parlamentben csak egy magyar képviselő foglal helyet, az OĽaNO-s Grendel Gábor személyében.

    Ennek oka, hogy a 2020-as választásokon két szlovákiai magyar lista is indult: a Most–Híd mellett az MKP, az Összefogás Mozgalom és a Magyar Fórum alkotta választási szövetség, azonban egyik lista sem ugrotta meg a bejutási küszöböt, így a szlovák történelemben először fordult elő, hogy a Szlovák Nemzeti Tanácsban nem szerepel szlovákiai magyar párt.

    Grendel mellett egyébként sokáig az  OĽaNO frakcióját erősítette a nemrég Szövetségbe igazoló Gyimesi György, illetve Cseh Péter is. Azonban ők ketten csak pótképviselői mandátummal rendelkeztek, és mivel a most távozó kormányból Jaroslav Nad egykori honvédelmi miniszter és Andrej Stancik külügyi államtitkár is visszatér képviselőként a parlamentbe, így Gyimesi és Cseh is elvesztette mandátumát. 

    A szlovákiai magyar pártok helyzetéről és a köztük lévő vitákról korábban itt írtunk bővebben.

  • Annak ellenére, hogy hivatalosan még nem kérte fel kormányalakításra Ódor Lajost Zuzana Caputová elnök, Robert Fico, a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer vezetője már egyszer beszólt Szlovákia leendő miniszterelnökének és az őt felkérő államfőnek.

    Fico leginkább azt vetette az elnök fejére, hogy vele nem egyeztetett a hivatalnokkormány összetételéről,

    emiatt a Smer – csakúgy, mint jelenleg az összes parlamenti párt – nem fogja támogatni Ódor kormányát.

    Emellett Fico azzal is megvádolta a 2019-es elnökválasztáson a liberális Progresszív Szlovákia által jelölt Caputovát, hogy amerikai ügynök, és az elnök Ódor kinevezésével szerinte egy Soros György által irányított kormányt akar kinevezni – Fico ezen érvét arra alapozza, hogy Ódor korábban óraadó volt a magyar származású milliárdos által alapított CEU egyetemén.

    Ódor – akit egyébként még épp Robert Fico miniszterelnöksége idején a liberális szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd jelölte a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjára – Fico Soros-ügynöközésére csak annyit reagált:

    Köszönöm Robert Ficónak, hogy a kormánya jelölt engem a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjára.

    Fico kijelentése miatt egyébként Caputová jogi lépéseket fog tenni.

  • Ódor Lajost május 15-én bízzák meg a kormányalakítással, ezt követően az új miniszterelnöknek legfeljebb harminc napja lesz arra, hogy a szlovák törvényhozástól programja és kormánya elfogadását kérje. E maximálisan harmincnapos interregnum során az Ódor-kormány teljes hatáskörben működhet (igaz, parlamenti ülés már csak egy lesz), a törvényhozás bizalmának birtokában akár egészen a szeptemberi előrehozott választásokig.

    EHHEZ AZ KELL, HOGY A BIZALMI SZAVAZÁSON a 150 képviselőből LEGALÁBB 76 TÁMOGASSA AZ ÚJ KORMÁNYT ÉS PROGRAMJÁT.

    Amennyiben a parlament nem szavaz bizalmat Ódor kabinetjének, márpedig a jelek szerint ez történik majd, az államfőnek vissza kell hívnia a kormányfőt, majd újra kineveznie, hogy a kormány megbízotti státuszban működhessen tovább az előrehozott választásokig.

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ódorék tulajdonképpen ott folytatják majd, ahol Heger és társai abbahagyták. Ugyanúgy megbízotti státuszban működnek tovább, hiszen várhatóan a törvényhozás nem szavazza meg a programjukat.

  • A héten az is napvilágot látott, milyen miniszterekkel együtt vághat neki Ódor a választásokig előttünk álló néhány hónapnak.

    Lívia Vašáková, uniós források felhasználásért felelős miniszterelnök-helyettes:

    Vašáková korábban is a kormányhivatal alkalmazásában állt. Ő irányította az EU-s felújítási alap pénzeit felügyelő részleget a kormányhivatalban. Ezt megelőzően a pénzügyminisztériumnál dolgozott. Két nappal ezelőtt még azt nyilatkozta, nem tudja megerősíteni, hogy ő lenne a következő miniszterelnök-helyettes.

    Horváth Mihály, pénzügyminiszter:

    A magyar származású bankszakember Ódor Lajos közvetlen kollégája volt a Szlovák Nemzeti Banknál, amelynek vezető elemzője és közgazdásza volt.

    Ivan Šimko, belügyminiszter:

    A legismertebb név a csapatban. Šimko a KDH egyik alapítója, az első Dzurinda-kormányban egy évig belügyminiszter volt, a másodikban, szintén hasonló időtartamban, védelmi miniszter. Többször próbálkozott saját politikai pártot alapítani, ezek a kísérletek rendre kudarccal végződtek.

    Martin Sklenár, védelmi miniszter:

    Sklenár szintén szakmabeli, jelenleg is a védelmi tárca alkalmazásában áll, ő irányítja a védelempolitikai főosztályt. Hivatali pletykák szerint Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter egyik bizalmasáról van szó.

    Miroslav Wlachovský, külügyminiszter:

    Karrierdiplomata, 1998-ban kezdett a külügynél. Korábbi dán és egyesült királysági nagykövet. Néhány hónapig Eduard Heger kormányfő külpolitikai tanácsadójaként szolgált.

    Peter Dovhun, gazdasági miniszter:

    Dovhun a villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető vállalat elnöki pozícióját hagyta ott a miniszteri bársonyszékért. Korábban dolgozott marketingmenedzserként, több nagyvállalat igazgatótanácsának tagja volt, néhány évig pedig a pénzügyi tárcának adott tanácsokat IT-s területeken.

    Jozef Bíreš, mezőgazdasági miniszter:

    A Besztercebányáról származó Bíreš állatorvosként végzett Kassán. Tudományos pályája nagy részén juhok betegségeivel foglalkozott, később a Kassán működő Állatorvostudományi Kutatóintézetet vezette. Kinevezése előtt a Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatalának vezetője volt.

    Peter Balík, vidékfejlesztésért és informatizációért felelős miniszter:

    Az életrajza szerint magyarul is jól beszélő Balík komoly államigazgatási tapasztalattal rendelkezik. Éveket töltött a pénzügyi és a gazdasági tárcánál, dolgozott Szlovákia washingtoni nagykövetségén, az Európai Fejlesztési Banknál, legutóbb pedig az immár általa irányított tárca innovációs és stratégiai befektetésekkel foglalkozó főosztályának vezetője volt.

    Pavol Lančarič, közlekedési miniszter:

    Az Orange felügyelőbizottságának korábbi elnöke, tíz évig a vállalat vezérigazgatója. Államigazgatási tapasztalata nincs, Szlovákia önállósodását követően néhány hónapig a monopóliumellenes hivatalnál dolgozott.

    Michal Palkovič, egészségügyi miniszter:

    A Vladimír Lengvarský távozása után egészségügyi miniszterré is avanzsált Eduard Heger Palkovičot nevezte ki államtitkárrá és bízta meg a tárca mindennapi irányításával.

    Daniel Bútora, oktatási miniszter:

    Könyvtár szakon végzett Pozsonyban, nemzetközi tanulmányokra járt Prágában, 1989-ben a bársonyos forradalom egyik diákmozgalmára. Az ötgyermekes családapa dolgozott a Szabad Európánál, majd a szlovák leágazás vezetője lett. Évek óta iskolai intézményvezetőknek szóló képzéseket szervez.

    Silvia Hroncová, kulturális miniszter:

    Színházi szakember, a kétezres években a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója volt, majd a cseh állami operáé. Hroncová régóta együttműködik a kulturális tárcával, részt vett a szlovák EU-csatlakozás során kidolgozott kulturális stratégia megalkotásában. Az év elején arról cikkeztek, ő lehet a Szlovák Nemzeti Színház következő igazgatója.

    Jana Dubovcová, igazságügyi miniszter:

    Jogász, jogvédő, a szlovák állam korábbi ombudsmanja, 2010 és 2012 között parlamenti képviselő.

    Milan Chrenko, környezetvédelmi miniszter:

    Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnél dolgozó, klímaváltozással és légszennyezéssel foglalkozó szakember 2016 és 2020 között a szaktárca környezetpolitikai főosztályának vezetője volt.

    Soňa Gaborčáková, munkaügyi miniszter:

    Gaborčáková 2016-ban az OĽaNO listáján szerzett parlamenti mandátumot, 2019-ben belépett a KDH-ba. A tárcánál 2020 márciusa óta dolgozik államtitkárként.

  • A mai nap nem csak Ódor Lajos származása miatt történelmi, hanem amiatt, mert a modern kori Szlovákiában ez lesz az első úgynevezett hivatalnokkormány. 

    Mint lentebb kifejtettük, erre azért került sor, mert a tavaly decemberben megbuktatott Eduard Heger vezette kormány csak ügyvivőként folytatta a kormányzást, parlamenti többség hiányában pedig nagyjából semmit sem tudtak elfogadni – sokszor a parlament eleve döntésképtelen volt, mert a képviselők még a napirendet sem szavazták meg.

    Az ügyvivői Heger-kormány így eleve működésképtelen volt, miközben problémák vannak bőven északi szomszédunknál: az infláció ugyan már alacsonyabb szinten van, de az átlagembernek még továbbra is problémát okoz,

    emellett a parlamenti munka is már inkább egy reality show-nak tűnt, mintsem komoly politikai cselekvésnek.

    Ez pedig a jövőre valószínűleg újrázásra készülő Zuzana Caputova elnöknek sem volt vállalható. A szlovák sajtó már január óta találgatja, mikor mentheti fel Hegert posztjából és nevez ki szakértői kormányt.

    E döntés meghozatalára maga a kormány segítette az elnököt: miután rövid időn belül három miniszter is bejelentette lemondását, azonban a szlovák alkotmány értelmében az ő helyükre nem nevezhetnek ki senkit, ezért végül Eduard Heger is úgy látta jobbnak, ha távozik.

    Caputova hivatalosan május 7-én kérte fel a szlovák jegybank alelnökét, Ódor Lajost (Ľudovít Ódor), hogy vállalja az ügyvivői miniszterelnöki pozíciót a szeptember 30-i előrehozott választások utáni kormányalakításig – ehhez persze a beiktatása után 30 napon belül a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanács többségének is el kell fogadnia kormányának névsorát és programját.

  • A szlovák politika az elmúlt három évben elég fordulatos volt: a 2020-as választáson az Igor Matovic vezette centrista-populista OĽaNO szerezte meg a letöbb mandátumot, és a 2012-es Radicova-kormányhoz hasonlóan három éve is egy alapvetően Robert Fico-ellenes kabinetet állított össze összesen négy pártból.

    A koalíció, ami az OĽaNO-n kívül a libertariánus SaS-ből, a jobboldali-populista Sme rodinából (Család vagyunk) és az egykori államfő, Andrej Kiska által alapított jobbközép-liberális Za ľudíból (Az emberekért) állt, azonban Matovic hektikus politikai kommunikációja, és gyakran ad hoc politikai döntéshozatala miatt sosem működött:

    Matovic államfőként mindig a második legnagyobb kormánypárt, az SaS pártelnökével – egyben gazdasági miniszter –, Richard Sulíkkal folytatott harcokat

    – hol a sajtóban, hol a közösségi oldalán, hol pedig személyesen. Sulíkkal annyira elmérgesedett a viszonya, hogy Matovic két kormányválságot is okozott: az elsőt 2021 márciusában amiatt, mert a többi kormánypártot és minisztert megkerülve szerzett az orosz Szputnyik V-vakcinából, ami után Sulík és az SaS-es miniszterek ki is léptek a kormányból.

    A kormányválságot úgy oldották meg, hogy Matovic lemondott miniszterelnöki pozíciójáról, és az addigi pénzügyminiszter Eduard Heger vette át a helyét, amiért cserébe az SaS-es miniszterek visszatértek a kormányból, míg ő megörökölte Heger korábbi pozícióját.

    Azonban ettől Matovic és Sulík kapcsolata nem lett jobb, sőt, 2022 őszén egy kormányválság után az SaS ezúttal tényleg kilépett a kormányból.

    Így a háromtagúra csökkent kormánykoalíciónak odalett a többsége a Szlovák Nemzeti Tanácsban is – a fontosabb törvények vagy a neonáci Marian Kotleba-féle Mi Szlovákiánkból kilépő politikusok szavazataival vagy az SaS külső támogatásával mentek át a parlamenten.

    Ugyanakkor az SaS türelme Matovic és a kormány irányába elfogyott, a 2023-as költségvetést csak abban az esetben lett volna hajlandó a párt megszavazni, ha Matovic lemond. Ez nem történt meg, ezért végül bizalmatlansági indítvánnyal sodorták el a Heger-kormányt.

    A kormányból Matovic ezután távozott, ám ügyvivő kormányként a többiek maradtak, azonban az időközben az OĽaNO-ból kilépő és új pártot alapító Heger körül elfogyott a levegő: először az egészségügyi miniszter, majd a mezőgazdasági miniszter is lemondott, ám a kegyelemdöfést a külügyminiszter távozása jelentette.

    Mivel az ügyvivő kormánytagok helyére új személyt nem lehet kinevezni, így a tárcákat más minisztereknek kellett volna átvenniük, ám Heger május 7-én szintén felmentését kérte, utat nyitva ezzel egy szakértői kormány előtt.

  • Ódor Lajos (Ľudovít Ódor) 1976-ban született Révkomáromban. A szlovákiai Pénzügypolitikai Intézet volt igazgatója, a Költségvetési Felelősség Tanácsának volt tagja. Több gazdasági témájú ismeretterjesztő könyv szerzője, 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. A pozícióra az akkori kormánypárt, a Most-Híd jelölte.

    Ódor a szlovákok és magyarok többsége számára ismeretlen, de gazdasági körökben az egyik legtehetségesebb tisztviselőnek és szakértőnek tartják. Közigazgatási munkája kezdetétől az elemzésre, az adatokra és a tényekre helyezte a hangsúlyt. Az ambíciója az volt, hogy érdemi vitát vigyen a kulcsfontosságú területekre, az oktatástól a nyugdíjrendszer fenntarthatóságán át a felzárkózás felé tett lépésekig.

    A szakember kidolgozója az egykulcsos adónak, részt vett a nyugdíjreformban, az euró bevezetésében, a költségvetési szabályok megalkotásában. Ódor azt állítja, hogy egyik közgazdaságtani irányvonalnak sem híve.

    Ódor karrierjéről, személyiségéről és politikai nézetéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Hogy ne maradjon le semmiről, összeszedtük, hogy pontosan hogyan is fog kinézni a mai nap!

    • Zuzana Caputova államfő 11 órakor fogja hivatalosan is kinevezni ügyvivő miniszterelnöknek Ódor Lajost, aki ezután a szlovák kormánynak otthont adó Kormányhivatalba távozik.
    • Itt délben találkozik elődjével, Eduard Hegerrel, aki köszöntés után szimbolikusan is átadja a kormányrudat Ódornak.
    • Ódor először 12 óra 20 perckor áll a kamerák elé: Hegerrel közösen nyilatkoznak, majd 12 óra 40 perckor a hivatalosan általa, valójában Caputovával közösen kiválasztott minisztertársaival fotózkodik.
    • 13 órakor a sajtó részére nem nyilvános eseményen tárgyalni fog kormányának tagjaival,
    • majd 13 óra 30 perckor megtartja első sajtótájékoztatóját, mint Szlovákia miniszterelnöke.

    De ha tényleg nem akar lemaradni, akkor kövesse a ma7.sk-val való közös közvetítésünket!

  • Szép jó napot kívánunk, kedves Index-olvasók!

    Történelmi napra virradt ma Szlovákia, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy északi szomszédunknál magyar származású miniszterelnök veszi át a kormányrudat – még akkor is, ha mindössze ügyvivő kormányfőként a szeptember 30-i előrehozott választásokig.

    De történelmi nap ez az Index számára is, hiszen először fordul elő, hogy a legnagyobb magyarországi magyar nyelvű lap és a legnagyobb felvidéki lap közösen dolgozik. 

    Kövesse velünk élőben az Indexen az eseményeket, amit a ma7.sk, a legnagyobb felvidéki magyar nyelvű portállal együttműködésben készítünk!