Kifakadt az orosz külügyminiszter, szerinte ez elfogadhatatlan eszkaláció

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.05.28. 06:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szoledár körzetében hét egykori fogoly a fegyvereikkel együtt megszökött a katonai egységükből. Közülük hármat a luhanszki régióban vettek őrizetbe – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A beszámoló szerint a katonákat egy kávézóban fogták el ittas állapotban, akik az egyik társukat korábban lelőtték, mert meg akarta adni magát.

    Később az orosz hatóságok két másik szökevényt vettek őrizetbe, egyet pedig még mindig keresnek.

  • Az orosz erők május 27-én megtámadták a donyecki területen található Avdiivkát és Bahmutot, de visszaverték őket anélkül, hogy teret nyertek volna – közölte az ukrán vezérkar.

    Az orosz erők rakétavetőkkel 30 alkalommal lőtték az ukrán állásokat és civil településeket, és 10 légicsapást hajtottak végre – közölte a vezérkar. 

    A jelentés szerint az ukrán fegyveres erők 13 támadást vertek vissza a donyecki és luhanszki régióban – számolt be a The Kyiv Independent.

  • „A nyugati országok napról napra jobban belekeverednek az ukrajnai konfliktusba” –jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    Nehéz megmondani, hol a határ. Ennek a határnak az lenne a feladata, hogy a józan ész útjára terelje a Nyugatot, de sajnos ez nem következik be. Nyilvánvaló, hogy napról napra nő a Nyugat országainak közvetlen és közvetett belesodródása ebbe a konfliktusba

    – mondta Peszkov TASZSZ szerint arra a kérdésre, hogy hol van az eszkaláció határa. A Kreml szóvivője szerint a nyugati fegyverszállítások csak elnyújtják a háborút, és nem változtatnak a konfliktus kimenetelén.

    „Oroszország folytatja a különleges katonai műveletet, és Oroszország így vagy úgy, de eléri a kitűzött célokat” – tette hozzá a szóvivő. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    • Videón az oroszok legmodernebb tankjának elpusztítása,
    • Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok meg akarnak támadni egy atomerőművet,
    • Dróntámadás történt egy orosz olajvezetéknél,
    • Mindkét fél közölte, milyen feltételek mellet hajlandó tárgyalni a békéről,
    • A republikánusok már nagy hatótávolságú rakétákat küldenének Ukrajnának.

    Tartsanak velünk ezúttal is!