új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli összefoglalója szerint erőik szombaton összesen tizennyolc olyan tüzérségi csapást mértek azokra a területekre, ahol az orosz hadsereg személyzetei találhatók – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A jelentés arról is beszámol, hogy az egyik támadásban sikerült megsemmisíteni az orosz erők egyik légvédelmi rakétarendszerét.

    Mindemellett egy Strela légvédelmi rakétarendszert, három személyzeti és katonai felszerelési területet, tizenkét löveget, valamint két elektronikus hadviselési állomást is eltaláltak az ukránok állításuk szerint.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon szombaton 7284 személy lépett be Magyarország területére, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 6600-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 82 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. június 24-én nem érkeztek Budapestre vonattal.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök segítségével fogja rendezni Oroszország a Wagner-csoport lázadását. Az ISW megjegyzi, hogy vélhetően a belorusz elnök kihasználhatja ezt a lehetőséget, és megakadályozhatja, hogy Vlagyimir Putyin belorusz erőket vessen be Ukrajnába.

    Az elemzők rámutattak, Lukasenka beleegyezett abba, hogy Prigozsin Belaruszba menjen anélkül, hogy Oroszországban büntetőeljárás induljon ellene. 

    A szakértők szerint a Lukasenka közvetítésével született megállapodás a Wagner-csoport végét jelentheti – legalábbis jelenlegi formáját illetően biztosan –, bár a csoport egyes részei továbbra is fennmaradhatnak az orosz védelmi minisztérium égisze alatt.

  • Összesen 12 halálos áldozata volt az orosz légierőben a Wagner-csoport fegyveres lázadásának – közölte egy, az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló Telegram-csatorna.

    A Wagner-csoport korábban arról számolt be, hogy több helikoptert is lelőttek, miközben Moszkva felé vonultak. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A szombati percről percre cikkünkben a Wagner-csoport oroszországi fegyveres lázadásának részleteit ismertettük. Arról, hogy a zendülésnek mi lett a vége, itt írtunk részletesen.

    Tartsanak velünk ezúttal is!