Meghalt egy fiatal a franciaországi demonstrációkban, vizsgálják az esetet

2023.07.05. 14:29

Franciaországban az előző héten kezdődtek gyújtogatásba és fosztogatásba átmenő demonstrációk, azt követően, hogy egy 17 éves fiatalt lelőtt egy rendőr, miközben az el akarta ütni őt. A tüntetések már más országokba, Belgiumba és Svájcba is átterjedtek.

A Reuters nemrég arról számolt be, hogy az ügyészek megkezdték az eset kivizsgálását. Az eddigi adatok szerint egy 27 éves férfit egy úgynevezett flash-ball lövedék találhatott el a mellkasán szombat éjjel, amikor fosztogatás, gyújtogatás zajlott a városban.

Ezt az eszközt francia rohamrendőrök használják (a világon szinte egyedüliként, ugyanis az eszközt sokan túl veszélyesnek tartják tömegoszlatásra, és több halálesetet, valamint súlyos sérüléseket okozott az utóbbi években).

Az ügyészek egyelőre nem közölték, hogy kié volt a fegyver vagy ki lőtte ki a gyilkos lövedéket. Azt viszont igen, hogy a férfi halálához a mellkasi találat, és az azt követő szívroham vezethetett. Abban egyelőre nem biztosak, hogy a férfi maga is részt vett-e a demonstrációkban, és abban sem, hogy pontosan hol lőtték le. 

Mindeközben vasárnap eltemették azt a 17 éves fiatalt, aki miatt a demonstrációk elkezdődtek. Az utóbbi napokban a helyzet valamelyest enyhült az országban.