Pokoli felvételek Franciaországból, újabb szintre léptek az erőszakos zavargások

2023-06-29T222742Z 589819976 RC2AT1AMSZTQ RTRMADP 3 FRANCE-SECUR
2023.06.30. 10:16
Csütörtök éjjel is folytatódtak az erőszakos demonstrációk Franciaországban, ahol egy 17 éves fiatal lelövése miatt kezdődtek zavargások. A Reuters szerint a mostani volt a legdurvább éjszaka: több száz embert vettek őrizetbe a rendőrök. A francia elnök válságtanácsot hívott össze.

A demonstráció még kedd éjjel kezdődött, és Párizs már akkor lángba borult, majd szerda éjjel is folytatódtak a zavargások. Mindennek az előzménye az volt, hogy egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt, aki el akarta ütni őt egy autóval.

A zavargások folytatódtak a harmadik éjjelen, csütörtökön is. Az MTI szerint Párizs külvárosaiban és más francia városokban is demonstrációkra került sor. Az erőszakos tüntetők megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban.

Ennek ellenére több videón is az látható, hogy rongálásokra, gyújtogatásokra került sor.

A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte, csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek.

Lángok és fosztogatás 

A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek. Nanterre-ben hatezer ember részvételével gyászmenetet is tartottak, amely végeztével összecsapások törtek ki a felvonulók és a rendőrök között. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket, akik 19 embert őrizetbe vettek.

Egy videó tanúsága szerint a szintén Párizs-közeli Auberviliers-ben egy buszmegálló ki is gyulladt. A Reuters szerint ezen a helyszínen 12 busz vált a lángok martalékává.

Egy másik felvételen az látható, hogy egy demonstráló kocsival nekihajtott egy Lidl üzletnek, és betörte a bejáratot, ami után a tüntetők elkezdték kifosztani a boltot.

A Reuters úgy tudja, hogy egy párizsi bevásárlóközpontban, a Chatelet Les Halles-ban egy Nike cipőboltba is betörtek a demonstrálók, valamint a Rue de Rivoli bevásárlóutcán is betörték több üzlet ablakát.

Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Ott 14 embert vettek őrizetbe. Állítólag arra is volt példa, hogy a tüntetők nemcsak összeverekedtek a rendőrökkel, hanem még a rendőrautót is kifosztották, és fegyverekhez, lőszerhez juthattak hozzá: 

Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ben egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, ennek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát. Lille-ben állítólag még hajnali öt órakor is tartottak a zavargások.

Több száz ember őrizetben, Macron válságtanácsot hívott össze

A Reuters szerint a mostani volt a legdurvább éjszaka az eddigi három közül. Mint írták, a rendőrség péntek délelőtti adatai szerint Franciaország-szerte legkevesebb 667 embert vettek őrizetbe csütörtök éjjel (közülük 307-et a fővárosban). A rendőrség azt is közölte, 249 rendőr megsérült az összecsapásokban. 

„Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie” – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.

Mindeközben Emmanuel Macron francia elnök – a zavarágások kezdete óta már második alkalommal – válságtanácsot hívott össze.

Az államfő délelőtt 11 órára hívta össze az ülést, ami a Reuters szerint azt is jelenti, hogy valószínűleg megszakítja részvételét az Európai Tanács brüsszeli ülésén.

Mindeközben már nemcsak Franciaországban tombolnak az erőszakos tüntetők,  Belgiumban is zavargások törtek ki.

(Borítókép: Gonzalo Fuentes / Reuters)