Az ukrán hadsereg főparancsnoka elismerte, hogy orosz területen is hajtottak végre támadásokat

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.07.15. 08:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mint arról korábban beszámoltunk, az egyik Ukrajnában szolgáló orosz tábornok azt állítja, hogy kirúgták, miután azzal vádolta a legfelsőbb katonai vezetést, hogy elárulta a háborúban harcoló orosz katonákat.

    Ivan Popov az 58. hadsereg parancsnoka volt, amely a déli, zaporizzsjai területen harcolt. Hangüzenetében a férfi azt mondta, hogy kérdéseket intézett az orosz védelmi minisztériumhoz a magas emberveszteség és a tüzérségi támogatás hiánya miatt.

    A brit védelmi minisztérium szerint a kiszivárgott videóban elhangzott megjegyzések arra hívják fel a figyelmet, hogy „sok tiszt valószínűleg komoly elégedetlenséget táplál a magas rangú katonai vezetéssel szemben”.

    „A panaszok nagyrészt megegyeznek azokkal, amelyeket Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója tett az általa kirobbantott fegyveres lázadás előtt” - áll a közleményben, írja a Sky News.

  • Az orosz hadsereg fő erőit Kupjanszk, Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányába összpontosítja, a heves harcok folytatódnak.

    Pénteken összesen 32 harci összecsapásra került sor – jelentette szombat reggel az ukrán fegyveres erők vezérkara.

  • Az Isuzu Motors Ltd. japán haszongépjármű-gyártó vállalat kivonul Oroszországból. Erről a Kyodo News számolt be, írja az Ukrinform.

    A hírek szerint a vállalat eladta részesedését az orosz Sollers autógyártónak, amely megvásárolta a mintegy 200 embert foglalkoztató Isuzu gyárat.

    Az Isuzu 2022 márciusában szüntette be a gyártást Oroszországban, miután az ukrajnai orosz invázió miatt gondok adódtak az alkatrészellátásban.

    A vállalat emiatt 1,7 milliárd jen (12 millió dollár) veszteséget könyvelt el a márciusban zárult pénzügyi évben.

  • A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök retorikája arra utal, hogy a Wagner-zsoldoscsoportot harcoló erőként akarja megtartani, elválasztva azt a szervezet alapítójától, Jevgenyij Prigozsintól.

    Elemzők szerint az államfő azt mondta, hogy a Wagner-csoportot összetartó harci erőként kívánja megtartani, nem pedig szétválasztani. Jevgenyij Prigozsint azonban a Kreml igyekszik eltávolítani a Wagner vezetéséből.

    Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, a Wagner-csoport jogi értelemben nem létezik.

    Az orosz elnök úgy véli, a Wagner-csoport körül kialakult helyzet „nagyon észszerű és nyilvánvaló az orosz társadalom számára”. A Wagner magánharcosai becsületesen harcoltak, így sajnálatos az a tény, hogy belerángatták őket ezekbe az eseményekbe.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette az ukránokat, hogy Oroszország minden erejét latba veti annak érdekében, hogy megállítsa vagy minimum megakassza az ukrán hadsereg ellentámadását.

    Az ukrán erők most a délkeleti falvak elfoglalására törekszenek az Azovi-tenger felé vezető úton, valamint az orosz erők által májusban, több hónapos harcok után elfoglalt Bahmut városához közeli területekre összpontosítja az erejét.

    Orosz beszámolók szerint erői visszaverték az ukrán támadásokat a keleti Donyecki területen, többek között Bahmut környékén, írja a Reuters.

    „Mindannyiunknak nagyon világosan, a lehető legvilágosabban meg kell értenünk, hogy az orosz erők a déli és keleti területeinken mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák katonáinkat” – mondta Volodimir Zelenszkij a péntek esti videóbeszédében.

    Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok, a déli ukrán erők parancsnoka pénteken azt mondta, hogy csapatai „szisztematikusan kiszorítják az ellenséget az állásaiból”.

  • Azok a fotók és videók, amelyeken belorusz katonákat képeznek ki a zsoldoscsoport tagjai, megerősítést nyertek, mivel Minszk azt állítja, hogy megállapodást kötött az orosz Wagner-csoporttal a csapatai közeljövőben történő kiképzéséről. 

    A védelmi minisztérium és a vállalat vezetősége a közeljövőre vonatkozó ütemtervet dolgozott ki a fegyveres erők különböző ágainak egységei közötti kiképzésre és tapasztalatátadásra vonatkozóan

    – áll a minisztérium által közzétett közleményben. 

    A minisztérium nem közölt további részleteket, ellenben továbbra is tájékoztatja a nyilvánosságot a közelgő munkálatokról – írja a Sky News.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők folytatják ellentámadásukat Dél-Ukrajnában. Az elmúlt héten az ukrán csapatok csak a Melitopol szektorban újabb 1,7 kilométert nyomultak előre.

    Kijev nyugati partnerei pedig már arról beszélnek, hogy az ukrán fegyveres erők közel állnak a „nagy sikerhez”, írja a Korrespondent.

  • Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij kijelentette, hogy amint Ukrajnában megjelennek a szükséges erőforrások, szeretné felszabadítani az Oroszország által megszállt Krímet.

    Utalt arra, hogy még a Putyin reakciójától félő nyugati tisztségviselők sem fogják tudni őt megállítani, ha elérik a Krím határát. 

    Amint lesz rá módom, tenni fogok valamit. Nem érdekel, mit mondanak mások, senki sem fog megállítani

    – fogalmazott a főparancsnok a Washington Postnak.

    Zaluzsnyij arra is panaszkodott, hogy Ukrajna más országoktól függ a lőszerek tekintetében. Szerinte minél többet tud majd lőni Ukrajna, annál kevesebb veszteséget fog elszenvedni, de most a nyugati fegyverektől és adományoktól függ.

    Megjegyzik, hogy a megszállt területek visszaszerzésére, Oroszország legyőzésére és az ukrán veszteségek minimalizálására irányuló ellentámadás lefolytatása komoly katonai erőforrásokat (járműveket, lőszert, fegyvert stb.) igényel, amelyekből Zaluzsnij szerint még mindig nincs elegendő.

  • Július 14-én Volodimir Zelenszkij elnök a vezérkar ülésén megvitatta a fronton kialakult helyzetet, és meghallgatta Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés   vezetőjét a belorusz helyzetről. 

    Zelenszkij szerint rendkívül fontos volt Kirilo Budanovnak, a titkosszolgálat vezetőjének jelentése a belorusz helyzetről. Arról beszélt Budanov, hogy jelenleg nem kell aggódni Belarusz miatt – írja az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.

    A vezérkar ülést tartott, amelyen elsősorban a frontvonalra összpontosított. A helyzet minden kulcsfontosságú cselekvési területen ugyanolyan: egyszerre az orosz támadások elleni védekezés, valamint az aktív lépéseink előrefelé

    – fogalmazott Zelenszkij.

    A parancsnokok beszámoltak mindenről az összehívott megbeszélésen. A frontvonal egyes szakaszainak parancsnokai is részt vettek, ahogyan Igor Klimenko belügyminiszter, valamint Szerhij Deniszenko, a határvédelmi szolgálat vezetője is.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!