2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az orosz részvétel teljes betiltása ellen szavazott – írja a Sky News. Péntek estére megerősítést nyert, hogy az orosz és belorusz sportolók semlegesként fognak versenyezni a 2024-es játékokon.

    Az IPC tagjai bahreini közgyűlésükön először 74-65 arányban az Orosz Paralimpiai Bizottság teljes eltiltása ellen szavaztak, majd 90-56 arányban megszavazták az Oroszország részleges felfüggesztésére vonatkozó indítványt, amelyet a következő közgyűlésen újraértékelnek.

    Az IPC továbbá megszavazta Belarusz részleges felfüggesztését is, így sportolói semleges színekben is részt vehetnek az ötkarikás játékokon.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár abban reménykedik, hogy Lengyelország megtalálja annak a módját, hogy megoldja az Ukrajnával fennálló nézeteltéréseit anélkül, hogy ez befolyásolná a Kijevnek nyújtott katonai támogatást – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap emlékeztet, hogy az Ukrajnával kialakult gabonaválság közepette Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szeptember 20-án keményített retorikáján, mondván, hogy Varsó jelenleg saját hadseregének újrafegyverzésére összpontosít, ezért nem nyújt katonai segítséget Kijevnek.

    Szavai reakció volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ-közgyűlésében elhangzott indulatos kijelentésre, amelyben azzal vádolta Lengyelországot, hogy „színpadot készítenek a moszkvai színésznek”.

    A lengyel kormány azóta tisztázta, hogy Varsó jelenleg csak előre egyeztetett lőszer- és fegyverszállításokat végez, többek között az Ukrajnával kötött szerződések keretében.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrajnai háborúban részt vevő és meghalt orosz foglyok „teljesen megváltották magukat” – számolt be az AFP alapján a Sky News.

    A tisztségviselőkkel tartott találkozón Putyin az orosz foglyokról azt mondta:

    Meghaltak. Mindenki követhet el hibákat, ők is elkövettek egyszer. De ők az életüket adták a hazáért, és teljesen megváltották magukat.

    Az év elején arról szóltak a hírek, hogy Moszkva orosz elítélteket küld a frontra, hogy segítsék az orosz hadsereget. Majd a The New York Times idén februárban arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium az ország börtöneiből több ezer elítéltet sorozott be a „Storm Z” nevű speciális egységekbe.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére szeptember 29-én az ukrán-magyar határszakaszon 6821 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6951 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Románia fokozza védelmét az Ukrajnával határos dunai falvak közelében, ahol orosz drónok támadták a gabonatelepeket.

    Két védelmi forrás fedte fel Románia terveit, amelyek között szerepel a légvédelem közelebb helyezése a határhoz, katonai megfigyelőállások létesítése és a járőrözés fokozása – írja a Sky News.

    Emellett Románia további négy amerikai F16-os vadászgépet telepített, és kiterjesztette a repüléstilalmi zónát.

    Ezek az intézkedések a Románián és a NATO-n belüli növekvő aggodalmakat tükrözik az ukrajnai konfliktusnak a területükre való esetleges átterjedésével kapcsolatban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!