A Kreml bábjátékosa bajban van, olyat tett, ami Moszkva nem hagyhat

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2023.10.17. 06:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 16-án este elmondta, hogy Penny Pritzkerrel, az Egyesült Államok Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős különmegbízottjával megvitatta az ukrán energiaszektor védelmének kérdését – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Elmondása szerint sikerült megvitatniuk minden olyan kérdést, amely közvetlenül érinti az ukrajnai életet:

    • Energiaszektor védelme, különösen ezen a télen,
    • Makroszintű pénzügyi támogatás,
    • Újjáépítés,
    • A beruházások védelme a háborús kockázatoktól,
    • A magánvállalkozások bevonzása.

    E területek mindegyike az átfogó struktúra egy-egy eleme.

    Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy harcosaink számára több légvédelmet biztosítsunk. Emellett, hogy több védelmet nyújtsunk városainknak, hogy fenn tudják tartani az életet, beleértve a gazdasági életet is. Plusz az iparunk fejlesztéséért, beleértve a védelmi célú termelést is

    – fogalmazott az ukrán elnök.

  • „Ha nincs a 128. hegyi rohamdandár, Zaporizzsja története egy másik, szomorúbb utat követett volna” – hangzott el annak az emléktáblának az átadásán, amelyet a kárpátaljai (munkácsi központú) 128. különálló hegyi rohamdandár tiszteletére avattak fel Zaporizzsja városában. Erről maga a dandár számolt be Facebook-oldalán.

    Az egység egy saját utcát kapott a városban a „Kárpátaljai Légió utcája” néven, abban helyezték el az emléktáblát is. Mint az emléktáblán írták, a dandárban 

    igazi harcosok szolgálnak, akik a teljes körű invázió első napja óta bátran védték és szabadították fel a Zaporizzsjai területet az orosz megszállóktól.

    A táblaavatáson a polgármester-helyettes és több helyi tisztviselő is részt vett. „A 128. különálló hegyi rohamdandár óriási erőfeszítéseinek köszönhető, hogy nincsenek most orosz tankok és megszállók Zaporizzsja utcáin. Tudjuk, hogy mekkora árat fizetett és fizet a dandár a városunk és régiónk védelméért. Ezért a legkevesebb az, hogy átnevezzük az egyik utcánkat a hegyi rohamdandár katonáinak tiszteletére” – mondta az egyik felszólaló helyi tisztviselő, aki azt is hozzátette: a háború megnyerése után javasolni fogja azt, hogy ismerjék el egymás „testvérrégiójaként” a Kárpátaljai és a Zaporizzsjai területet. 

    A kárpátaljai katonákról szeptember végén nevezték el ezt az utcát Zaporizzsjában (korábban Komarov szovjet űrhajós nevét viselte a köztér, akinek a valóságban nem volt köze Zaporizzsjához). A 128. dandár oldalán azt írták, hogy az ő katonáik voltak azok, akik 2022. márciusban először megállították az orosz támadást ebben a térségben, majd 2023 nyarán az ellentámadásban is részt vettek, és felszabadítottak, illetve felszabadítanak területeket.

    Legalább egy ilyen faluról biztosan lehet tudni, onnan még videó is érkezett a nyár elején. Két és fél hónapja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a dandár erőfeszítéseiért, amikor Kárpátaljára utazott.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A hétfői percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!