Megérkezett a földrengés sújtotta Afganisztánba az EU első segélyszállítmánya

2023.10.30. 16:02
Földet ért az Európai unió 92 tonnányi segélyszállítmánya a földrengés sújtotta Afganisztánba. A tálibok 2021-es visszatérése óta megvonták az országtól a nemzetközi segélyeket, így óriási segítséget jelent a 4,5 millió eurós higiéniai eszközöket és élelmiszert tartalmazó segélycsomag.

Földet ért Afganisztánban az Európai Unió első repülőgépe, amely segélyt szállított az ország nyugati részét a hónap elején sújtó földrengés károsultjainak támogatására – írja az MTI. 

A közlemény szerint az EU humanitárius légihídjának keretében indított és az afganisztáni Herát városában földet ért repülőgép 92 tonna alapvető higiéniai eszközöket és élelmiszert szállított a földrengés által érintett lakosság megsegítésére.

A földrengés  után az EU humanitárius segélycsomagot hagyott jóvá, amely 2,5 millió eurós finanszírozást tartalmazott a helyszínen munkálkodó humanitárius partnerek számára, valamint természetbeni segítségnyújtásról egyezett meg az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson (EHRC) keresztül egymillió euró értékben. A tervezett három légi járat költségeivel együtt az afganisztáni földrengésre adott uniós támogatás összesen 4,5 millió eurót tesz ki. 

A mostanit a tervek szerint hamarosan további két humanitárius légi járat követi az olaszországi Brindisiből és Dubajból az afganisztáni Herát és Kabul célállomásokra.

A 6,3-as erősségű földrengés az ENSZ később összesített adatai szerint mintegy 2400 ember életét oltotta ki, és további 40 ezer embert érintett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg.

Súlyos humanitárius válság ütötte fel a fejét

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus-hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemezek találkoznak. Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett hajléktalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.

Afganisztán súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, és ezt követően megvonták a nemzetközi segélyeket az országtól.