új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében kijelentette, hogy november és december kiemelten fontos lesz Ukrajnának – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A lap szerint Kijev a következő hónapokban tárgyalhat az új védelmi csomagokról és az európai uniós kapcsolatok fejlesztéséről. Emellett több nemzetközi eseményre is készülnek az országban.

    Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy „nem számít, mi történik a világban, az egység a legfontosabb”.

  • Decemberben megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról – írja az Unian hírügynökség.  

    Petteri Orpo finn miniszterelnök szerint Ukrajna jó úton halad, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyeket az EU-csatlakozáshoz szabtak. Hozzátette, hogy egy hét múlva jelentést készítenek arról, hogy a tagjelölt ország hogyan haladt a csatlakozási követelmények teljesítésében.

    Mint írtuk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég a Parlamenthez intézett éves beszédében kijelentette, hogy Ukrajna jövője az unióban van. Az uniós országok tavaly júniusban adták meg Kijevnek az uniós tagjelölti státuszt, és a bizottság novemberben fog előrehaladási jelentést készíteni arról, hogy Ukrajna és más tagjelöltek mennyire teljesítik a blokk csatlakozási feltételeit.

  • Magyarország területére 2023. október 29-én az ukrán–magyar határszakaszon 4629 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5960 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Avgyijivka városi katonai közigazgatás vezetője, Vitalij Barabas arról beszélt, hogy az oroszok provokatív taktikát alkalmaznak a város bombázásával, hogy lejárassák az ukrán hadsereget – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Vitalij szerint az orosz hadsereg szándékosan kelti azt az illúziót, hogy a rakétákat nem ők indítják a repülőgépekről, hogy az ukrán védelmet okolják a lövésekért. 

    A közigazgatási vezető szerint a város kiürítése is lassan halad. A terület folyamatos bombázása miatt nagyon nehéz eljuttatni az emberekhez a humanitárius segélyeket. 

  • Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!