Tömegsírral a küszöbén vált „halálzónává” Gáza legnagyobb kórháza

2023.11.19. 10:12
Az izraeli–palesztin konfliktus kiéleződése után a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, az al-Sífa kórház „halálzónává” változott – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A bejáratnál tömegsírral találkoztak a megfigyelők, akik szerint a kórház falain belül „kétségbeejtő” a helyzet.

Az ENSZ és a WHO szakértői csoportjának szombaton sikerült bejutnia a kórházba. Nagy kockázatot vállaltak az akcióra kijelölt emberek, hiszen a közelben jelenleg is súlyos harcok folynak.

Izrael azzal vádolja a Hamász palesztin iszlamista szervezetet, hogy a kórház alatt egy parancsnoki központot működtet – ezt a Hamász és a kórház személyzete is tagadja, írja a Sky News.

A WHO szombat este kiadott közleményében azt írta, hogy csapata azután érkezett a kórházhoz, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kiürítési parancsot adott ki a kórház területén menedéket kereső 2500 menekültnek.

A biztonsági helyzethez kapcsolódó időkorlátok miatt a csapat csak egy órát tölthetett a kórházban, amely »halálzónának« minősítette az intézményt. A csapat felfedezett egy tömegsírt a kórház bejáratánál, és azt jelentették, hogy több mint 80 embert temettek oda. Az al-Sífa kórház – amely egykor a legnagyobb, legfejlettebb és legjobban felszerelt kórház volt Gázában – lényegében megszűnt orvosi intézményként működni

– írták.

Szinte mindenből hiány van

Hozzátették: a folyosók úsztak az orvosi hulladékban, ezek pedig növelik a fertőzések kockázatát. A betegek mellett az orvosok és az ápolók is „rettegnek a biztonságukért és az egészségükért, és evakuálásért könyörögtek”.

A WHO kijelentette: a kórházban a helyzet „kétségbeejtő” a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt.

A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült az al-Sífából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását, írja az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, az izraeli csapatok szerdán, kora reggel behatoltak az al-Sífa kórházba, és az egészségügyi komplexum egy meghatározott területén „precíz és célzott műveletet hajtottak végre a Hamász ellen”.

Az al-Sífa elleni rajtaütést egy hasonló katonai manőver előzte meg a kisebb Rantiszi gyermekkórházban, amelyet a haditengerészet kommandós egysége hajtott végre a hét elején. Az amerikai kormányzat nem kifogásolja az izraeli hadműveletet, de kérte, hogy az IDF tartózkodjon a légicsapásoktól az épületkomplexumba való behatolás előtt, hogy minimalizálják az orvosi csapatokra és az al-Sífában még bent fekvő palesztin betegekre leselkedő kockázatokat.

Közeleg a tűzszünet?

Katar vasárnap arról számolt be, hogy a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. A megbeszélések még folyamatban vannak, a vitás pontok gyakorlati és logisztikai kérdésekkel kapcsolatosak, írja a Tagesspiegel a dpa német hírügynökség nyomán.

Az N12 csatorna úgy értesült, hogy a Hamász hajlik 87 túsz – köztük 34 külföldi állampolgár – szabadon bocsátására. Cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia a Gázai övezetben, és el kell engednie a női palesztin foglyokat, az izraeli börtönökben lévő kiskorúakat és az úgynevezett biztonsági foglyokat.

A Hamász azt is követeli, hogy importáljanak több üzemanyagot az övezetbe. A tévéadó szerint a kommunikáció több közvetítőn és csatornán keresztül zajlik.