új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • November 28-án hajnalban az orosz hadsereg rakétával csapást mért a Dnyipropetrovszki területen fekvő Krivoj Rog városára – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki OVA vezetője szerint még zajlik a támadás részleteinek feltárása. Ezenkívül az oroszok nehéztüzérségből lőtték a Nikopoli járásbeli Marganetska községet is.

    Halálos áldozatok és sérültek nem voltak. Az orosz erők által okozott veszteségekről a mentőszolgálat később számol be.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este telefonon egyeztetett az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

    A két vezető elsősorban Ukrajna EU-csatlakozásáról és az annak érdekében végrehajtott reformokról tárgyalt. Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij biztosította partnerét, hogy minden reformot végre fognak hajtani,

    beleértve azokat is, amelyek a nemzeti kisebbségek jogaira vagy a korrupcióellenes intézmények megerősítésére vonatkoznak.

    Az ukrán elnök azt ígérte, hogy az Európai Tanács december 14–15-i csúcstalálkozójára minden feltételt teljesítenek, így ezek nem lesznek akadályai annak, hogy a találkozón Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről tárgyaljanak. 

  • Vlagyimir Putyin aláírta a minimálbér emeléséről szóló törvényt, így 2024-től havi 19 242 rubelre emelkedik a minimálbér összege Oroszországban – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Jelenleg az orosz minimálbér havi 16 242 rubel, így hamarosan háromezer rubellel kapnak többet az arra jogosultak.

    Mint írtuk, Magyarországon is nő a minimálbér és a bérminimum, a változás már  decemberben életbe lép.

  • A lengyel kormányzat javaslatokat küldött Kijevnek azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne feloldani a két ország határán létrejött, már hetek óta fennálló blokádot.

    Az rbc.ua szerint a lengyel kormány sajtószolgálata közölte, hogy a lengyel fuvarosok részben az egyik ukrán intézkedés miatt tiltakoznak, amely a határátlépést érinti, és kötelezővé teszi a regisztrációt. Ezzel összefüggésben arra szólították fel az ukrán kormányzatot, hogy tegyenek eleget a fuvarosok kérésének, és töröljék el ezt az intézkedést.

    A lengyelek ezen túl azt is közölték, hogy meg kell hosszabbítani a fuvarosok nemzetközi szállítási engedélyét, amelyet azt követően vontak vissza, hogy született egy kétoldalú egyezség az Európai Unió és Ukrajna között tavaly júliusban. Ezzel összefüggésben az EU-t is lépésekre szólították fel. 

    A közleményben úgy fogalmaztak: Ukrajna és az EU oldalán egyaránt orvosolni kell a fuvarosok tiltakozását kiváltó okokat. Megjegyezték azt is, hogy december 4-én Brüsszelben összeül az Unió Közlekedési Tanácsa, ahol előrelépés történhet ezzel kapcsolatban.

  • Az Ukrajinszka Pravda szerint hétfőn az orosz és ukrán erők 79 alkalommal támadtak egymásra. Az ukrán portál szerint Kupjanszknál az oroszok sikertelen támadásokat hajtottak végre Sinkivka és Petropavlivka körzeteiben, ahol a védelmi erők 3 támadást vertek vissza.

    Limanszkij irányban az ukrán katonák 12 támadást, Bahmut irányában 26 ellenséges támadást vertek vissza.

    Avgyijivka irányában az ukrán védelmi erők 21, Mariinszkijnál pedig 9 támadást vertek vissza.

  • Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára hétfő este nyilatkozott arról, hogy az ukrán kormányzat hamarosan változtathat a mozgósítást érintő szabályozásokon.

    Danilov a The Guardian című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy még ezen a héten kihirdetik a változtatásokat. A tisztviselő azt mondta, hogy a változtatások után rugalmasabbá szeretnék tenni a mozgósítási rendszert.

    Vannak emberek, akik félnek, félnek a haláltól, félnek lőni, de ez nem jelenti azt, hogy más tevékenységekbe ne lehetne bevonni őket. Most egy új [védelmi] miniszterünk van, akinek más a megközelítése

     – mondta Danilov.

    Azt is elárulta, hogy ezentúl bizonyos magánvállalatokat is bevonnának a mozgósítási folyamatba. Ezek segíthetnek majd megtalálni azokat az embereket, akik szeretnének részt venni Ukrajna harcában, de nem a fronton. Továbbá segíthetnének eldönteni azt, hogy a besorozott emberek a megfelelő helyekre kerüljenek az egyéni képességeik tükrében. 

    A The Guardian forrásai szerint az ukrán védelmi minisztérium már alá is írta az erre vonatkozó szerződéseket a vállalatokkal, de azt nem nevezték meg, hogy pontosan mely cégekről van szó. Danilov azt is megjegyezte: a mozgósítással valóban vannak problémák Ukrajnában, de ezek nem annyira nagyok, mint ahogy azt az orosz propaganda sugallja. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!