18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Éljenző tömeg ünnepelte az állítólagos izraeli kémek kivégzését

GettyImages-1785245318
2023.11.29. 08:51

Döbbenetes lincselés zajlott le Ciszjordániában a napokban. Két férfit azzal vádoltak meg, hogy Izraelnek kémkedtek. A holttesteket a városka sikátorain vonszolták végig, majd figyelmeztetésül felakasztották, miközben a tömeg éljenezve ünnepelte az „árulók” halálát.

A férfiakat a kivégzés előtt megverték és megrugdosták – hivatkozott a The Telegraph egy palesztin újságíróra, aki a megtorlástól tartva névtelenséget kért. Mindkettőjüket lelőtték, a tetemeket közszemlére, egy falra és egy villanyoszlopra lógatták fel, majd némi idő elteltével egy szemétdombra hajították.

A közösségi médiában keringő felvételek szerint palesztinok százai tolongtak a kivégzés helyszíne, egy tábor bejárata előtt, és telefonjaikkal örökítették meg az erőszakot.

A két férfit azzal vádolták, hogy segítettek az izraeli biztonsági erőknek a Hamász elleni támadásokban – állítja egy palesztin hírszerzési tiszt. Az egyik ilyen rajtaütésben a hónap elején Izrael három kulcsfontosságú terroristával végzett.

A két állítólagos informátor fiatal volt: a húszas éveik végén, a harmincas elején jártak. Az egyik abból a menekülttáborból származott, ahol a feltételezett terroristákat kiiktatták.

Egyetlen besúgónak és árulónak sem kegyelmezünk

– tudatta közleményében a ciszjordániai Tulkarm Brigádok.

„Minden ilyen személyt megtalálunk, és felelősségre vonunk” – fenyegetőzött a Fatahhoz köthető militáns csoport.

„Rosszindulatú kinövés”

A Tulkarm Brigádok Telegram-csatornáján megosztott felvételen egy férfi látszólag bevallotta, hogy együttműködött az izraeli biztonsági szolgálatokkal, és részleteket is közölt tevékenységéről.

„Bárki, aki kollaborált az izraeli biztonsági szolgálattal, december 5-ig jelentkezhet, és megbocsátást kérhet tetteiért” – áll a Tulkarm Brigádok közleményében.

Az egyik vélt besúgó családja nyilatkozatban határolódott el a kegyvesztett rokontól, akit „rosszindulatú kinövésnek” neveztek, és amit „együttérzés nélkül” levágtak.

„Mi azonban teljesen ártatlanok vagyunk, és nem hagyjuk, hogy bárki bennünket hibáztasson” – tették hozzá magyarázatul.

A palesztin hatóságok tudtak az önkényes kivégzésről – ezt állítja egy szintén névtelenséget kérő palesztin tisztviselő. A következő napokban részleteket tesz közzé a kettős „gyilkossággal” kapcsolatos rendőrségi nyomozásról – ígérte a helyi ügyészség.

Tulajdonképpen lincselés történt

A lefolytatott bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat bírálta közleményében egy palesztin jogvédő csoport, de az Emberi Jogok Független Bizottsága azt is leszögezte, hogy az izraeli hatóságok felelősek palesztin ügynökök toborzásáért.

Sem a Ciszjordániában korlátozott kormányzást gyakorló Palesztin Hatóság, sem az izraeli biztonsági szolgálatok nem hallatták hangjukat a tulajdonképpen lincselésnek nevezhető akció után.

Az elmúlt években ritka volt az izraeli együttműködéssel vádolt palesztinok nyilvános, „kivégzésszerű meggyilkolása”. Gyakoriak voltak viszont több mint két évtizede, a második intifáda éveiben – emlékeztetett a Reuters.

Az igazi moszadosok

Igazi izraeli kémekről legutóbb a nyáron szóltak a hírek, amikor az Olaszország és Svájc között elterülő Maggiore-tavon felborult egy születésnapot ünneplő társaság hajója. A huszonegy utas kivétel nélkül kém volt: tizenhárman az olasz, nyolcan pedig az izraeli titkosszolgálat tagjai. Négyen nem élték túl a tragédiát.

Csaknem hat évtizede, 1965-ben Damaszkuszban nyilvánosan bitófán végezte egy izraeli kém. Eli Cohen 1924-ben született Egyiptomban. Fiatalon részt vett egy cionista ifjúsági csoport munkájában Alexandriában, majd egy izraeli irányítású helyi kémhálózatnak is dolgozott. Harminchárom évesen Izraelbe költözött, ahol pár év múltán beszervezték a Moszadba.

Előbb Argentínába küldték, ahol felépítette egy gazdag szíriai üzletember hamis személyazonosságát, majd onnan Szíriába telepítették. Damaszkuszban annyira sikeresen beépült az ország legfelsőbb irányító köreibe, hogy még hadügyminiszter-helyettesnek is jelölték. Szovjet segítséggel buktatták le.

Földi maradványait Izrael sosem kapta vissza, karóráját azonban lányának sikerült megvásárolnia. „Ez az egyetlen emlék” – mondta Szofi Ben-Dor.

(Borítókép: Egy megrongált épület Ciszjordániában 2023. november 14-én. Fotó: Nasser Ishtayeh / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)