Izrael lépett: többé nem lesz kegyelem, akárkit megölhetnek Gázában

33XT38B-highres
2023.10.10. 09:16
Izrael hétfőtől kezdve nem használja többé azokat a kopogtatóbombákat, amelyekkel eddig elsősorban a gázai civil lakosságot figyelmeztettek egy-egy légicsapás veszélyére. Az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette ezt. Mindeközben a kedd hajnali órákban csapások történtek Gázában, újabb áldozatokról érkeztek beszámolók, valamint a libanoni határnál is fegyveres összetűzések voltak.

A szombaton kezdődött háborúban Izrael egyre nehezebb döntések meghozatalára kényszerül. A Hamász több száz embert ejtett túszul az utóbbi napokban, és az ő kivégzésükkel fenyegetőztek hétfőn. Eközben Izrael arra figyelmeztetett, hogy fokozzák a csapásokat a térségben.

Az izraeliek a minap jelentették be azt is, hogy kedd éjféltől kezdve nem használ kopogtatóbombákat a hadsereg a Gázai övezetben végzett légicsapásoknál. Ez azt jelenti, hogy az eddigiekkel ellentétben

mostantól kezdve bármikor és bárkire lecsaphat a hadsereg Gázában – beleértve ebbe még akár saját túszaikat is, akiket a hamász jó eséllyel élő pajzsként használ fel ellenük.

A kopogtatóbombák eddig egyfajta figyelmeztetésül szolgáltak: ezek olyan, robbanószert nem tartalmazó vagy kisebb erejű muníciók voltak, amelyeket közvetlenül egy-egy nagyobb csapás előtt dobott le az izraeli hadsereg a célpontra. Működésükről részletesen írtunk korábban ebben a cikkben.

Az intézkedés célja az volt, hogy a Gázai övezetben végrehajtott csapásoknál mérsékeljék a civil áldozatok számát. De értelemszerűen nemcsak a civilek menekülhettek el ilyenkor, hanem a terroristák is, amit a mostani helyzetben már nem lehet fenntartani az izraeliek szerint.

Hivatalos bejelentés nem volt, de megerősítették: nem lesz kegyelem

Izrael hétfőn nem jelentette be ugyan nyilvánosan, hogy változtatott a kopogtatóbombák használatán, azonban a Gázai övezetben élők, valamint nem hivatalos izraeli kormányzati források is beszéltek a sajtónak arról, hogy életbe lépett a változás.   

A The Guardian szerint az izraeli hadsereg nem adott választ egy ezzel kapcsolatos hivatalos megkeresésre. A CNN-nek azonban sikerült megszólaltatnia az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét, Richard Hecht alezredest, akit arról kérdeztek, valóban felhagytak-e a bombák használatával. Hecht erre azt válaszolta, hogy a Hamász sem figyelmeztette őket a csapásokra.

Amikor idejöttek és elkezdek gránátokat dobálni a mentőautókra, akkor ők sem kopogtattak a tetőn. Ez háború. Más a konfliktus léptéke.

Ugyanezzel kapcsolatban a Times of Israel egy magas beosztású izraeli kormányzati forrástól úgy értesült: általánosságban véve valóban felhagytak a tetőkön való kopogtatással és az egyéb, csapások előtti figyelmeztetésekkel (SMS-üzenetek, telefonhívások stb.). A forrás azonban azt is megjegyezte, hogy bizonyos körülmények közt továbbra is kivételt tehetnek, tehát nincs kizárva, hogy egyes csapásoknál figyelmeztetik a lakosságot.

A lap forrása azt is közölte, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök célja a háború mostani szakaszában az, hogy megfossza a Hamászt attól a képességtől és szándéktól, hogy kárt okozzon Izraelnek. Mint mondta, a kormányzat ezt a kitűzött célt „nagyon széleskörűen” értelmezi, utalva arra, hogy most nincsenek korlátok.

Nem akarjuk jobban részletezni ezt, de Gázából nem lesz Hamásztán

– mondta (Izrael még sok évvel ezelőtt kezdte „Hamásztánnak” nevezni az Irán által támogatott gázai terroristákat). Ugyanezzel kapcsolatban az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta a CNN-nek, a céljuk, hogy a háború végére a Hamásznak semmilyen katonai potenciálja ne maradjon.

Több mint 200 csapás Gázában, Netanjahu szerint ez még csak a kezdet

Benjámin Netanjahu már hétfőn figyelmeztetett arra, hogy a Hamász gázai célpontjai ellen légicsapások még csak a háború kezdetét jelentik.

Azt mondtam, hogy minden helyet, ahonnan a Hamász műveleteket végez, rommá bombázunk. Ez ma már megkezdődött, és a jövőben még gyakrabban megtörténik. A hazánkért és a létezésünkért harcolunk

mondta a CNN szerint egy televíziós beszédben a kormányfő. Az Associated Press szerint azt is hozzátette, hogy „generációkon át visszhangzik” az, amit most az ellenségeikkel tesznek.

Mindeközben a CNN helyszíni tudósítói hajnalban, magyar idő szerint 2 óra körül jelentették Dél-Izraelből, hogy újabb csapásokat, erős robbanásokat hallottak a gázai övezet felől. Elmondásuk szerint az égen katonai gépeket (vélhetően vadászbombázókat) láttak a határ közelében, amelyet követően fényes és nagyon hangos robbanásokat hallottak az övezet felől. Ezen kívül drónokat és helikoptereket is észleltek a csapás előtt.

A hajnalban, a közösségi médiában megjelent felvételeken szintén látható a csapások nyoma:

Az izraeli hadsereg utóbb közölte, hogy az éjjeli órákban több mint 200 légicsapást hajtottak végre övezetben, és volt, amiről ők maguk tettek közzé videót.

A The Times of Israel szerint a hadsereg azt közölte, hogy a célpontok közt volt egy mecset és egy lakóépület, ahol fegyvereket tároltak, valamint egy olyan toronyépület, amely szintén a Hamászé volt.

Gázában 150 izraeli túsz lehet, megpecsételődhetett a sorsuk  

Izrael ENSZ-beli nagykövete, Gilan Erdan kedd hajnalban közölte, az izraeli hatóságok adatai szerint jelenleg „példátlanul sok” túsz lehet Gázában. Mint mondta, a számukat 100 és 150 közé becsülik. Hozzátette azt is, a túszok helyzete nem gátolja meg őket abban, hogy megtegyék, amit „Izrael jövője érdekében meg kell tenni”.

Netanjahu hétfői beszédében azt ígérte, hogy mindent megtesznek a túszokért, amit lehet, de az izraeli kormánytisztviselők mondataiból arra lehet következtetni, hogy a mostani helyzetben nem lesznek hajlandóak tárgyalni a Hamásszal, vagy hagyni, hogy a szervezet az ő életükkel zsarolja őket. 

Számítunk arra, hogy a Vöröskereszt és a nemzetközi szervezetek ezekre a túszokra koncentrálnak, és arra, hogy milyen állapotban vannak, a nemzetközi jognak megfelelően bánnak-e velük, de ez nem állít meg mindenkit, nem akadályozza meg, hogy megtegyük azt, amit meg kell tennünk Izrael jövőjének biztosítása érdekében

– mondta erről Gilan Erdan. Hozzátette azt is, „természetesen minden fiunkat és lányunkat, a nagymamákat, mindenkit, akit elraboltak, haza szeretnénk hozni, de a mostani helyzetben a nemzeti stratégiára kell összpontosítunk, és arra, hogy megsemmisítsük a Hamász terrorista képességeit”.

Kilencszázra nőtt Izrael civil és katonai halottjainak a száma

A legfrissebb adatok szerint már legalább 900 izraeli halálos áldozata van szombat óta a háborús eseményeknek. Az izraeli áldozatok arra számítanak, hogy a szám még növekszik, ugyanis az áldozatok azonosítása jelenleg is zajlik, sok embert még eltűntként keresnek. Két helyi újságíró meghalt és egy megsebesült hajnalban, amikor csapás ért egy lakóházat a gázai övezet nyugati felén – közölte a CNN szerint a Hamász által irányított helyi kormányzati sajtóiroda. 

Szajid al-Tawil és Mohammed Szabah az épület evakuálásáról tudósítottak, amikor a halálos csapás érte őket. A kormányzati sajtóiroda szerint a két újságíró védőfelszerelést viselt, valamint olyan ruházatot, amelynek alapján tudni lehetett, hogy a sajtó munkatársai. Egy harmadik társuk is velük volt, őt szintén sérülésekkel kellett kezelni.

A sajtóiroda hozzátette, szerintük az izraeli hadsereg szándékosan hajt végre csapásokat az újságírók ellen, és számos médium épületét evakuálni kellett az utóbbi órákban. Az izraeli hadsereg a CNN-nek azt mondta erről, hogy vizsgálják az incidenst, és későbbre ígértek információkat. A CNN birtokába került ezzel kapcsolatban egy videó is, amelyen Mohammed Szabah teste egy hordágyon, „press” feliratú golyóálló mellényben látható, több másik újságírónak öltözött személlyel a közelben. 

A palesztin elnök mérsékletre szólította fel Izraelt

A Hamász által el nem ismert palesztin elnök, Mahmúd Abbász kedd hajnalban António Guterres ENSZ-főtitkárral beszélt telefonon, és felszólította az ENSZ-t, hogy tegyen azonnali lépést a palesztinok ellen zajló „izraeli agresszió ellen”, nemcsak a gázai övezetben, hanem azon kívül is. 

Mint mondta, az övezetben azonnali egészségügyi-humanitárius segélyekre van szükség, és felszólította a nemzetközi szervezetet, hogy a felhatalmazásának megfelelően tegyen meg mindent a palesztin nép védelme érdekében. Abbász felszólítására válaszolva Guterres azt mondta, hogy igyekeznek eljuttatni a segélyeket az övezetbe, és tárgyalnak a nemzetközi partnereikkel annak érdekében, hogy megfékezzék a konfliktus további eszkalációját. 

Összecsapások a libanoni határnál, egy izraeli tiszt meghalt 

A CNN arról is beszámolt, hogy hajnalban a libanoni határnál is izraeli területre behatoló militánsokkal csapott össze az izraeli hadsereg.

A HARCBAN MEGSEBESÜLT EGY 40 ÉVES TISZT, AKIT KRITIKUS ÁLLAPOTBAN VITTEK KÓRHÁZBA, DE NEM TUDTÁK MEGMENTENI AZ ÉLETÉT. 

A libanoni határnál már szombat óta voltak kisebb-nagyobb összecsapások az izraeli erők és a Hezbollah közt. Az iszlamista szervezet hétfőn azt közölte, hogy izraeli légicsapásban három tagjuk meghalt. Az izraeli hadsereg ezt követően közölte azt, hogy több alkalommal is rakétákat lőttek ki rájuk Libanonból.

A Human Rights Watch mindkét felet kritizálja a jogsértések miatt

A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet kritikával illette azt, hogy az izraeli védelmi miniszter, Joáv Gallant hétfőn „teljes körű ostromot” hirdetett Gázával, mivel értelmezésük szerint ez „kollektív büntetésnek” és „háborús bűnnek” számít a palesztinokkal szemben.

A szervezet helyi igazgatója, Omar Shakir a CNN-nek azt mondta, Joáv Gallant kijelentései „undorítóak” voltak, és azzal vádolta Izraelt, hogy szó szerint ki akarják éheztetni a palesztin lakosságot. Hangsúlyozta, hogy 2,2 millió palesztin él az övezetben, és felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy avatkozzon be. 

Shakir emellett elítélte a Hamász által az izraeli közösségek elleni támadásokat is, amelyeket szándékosan a civilek ellen hajtottak végre. Ezeket szintén háborús bűnnek nevezte, és kijelentette, amíg a régióban nem lesz elszámoltathatóság, nem lesznek tekintettel az emberi jogokra, addig folytatódnak az ehhez hasonló kihágások, amelyeket már évtizedek óta láthatunk.

(Borítókép: Izraeli katonák 2023. október 8-án. Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP)