új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán védelmi ipar már havonta hat önjáró löveget gyárt – számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalos közösségi oldalán.

    A saját termelésünk növelésére tett erőfeszítéseink is kifizetődnek. Első alkalommal értük el a havi hat Bohdana önjáró löveg számát. És már látjuk, hogyan lehet ezt tovább növelni

    – mondta Zelenszkij.

    Múlt héten Vlagyiszlav Belbas, az önjáró lövegek gyártására alvállalkozó Ukrainian Armor vállalat vezetője szintén megerősítette a Bohdana önjáró lövegek sorozatgyártását, és elárult néhány részletet.

    Például, már ismert, hogy az ukrán önjáró lövegeket párhuzamosan gyártják több módosításban, hogy növeljék a sorozat mennyiségét. Ezen kívül a gyártó az önjáró haubikák több további változatát is fejleszti.

    Feltehetően a különböző változatok a MAZ–6317-es teherautók és a Tatra T815 8×8-as teherautók alvázára szerelt kerekes önjáró lövegekre vonatkoznak – írja a Militarnyi.

  • Orosz delegáció tárgyalt hétfőn Nigerben a katonai együttműködés erősítéséről – közölte a nyugat-afrikai ország júliusban hatalomra került katonai vezetése az állami rádióban.

    A küldöttséget Abdourahamane Tiani, a hatalmat magához ragadó junta vezetője fogadta.

    A tájékoztatás szerint a felek a találkozót követően „a katonai együttműködés erősítését szolgáló dokumentumokat írtak alá a Nigeri Köztársaság és az Oroszországi Föderáció között”.

    A nigeri külügyminisztérium a nap folyamán jelentette be, hogy a junta visszavonta az Európai Unió civil missziójának (EUCAP) működési engedélyét, amelynek keretében biztonsági erőket képeznek ki.

    Az előző nap a Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes vezette küldöttség a szomszédos Mali katonai vezetésével tárgyalt „a megújuló erőforrásokkal és atomenergiával kapcsolatos fejlesztési projektekről”, valamint az afrikai ország műtrágyával, gabonával és kőolajtermékekkel való ellátását illető kérdésekről – ismertette Alousséni Sanou mali pénzügyminiszter.

    Hozzátette, hogy a tárgyalások egy vasútvonalat, egy villamoshálózatot, egy regionális légitársaságot, valamint tudományos és bányászati projekteket is érintettek.

    Az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta Moszkva igyekszik szorosabbra fűzni diplomáciai és biztonságpolitikai kapcsolatait afrikai országokkal. Nigerben kedvezők erre a feltételek, ugyanis a puccs óta a katonai vezetés kapcsolatai megromlottak az egykori gyarmattartó Franciaországgal.

  • Volodimir Zelenszkij „megfizet az általa elkövetett hibákért”, és az ukrán nép csodálkozik, hogy miért nem készült fel jobban az ország – jelentette ki Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Sky News beszámolója szerint.

    Klicsko szerint az ukránok kezdik elveszíteni bizalmukat a háborús vezető válságkezelésében.

    Az emberek csodálkoznak, hogy miért nem voltunk jobban felkészülve erre a háborúra, miért tagadta Zelenszkij a végsőkig, hogy idáig jutunk

    – mondta a polgármester.

    A Der Spiegelnek külön interjúban azt nyilatkozta: „Egy bizonyos ponton már nem fogunk különbözni Oroszországtól, ahol minden egy ember szeszélyétől függ.”

  • Vlagyimir Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat – jelentette a Shot orosz hírügynökség Putyin segédjére, Jurij Uzsakovra hivatkozva.

    A bejelentett látogatásra azt követően kerül sor, hogy az OPEC+ olajtermelői csoport, amely mindhárom országot magában foglalja, múlt csütörtökön megállapodott a kitermelés önkéntes csökkentéséről, összesen mintegy napi 2,2 millió hordó mennyiségben.

    Putyin az elmúlt években ritkán utazott külföldre, és akkor is csak többnyire a volt Szovjetunió államaiba. Utoljára októberben utazott Kínába, az említett országokon kívülre – írja a Sky News.

  • A téli körülmények megnehezítik az ukrajnai harcok menetét – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésekor – írja a Strana.

    Mivel a tél várhatóan megnehezíti a harcok menetét, Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetségesek eltökéltek abban, hogy megerősítik Ukrajna politikai és gyakorlati támogatását az orosz invázió elleni védekezésben

    – közölte a NATO.

    Emlékeztettek arra, hogy előző nap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy Ukrajna helyzete rosszabbodhat, ha a Nyugat nem növeli a fegyverek szállítását. Véleménye szerint Kijev „kritikus helyzetben” van.

    Emellett egyes európai tisztviselők attól tartanak, hogy Ukrajna harctéri helyzete ezen a télen romolhat.

    Az ukrán hadsereg ugyanakkor úgy véli, hogy az idei tél könnyebb lehet, mint a tavalyi, mert Ukrajna felkészült rá, és az oroszok nem rendelkeznek annyi erőforrással, mint a háború elején.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!