új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette az Ukrán Gazdasági Platform létrehozását szokásos esti beszédében – közölte az Ukrajinszka Pravda

    Megalapítjuk az Ukrán Gazdasági Platformot, amely a kis-, közép- és nagyvállalkozókat, valamint államunk különböző régióit fogja képviselni. A befektetők és az áttelepült vállalkozások is benne lesznek

    – közölte az ukrán elnök. 

    Az elnök elmondta, hogy a Made in Ukraine nem csak egy márka, hanem egy nagy közösség, több millió ukrán, akik vállalkozásokban dolgoznak, és munkalehetőséget teremtenek mások számára. Arról tájékoztatott, hogy a platform munkáját a kormánynak az Elnöki Hivatallal, az oblasztyai állami közigazgatással és szakértőkkel közösen kell megszerveznie. 

  • Az orosz fél szinte az egész frontvonalon támadásokat indított a minap: a legkeményebben Avdijivka és Marjinka térségében próbáltak előrenyomulni – írja az Unian.net az ukrán vezérkar jelentése alapján. 

    Avdijivka irányában az ukrán védők 19 támadást vertek vissza Novobahmutovka, Stepnoje, Avdijivka településeknél, és további 9 támadást Opytnoje, Vodyanoj, Pervomajszkoje és Nevelszkoje közelében, ahol az ellenség sikertelenül próbálta áttörni csapataink védelmét – írták.

    A Donyecki területen, Marjinka irányában a védelmi erők továbbra is visszatartják a támadókat Georgijevka, Pobeda és Novomikhailovka közelében. Itt a közlemény szerint az oroszok 14 alkalommal próbáltak sikertelenül előrenyomulni. 

    Liman irányában az ukrán katonák hét támadást vertek vissza Terniv és Torszkoje térségében, ahol az ellenség megpróbálta áttörni az AFU védelmét. Bakhmut irányában a megszállók sikertelenül próbálták taktikai pozíciójukat javítani. A védelmi erők 10 támadást vertek vissza Bogdanivka, Ivanivszke, Kliscsijivka és Andrijivka közelében. 

    A sahtarszki irányban is visszavertek egy ellenséges támadást a Donyecki területen lévő Zolotoj Niva közelében.  Zaporizzsja irányában az ukrán védők 5 ellenséges támadást vertek vissza Prijutnojtól északra, Krasznojtól délre és Verbovojtól nyugatra.

    „Az ellenség nem mond le arról a szándékáról, hogy kiszorítsa egységeinket a Dnyeper bal partján lévő hídfőállásokból. Így a nap folyamán az ellenség 4 sikertelen támadást intézett az ukrán csapatok állásai ellen” – írta a jelentésben az ukrán vezérkar.

  • Az ukrán hadifoglyokkal való bánásmódért felelős koordinációs parancsnokság közölte, hogy Oroszország kiadta azoknak az ukrán hadifoglyoknak a listáját, akik az orosz fél állítása szerint a január 24-én Oroszországban lezuhant Il–76-os repülőgép fedélzetén tartózkodtak – írja az Ukrajinszka Pravda

    A Dmitro Usovval, a védelmi hírszerzés helyettes vezetőjével folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy Oroszország megadott egy olyan listát, amelyet korábban az orosz propagandamédia is megosztott – közölte a testület. 

    Az ukrán Koordinációs Parancsnokság megerősítette, hogy a január 24-én tervezett csere keretében valóban 65 ukrán katonát hoztak volna vissza a listáról. 

    Elmondásuk alapján atonban a listán szereplő katonák hozzátartozói láttak fényképeket a repülőgép lezuhanásának helyszínéről, azonban nem tudták azonosítani a hozzátartozóikat a képeken látható maradványok alapján.

    Kirilo Budanov, a Koordinációs Parancsnokság vezetője elmondta, hogy jelenleg nincsenek ellenőrzött információk arról, hogy kik voltak valójában az Il–76-os repülőgép fedélzetén.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!