Brutális videón, ahogy Wagner-zsoldosokat faggatnak ki az ukránok

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2024.02.06. 06:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Múlt hétvégén tizennégyen próbáltak illegálisan átkelni a határon, őket a csapi határőrség tartóztatta fel – írta meg a Kárpáti Igaz Szó az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális kirendeltségének közleménye alapján. Hamis iratokkal vagy az ellenőrző pontokat kikerülve próbáltak átjutni a határon.

    Öt személyt a nagybereznai határőrség munkatársai tartóztattak le a szlovák–ukrán határ közelében. Drónnal vették őket észre és a határőrség kutyáit hívták segítségül, hogy megállítsák a határsértőket.

    Három férfi Ungvárnál próbált átjutni a határon, de egyikőjük sem járt szerencsével. A hamis papírokkal próbálkozó személy lebukott, a kerítésen átmászó férfit pedig a határvadászok fogták el. A harmadik szintén a zöldhatáron akart átkelni, de nem járt sikerrel.

    Újkemencénél szintén a zöldhatáron fogtak el egy férfit, hármat Felsődomonyánál, ahol az elektromos kerítés jelzett, a kutyák pedig itt is segítették a határőrök munkáját. Újabb két férfit pedig Felsődomonya határában fogtak el, akiknél semmilyen iratok nem voltak, velük szemben is intézkedtek a határőrök.

    Az előállított határsértőket közigazgatási eljárás keretein belül vonják felelősségre, aminek tényéről már értesítették a rendőrséget is.

  • Lett gazdák ezrei vonultak utcára hétfőn az orosz gabona- és más agrártermékek európai uniós importjának betiltását követelve.

    „Az EU engedélyezi az orosz »vérgabona« importját közös piacunkra, valamint átszállítását az európai kikötőkön és pályaudvarokon” – nehezményezte Juris Lazdins, a tiltakozó akció szervezője a Jelgava városában tartott egyik tüntetésen az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

    Egyik kézzel segítünk az ukránoknak, de a másikkal engedjük az agresszor országot gabonát lopni Ukrajnában és azt nagy haszonnal értékesíteni Európának. Követeljük, hogy vágják el Oroszországot ezektől a lehetőségektől, hogy ne tudja finanszírozni háborús erőfeszítéseit

    – hangoztatta Lazdins.

    Lettország az orosz mezőgazdasági termékek, köztük gabona és olajosmagvak jelentős importőre. A tüntetéseket 16 városban tartották, és a szerteágazó követelések között szerepelt még a bürokratikus terhek csökkentése, illetve az általános forgalmi adó csökkentése a hazai termesztésű gyümölcsökre és bogyókra.

    A tüntetők traktorain kifüggesztett transzparenseken a mezőgazdasági termelők fontosságára is felhívták a figyelmet. „Mezőgazdaság nélkül éhes, meztelen és a legrosszabb, hogy józan maradsz!” – volt olvasható az egyik humorosabb hangvételű feliraton.

    A rendőrség közreműködött abban, hogy a traktorok járműoszlopai elérjék Jelgavát anélkül, hogy közlekedési fennakadásokat okoznának.

    Armands Krauze mezőgazdasági miniszter az LTV helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány dolgozik a problémákon, és megértéséről biztosította a gazdákat. A tüntetők kézzelfogható eredményeket követeltek, és bejelentették, hogy amennyiben ezek elmaradnak február 12-ig, úgy Riga felé vonulnak.

  • Olekszij Neizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka abban bízik, hogy a krími híd nem fog kitartani az év végéig – írja a Stana.ua.

    Arra a kérdésre, hogy a krími híd potenciálisan „halottnak” tekinthető-e, igennel válaszolt.

    Korábban Vaszil Maljuk, az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) vezetője is azt mondta, hogy a krími híd „halálra van ítélve”. Elmondta, hogy az SBU hogyan ássa alá a hidat a Sea Baby tengeri drónok segítségével.

    Az amerikai hadsereg volt parancsnoka pedig azt nyilatkozta, hogy az ukrán hadsereg akkor semmisíti meg a krími hidat, amikor ATACMS és Taurus rakétákat kapnak.

    Az első robbanás a krími hídon 2022. október 8-án történt. Akkor egy robbanóanyagot szállító teherautó robbant fel más rakomány álcája alatt. Július 17-én éjjel a krími hidat másodszor is megtámadta két felszíni drón.

  • Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!