Lengyel humanitárius segélymunkások is meghaltak Izrael légicsapásában

2024.04.02. 08:32
Egy 100 tonnás humanitárius élelmiszersegélyt lerakodása után az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapást mért a segélyszervezet munkatársainak konvojára, amelynek következtében hét segítő meghalt. Az IDF vizsgálja az esetet, a tragédia nemzetközi felháborodást váltott ki.

Hét humanitárius segélymunkás halt meg a Gázai övezetben egy izraeli légicsapásban, amelyet a jótékonysági szervezet, a World Central Kitchen (WCK) alapítója szerint Izrael követett el – írja a BBC

A meggyilkolt segítők egy konvoj tagjai voltak, amelyet a Gáza központjában lévő Deir al-Balah raktárból való távozás közben ért találat. A csapat épp egy több mint 100 tonnás humanitárius élelmiszersegélyt rakodott le, amelyet tengeri úton hoztak Gázába.

A szervezet hivatalos közleményében azt írta, hogy többek között az Egyesült Királyságból, Lengyelországból és Ausztráliából érkező dolgozók haltak meg. A WCK alapítója, José Andrés arról nyilatkozott, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapásában ausztrál, lengyel, brit, palesztin és egy amerikai–kanadai kettős állampolgár is életét vesztette. A WCK azonnal szünetelteti tevékenységét a régióban. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölte, hogy a legmagasabb szinten alapos vizsgálatot végeznek a tragikus incidens körülményeinek feltárása érdekében. 

A gázai Hamász vezette médiahivatal szintén Izraelt hibáztatja a tragédia miatt.

Nemzetközi felháborodás övezi az esetet, magyarázatot követelnek

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy Lalzawmi „Zomi” Frankcom segélymunkás a megöltek között volt, és részvétét fejezte ki a családnak és a barátoknak. Elfogadhatatlannak nevezte az esetet és úgy fogalmazott, Ausztrália „teljes elszámoltatást” vár el a tragédia miatt. 

Egy palesztin egészségügyi forrás a BBC-nek elmondta, hogy a munkások a szervezet logójával ellátott, jól látható golyóálló mellényt viseltek. A jótékonysági szervezet jelenleg több ezer embernek biztosít ételt Gázában.

A szervezet alapítója, sztárséf egy az X-en közzétett bejegyzésében felszólította az izraeli kormányt, hogy „hagyja abba a válogatás nélküli gyilkosságokat”. 

Mielőtt megerősítették volna, hogy az incidensben egy ausztrál állampolgár életét vesztette, az ausztrál külügyminisztérium közölte:

Világosan kifejtettük, hogy elvárjuk, hogy a Gázában dolgozó humanitárius segítőknek biztonságos és akadálytalan hozzáférést biztosítsanak az életmentő munkájukhoz

– szögezték le.